Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

El General Moragues, un traïdor segons importants historiadors

Joaquim_bcnUsuari sumador26.590 13 41👍 2.524

Com que sóc afeccionat a llegir sobre l'Exèrcit Català, ja feia temps que ho anava intuint, però aquí queda ben clar. Us deixo aquest text de F. Xavier Hernàndez i Francesc Riart, dos dels experts més importants del món en la Guerra de Successió a Catalunya:

 

 

... La plaça estava custodiada per tropes catalanes sota comandament del general Moragues. Aquest va cometre un acte de traïció en negar-se a posar la plaça sota l’obediència de les autoritats legítimes de Catalunya, tot argumentant que tenia compromisos contrets amb els imperials per rendir-la a les tropes borbòniques. De manera encara més inexplicable els responsables de l’expedició no van destituir Moragues i van abandonar la plaça renunciant-ne a l’ocupació i a establir un nou comandament. Moragues va acabar lliurant la fortalesa a finals de setembre de 1713.

La pèrdua de Castellciutat esdevingué un desastre. Amb l’eix Cardona-Castellciutat a les seves mans els catalans haguessin pogut plantejar amb molta més agressivitat la campanya interior, tot debilitant el dispositiu borbònic de setge a Barcelona, i qui sap si tal casuística hagués contribuït a un desenllaç diferent de la guerra.

Tot i esdevenir posteriorment un dels mites generats per aquest conflicte, el general Moragues va tenir un paper militar del tot mediocre en la Campanya Catalana de 1713-1714. La seva manca de decisió quant a la resistència va implicar l’entrega de l’estratègica fortalesa de Castellciutat, sense lluita.

Posteriorment, després de molts mesos de campanya militar de Poal (Comandant en cap de l'exèrcit català al rerepaís), durant els quals no es va dignar a intervenir, va decidir-se per la resistència el maig de 1714. Tot i aixecar un contingent considerable, va vagar sense articular res de seriós, ni tan sols en la defensa del Pallars, territori que sobre el paper era propici a la defensa (només cal recordar la llarga revolta d’Hug Roger III de Pallars contra Joan II i Ferran II, a les acabelles del segle xv).

La correspondència del marquès del Poal no estalvia crítiques a la inoperància de Moragues: «Sols tinch que añadir que en las antecedents ponderaba la tibiesa de Moragas en baixar a detenir los destacaments del enemic [...]

En acabar la guerra Moragues va ser l’únic alt comandament que no va resultar detingut ni es va fer escàpol. Els vencedors es van interessar ben poc per la seva persona. Va ser la seva mateixa ineptitud en plantejar la fuga del país la que va donar arguments als borbònics per realitzar una execució exemplar. La imatge del seu crani penjant del Portal de Mar, i el fet de ser l’únic alt comandament executat, el van situar dins de l'hagiografia del nacionalisme català, que el va convertir, potser injustament, en heroi de guerra. D'altres comandants més destacats també van patir la repressió borbònica, com per exemple el cap de l'artilleria barcelonina, Joan Baptista Basset, que va morir a la presó el 1725, o el mateix general en cap, Antoni de Villarroel, tancat durant 10 llargs anys.

http://www.guerradesuccessio.cat/bat_talamanca.html#

 

 

Retiro les opinions personals per tal de no ofendre a ningú, però que cadascú tregui les seves conclusions, i si cal realment homenatjar a aquest General. No oblidem que això no ho dic jo, sinó Riart i Hernàndez, dos erudits, patriotes i independentistes.

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.239.189 missatges
  • 219.062 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat