Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

I continua la festa: Catalunya ha de tornar a Espanya 788 milions d'euros en dos anys

James Hetfield21.330 9 66👍 2.172

Catalunya ha de tornar a Espanya 788 milions d'euros en dos anys

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, assegura que a Madrid "algú es va equivocar quan va fer les previsions d'ingressos" i alerta del “perill real d'esdevenir una diputació”

Andreu Mas-Colell aquest matí en l'obertura del curs d'estiu de la UIMP des d'on ha criticat el finançament autonòmic espanyol. Foto: Q.S./ND

En ple debat sobre el pacte fiscal amb el Regne d'Espanya, el conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha anunciat aquest matí que Catalunya haurà de tornar a Espanya 788 milions d'euros en dos anys. Segons ha explicat Mas-Colell en els cursos d'estiu de la Universitat Menéndez y Pelayo a Barcelona, enguany la Generalitat ha de tornar 138 milions d'euros i l'exercici vinent, 650 milions d'euros. Unes quantitats que corresponen als diners que l'Estat espanyol va avançar a Catalunya durant el 2008 i 2009 en concepte de les previsions d'ingressos calculades des de la hisenda espanyola en concepte d'IVA i d'IRPF.

Per Mas-Colell això demostra que l'actual sistema de finançament "està obert a una discrecionalitat que genera incertesa respecte els ingressos". Pel titular d'Economia, dos són els efectes perversos de l'actual sistema de finançament: les transferències de diners cap a la Generalitat en funció de les estimacions d'ingressos - no sobre els ingressos reals- i la "reserva de discrecionalitat del govern espanyol pel que fa als fons asimètrics".

"A Madrid, algú va ser massa optimista"

Segons el conseller d'Economia, el fet que el govern espanyol faci transferències en base a estimacions i no a ingressos reals provoca un "efecte que patirem molts anys". De fet, ha posat com exemple la situació dels propers exercicis fiscals que la Generalitat haurà de tornar 788 milions d'euros - enguany 138 MEU i 650MEU el 2012-, perquè "algú es va equivocar i va fer una previsió d'ingressos bestial durant el 2008 i el 2009 d'IVA i IRPF, quan ja ens trobàvem immersos en plena crisi". Per Mas-Colell aquest sistema de pagament de bestretes que provoca "dependència" s'ha de canviar aplicant un nou paradigma: "que un mateix recapti els seus impostos".

"Incertesa regulativa dels fons asimètrics"


"Les actes del Consell de Política Fiscal i Financera demostren la reserva de discrecionalitat per part del govern espanyol pel que fa als fons asimètrics com el fons de competitivitat". Amb aquesta frase, Mas-Colell ha explicat "el virus que es va inocular en el famós fons de competitivitat, per si anaven mal dades no tenir l'obligació de pagar bestretes dels fons asimètrics".

La solució: sobirania fiscal

Pel conseller d'Economia "l'única solució passa per la sobirania fiscal, recaptar tots els impostos des de la Generalitat i no dependre d'una agència espanyola". En cas contrari, Mas-Colell augura que "les autonomies i, en concret, Catalunya acabi gestionant més d'una sisena part del seu pressupost - com és ara- en concepte de despesa finalista, una despesa dirigida des de Madrid". "Hi ha el perill real d'esdevenir una diputació", ha sentenciat Mas-Colell.

 

Font

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.241.064 missatges
  • 219.121 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat