Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Ollanta Humala guanya les eleccions al Perú

elis 325 8

El candidat d'esquerres, Ollanta Humala, guanya les eleccions presidencials al Perú

 

Humala tindria un 52% dels vots i Keiko Fujimori, un 47%

AGÈNCIESLima | Actualitzada el 05/06/2011 23:56

 

El candidat nacionalista Ollanta Humala ha guanyat les eleccions presidencials peruanes amb més de 4 punts d'avantatge per davant de la seva rival, Keiko Fujimori, segons els sondejos a peu d'urna.Les empreses Ipsos-Apoyo, CPI i Datum li donaven un 52% dels vots i a Fujimori un 47%. A la seu del seu partit, Ollanta i els seus assessors ja han començat a celebrar la victòria amb crits de "Sí se pudo" i "Ollanta presidente".

 

___________________________________________________________________________________

Actualment estic vivint al Perú i aquestes eleccions han estat força complexes. Han estat dies de molt moviment. Campanyes a favor de keiko, campanyes en contra de Keiko, campanyes a favors d'Humala i campanyes en contra. Per posar un exemple, a la ciutat on estic havien omplert tota una paret amb retalls de diaris on s'exposava per quins motius no s'havia de votar a la Keiko Fujimori. I al mateix temps, a la mateixa plaça, gent a favor de la Keiko repartint tasses, gorres i altres coses.

 

Haver d'escollir entre Ollana o Keiko en una segona volta no ha estat fàcil per a molta gent, i molta gent deia que votava pel "menys dolent". De moment sembla que guanya Humala, i a veure què passa a partir d'ara al Perú. Tot i així, la Keiko Fujimori diu que es vol esperar a que la ONPE no doni per bons els resultats de les enquestes a peu d'urna i del "conteo rápido".

Respostes

Configuració
 • Osc_Tar 2.752 12 676 👍 16

  A veure si es confirma.

 • Mcasas 7.888 11 272 👍 2.486
  Sort que s´ha evitat la tornada del Fujimorisme al Perú, hagués estat un autèntic desastre. Tot i així, no entenc com la filla del corrupte, torturador i autoritari Fujumori ha tret tants vots. Suposo que deu ser un tema de xarxes clientelars i compra de vots.
  • elis 325 8

   Cert... jo tampoc ho puc entendre. Ha tret molts vots perquè hi ha molta gent que no vol que surti Ollanta i la voten a ella tot i que no els acaba d'agradar.

    

   També hi ha gent que té molta por de la relació Ollanta - Hugo Chavez, i això els fa tirar enrera a l'hora de votar per Ollanta.

 • elis 325 8

  Ai!! que va baixant Humala... ara està al 50,08% i la keiko amb un 49,91%

 • Josep-Dencàs 32.109 10 24 👍 1.715

  http://www.cajamarcaglobal.com/politica/541-medalla-de-honor-a-ollanta-humala

  Medalla d'honor a Ollanta Humala

  Dimecres, 6 abril 2011 09:17
  E-mail Imprimir PDF

  El president de l'Acadèmia Regional de l'Idioma Quítxua de Cajamarca, va lliurar a Ollanta Humala, les medalles del Tawantinsuyo i de la nostra regió.

  Lliuren medalla a Ollanta Humala.

  En la seva recent visita a Cajamarca, el candidat presidencial Ollanta Humala Tasso, va rebre la medalla símbol del Tawantinsuyo, que representa totes les sangs del Perú sense cap discriminació.

  Aquest distintiu que porta una cinta amb els set colors de l'Imperi Incaico, té un profund significat per a les comunitats quítxues i natives del nostre país, l'hi lliura només a personalitats que s'identifiquen amb la cultura andina del Perú profund, que en aquest cas va ser mereixedor el líder d'Guanya Perú, candidat a la primera magistratura de la Nació.

  L'acte de reconeixement va estar a càrrec de Dolores Ayay Chilón, president de l'Acadèmia Regional de l'Idioma Quítxua de Cajamarca, que també va lliurar a Ollanta Humala Tasso, la "Medalla d'Honor a la Humilitat", amb el color celeste que representa la regió Cajamarca.

  Amb aquest distintiu se li reconeix el candidat de Guanya Perú, per ser el gran líder amb valors nacionals, les comunitats quítxues, indígenes i natives del nostre país, confien que Ollanta Humala Tasso, sempre els tingui present en les manifestacions culturals quan ell sigui el proper President de la República.

  El missatge de reconeixement amb la medalla del Tawantinsuyo, va ser pronunciat per Dolores Ayay, en quítxua i en castellà.

 • Josep-Dencàs 32.109 10 24 👍 1.715

  http://www.kaosenlared.net/noticia/peru-ollanta-humala-pueblos-indigenas-entrevista-candidato-presidencia

   

  Perú: Ollanta Humala i els pobles indígenes. Entrevista al candidat presidencial
  Humala és l'únic candidat que va respondre al qüestionari sobre pobles indígenes presentat a tots els candidats per Repcic i Servindi.
  Servindi / Repcic | Servindi | 2011.04.01 a les 18:05 | 755 lectures | 2 comentaris
  http://www.kaosenlared.net / noticia / peru-Ollanta-Humala-pobles-indígenes-entrevista-candidat-presidència

  Compartir: Publicar en Facebook Publicar en Twitter Publicar en Meneame Publicar en Google Buzz Publicar en Technorati Publicar en Delicious Publicar en AlternativeWeb

  Ollanta Humala El candidat presidencial Ollanta Humala Tasso, líder del partit polític Guanya Perú, va ser l'únic que va respondre el qüestionari sobre les polítiques que s'executaria en matèria de pobles indígenes en cas de ser electe.

  Les preguntes, elaborades per la Xarxa de Comunicadors Indígenes del Perú (Redcip) i Serveis en Comunicació Intercultural Servindi, van ser lliurades-a càrrec-als onze candidats a la Presidència de la República del Perú, a inicis de març.

  Cal destacar, que el passat dilluns, Ollanta Humala va signar un document, en el qual es compromet a complir totes les seves propostes electorals de guanyar les eleccions presidencials el proper 10 d'abril.

  A continuació, reproduïm les respostes completes de Guanya Perú.

  Onze preguntes claus als candidats a la Presidència de la República del Perú

  1. Relacions Estat-PPII:

  Quina és la importància que tindran els pobles i comunitats indígenes per al país durant el seu govern i com seran les relacions entre l'Estat i els Pobles Indígenes?

  Resposta: El govern de Guanya Perú proposa saldar el deute històric de l'Estat-Nació amb els pobles indígenes andí-amazònics a través d'un nou contracte social.

  Amb una nova Constitució i un Estat reformat, democràtic, laic, pluricultural i participatiu al servei dels peruans, en particular dels pobres i exclosos, serà possible una nova relació entre l'Estat i els pobles indígenes.

  Per Guanya Perú és impossible pensar en un país democràtic, modern, inclusiu, amb justícia social, sense la participació directa de més de 10 milions de peruans pertanyents a diversos pobles originaris andí-amazònics els coneixements, cosmovisions i sabers són fonamentals per al desenvolupament del Perú en el segle XXI.

  2. Institucionalitat pública:

  ¿Quina serà la institucionalitat pública i de quin nivell encarregada d'atendre la promoció de drets i el desenvolupament dels pobles i comunitats indígenes durant el seu govern?

  Resposta: El govern de Guanya Perú crearà una institucionalitat governamental, com és l'obligació i el deure de tot Estat, modern, funcional, participatiu, al servei dels pobles indígenes andí-amazònics.

  Al mateix temps, donarà suport i contribuirà a l'enfortiment i desenvolupament autònom de les organitzacions indígenes andí-amazòniques, amb les quals establirà acords i convenis per a l'execució i desenvolupament de programes relacionats amb la salut, l'educació, el maneig sostenible i la transformació i innovació dels recursos naturals.

  3. Drets:

  ¿El seu govern respectarà la normativitat internacional que protegeix els drets dels pobles indígenes com el Conveni sobre Pobles Indígenes Nombre 169 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) i la Declaració de les Nacions Unides sobre els Drets dels Pobles Indígenes?

  Resposta: Una de les primeres mesures serà la promulgació de la llei de consulta prèvia i Informada basada en el Conveni 169 de l'Organització Internacional del Treball (OIT), un pas decisiu i fonamental en la construcció del nou contracte social entre l'Estat i els pobles indígenes andí-amazònics.

  Igualment, respectarà escrupolosament la Declaració de les Nacions Unides sobre els Drets dels Pobles Indígenes que, sense ser vinculant, té un valor ètic i moral que els Estats tenen l'obligació de respectar i acatar.

  Considera que els projectes denominats de "interès nacional" com hidroelèctriques, carreteres, mineria i hidrocarburs són més importants que els drets dels pobles i comunitats indígenes?

  Per al govern d'Guanya Perú l'interès nacional és el respecte dels drets dels pobles indígenes andí-amazònics. La promulgació de la llei de consulta prèvia i Informada és una expressió d'això.

  4. Consulta:

  El seu govern respectarà el dret a la consulta lliure, prèvia i informada tal com estableix el projecte que va aprovar el Congrés de la República el 19 de maig de 2010, la autògrafa va ser observada per Alan García Pérez?

  El govern de Guanya Perú respecta i respectarà el dret a la consulta lliure, prèvia i informada i per a això aprovarà i promulgarà la norma corresponent.

  D'arribar al govern ¿respectarà el dret de les comunitats camperoles i natives a un consentiment previ lliure i informat per als casos de projectes d'inversió, mesures administratives i normes legals que els afectin?

  L'aprovació i promulgació de la llei de consulta lliure, prèvia i informada implica que el govern de Guanya Perú respectarà el dret de les comunitats camperoles i natives a ser consultades en els casos de projectes d'inversió, mesures administratives i normes legals que les afectin.

  5. Decrets d'urgència:

  El seu govern respectarà o promourà la derogatòria dels decrets d'urgència 001-2011 i 002-2011 que acceleren la concessió i privatització de 33 projectes d'infraestructura?

  El govern de Guanya Perú promourà la derogatòria dels decrets d'urgència 001-2011 i 002-2011 perquè vulneren l'ordenament jurídic i l'estat de dret.

  6. Educació:

  El seu govern assumeix el compromís de promoure l'educació intercultural bilingüe i donar suport a la formació de mestres bilingües?

  La fractura entre una nació plurilingüe i multicultural i un Estat monocultural d'origen colonial està en l'arrel de la marginalitat, l'exclusió i els conflictes entre els pobles indígenes andí-amazònics i l'Estat i els governs en el Perú.

  Una nova Constitució i una profunda reforma de l'Estat ha de fer possible la construcció d'una nació i un estat pluricultural i inclusiu. Aquest nou Estat respectarà les múltiples identitats que conformen la nació peruana, així com el ric plurilingüisme de la nostra nació.

  Per això, la Revolució educativa que promourà el govern de Guanya Perú tindrà com un dels seus pilars l'educació intercultural bilingüe, donant suport a la formació de mestres bilingües i els Instituts de Formació de Mestres Bilingües que en la seva gran majoria estan tancant les seves portes perquè els postulants no poden aprovar la nota 14.

  Una de les primeres mesures del govern de Ghana Perú serà revisar i derogar li norma que institueix la nota 14, una expressió de l'Estat monocultural existent.

  7. Pobles aïllats:

  ¿El seu govern reconeix l'existència i brindarà protecció especial als pobles indígenes en situació d'aïllament, contacte esporàdic o contacte inicial de l'amazònia? ¿Reconeixerà les àrees protegides propostes per a ells?

  El govern de Guanya Perú reconeix l'existència dels pobles indígenes en situació d'aïllament voluntari i reforçarà i actualitzarà no només les normes per a la seva protecció, sinó que disposarà de mesures especials per protegir la supervivència d'aquestes poblacions, respectant i protegint els seus territoris ara amenaçats per les concessions petrolíferes, gasíferas i forestals.

  8. Territoris:

  ¿El seu govern donarà suport a la titulació i ampliació de les comunitats camperoles i camperoles encara en tràmit? Es compromet així mateix a respectar el dret a la lliure determinació dels PP.II. i la seva autonomia o autogovern?

  La base de la supervivència i del desenvolupament humà dels pobles indígenes andí-amazònics és la seva terra i territori i la garantia fonamental per a la seva conservació i usdefruit és la titulació. El govern de Guanya Perú procedirà a la seva titulació.

  9. Salut:

  ¿El seu govern promourà la salut intercultural de doble via, perquè s'aprofitin i complementin tant les potencialitats de la medicina occidental com de la medicina tradicional?

  Així com no és possible un sistema educatiu en el Perú que no reconegui la imprescindible necessitat d'una educació intercultural bilingüe que incorpori al sistema educatiu els coneixements, sabers i cosmovisions dels pobles andí-amazònics, tampoc és possible un sistema de salut que ignori i exclogui la riquíssima medicina tradicional i els coneixements etnobotànics.

  El govern de Guanya Perú promourà la valoració de la medicina tradicional i el seu ús complementari amb el sistema de medicina occidental, tal com ja passa en la pràctica actualment al país.

  10. Amazònia:

  El seu govern es compromet a elaborar i impulsar un pla de desenvolupament sostenible de l'Amazònia amb la participació dels pobles amazònics que no es redueixi a les activitats extractives?

  La política econòmica del govern de Guanya Perú es proposa modificar gradual i progressivament el model primari exportador que fa del Perú un país totalment vulnerable als canvis de l'economia global.

  En el cas de l'Amazònia, l'equivalent al model primari exportador és el sistema extractiu-mercantil, basat principalment en l'extracció indiscriminada de la riquesa natural: boscos, fauna i recursos miners.

  El desenvolupament sostenible que el govern de Guanya Perú es proposa executar a l'Amazònia ha de substituir progressivament i gradualment el model extractiu-mercantil, inviable en termes ambientals i socials, per una economia basada en el maneig, innovació i transformació del capital genètic i la riquesa minera.

  La nova economia amazònica en el pròxim futur ha de tenir com a bases el etnoecoturismo, el Biocomercio, la bioindústria i en general els bionegocis. En la construcció d'aquesta nova economia dels pobles indígenes andí-amazònics aporten els seus invalorable coneixements en el maneig i transformació de la riquesa natural.

  11. Propostes:

  Què plantejaments concrets en matèria de pobles indígenes impulsarà un govern seu? Com manejarà seu govern l'enorme quantitat de conflictes socioambientals?

  L'aprovació de la llei de consulta prèvia i Informada i la voluntat de diàleg, la natura democràtica, participativa i pluricultural del govern de Ghana Perú farà possible desmuntar els múltiples conflictes socials que ara s'enfronten als pobles andí-amazònics amb el govern d'Alan García , que ha posat a l'Estat peruà al servei del gran capital multinacional.

 • Josep-Dencàs 32.109 10 24 👍 1.715

  Tot i que no conec prou al possible nou president del perú estic content si finalment acaba guanyant perquè em penso que les coses començaran a canviar pel que fa al respecte a les cultures i idiomes autòctons del Perú com ha passat a Bolivia amb Evo Morales.

   

  Ja va essent hora que acabi la colonització mental que enara arrossega sudamèrica des del temps dels espanyols i que la immensa majoria de governants posteriors a les independències no han fet més que fomentar com si realment en aquest aspecte els espanyols encara no haguessin marxat.

   

  Sudamèrica necesita una Renaixença nacional com la que vam tenir nosaltres al segle XIX

   

   

 • brigadista 6.588 12 328 👍 209

  Amb el 78% escrutat, Humala 50,1% vs Fujimori 49,9%.

  Es veu que manca l'escrutini rural, en principi favorable a Humala...

 • elis 325 8

  Carai... em pensava que a aquestes hores no respondria ningú... hehehe

  De moment segueix a 50,08% Ollanta i 49,91% Keiko. A veure demà que diuen els diaris.

 • EPS 56.302 12 8 👍 5.979

  Com ha acabat la cosa??

 • Alex Haixix Usuari sumador 63.072 13 5 👍 4

  05-Jun.-Las Organización Transparencia y las encuestadoras dieron los siguientes resultados del Conteo rapido al 100%

  Conteo rapido al 100%

  Transparencia
  Ollanta Humala:51.5%
  Keiko Fujimori:48.5%

  Ipsos Apoyo
  Ollanta Humala:51.4%
  Keiko Fujimori:48.6%

  CPI
  Ollanta Humala:52.2%
  Keiko Fujimori:47.8%

  Datum
  Ollanta Humala:51%
  Keiko Fujimori:49%

   

  Amb un 84,4% dels vots escrutats, Humala suma el 50,7% dels vots, mentre que la seva rival, Keiko Fujimori, n'ha aconseguit un 49,29%, segons ha dit aquest matí la cap de l'Oficina Nacional de Processos Electorals (ONPE)

 • elis 325 8
  Segons els resultats de la ONPE al 90,54% Ollanta Humala té un 51,37% i keiko Fujimori un 48,64%.
  D'aquesta manera, Ollanta Humala, es converteix en el virtual president, tot i ser qüestionat pels sectors conservadors del Perú, que creuen que Ollanta ha rebut finançament per part d'Hugo Chávez.
  Diuen també que desde 1962 que no hi havia unes eleccions tan renyides. Aquell any, Victor Raúl de la Torre va guanyar a Fernando Belaune per uns 13.000 vots. Però un mes després hi va haver un cop d'estat i de la Torre mai va assumir el poder. 
 • elis 325 8

  »

   Perú: Bolsa de Lima tiene su peor caída histórica tras victoria de Humala
  06 de junio de 2011 15:05

  El mercat peruà va reaccionar amb nerviosisme el dilluns a la virtual elecció del esquerrà Ollanta Humala com a president del Perú, amb una caiguda de 12,51% de la Borsa de Valors, la major de la seva història i que va obligar a un tancament quan faltaven dues hores d'operacions.

  A la dràstica contracció de la Borsa de Lima (BVL), que recentment va oficialitzar la setmana passada la seva unió amb les Borses de Santiago i Bogotà, es va sumar la caiguda entre dos i tres punts del preu dels bons de deute peruà en els mercats internacionals.

  Una brusca caiguda en la sessió d'obertura, que va ensorrar la Borsa de Lima a 8,71% a mig matí va obligar a suspendre les operacions que es van reprendre després de dues hores però van tornar a ser suspeses amb una caiguda de 12,51%, impulsada pel llast de les accions mineres.

  La mineria és un dels motors de l'economia peruana i responsable del creixement del país aportant més del 50% del total d'exportacions. En la seva campanya Humala anunciar un nou impost per els beneficis extres les mineres.

  La BVL demanar a Humala en un comunicat que "continuï liderant el creixement del país, promovent les inversions i l'estabilitat jurídica i política".

  Tres factors van marcar la caiguda borsària: inversors que es van espantar, els que van actuar amb prudència i van reduir posicions, i els especuladors, segons analistes.

  Els títols de la Societat Minera Volcà, una de les més grans de plata, havien caigut 15% mentre que el gegant aurífero Bonaventura perdia 11,6%. Ambdues figuren entre les cinc grans companyies del Perú.

  Perú és el major productor mundial de plata, el segon en coure-darrere de Xile, el seu veí-i és a més un dels majors productors d'or, zinc, plom, bismut i estany.

  Humala, un ex militar nacionalista d'esquerra de 48 anys, es diu simpatitzant del model de l'expresident brasiler Luiz Inacio Lula da Silva però els mitjans econòmics temen que pugui tenir influència del cap d'Estat veneçolà, Hugo Chávez, qui ho va recolzar en l'elecció de 2006.

  Una gamma d'analistes van suggerir que Humala hauria de reaccionar amb promptitud i imitar Lula, que va nomenar al capdavant del Banc Central i del ministeri d'Economia a dos independents quan va assumir la presidència el 2003.

  "És bo donar senyals de tranquil.litat anunciant que el Banc Central estaria liderat per un independent, és la millor assegurança contra la inflació", va dir a l'AFP Luiz Felipe Arizmendi, president de la societat borsària GPI.

  "Així ho va fer Lula", va afegir Arizmendi, que va considerar que Humala hauria designar un ministre d'Economia de centre, que li doni credibilitat al govern i asseguri l'equilibri presupuestal.

  Segons Arizmendi, "el govern de Humala hauria de treballar la part econòmica i financera amb la mà dreta, i tota la part dels programes socials amb la mà esquerra".

  El vicepresident electe Omar Chehade va assenyalar a periodistes que Ollanta Humala anunciaria durant la setmana als responsables de conduir l'economia peruana.

  "És un tema de credibilitat, Humala ha de nomenar un equip econòmic urgent, el que té no li serveix", va dir a l'AFP Elmer Cuba de la consultora macroconsulta, una de les més antigues del Perú.

  Humala ha de designar per al Banc Central i el ministeri d'Economia "a algú de consens, perquè els homes que té no el generen", va dir Cuba en relació a Oscar Dancourt i Kurt Burneo, els candidats que s'estudien per a aquests càrrecs.

  Gianfranco Castagnola, president de Suport Consultoria, una de les més importants del país, va dir a l'AFP que Humala ha de seguir a Lula "qui es va guanyar la confiança dels mercats recentment quan va nomenar un banquer d'inversió en el Banc Central i al ministeri d'Economia i Finances a una persona coneguda per la seva ortodòxia financera i austeritat fiscal ".

  El tipus de canvi resistia les pressions a l'alça gràcies a una important venda de dòlars en el mercat lliure per evitar una depreciació de la moneda peruana, una de les més estables d'Amèrica Llatina, van assegurar analistes.

  "El Banc Central no deixarà que el dòlar pugi el seu nivell per no crear pressions inflacionistes", va afirmar Cuba.
 • elis 325 8

  ONPE al 97.989%: Humala més de 444 mil vots d'avantatge sobre Fujimori

  Escriu: Els Andes | Nacional - 08:52 h

  El candidat presidencial per Guanya Perú, Ollanta Humala, obté el 51.465 per cent dels vots, i el seu contenidor de Força 2011, Keiko Fujimori, 48.535 per cent, segons l'Oficina Nacional de Processos Electorals (ONPE) a 97.989 per cent de les actes comptabilitzades.

  D'acord amb les xifres de l'organisme electoral, Humala arriba 7.000.000 810.000 789 vots, i Keiko Fujimori, 7 milions 366.000 046 vots. El líder nacionalista 444.000 743 vots d'avantatge sobre la lideressa de Força 2011.

  Fent electoral dels resultats de la segona volta va ser emès avui a les 05:54 hores. Els informes d'avenços de resultats s'emeten cada dues hores.

  El total d'electors hàbils d'actes comptabilitzades és de 18 milions 531.000 130 persones.


Publicitat

Fòrums

 • 9.010.038 missatges
 • 211.520 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat