Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Perquè pinten els gats?

elsenyordelesmosques10.363 11 208👍 124

 

faig un recull d'aquest curiós comportament

(el text es una traducció)

 

 

 

 

 

 

Partint de la base científica de les demarcacions territorials dels nostres volguts felins, els autors es plantegen que aquestes manifestacions gràfiques tenen una profunda motivació estètica.

Molts biòlegs mantenen la hipòtesi que la demarcació dels gats té base territorial i assenyalen que els gats també delimiten el seu territori físicament amb estries divergents traçades amb gran cura que perduraran més temps que la demarcació olfactòria. Així, per als biòlegs, la pintura felina és una mera prolongació de l'acció instintiva de marcació vertical i que pinten estimulats pel baf de les sals d'amoníac emprades com a assecant en les pintures acríliques (mai els ha agradat l'oli :P) d'olor similar a la seva orina.

 

 

Però els gats domèstics bén cuidats i que no tenen realment molta necessitat de definir els seus territoris, en certs casos tendeixen a convertir les seves activitats de marcació en el que Desmond Morris, escrivint sobre els ximpanzés, crida "activitat d'autogratificación". Aquestes activitats són realitzades per motius purament instintius i no per aconseguir una fi biològica bàsica, la qual cosa sol ocórrer en animals que no estan preocupats per la seva subsistència(moment de fer una ullada als vostres respectius gats en la seva cinquena hora de migdiada per confirmar que no estan molt preocupats).

 

 

 

Però la motivació real de la pintura felina és més que la necessitat d'alliberar energia doncs demostren aptitud per reconèixer i manipular formes i estructures.

 

 

 

Orangello

Aquests coneixements van néixer gràcies al gat Orangello, gat que va conèixer el Dr. Arthur C. Mann que va tenir la idea d'examinar les pintures d'aquest gat a l'inrevés i vió que tenien moltes semblances amb objectes de la vida diaría d'Orangello. Més tard, en 1983, gràcies a una altra gata va veure que eren capaços de realitzar tosques representacions d'objectes, però per alguna raó desconeguda, sempre pintant-los potes enlaire.

 

http://books.google.es/books?id=shAHJQwXslYC&pg=PA224&lpg=PA224&dq=Orangello+cat+artist&source=bl&ots=4eKH__YlJk&sig=Vux89xADONlpJR9UxmqHjqFFfSk&hl=ca&ei=JV5dTeiSJYm5hAeKwcmqCA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CB8Q6AEwAQ#v=onepage&q&f=false

 

 

 

El llibre fa un repàs a aquests coneixements felina i al fet que els humans sí que ho tenien en compte. Una vegada més, és la gran civilització egípcia la que ho plasma:

 

 

A Ra se li representava de vegades com un gat amb la patita aixecada, però es van trobar cadàvers de gats momificats amb papirs que tenien les seves marques "personals" i altres documents (no vull pensar que és del tipus de marca que fa la meva Indy en les meves anotacions, perquè significaria que els gats sempre han estat alguna cosa delinqüents i si poden fer alguna malifeta tipus m'afilo les ungles en aquest papir tan xulo, doncs la fan...). la imatge d'un gat pintant és reconeguda generalment com a signe de l'aprovació celestial de les inscripcions del rotllo (ahhhh...Indy vol que m'aprovin les anotacions, que majo:)!

 

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.297.789 missatges
  • 221.161 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat