Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Que no et prenguin el pèl! El concert econòmic és impossible.

Compte Català ClimentUsuari sumador24.304 8 47

José Luis Rodríguez Zapatero

 

"El concert econòmic és impossible i inconstitucional"

 

 

 

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha reiterat que el concert econòmic per a Catalunya és "impossible" d'entrada perquè "constitucionalment no està previst" i perquè, al seu parer, "tampoc no milloraria" el model actual de finançament català.

Així ho ha assegurat aquest divendres en una entrevista a RAC1, on ha criticat que Artur Mas i CiU faci bandera del concert econòmic, una proposta que ha considerat "electoralista"; "és una mesura poc responsable i ell ho sap". El president espanyol ha convidat Mas a "ser seriós" i a no fer propostes "inviables". També li ha recordat que el concert arriba després del pacte que van signar amb l'Estatut "després de 23 anys vam fer un nou Estatut, el vam firmar i el vam votar, i a l'any següent es posa en qüestió, quan l'Estatut ja contenia el model de finançament. Això no és seriós i m'estranya d'un partit com CiU".

 

Mariano Rajoy

 

El concert econòmic català faria inviable l'Estat espanyol

 

 

 

El concert econòmic per a Catalunya "faria inviable l'Estat" perquè "juntament amb Madrid genera la major part del PIB".

A l'Estat espanyol només gaudeixen del concert econòmic, és a dir, recapten tots els impostos directament i posteriorment paguen a les arques espanyoles la part que correspon per serveis estatals, Euskadi i Navarra. El van aconseguir els representants i negociadors bascos presents a les ponències que van acabar amb la redacció final de l'actual Constitució espanyola, el 31 d'octubre de 1978.

El concert català no va ser exigit aleshores pels representants catalans presents a la negociació del text, tal com recorda el propi Rajoy: "El concert a Catalunya no es va demanar al seu moment, però ara és inviable".

 

Carlos Ocaña

 

"El concert econòmic català 'no és viable' dins d'Espanya

 

 

 

El secretari d'Estat espanyol d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, ha reiterat que el concert econòmic per a Catalunya, principal objectiu i promesa electoral de la CiU d'Artur Mas, "no és viable". Així ho ha dit aquest dijous en una intervenció en un fòrum econòmic, on ha assegurat que Catalunya no pot obtenir el mateix tracte fiscal de què gaudeixen tenen Euskadi i Navarra perquè amb l'actual model financer de l'Estat espanyol ni és possible "ni és una bona idea".

 

Pedro J. Ramírez

 

"Un model econòmic propi per Catalunya és un objectiu tan inviable com la mateixa independència de Catalunya"

 

 

 

Per Pedro J. “el futur de qualsevol part d'Espanya ens incumbeix a tots a els espanyols”, ja que entre Catalunya i Espanya sempre estaran unides “per un llaç que cap debat polític podrà destruir”. En aquest sentit, s'ha referit al concert econòmic, del qual considera que “faria inevitable l'actual estat democràtic” i que “cap govern espanyol estarà mai disposat, ni tan sols, a seure per negociar aquest plantejament”.

 

En el seu discurs, el director del Mundo també s'ha referit a la independència de Catalunya, la qual considera “una quimera que durant segles ja ha anat cristal·litzant es successius conflictes que per davant de tot han suposat greus fractures i guerres civils, fins i tot en el sí de la pròpia societat catalana”.

 

Concert Econòmic. Una utopia. Independència, una altra utopia?

 

 

 

El concert econòmic per a Catalunya deixaria l'arca recaptatòria estatal en números vermells, ja que és, de llarg, el territori que més aporta en pressupost net (i també en percentual respecte del seu PIB), i el que menys en rep. Per a que altres territoris estatals puguin gaudir de la "solidaritat interterritorial", hi ha d'haver territoris que, forçosament, siguin contribuents nets. Ho són els tres territoris dels PPCC sota sobirania espanyola(Catalunya, Illes Balears, País Valencià). Un concert econòmic per a un territori de 7 milions d'habitants suposaria la dràstica aturada de l'entrada d'ingressos a la caixa única recaptatòria espanyola, i a la pràctica l'entrada en fallida tècnica del sistema financer espanyol.

 

És per aquest motiu que, com bé diu el director d'El Mundo, tan inviable és el concert econòmic com la independència. Perquè en matèria econòmica, suposaria el mateix desastre -econòmic- per a Espanya.

 

Per això pensar en un eventual concert econòmic català dins l'Estat espanyol és una quimera. Una utopia. Quan Artur Mas o membres de l'executiva de Convergència parlen de la independència com a una utopia desitjable, però utopia al cap i a la fi, cal que tinguin present que el tan lloat concert econòmic (el de debò, no un succedani) costaria, exactament, el mateix que aquesta utopia de l'Estat propi. Posats a deixar-nos-hi els mateixos esforços, quin sentit té optar a quelcom que és exactament igual de complicat d'aconseguir que la independència?

 

La independència comporta el concert econòmic (naturalment). I un seient a l'ONU, i representació a totes les institucions internacionals. I reconeixement internacional. I presència al món. I les teves pròpies polítiques immigratòries. I poder escollir el teu cap d'Estat. I seleccions esportives pròpies. I constitució pròpia. I un Tribunal Suprem propi, no subordinat a ningú. I un poder judicial propi. I un Parlament sobirà. I tantes altres coses que seria absurd optar només al concert econòmic, sabent que ens suposaria el mateix esforç que assolir-ho tot plegat.

 

 

Si has de votar per una utopia,

vota per la utopia de  La Independència

i no la utopia del Concert Econòmic.

 

La utopia de la Independència, tu la pots fer realitat

la utopia del Concert Econòmic, no depèn de nosaltres.

 

 

Vota SCI o Reagrupament.

 

    

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.252.083 missatges
  • 219.482 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat