Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

La reunificació alemanya va provocar de retruc l'esfondrament dels clubs de l'antiga RDA...

EstatpropiUsuari sumador165.205 11 1👍 27.716

De l'Oberliga a l'oblit.
Jordi Blanco

Al novembre de 1989 (es compleixen ara 21 anys) Alemanya va començar a ser un sol país. Va caure el 'Mur' de Berlín i en només dotze mesos la RDA va passar a l'oblit. La caiguda del mur va regalar llibertat i una vida millor (en teoria) als 'ossis' però esportivament significar la desaparició, immediata o gradual, de la seva grandesa. Pel que fa al futbol es refereix, el va portar al desastre. La unificació va ser el principi de la fi per als clubs de l'antiga República Democràtica Alemanya. Vint anys després, cap club de la RDA ha conquistat un títol de Lliga i sembla impossible que algú ho vagi a aconseguir alguna vegada.

Campió de la Recopa el 1974, l'històric Magdeburg malviu a la 'Regionalliga', la quarta divisió. En pitjor situació està el Lokomotiv de Leipzig, finalista de la mateixa Recopa el 1987 (va perdre davant l'Ajax) i que disputa avui en dia la Oberliga Nordost, la cinquena divisió. El Carl Zeiss Jena, subcampió davant el Dinamo Tbilisi el 1981, està en tercera, lluitant per no descendir.

Cap entitat d'aquella Oberliga va sobreviure a la unificació alemanya perquè més tard o d'hora va desaparèixer de l'elit i el seu prestigi va quedar en l'oblit. Els va passar als esmentats, com també al poderós Dynamo Berlín, campió ininterromput entre 1979 i 1988 i que avui juga en l'oblit, en la cinquena categoria. El cas del Dynamo és curiós, ja que en 1954 va ser poblat amb tots els jugadors del campió, el Dynamo Dresden, perquè la capital tingués un club 'poderós'. Odiat per la majoria dels seguidors del país, va ser immediatament adoptat per la policia secreta, la Stasi, i no és estrany que després de la desaparició de la RDA la seva caiguda fos immediata i el seu oblit absolut. Tal és així que avui amb prou feines un miler d'aficionats, amb sort, van a veure els seus partits.

Potser un cas trist per la història sigui, precisament, el del Dynamo Dresden. El club de Saxònia va ser el més popular a tota l'Alemanya Oriental i gaudia de molt suport en tots els estaments socials del país en contra de la 'oficialitat' del Dynamo Berlín. Vencedor de vuit títols, va tenir la fortuna de ser subcampió el 1991, el que li va donar 'dret' a entrar a la Bundesliga amb el campió Hansa Rostock (la reunificació futbolística només va aconseguir als dos primers, els sis següents van anar a la segona categoria ). Però va ser víctima de la seva pròpia tradició i del massiu èxode de futbolistes 'ossis' cap a l'oest. Així, les deficiències econòmiques, infraestructurals i organitzatives d'un club crescut en el comunisme van condemnar en el nou ordre i avui amb prou feines sobreviu en tercera.

El que millor es va adaptar a la nova Alemanya va ser el Hansa Rostock, últim campió de la Oberliga el 1991, i que amb dotze presències a la Bundesliga ha estat el club oriental que més ha participat en la màxima categoria. De fet, hi ha joves que desconeixen a un històric com el Carl Zeiss Jena però sí saben de l'existència del Hansa Rostock, que encara avui també pateix en tercera, no té una història recent tan desoladora com el Dynamo Dresden, trencat el 1995, recolzat pels ultres més perillosos de tot el país i que és la creu de la moneda d'una Saxònia que es manté com la zona més pròspera i rica de l'est d'Alemanya.

Un hooliganisme ferotge, sovint neonazi, ha vingut mortificant a molts dels clubs històrics de l'est, a més dels deutes i megalomanies. Al final, no és casualitat que les tres entitats de l'Est que juguen a Segona (Energie Cottbus, Union Berlín i Erzgebirge Aue) són tres modestos del passat. I tampoc és casualitat que la companyia Red Bull no apostés pel Lokomotiv quan va buscar un club a la zona de Leipzig per despertar al futbol de la regió. Va trobar un petit equip de poble, el renombró RB Leipzig i va començar a invertir-hi. Avui és segon en la Regionalliga Nord, per darrere del Chemnitzer, un històric que en l'època de la RDA disputava la Oberliga sota el nom de Karl Marx Stadt. Sobren les explicacions ...


Leipzig va veure el primer partit televisat en català

Tres vegades va visitar el Barça l'Alemanya de l'Est, encara que en l'última d'elles ja ho va fer davant un club 'unificat'.

Els quarts de final de la Recopa de 1982 el van enfrontar amb el Lokomotiv Leipzig i el partit al Zentralstadium del 3 de març va passar a la història per ser el primer que es va transmetre en català per televisió, una mica d'allò més normal avui en dia, però que fa 28 anys va ser, en locució de José Félix Pons i Josep Maria Casanovas, una fita històrica. El Barça va eliminar el Lokomotiv i va acabar guanyant el títol al Camp Nou davant l'Standard belga. Dues temporades després va començar la mateixa competició exhibint a Magdeburg (1-5) amb tres gols de Maradona en un xoc que va paralitzar tota la RDA.

El seu últim desplaçament a l'est alemany ja no va anar a la RDA, encara que sí va ser per obra i gràcia de la Oberliga. Tancada el 1991, la següent temporada el Hansa Rostock va disputar la Bundesliga ... i la Copa d'Europa com a campió de la ja extingida competició. I va ser la primera etapa que va concloure a Wembley, el 20 de maig de 1992. Curiosament el Barça va eliminar aquella mateixa temporada a dos clubs alemanys, perquè en la següent eliminatòria se les va veure amb el Kaiserslautern, de l'Alemanya Occidental. I el dol, per si sol, ja mereixeria un article sencer.

 

SPORT

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Un article força interessant...

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.253.918 missatges
  • 219.554 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat