Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Maulets dels anys 70

tom jones3.556 8 577👍 1.730

tinc entès que als 70 va existir a València una organització anomenada Maulets (sense cap relació amb l'organització juvenil creada anys més tard) que tenia un caràcter llibertari i valencianista. Em sona també que Ferran Torrent va ser membre. Però per internet no trobo res? Algú del sud pót explicar alguna cosa d aquests Maulets? 

Respostes

Configuració
 • Eskamot Baix Gaià78 8

  A mi m'han contat que en general a Maulets del País Valencià hi ha un percentatge molt alt de llibertaris. No sé si tindrà alguna relació. Sembla que sí.

 • Mastegot30.049 9 31👍 2.360

  fa uns 10 anys va haver un grup blaver anomenats maulets 1707.

 • Arland3.426 13 593

  És cert que hi havia alguna marca pro-Països Catalans, però no crec que fos res organitzat, jo he vist pintades a Marxalenes abans que aparegueren els Maulets (MCAN)

 • JoanJoanPV21.666 13 64👍 90

  Tinc un amic de certa edat ja que una vegada em va dir que quan ells eren joves fundaren Maulets a València.

   

  Podrien ser ells, o potser hi hagué altre Maulets. Pensa que és un nom que deseguida et ve al cap.

   

  Malhauradament no te'n puc dir massa..

 • Pensat i fet2.794 9 677👍 47

  I tant que van existir, us en faré cinc centims.

  La seua creació data de 1977, quan dins el desaparegut Partit Socialista Unificat del País Valencià, Vicent Ventura va proposar la recuperació dels gentilicis: "Maulets" (per als nacionalistes valencians) i "Botiflers"( per als espanyolistes).

  Les joventuts del PSUPV se'n van fer ressò i encetaren una campanya de "pintades" amb slògans com ara: "1977- els botiflers cremen Xàtiva, signat MAULETS"; o " Harca Maulets, a les armes". Aquelles pintades iniciades al Cap i Casal, tingueren una propagació espontània i en poc temps, sorgiren altres col·lectius anomenats Maulets. A l'aplec del 9 d'Octubre del 78 (a la Plaça de Bous de València), del contacte entre dos d'aquells col.lectius ( Segons fonts orals, els de Benimaclet i elGrau ), va sorgir la convocatòria d'una reunió a la qual ja hi acudiren d'altres. En pocs mesos, es constituïria la Coordinadora de Col.lectius Maulets del País Valencià, que arreplegava 25 col.lectius de gairebé totes les comarques. No és cap exaggeració afirmar que aquells Maulets van ser la primera linia a la "Batalla de València"

  Tot i que els primers impulsors foren els antics components del FRONT MARXISTA VALENCIÀ dels anys 60, i que aquells Maulets eren majoritàriament independents, també hi havia mil·litants de partits com ara PSAN, MCPV, OEC, POUM... i ben aviat, la plataforma dels Maulets esdevingué el canal per mitjà del qual, es va fundar primer el FRONT D'ESQUERRA NACIONALISTA (el PSAN no hi va entrar) i després ESQUERRA UNIDA DEL PAÍS VALENCIÀ (rés a veure amb l'actual), al si dels quals es va dissoldre la COORDINADORA MAULET.

  Sembla mentida com uns fets tant significatius i determinants per a l'esdevenir del malmès nacionalisme valencià han quedat en l'oblit, en les nostres mans està la seua recuperació.

   

 • Pensat i fet2.794 9 677👍 47

  Pel que fa a l'ideologia, les referències llibertàries són només anecdòtiques. Aquell POUM al qual em referisc més amunt era un partit poc més que bi-personal. El corrent majoritari era el socialisme marxista.

  I pel que fa a F.Torrent:  Afirmatiu !.

 • Iago2.418 11 747👍 529

  Però independentment del que diu Pensat i Fet, als 80' hi hagué un grup llibertari anomenat Maulets, a València ciutat. Les seves pintades eren prou elaborades: "La merda sura, la VI flota". "Fins ací no ARRIBA ESPAÑA" (modificació d'una pintada fatxa). O "Por el caminito que va lermita" (títol d'un bolero adaptat a les malifetes dels llavors president sociata Joan Lerma).

  En alguna manifestació catalanista, els maulets llibertaris eren un eficient servei d'ordre (em sembla que més d'un fatxa i/o blaver se n'emporta unes quantes bones vergassades).

  L'impulsor del grup crec que era Vicent Bello (l'autor de "La pesta blava"). El problema teòric principal devia ser lligar anarquisme a independentisme, tasca que em sembla irrealitzable.

  I si no és així que algú em rectifiqui.

  • Pensat i fet2.794 9 677👍 47

    

   Iago escrigué:

   Però independentment del que diu Pensat i Fet, als 80' hi hagué un grup llibertari anomenat Maulets, a València ciutat.

   La dissolució de la COORDINADORA DE COL·LECTIUS MAULETS DEL PAÍS VALENCIÀ no va supposar la desaparició del moviment maulet. Tant el FEN com després EUPV , el  PSAN, i fins i tot la UPV es podien incloure dins el MOVIMENT MAULET, la iniciativa de Ventura havia triomfat, el nom havia estat recuperat i abarcava tots els sobiranistes valencians, tant individualment com de forma organitzada i mil·litant. Açò s'allargà no sols fins els vuitanta sinó fins ara mateix.

   És possible que entre molts d'altres, hi haguès un grup ( o una persona) que signara com a "Maulets" i que tingués idees àcrates o llibertàries. Si que et puc assegurar però, que aquella persona o grup (si van existir) no van tindre cap rel·levància.

    Les seves pintades eren prou elaborades: "La merda sura, la VI flota". "Fins ací no ARRIBA ESPAÑA" (modificació d'una pintada fatxa). O "Por el caminito que va lermita" (títol d'un bolero adaptat a les malifetes dels llavors president sociata Joan Lerma).

   València i gairebé tot el País Valencià es van innundar de pintades signades per Maulets: les hi havia de més originals i de menys però certament, van trencar amb la monotonia clàssica imperant a les pintades de l'slogan curt i ras i van introduïr imaginació i fins i tot poesia.

    

   En alguna manifestació catalanista, els maulets llibertaris eren un eficient servei d'ordre

   treu-t'ho del cap. NO VAN EXISTIR "els Maulets Llibertaris" com a tals, més enllà de les "batalletes" que algú s'haurà inventat.

   Els Maulets eren un servei d'ordre magnífic, tant a les Assemblees de la Universitat com a les Manifestacions. Els precedia una fama en gran part immerescuda d'agressivitat i fortalesa, que els va convertir en el "terror de feixistes i blavers". Circulaven fins i tot teories sobre la seua conversió en organització armada, com la que va publicar l'"Interviú" a tres pàgimes. Però rés d'això, si algú s'ho va plantejar seria a les cinc del matí i carregat de "burret"

    

   • pirata171427.194 10 39👍 797

    València i gairebé tot el País Valencià es van innundar de pintades signades per Maulets: les hi havia de més originals i de menys però certament, van trencar amb la monotonia clàssica imperant a les pintades de l'slogan curt i ras i van introduïr imaginació i fins i tot poesia.

     

    Això sempre ho he pensat... és millor un bon lema que anar fent de lloros de repetició.

   • mutxamel4.083 12 519👍 11

    Si la memòria no em falla feren un altre reportatge els d'interviu, es deia Joventut valencianista: la Kale Borroka valenciana ,tot després de que un militant de JV cremara el cotxe d'un regidor de la UPV.

     

    La majoria de joves flipariem si sapiguerem totes les que feien els nostres pares


Publicitat

Fòrums

 • 9.253.929 missatges
 • 219.554 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat