Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

"Un grup empresarial nacionalista ultima la sortida del diari ‘Ara'"

Mr.Gumby5.029 9 433
"Xavier Salvador
¿Té futur la premsa en paper? Mentre els teòrics del sector debaten sobre la supervivència de la premsa tradicional, les possibilitats dels mitjans digitals i el futur del contingut audiovisual, un grup d'empresaris catalans, entre els quals es troben representants de les principals famílies industrials, ultimen la sortida al mercat d'un nou diari català sota la capçalera Ara. Els impulsors del projecte es reuneixen entorn de la cooperativa Cultura 03, el conseller delegat de la qual és Oriol Soler. El nou rotatiu es presenta com un producte "multiplataforma", segons expliquen fonts empresarials coneixedores del projecte, la qual cosa suposa que el rotatiu es vendrà al quiosc, però complementarà la seva estratègia de difusió també a través d'internet.

El diari s'editarà en català i estarà dirigit pel periodista Carles Capdevila, col·laborador de Catalunya Ràdio. El projecte inicial pretén que el rotatiu s'estreni al mercat just el dia després de les eleccions autonòmiques catalanes, com a mostra que el diari naixerà a l'albur de la realitat política catalana derivada del resultat electoral. "No és cert que sigui un diari convergent amb tints republicans, al diari existirà una certa transversalitat política", asseguren fonts empresarials que participaran al capital inicial. El projecte naixerà amb uns fons propis d'uns 5 milions d'euros, segons les mateixes fonts i les participacions es distribuiran entre diferents àmbits empresarials i la pròpia cooperativa Cultura 03.

Artur Carulla (Agrolimen) i Ferran Rodés (Mediaplanning-Havas) són alguns dels inversors que prestaran la seva col·laboració a la iniciativa periodística. Carulla ho farà per mitjà de la Fundació Lluís Carulla, dedicada a la defensa de les lletres catalanes i la seva participació vorejarà el 5%. La majoria d'empresaris que formaran part del nucli accionarial inicial ho faran a títol personal i sense cap vinculació amb les seves empreses familiars o amb els family office que administren els seus patrimonis. Les participacions d'alguns d'aquests industrials fregaran el 10% del capital i s'estructuraran entorn de l'empresa editorial que dirigeix Soler.

Obscurantisme sobre el projecte


"Fa més d'un any que hi treballem i no desitgem parlar d'un projecte que encara és altament improbable. Els detalls els donarem quan considerem que convé fer-ho", ha assegurat visiblement airat el conseller delegat de Cultura 03, Oriol Soler, a Economia Digital en ser preguntat per la iniciativa editorial que prepara. Amb tot, fonts empresarials consultades per aquesta publicació van assegurar els objectius del nou rotatiu persegueixen "equilibrar els continguts amb les comunitats a les quals van dirigits. Per això no es tracta de vendre molts exemplars, sinó d'accedir a lectors influents".

Cultura 03 edita diferents publicacions entre les quals destaquen la revista de continguts històrics Sàpiens, a més de Descobrir, Cuina, Supers, Contrapunt i Time Out. A més de la seva activitat en premsa, la cooperativa, "i aquest és un fet diferencial de la seva transversalitat", segons els futurs accionistes, Cultura 03 fabrica continguts audiovisuals per Tv3 i compta amb un segell editorial propi. En els últims exercicis, Grup Cultura 03 ha estat un dels grups periodístics més beneficiats en termes relatius per les subvencions als mitjans de comunicació que concedeix la Generalitat. "Aquesta circumstància els va identificar com el braç editor d'ERC, encara que el projecte de diari està més proper a CiU i al probable resultat electoral de les autonòmiques", indica un dirigent de la federació nacionalista consultat.

El llançament del nou rotatiu i els suports polítics i empresarials que rebin han generat certa inquietud en dos grups editorials: Avui-El Punt i Godó. El primer, per la possibilitat que es disputin un segment anàleg de lectors. El segon, en canvi, per la possibilitat que el naixement de Ara generi noves aliances i suports econòmics entre el món empresarial català diferents dels quals han regit en els últims anys."

Respostes

Configuració
 • Scotch76 11

  Vaja... doncs si que s'ha filtrat la notícia aviat

 • Països Catalans Lliures5.398 14 394👍 71

  I per què no van comprar l'Avui?

 • __23522__9.975 10

  La inmensa majoria de catalanoparlants crec que ja som independentistes.

  I els que no ho son, dificilment ho seràn mai.

  Ara el que cal és convèncer els castellanoparlants.

  Ja sé, soc poc purista i un insolent.

  Però m' arrisco a dir el que penso: El que cal ès un diari, una ràdio i una televisió independentista adreçada especialment als castellanoparlants i en castellà. 

   

   

  • Mr.Gumby5.029 9 433

   Doncs aquesta és una idea que fa temps que vinc dient. Crec que algú haurà de fer un pas en aquest sentit un dia un altre perquè és un fenomen que comença a passar, castellanoparlants que són indepes (jo en conec). Crec que hem de trencar vells esquemes i tabús.

   • __23522__9.975 10

    El problema és que les essències ho veuen com una traïció.

    Però penso que seria molt més fàcil fer que els castellanoparlants estiméssin la nostra llengua i la nostra cultura en una Catalunya independent que tal com ara.

    Espero que quan se n'adonguin no sigui massa tard.

    I jo també conec alguns castellanoparlants independentistes , la majoria llatinoamericans

  • Rigel65.373 11 5👍 34.034

   Això no pot funcionar perquè la llengua de la catalanitat és el català, no pas l'espanyol (que representa tot allò que vol destruir la catalanitat). De fet fa anys ja es va intentar (des de CiU) fer un diari catalanista es castellà (El Observador) perè va ésser un fracàs absolut. Qui parla espanyol és perquè és i vol ésser espanyol, deixem d'enganyar-nos. Això dels independentistes hispanòfons és com el sector catalanista del PSC (la filial del PSOE): una hipòtesi que algú branda de tant en tant per tal d'afavorir els seus interessos. Qui esdevé independentista es passa al català, de la mateixa manera que els catalans que es tornen espanyolistes abandonen el català i adopten l'espanyol. Pels catalans la llengua és la Nació.

   • __23522__9.975 10

    Doncs jo et puc dir que estàs en un error. Hi ha molts llatinoamericans i fins i tot d' altres nacionalitats que  vivint a Catalunya, parlen castellà i no tenen cap sentiment espanyol.

    Potser a l' epoca de l' Observador no n'hi havia tants

    • __23522__9.975 10

     Ara bé també crec que ha de ser una cosa transitòria. La llengua de Catalunya és el català i no pas el castellà. 

    • Rigel65.373 11 5👍 34.034

     Com t'he dit això ja s'ha provat al passat i no ha funcionat pas. Encara que t'agradi molt aquesta idea les coses són com són. Experiències com les de l'Observador demostra que l'espanyol no és pas una eina per a fer catalanisme.

     • antropòfag10.201 10 213👍 2.924

      Eren altres temps.

      • Rigel65.373 11 5👍 34.034

       Com t'ha dit en Queralt abans, perquè no aprenen català? Avui dia qui vol interessar-se per l'independentisme s'interessa per la llengua catalana. Qui no s'interessa pel català no s'interessarà mai per l'independentisme. L'època de l'Observador i l'actual són diferents però la relació entre la llengua i la pertinença nacional no ha variat pas. Per tant ja podem mantindre'ns ferms en la defensa del català, perquè és la nostra llengua la que determina la catalanitat.

       • __23522__9.975 10

        El problema Rigel és que no tothom és tan llest com els independentistes.

        Molta gent, sobretot la que porta relativament poc temps entre nosaltres comença a intergar-se en castellà que és la llengua majoritària en els llocs on es mouen normalment els nouvinguts.

        Per aquesta causa , aquesta gent no acostuma a entrar en contacte amb la realitat del poble català.

        No oblidem que l' espanyolisme fa tot un desplegament mediàtic per tal de guanyar-se per la seva causa a quants mès millor.

        Les posicions puristes, com ara les teves, en els fons el que fan és que el nostre  missatge cada cop arrivi a menys gent. I en conseqüencia correm el risc de cada cop quedar més aïllats.

        Potser és el que volen alguns. Qui sap.

        Sóc conscient que seguiràs pensant el mateix. Però en fi ,aquest canvi de xip no és pot donar d' un dia per l'altre.

       • antropòfag10.201 10 213👍 2.924

        A mi en queralt no m'ha dit res.

        Crec que tens raó en el que dius, però si la muntanya no va a mahoma... el que importa és guanyar, sigui com sigui, si ens hem d'empassar l'orgull en certs temes, doncs endavant. Saps que hi ha gent que, a un o altre nivell, potser de ,manera inconscient, és refractària al català, doncs mengem-los el tarro en el seu idioma, què importa? quan siguem independents hauran d'aprendre el català o ser uns pàries.

    • Queralt5.701 9 377

     I per que no aprenen català?

   • __25665__34.186 9

    Qui parla espanyol és perquè és i vol ésser espanyol,

     

    Doncs jo parlo castellà, és una de les meves llengües maternes, i no em considero espanyol ni vull ser-ho.

     

     

  • Annaa2 10

   Radio TeleTaxi.

   • __23522__9.975 10

    Mai he tingut l'ocasiò d'eescoltar-la. Però em sembla una bona idea si és aixi.

    • Mr.Gumby5.029 9 433

     Osti sí, recordo un tall de veu del Justo Molinero que l'entrevistaven a COM ràdio o a una d'aquestes i el locutor amb un català central impecable li preguntava més o menys que perquè algú com ell s'emmerdava amb un tema així.

      

     El Justo no el deixa ni acabar i li diu seriós amb aquell català que té (no és literal): Emmerdar-se? No crec pas que defensar el teu país sigui emmerdar-se. I si defensar el teu país vol dir emmerdar-se jo estic de merda fins al coll.

      

     Una resposta de les més contundents que he sentit mai en favor de les consultes.

      

     • __23522__9.975 10

      Doncs crec que l' honora. No el conexia aquest detall de'n Molinero. Si que se que es independentista. 

      Ara caldria anar a buscar els llatins amb rumba, salsa, kumbia, reggaeton si fes falta. Ens fa falta força de xoc, i aquesta gent ens podrien ser molt utils. A més el rebuig al colonialisme espanyol el porten a la sang. I molts ja tenen la nacionalitat per votar.

  • Països Catalans Lliures5.398 14 394👍 71

   Abans cal consolidar i donar més difusió a la publicació en anglès Catalonia Today.

   • Rigel65.373 11 5👍 34.034

    Totalment d'acord amb tu. Ara bé, seria imperiosament necessari que algú la comprés als actuals propietaris (crec que és del Punt). Perquè passar del format diari (primer gratuït uns quants dies a la setmana i després com a setmanari de pagament) al format revisteta mensual d'ara és força trist. Si tingués un propietari ambiciós podria haver esdevingut un diari de pagament que vengués Catalunya al món.

    • zepUsuari sumador6.495 15 334👍 447

     Va néixer com un diari gratuït de dimarts a dissabtes.

     • Rigel65.373 11 5👍 34.034

      I és ben trist que hagi acabat a una revisteta mensual. Quina poca ambició que té el grup Hermes, sembla que sigui la marca de la casa.

      • uri9014.263 10 140

       Potser perquè no li sobren els diners?

       • Rigel65.373 11 5👍 34.034

        Doncs que posin publicitat, perquè per exemple al 9 hi ha poquíssims anuncis. I és un diari que té la lletra més aviat gran. Només que reduïssin la mida de la lletra podrien crar espais per destinar-los a propaganda.

        • uri9014.263 10 140

         Que no ho entens? és un peix que es mossega la cua, Rigel. Per posar publicitat calen anunciants que vulguin posar-hi calers. I perquè un anunciant vulgui pagar per sortir al diari, ha de tenir unes mínimes garanties de que aquell anunci serà vist per moltes persones. No conec els lectors que té El9, però molt em temo que no són ni una petita part dels que tenen l'Sport o el MD.

          

         Són un grup empresarial petit amb poc capital i el què haurien de fer, per seguir endavant, és una altra ampliació de capital i renovar totalment el departament de publicitat. Però això vol dir calers i no en deuen tenir gaires... la seva estratègia a curt temini deu ser mantenir-se tal i com estant. Et pot agradar o no, però per ells no és una decisió fàcil. Posa't tu al capdavant d'aquest grup i a veure com ho fas

 • El Crostó4.657 9 464👍 3

  Algú (molt ben informat) m'ha dit que el propietari de Mango, Isaac Andik, també hi ha posat calés.

 • Rigel65.373 11 5👍 34.034

  'Ara', un nou diari nacional

  Empresaris de la comuniació al voltant del Grup Cultura 03, amb el suport de les principals famílies industrials catalanes estan preparant una nova capçalera que sortirà al mercat el dia després de les eleccions segons informa l'Economista Digital. El nou diari s'anomenaria 'Ara'.

   

   

  El Periódico de Catalunya, l'Avui, El Punt poden veure a partir de la tardor com un nou diari en català se suma a l'oferta de capçaleres nacionals. 'Ara', sorgit de l'entorn del grup de comunicació Cultura 03 vol oferir un contingut nacionalment desacomplexat davant els dubtes que genera el grup Avui-El Punt i la poca qualitat lingüística d'El Periódico de Catalunya.

   

  Tot indica que el diari estarà dirigit pel periodista Carles Capdevila, col·laborador habitual de Catalunya Ràdio. Des del projecte s'assegura que “no és cert que sigui un diari convergent amb tints republicans, al diari existirà una certa transversalitat política”. El rotatiu naixerà amb 5 milions d'euros de fons propis i les participacions es distribuiran entre diferents àmbits empresarials i la pròpia cooperativa Cultura 03.

  Artur Carulla (Agrolimen) i Ferran Rodés (Mediaplanning-Havas) són alguns dels inversors que prestaran la seva col·laboració a la iniciativa periodística. Carulla ho farà per mitjà de la Fundació Lluís Carulla, dedicada a la defensa de les lletres catalanes i la seva participació vorejarà el 5%. La majoria d'empresaris que formaran part del nucli accionarial inicial ho faran a títol personal i sense cap vinculació amb les seves empreses familiars o amb els family office que administren els seus patrimonis. Les participacions d'alguns d'aquests industrials fregaran el 10% del capital i s'estructuraran entorn de l'empresa editorial que dirigeix Soler.
 • bumps483 11

   

  Tot i que és una bona notícia, maldarà les possibilitats de supervivència de l'Avui amb tota probabilitat.

   

  D'altra banda espero que tingui una secció internacional potent, perquè és el que no tenen ni l'Avui, ni el Punt, ni el Periódico.

 • zepUsuari sumador6.495 15 334👍 447

  Més sobre el diari ARA:

   

  (PR Noticias) Rodés prepara ARA, el nou diari de Catalunya.

   

  El Grup Rodés (Grup Havas i MPG) prepara el llança ment imminent d'un nou diari imprès per a Catalunya amb un pressupost inicial de 70 milions d'euros. Proper ideològicament a CiU, debutarà coincidint amb les eleccions catalanes.

  La prolífica diversitat editorial de Catalunya tindrà un nou diari a la tardor, coincidint amb les eleccions al Parlament català. Les informacions arribades fins prnoticias indiquen que un grup d'inversors liderats pel Grup Rodés-accionistes de referència de les agències de Comunicació Havas Media i MPG-han posat 70 milions d'euros sobre la taula per posar en marxa el projecte.

  La idea inicial és situar el diari com un contrapès polític al progressisme que destil.len El Periódico i La Vanguardia i situar-se prop de Convergència i Unió (CiU), el partit que s'espera surti triomfador de les pròximes eleccions catalanes. És per això que no és casual que el llançament estigui planejat coincidint amb el dia de les eleccions o la jornada posterior, per començar a capitalitzar la nova estructura de la societat catalana resultant d'aquestes eleccions. El projecte està molt avançat i fins i tot ja té un nom provisional: ARA (Ara en català).

  El Grup Rodés neix d'una família de banquers estretament lligada al Grup March, que va fundar la major agència espanyola de mitjans per volum d'inversió publicitària, Media Planning Group (MPG), que el 2001 va completar un acord per integrar-se al gegant publicitari francès Havas Mitjana, a canvi de cedir el 9,3% de les accions de Havas als Rodés.

  Amb l'arribada de Vincent Bolloré a la presidència el 2006, Leopoldo Rodés va quedar ratificat com a president de MPG i del comitè estratègic del grup, i els seus fills Ferran i Alfonso van ascendir a conseller delegat de Havas i conseller delegat mundial de MPG, respectivament.

  • Tarragonamesborrona11.438 9 181

    

   zep escrigué:

   Més sobre el diari ARA:

    

   (PR Noticias) Rodés prepara ARA, el nou diari de Catalunya.

    

   ... Proper ideològicament a CiU, debutarà coincidint amb les eleccions catalanes.
    Esperem que sigui a la nova CiU i no la antiga. 

   ...
   La idea inicial és situar el diari com un contrapès polític al progressisme que destil.len El Periódico

   i La Vanguardia ... 

   El Periòdico i La Vanguardia progressistes? L' "Ara" és un diari pro-convergent que surt per a fer de contrapés de La Vanguardia?

   Qui ha escrit això no en té ni puta idea...

 • Rigel65.373 11 5👍 34.034

  Toni Soler i Albert Om aposten per la premsa en català

  Els dos periodistes participen com accionistes en el nou diari impulsat per Cultura 03


  En plena crisi de la premsa, la intenció es fer un diari de poques planes adreçat a líders d'opinió. El mercat de la premsa a Catalunya ha patit diverses sotragades amb acomiadaments o prejubilacions a La Vanguardia i El Periódico a més de la compra de l'Avui per El Punt.

   

  http://comunicacio.e-noticies.cat/toni-soler-i-albert-om-aposten-per-la-premsa-en-catala-42510.html
 • Rigel65.373 11 5👍 34.034

  06/07/2010 - 8:50h

  Cultura 03 confirma que prepara la sortida d’un nou diari en català

   

  Des de fa temps es parla, cada vegada amb més insistència, de l’aparició d’un nou diari imprès en català de la mà de Cultura 03. Ja al mes de març se’n van revelar algunes dades i, tot i que fonts de l’empresa aleshores ho van desmentir, finalment la informació es confirma malgrat que el grup matisa que “algunes filtracions intencionades que s’han publicat no s’ajusten a la realitat”. Amb tot, tampoc volen revelar massa informació al respecte, doncs en aquests moments s’estan “polint els darrers detalls”. Així, el projecte es farà públic quan “tots els serrells estiguin tancats”: composició accionarial, model periodístic, data de sortida. Segons informa Cultura 03, fer-ho abans “podria entorpir l’èxit d’un projecte en el que tots els implicats estem abocant molts esforços i il·lusions”.

  El projecte del nou diari s’està treballant des de fa temps a tres bandes: un ampli grup de creadors, un extens grup d’empresaris “que blinda la solvència i la transversalitat” i el grup Cultura 03. Dos dels noms que han sonat com a inversors són Ferran Rodés, conseller delegat del grup Havas (Media Planning Group), i Artur Carulla, president d’Agrolimen (tot i que s’especula que la participació d’aquest seria mitjançant la Fundació que duu el nom del seu pare, Lluís Carulla, de la qual n’és patró, i que podria rondar el 5% accionarial).

  A més, s’ha dit que les participacions d’alguns dels empresaris que formaran part del nucli accionarial (la majoria a títol personal), que en alguns casos rondarien el 10%, s’estructuraran entorn Cultura 03. Quant al pressupost, mentre alguns mitjans parlaven de 70 milions d’euros, sembla ser que la xifra serà més propera als 5 milions.

  Nom i cognoms
  També s’ha publicat que el diari tindrà per nom Ara; que el seu director serà el periodista Carles Capdevila, conductor del programa Eduqueu les criatures de Catalunya Ràdio i creador del portal Criatures.cat, i que la sortida de l’Avui del seu sotsdirector David González està relacionada amb el projecte.

  Tot i que Cultura 03 ha estat identificat com “el braç editor d’ERC”, el projecte de diari “està més proper a CiU i al probable resultat electoral de les autonòmiques”, segons va informar la setmana passada Economia Digital de fonts de partit convergent. De fet, la data de publicació que circula és el mateix dia de les eleccions o l’endemà d’aquestes.

  Puntualitzacions de Cultura 03
  En referència a tot aquest reguitzell d’informacions, Cultura 03 assegura que “algunes filtracions intencionades que s’han publicat no s’ajusten a la realitat, especialment pel que fa a les dimensions del projecte, al seu posicionament proper a una ideologia política o a la intensitat en la participació de determinades famílies”. En aquest sentit, el grup diu que aquestes filtracions “seran convenientment desmentides per la realitat”.

  Pel que fa a les informacions sobre el nom del diari, el seu director i la data de sortida, fonts de Cultura 03 han assenyalat a Comunicació 21 que hi ha coses que són certes, però d’altres no, tot i que tampoc han volgut especificar quines.

  En tot cas, el que sí sembla clar és que l’aparició d’un nou diari en català remourà, poc o molt, els ciments de la premsa escrita del país, la qual no es pot dir que visqui el seu millor moment.

   

  http://www.comunicacio21.com/textecomplet.asp?id_texte=16213


Publicitat

Fòrums

 • 9.297.967 missatges
 • 221.169 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat