Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Diferències entre liberalisme i neoliberalisme

__26351__ 113 7

Algú em pot explicar les diferències entre ambdós.

 

Tinc entés que durant el neoliberalisme va suposar el "retorn" a l'economia de lliure mercat (després de tres dècades d'intervencionisme estatal) però ja no amb el modus operandi del liberalisme clàssic, que va morir amb la Gran Depressió, sino acoplant-se a la revolució tecnològica dels anys 80: ordinadors personals, fotocopiadores, videocàmeres, etc.

 

Aquest canvi tecnològic va afectar al mode de funcionar de l'economia, provocant termes com deslocalitzacions, increment del treball temporal, flexibilitzacions, etc, que el liberalisme de principis de segle no tenia en comte.

 

És així?

Respostes

Configuració
 • Neith 13.997 11 141

  Crec que l'únic que conserven en comú el liberalisme i el neoliberalisme és el fet de defensar unes polítiques econòmiques on l'Estat no hi intervingui. En la resta d'aspectes, les diferències socials i històriques d'un i altre, fan que sigui difícil de parlar de punts en comú. No són el mateix sistema les empreses fabrils de finals del segle XIX que les empreses dels anys 60 o 70. El tipus de treballador, la localització de l'empresa, són factors que fan que a nivell pràctic siguin força diferents ambdós liberalismes.

   

  Això sí, la seva premissa, tan en un liberalisme com en l'altre és la NO intervenció de l'estat en assumptes econòmics, tot i que si fan fallida és cosa de l'Estat intentar que no s'enfonsin del tot.

 • Doraemon2 1.923 14 852 👍 1

  poques, les mateixes que entre l'usuari eL i l'usuari Vals.

   

  a tots ells els recomano

   

  http://www.wikipedia.org

 • Aloja 15.883 15 113 👍 121

  Fàcil.

   

  Neoliberalisme és com la gent d'esquerres que no entén d'economia es refereix al liberalisme de tota la vida, sobretot a mode d'insult i de pèrfida ideologia a témer.

 • El viejo de la montaña 31.417 12 26 👍 10

  jo m'he adonat que un liberal es una persona que creu en el liberalisme economic i politic i solen ser gent que sempre han tingut aquesta ideologia

   

  Un neo-liberal es una persona que ha arrivat al liberalisme des d'altra ideologia , l'interpreta com vol i a mes vol imposar la seva interpretacio a altra gent

 • Mcasas 7.887 11 272 👍 2.486

  Concretament, el liberalisme és una teoria política que defensa el lliure albriu de les persones i la igualtat davant de la llei. Va nèixer en l'època de la revolució francesa. Pràcticament totes les opcions polítiques contemporànies, llevat del feixisme, provenen d'aquest liberalisme primigeni.

   

  Una altra cosa és el liberalisme econòmic, que defensa la prevalència del mercat com a element de gestió de l'economia, sense cap mena d'intervenció estatal. El neo-libaralisme ve a ser el mateix.

  • __6924__ 52.431 13

   Es el problema de parlar per parlar , nomes amb topics i clixes

    

   LLegueix LA riquesa de les nacions d´Adam Smith , la biblia del liberalisme economic i despres vens i em tornes a dir que es defensa que l´Estat no intervingui en relacionat amb l´economia

   • Mcasas 7.887 11 272 👍 2.486

    A mi no em perdonis la vida, Badia, pq Adam Smith ja l'he llegit. Proposa una mínima intervenció de l'estat en l'economia. Per exemple, defensa que l'estat proporcioni alguns serveis bàsics (carreteres, escoles, ponts, ...). Aquest paper que queda reservat a l'estat no entra pas en contradicció amb el paper de regulador que els partidaris del liberalisme econòmic otorguen al mercat.

     

    Vinga, una baraçada. Espero la teva pròxima desqualificació.

    • __6924__ 52.431 13

     Dubto que hagis lleguit a Adam Smith i en tot cas et va fer molt poc profit

      

     El tros que parla que s´ha de controlar als empresaris , perque la seva tendencia es anar contra el mercat i perjudicar el be comu , te la vas saltar ?

      

     O la que parla del control dels monopolis i els oligopolis ? tambe

      

     O a la que parla que el mercat ha d´estar al servei del be comu ?

      

     NEcessita una reelectura

     • Mcasas 7.887 11 272 👍 2.486

      Clar, tu et penses que tota la gent que no combrega amb les idees d'Adam Smith és pq no se l'han llegit. Hauries de ser capaç d'entendre que es pot no estar d'acord amb alguna cosa però reconeixer que, en certs aspectes, està ben fontamentada.

       

       

      • __6924__ 52.431 13

       Jo no dic que hagis d´estar d´acord amb Adam Smith , l´unic que dic es que es fals que el liberalisme defensi que l´Estat no had´intervenir en RES relacionat amb l´economia . Es una afirmacio que esta molt lluny de la veritat

        

       Pero si pels teus clixes , slogans i consignes li va millor defensar aquesta falsetat , es cosa teva

       • Mcasas 7.887 11 272 👍 2.486

        Però és que això ho sap tothom. Ni Milton Friedman deia que l'estat no havia d'intervenir en res relacionat mb l'economia. Només els anarco-capitalistes defensen aquestes tesis.

         

        El que sí és cert és que els liberalistes econòmics otorguen al mercat un paper preponderant en la regulació.

   • __15511__ 1.803 11

    Jo he pensat que el progres utilitzen neo com a forma despectiva ja que neoliberal sembla una mica a neonazi.

     

    Potser és una tonteria això que dic però venint d'ICV no em puc esperar gran cosa

  • __26351__ 113 7

   Potser m'equivoco, però a diferència del liberalisme clàssic, el neoliberalisme sí accepta l'intervenció d'organismes internacionals com l'FMI o el BM. Potser perquè l'economia de 1985 era molt més complexa que la de 1920...

 • Miquel86 2.698 8 684

  Això és Hayek vs Keynes?

 • Salieri 109 7

  Hola a tothom.

   

  Segons els meus limitats coneixements d'economia i la meva humil opinió, el model neoliberal és una simple evolució del liberalisme "clàssic", és a dir, té com a objectiu la millora i reforma de certs aspectes del model anterior. Intentaré desenvolupar breument aquesta idea, sempre en clau econòmica, doncs podríem  parlar de liberalisme polític, cultural,social etc. Però crec que s'escaparia una mica de la temàtica d'aquest fil.

   

  Primerament, hem de tenir en compte les deficiències principals que presentava el model sorgit de les receptes liberals clàssiques. Per una banda el capitalisme "primitiu" tenia la necessitat estructural d'ampliar de forma continua els mercats (un empresari no pot mantenir uns nivells constants de producció ja que, en un model econòmic liberal, existeix competència. És a dir, altres empresaris que no dubtaran en ampliar el seu mercat i que, per tant, acumularan més capital, un capital que podran invertir en millores productives, que, al seu torn, permetran vendre el mateix producte a un preu inferior, amb la qual cosa, la seva quota de mercat augmentarà, engolint així els mercats de tots aquells capitalistes que no hagin aconseguit millorar el preu o la qualitat dels seus productes), aquesta dinàmica, en el capitalisme liberal, suposa un greu problema quan s'esgoten els mercats interns d'un país, ja que tots els estats industrialitzats de les primeres dècades del segle XX intentaren fomentar la industria nacional i, per tant, restringiren o prohibiren les exportacions d'altres estats, fet que sobrecarregà la industria de bona part d'aquests països. Un altre dels problemes fonamentals d'aquest model era la creixent necessitat de matèries primes, unes matèries primes que s'obtenien, fonamentalment, de les colònies (hem de recordar que, a començaments del segle XX, més d'un 80% del territori mundial estava sota el control colonial dels estats europeus). De fet, la lluita per el control d'aquestes colònies (i, per tant, de les matèries primes que generaven) derivà en un gran nombre de conflictes armats, el més conegut dels quals és la Primera Guerra Mundial. I, precisament, és a aquest punt on volia arribar. La Primera Guerra Mundial no tant sols esdevingué una pugna per l'hegemonia de les colònies, sinó que també tingué com a objectiu l'obertura dels diferents mercats nacionals a la resta de territoris europeus. Ni més ni menys, aquesta fou la solució del liberalisme per tal de solucionar el problema de l'expansió de mercats i la conseqüent sobreproducció, la guerra.

   

  Potser aquestes dues problemàtiques (la necessitat d'expansió dels mercats i de matèries primes) fóren les més importants a les quals s'hagué d'enfrontar del capitalisme "primitiu". Però n'existien moltes més, les més destacades són: el creixement d'un mercat financer que no s'adapta a la realitat productiva, una intervenció molt limitada de l'estat i la inflació.

   

  El model neoliberal presenta un seguit de mesures i reformes que, en principi, solventen les mancances del capitalisme liberal. El sistema de mercat actual segueix basant-se en el model productiu competitiu i, per tant, la necessitat d'una expansió il·limitada dels mercats es manté vigent. No obstant, el què han canviat són els mitjans  que s'utilitzen per a fer possible aquesta expansió. Actualment, una guerra entre potències capitalistes és força difícil d'imaginar, i més si tenim en compte l'existència d'organitzacions internacionals que unifiquen els interessos d'aquestes potències (UE, OTAN, FMI, BM etc.). Tots aquests països han passat de la confrontació a la cooperació, una cooperació que es reflecteix en la creació d'un mercat comú on capital i mercaderies circulen lliurement. Però aquest mercat (com els d'inicis del segle XX) també necessita una gran (inmensa) quantitat de matèria primes, una quantitat que ja no pot extreure de les colònies (ja que, en principi, els països industrialitzats ja no en tenen), amb la qual cosa també es fa necessaria la incorporació dels estats "subdesenvolupats" a aquest nou mercat global, una incorporació que té com a únic objectiu satisfer les necessitats dels centres productius i de consum occidentals. I així, sense vessar ni una sola gota de sang (sense vessar ni una gota de sang europea o nord-americana, s'enten), el neoliberalisme ha aconseguit allò que els liberalistes ni tant sols havien gosat a somniar.

   

  A més, el neoliberalisme també ha plantejat diverses solucions a les problemàtiques clàssiques del capitalisme. El sistema financer (aquest és un tema al qual se li podria dedicar un fil sencer) s'ha modernitzat de tal manera que cada vegada pot soportar més temps el seu creixement respecte el sistema productiu (tot i que al final acabi "petant", com a succeït en l'actual crisi). 

   

   

   

   

  M'he allargat bastant més del què m'esperava, em sap greu. Si no us importa demà (o demà passat) l'acabo xD. També sóc conscient que aquest només és un breu i senzill resum de les diferències entre liberalisme aplicat i neoliberalisme aplicat, podriem parlar del liberalisme i neoliberalisme teòrics o de diversos factors que influeixen en la seva pràctica i que no he esmentat al text. Però crec que ara és hora d'anar a dormir i tots aquests són temes que poden esperar (si més no una nit).

   

  Salut!

 • __23346__ 3.865 9

   

  Jo no les acabo de trobar.

 • miluSBD 3.195 12 619

  Cadascú diu una cosa diferent.

   

  Conclusió: no en tenim ni idea

   

  No us enfadeu: demaneu als politòlegs que us defineixin la paraula "política". Cadascú et dirà quelcom diferent.

   

  Aquests conceptes tan abstractes sempre estan subjectes a la interpretació.

 • Salieri 109 7

  jajaj, precisament jo estic estudiant ciències polítiques i no podría estar més d'acord amb el què acabes de dir, és dificilíssim trobar dos politòlegs que et donguin la mateixa definició de "política".

   

  Això és degut, com bé dius, a que és un concepte molt abstracte i també molt ampli que depèn molt de la perspectiva des de la qual el contemples. Aquest fet també és aplicable als termes liberalisme i neoliberalisme. Per tant, és força difícil trobar definicions per aquests conceptes que siguin acceptades per a tothom. 

 • ALX Usuari sumador 31.675 12 25 👍 1.977

  Mare de Déu, encara estem així?

   

  A veure si aquest vespre puc obrir un fil i en faig 4 cèntims.

 • __24741__ 3.895 8

  Els dos són la mateixa porqueria.

 • Raça humana 6.779 11 319 👍 6

  A Espanya el neoliberalisme coincideix amb els primers governs socialistes.

   

  Teòric: Milton Friedman, que va publicar (1.968) "Las teorías sobre los precios".

   

  Es reflexa a Occident als governs de Tatcher -Anglaterra- i Reagan -EUA-.

   

  Un dels primers països on s´aplica la teoria neoliberal és a Xile, amb Pinochet (1.973).

   

  L´element més important del neoliberalisme és el control dels diners, és a dir, de la massa monetària que hi ha en circulació dintre de les economies (això ho regula el tipus d´interès).

   

  El sector privat ha de protagonitzar la activitat econòmica i el públic facilitar el seu desenvolupament. El mercat dirigeix la activitat econòmica.

   

  Bàsicament, és això el neo -resumit ...-

 • zep Usuari sumador 6.446 14 335 👍 374

  Que sí, que sí, els liberals som molts dolents i manem a tot arreu i sense pietat. De fet, que les dades diguin tot el contrari i que demostrin que no hi ha diferències entre els socialistes (esquerres) i els conservadors (dretes) a l'hora d'augmentar la intervenció pública a l'economia, aconseguint que aquesta no pari de créixer des de la Gran Depressió no té res a veure amb la crisi actual. Que el senyor Clinton (del partit de l'Obama) creés els bancs públics que donaven hipoteques a la 'pobra gent desafavorida que no poden comprar-se una casa, tenint-hi tot el dret vital' també és culpa de la no intervenció estatal; i que en Bush foti guerres creient que això enriqueix el país i sense valorar que els dienrs que dediques a la guerra no es dediquen a d'altres aspectes més rendibles a llarg termini, tampoc importa. Que els estats hagin passat de representar (en el cas dels malèfics i suposadament 'liberals' EUA) un 17% a un 37% és culpa, com no, de la no intervenció estatal que s'ha donat amb Bush, Bin Laden, Oleguer Preses i jo mateix, que vaig fer un àpat ben copiós a Perpinyà a base de Musclos de Leucate i anxoves de Cotlliure amb tots ells abans de carregar-me gratuïtament tots els treballadors que m'han donat el que tinc i fumar-me un habà encès amb un bitllet de dòlar.

   

  [Mode ironia OFF]

  [Karma a la merda ON]


Publicitat

Fòrums

 • 9.009.885 missatges
 • 211.512 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat