Publicitat

Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Els jutges desmunten el mite de les denúncies falses

Oscar lo RoigUsuari sumador23.394 14 52👍 480

Els jutges desmunten el mite de les denúncies falses

 

Comunitat Valenciana RAMÓN FERRANDO VALÈNCIA Levante-EMV

 

Els jutges implicats en la lluita contra la violència masclista han arribat a la conclusió que el mite que moltes dones presenten denúncies falses de maltractament no és real. Un informe de l'Observatori del Poder Judicial contra la Violència de Domèstica i de Gènere revela que de 530 casos analitzats en tota Espanya -78 d'ells a la Comunitat València- només en un havia indicis que la suposada víctima havia mentit.

 

Els fiscals de maltractaments de València han anat més lluny al comprovar que de 15.000 denúncies analitzades des de l'engegada fa quatre anys dels jutjats especialitzats només en dos casos és probable que la dona hagi mentit.

 

Els advocats especialitzats en defensa de maltractades insisteixen que la "llegenda" que la majoria de les denúncies són falses està sent propagada per sectors molt conservadors i associacions de pares divorciats. Els lletrats insisteixen que la prioritat és evitar que les dones continuïn sent assassinades.

 

El jutge de Família número 7 Sevilla, Francisco Serrano, ha avivat en els últims dies la polèmica al ratllar de discriminatòria la llei contra la Violència de Gènere. El magistrat va apuntar que la llei -impulsada pel govern de Sabater per a frenar la sagnia de morts- és fruit de la "dictadura" del "feminisme radical", la va qualificar com "perversa" i va atacar el "mite de les denúncies falses". No obstant això, la posició del jutge Serrano és minoritària en la judicatura. La presidenta de l'Observatori va lamentar per mitjà d'un comunicat que opinions com les de Serrano demostren "una falta de sensibilitat davant un problema social de drets humans".

 

Vicente Magro, president de l'Audiència d'Alacant i un dels autors de l'informe del Poder judicial que desmunta la creença de les denúncies falses, va explicar que el problema de fons és que la meitat de les denúncies no arriba a judici oral perquè els magistrats d'instrucció no veuen suficients proves de càrrec contra l'agressor, "però això no significa que la víctima s'hagi inventat la denúncia". Va precisar que les dones maltractades han de superar un llarg camí d'obstacles, que fa a moltes desistir abans d'arribar a judici.

 

La principal dificultat continua sent la dependència psicològica que moltes tenen dels seus agressors. En els últims anys el nivell de conscienciació de la societat contra la violència masclista ha crescut fins a tal punt que el 20% dels procediments de maltractament, segons el càlcul dels jutges, s'inicien arran d'una denúncia de la policia, els metges d'Urgències o l'entorn de la víctima. Una gran part d'aquests assumptes s'acaba arxivant perquè la dona no vol seguir el procediment.

 

En la resta de casos és la víctima la qual engega la maquinària policial i judicial, però un nombre d'elles es tira enrere al comprovar que la seva denúncia pot provocar que la seva parella vagi a presó. "Hi ha dones que no volen que el pare dels seus fills ingressi en la presó, això no significa que les denúncies siguin falses", va advertir Vicente Magre. Elena Reig Cruañes, una lletrada que duu 17 anys assistint a víctimes de maltractaments, va lamentar que "el mite de les denúncies falses està sent utilitzat per sectors conservadors com les associacions de pares separats. Ho usen per a desvirtuar la llei integral de Violència sobre la Dona. Ells mantenen que la llei integral va en contra dels homes. L'Observatori del Poder Judicial ha estat molt clar al demostrar que només en un de 530 casos hi ha indicis de frau".

 

"Les dones moren"

 

La lletrada va afirmar que "ja està bé de manipular a l'opinió pública i a alguns magistrats que semblen no entendre el que està passant. En altres àmbits es produïxen moltes més denúncies falses que en casos de maltractament. Aquí el problema és que les dones moren i els homes maltracten". La Guàrdia Civil i la policia coincideix amb els jutges, fiscals i advocats que les denúncies falses de maltractaments són residuals.

 

La Comandància de València va informar el 22 de desembre que en els últims mesos ha detectat un increment de denúncies falses de robatori per a estafar a les assegurances. Els guàrdies civils han detingut a València a 44 persones des del 1 de setembre per simular un delicte. Entre els detinguts no havia cap dona que s'hagués inventat una agressió de la seva parella. La portaveu de la Fiscalia de València, Susana Gisbert, considera que en l'àmbit de la violència masclista falla el concepte de denúncies falses. "Moltes persones creuen que perquè un assumpte acabi en absolució o en arxiu la víctima ha mentit, però no és així. Una gran part de les dones retira la denúncia, però això no vol dir que els maltractaments fossin inexistents. Les víctimes tenen por i moltes d'elles sofrixen el risc de quedar-se sense menjar perquè no tenen mitjos", va assenyalar.

 

Ajuda psicològica

 

Susana Gisbert, que exerceix com fiscal de maltractaments a València, considera que la clau és que les dones s'asseuen protegides perquè no retirin les denúncies i que tinguin des del principi l'ajuda d'un psicòleg per a superar la dependència emocional de les seves maltratadores. Els fiscals consideren que la col·laboració del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil està "sent excel·lent". La conscienciació de les Forces de Seguretat, segons fonts judicials, i de la Fiscalia ha estat clau per a millorar la lluita contra la violència masclista. Tots coincideixen que ara és essencial no baixar la guàrdia.

Respostes

Configuració
 • wik16.372 16 106👍 3

  "Les dones moren"

  quina perspicàcia

 • __20571__3.090 10👍 41

  N'hi ha que tindre molt poca vergonya per a dir eixes coses, posant-se de part dels maltractadors no se a que juguen els protectors de la moral

 • Roig de Metil18.695 13 84👍 11

  No diguesaixò que estos que es passen el dia parlant de feminazis i de com de marginats estem els hòmens es queden sense el seu argument estrella...

 • EPS60.404 13 8👍 9.194

  -impulsada pel govern de Sabater

 • EPS60.404 13 8👍 9.194

  el problema és que les dones moren i els homes maltracten

   

   

  Si algú digués que els musulmans són terroristes tal i com generalitzen aquí el teme home=maltractador, hi hauria una "follón"...

   

 • EPS60.404 13 8👍 9.194

  En canvi, només fent una ullada trobes rapidament una notícia com aquesta:

   

   

  Augmenten les denúncies falses per maltractaments

      
  * La Fiscalia ha començat a prendre cartes en l'assumpte.
      
  * A partir d'ara, a Vigo serà perseguida aquesta pràctica, habitual entre parelles que es separen.

   

  MARÍA Collart. 02.10.2007
  La violència de gènere és un greu problema amb el que la societat està altament sensibilitzada, però, al mateix temps que ha crescut el grau de preocupació, comencen a fer-se notar algunes pràctiques abusives.

  Segons els experts, a Vigo ha augmentat de forma considerable el nombre de denúncies falses per maltractaments. Fins fa poc, quan es arxivant un cas per no ser cert, no s'obrien causes penals contra la persona que havia aixecat fals testimoni.

  Hi ha advocats que recomanen als seus clients posar denúncies com a mesura de pressió "

  A partir d'ara, a la ciutat olívica això va a canviar, ja que la Fiscalia ha començat a prendre cartes en l'assumpte, alertada per l'increment d'aquest tipus de pràctiques. «Cal lluitar contra aquesta greu xacra social, però hi ha una realitat paral.lela que farà molt de mal a les autèntiques dones víctimes de la violència de gènere», comenta l'advocat Pau Ulfe.

  Des del Jutjat de Violència sobre la Dona de Vigo asseguren que és molt complicat donar xifres exactes sobre les denúncies falses, però que la majoria es produeixen en casos en què la suposada víctima es troba en tràmits de separació amb la seva parella. «Hi ha advocats que recomanen als seus clients presentar denúncies com a mesura de pressió», asseguren des de diversos bufets de la ciutat.

  I és que els divorcis es tramiten als jutjats civils, mentre que, quan hi ha una denúncia per maltractaments pel mig, automàticament el coneixement del plet passa al jutjat especialitzat en violència, el que fa que la causa vagi molt més ràpid. «A més, a partir d'aquest moment tots els escrits o compareixences es realitzaran en aquest jutjat, amb la càrrega psicològica que pot causar als homes destinataris d'una denúncia falsa», explica Pablo Ulfe.

  Actualment, a Vigo hi ha un jutjat que es dedica exclusivament als temes de maltractament a les dones, sempre que existeixi o hagi existit algun vincle afectiu amb l'agressor. No obstant això, en els casos en que sigui una dona la que hagi enganxat o agredit psicològicament a un home, aquests conflictes els tramita l'habitual Jutjat d'Instrucció.

  Dones amb protecció

  Gairebé un miler de Vigo tenen en vigor ordres de protecció davant les seves parelles, segons les dades que maneja la Subdelegació del Govern. D'aquestes, un 94% són maltractades de risc baix. Les víctimes tenen un telèfon d'ajuda les 24 hores que comunica a qualsevol hora del dia o de la nit amb els agents que vigilen els agressors.

   

   

  Per altra banda, podrien posar-se d'acord el Govern i la TVE per no oferir casos d'homes acusats de maltractament en el programa Gente, de fet ja he vist vàries vegades que han sortit casos, quan en teoria només n'hi ha hagut un en tota Espanya. Ja cansa el feminazisme.

 • Skaw30.735 13 28👍 4

  La notícia parla de denuncies trameses, què són finalment falses. El problema són les denuncies, o millor dit, els intents de denúncia falsos, què finalment no és tramiten per què en aquestos casos no simplement es diu "ah, vol denunciar? Pose ací el que vulga i ho tramitem", si no que se li fa una sèrie de preguntes a la persona que denúncia per vore si són falses o no, i moltes, i dic moltes, són falses.

   

  A X persona què em toca més o menys per familia, fou a denúnciar i va estar preguntant i finalment la va admetre, per què segons va dir "Se li nota què hi ha problemes, no com al 80% què ve ací a denunciar i resulta què és fals i espera tractes preferencials al divorci"

 • Panxampla294 14

  Ma tia treballa als jutjats d'Amposta i diu que la majoria (>50%) són denúncies falses perquè les atenguin més ràpidament.

  • sovietcat25.969 11 43👍 81

   Doncs la meva àvia treballava a la NASA i lo de la llunna i lo dels astronautes és un muntatge.

   • goulah19.315 14 77👍 5.400

    No és la teva àvia... era un muntatge

   • la familia iskariote8.027 13 268

    Molt graciosa la broma, i l'actitud defensiva barata que prens, és molt fàcil, riure i fer burla.

     

    Jo també tinc una familiar directa (directíssima!) que ha treballat a violència de gènere, als jutjats, i que a més podriem dir que sap del que parla, ha comentat això més d'una volta quan ha eixit el tema. És un fet real, no entenc la negació davant d'açò, no se solucionen ni desapareixen els problemes negant-los, ja ho deus saber.

     

    A l'afirmar aquest fet ningú està negant l'existència de la violència masclista ni res per l'estil, com sembla que has entés (o has volgut entendre) això, només s'està dient que hi ha dones que aprofiten aquesta llei pel seu benefici propi, alguna que altra volta inclús per venjança (recorde el fil que parlava d'una dona que havia arrancat els testicles a l'home per que aquest l'havia enganyat amb una altra, i la gent reia i aplaudia ) i que no són casos anecdòtics. Vergonya els hauria de fer.

     

    Dóna igual si arruinen la vida a homes que no han fet res llevat de ser homes, dificulten la feina i l'ajuda cap a les dones que realment estan patint aquesta violència, o inclús les obliga a haver de demostrar que l'estan patint quan ja prou feina els ha costat anar a denunciar (cosa que a mi em sembla una mica humiliant), feta la llei feta la trampa.

     

    És vergonyós que arribem a aquestes coses, i més ho és creure'ns que amb aquesta llei estem defensant a les dones, quan des del meu punt de vista no fa més que discriminar més a la dona declarant-la oficialment indefensa davant els homes els quals han de fer lleis que les defensen d'ells mateixos. Un 'parxe' a un problema.

     

    Si vols pots continuar fent burla i quedar-te tranquil pensant que amb lleis com aquesta, i amb la premisa de que les dones no s'aprofiten de les desgràcies d'altres dones pel seu benefici propi, som millors persones.

 • __24099__311 9

  Allò que s'escau és la filosofia sexista d'aquesta llei. Ningú no dubta que a la immensa majoria dels casos de maltractament, la víctima és dona i el maltractador és home, però això no justifica ni de bon tros el tracte discriminatori. Aquesta llei només garanteix l'indefensió i la presunció de culpabilitat per raó de sexe, és una llei retrògrada i reaccionària.

  Per altra banda, d'això que els jutges i la Policia "han desmontat", rés de rés. Els jutges han manipulat unes estadístiques per tal que apareguen com els convè.

  Seria interessant veure les estadístiques sobre denúncies falces de tortura a les comissaríes.


Publicitat

Fòrums

 • 9.190.123 missatges
 • 217.346 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat