Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Enric Morera: "La nostra pàtria és la Nació Valenciana"

Oscar lo RoigUsuari sumador23.465 15 53👍 630

Enric Morera: "La nostra pàtria és la Nació Valenciana"

 

Enric Morera (Oliva, 1964) va ser reelegit secretari general del Bloc Nacionalista Valencià en el 6é Congrés, celebrat fa dues setmanes. En aquesta entrevista Morera assenyala que el seu partit és l'únic que pot fer conviure amb naturalitat la "senyera" amb i sense franja blava, i que el seu projecte és "per a el País Valencià i no per a la Comunitat". Evita declarar-se d'esquerres i afirma amb decisió: "La nostra pàtria és la Nació Valenciana".

 

Manuel Muñoz, València

 

Morera apareix somrient a l'inici del seu segon mandat al capdavant del Bloc. El somriure és en ell un gest freqüent i sol fer gala de sentit de l'humor quan parla. Ho acompanya Salvador Jiménez, el seu cap de premsa. La conversa es desenvolupa en un restaurant, en les proximitats del Palau Arqubisbal de València, en el qual les nombroses ampolles de vi de diversa procedència són el principal element de decoració. Les àmplies vidrieres deixen veure la plaça de l'Arquebisbe banyada per un brillant sol de Falles. Morera, que vesteix vestit i corbata, com és habitual en ell, es despulla de l'americana i parla amb la seguretat que li confereixen quatre anys de secretari general i el 75% de suport que va recollir dels delegats en el congrés.

 

-Com veu vostè la investigació judicial que implica al president Camps i altres membres del PP?

-Crec que simplement ell hauria de presentar la factura o l'extracte bancari dels vestits. I així tota aquesta sospita que provoca una sensació de presumpció de culpabilitat o de sospita s'esvairia. No han gestionat bé la crisi. Després, el que vaig dir a la consellera de Turisme: Si el concepte d'economia productiva és com Orange Market, anem arreglats. I d'altra banda, deixar que actuï amb tot rigor i transparència la Justícia, demanant al senyor De la Rúa que no s'impliqui en la tramitació del sumari.

 

-En el congrés va haver un intens debat sobre l'acceptació de la "senyera" amb franja blava. No la va adoptar el Bloc fa temps?

-Sí, però la reflexió de fons és que si els valencians estem dividits en províncies, en identitats, en mil cosasÉ solament surt beneficiat el centralisme. Nosaltres el que volem és unir al poble valencià. El Bloc assumeix tots els temis d'identitat i treballa per avançar en un projecte valencianista en la nostra societat. Aquest debat ho tenim superat. Per què s'ha suscitat? Perquè som una organització democràtica i algú va considerar que era convenient situar-lo en el context del debat, cosa que la majoria de l'organització va dir que no era oportú. Perquè ho teníem superat i perquè en un context de gravísima crisi econòmica i social hauríem de centrar-nos en el que preocupa a la majoria de la gent. El que sí està clar és que nosaltres tenim un projecte per a aquest país, per a el País Valencià i no per a la Comunitat. Això ens marca la diferència amb el PP i el PSOE.

 

-Què vol dir això? "Comunitat" és el nom estatutarioÉ

-També està en l'Estatut la denominació País Valencià.


-En el preàmbul.

-En el preàmbul. El que diem és que, a diferència del PP o del PSOE, que quan van A Madrid o a Brussel·les, o fins i tot aquí, defensen la posició del partit, nosaltres defensem la posició del poble valencià, perquè no tenim cap comandament a distància que ens indiqui el que hem de fer.

 

-Això és el de "País"?

-País és la concepció moderna de l'antic ReinoÉ

 

-Això diu el preámbuloÉ

-I que evidencia una voluntat de major autogovern, d'un país més civilitzat i modern.


-Aniran vostès a les manifestacions amb la "senyera" amb blava?

-Hem anat. I en els nostres actes, tant en el Darrer Diumenge d'Octubre com en els quals fem en la ciutat de València, amb plena normalitat tenim la senyera coronada estatutària i la senyera que forma part del simbòlic del moviment i que és oficial en molts ajuntaments, per altra banda. És la de l'antic Regne i la qual identifica les voluntats de milers de valencians i valencianes. Som l'únic partit que pot fer-les conviure amb naturalitat. És la nostra marca de distinció. Estem farts de treballar en bàndols.


-I tot això dels símbols és tan fàcil de resoldre? Jo crec que la cosa és més profunda.

-És més profunda, evidentment. La reflexió que ens hem de fer és que ni amb ministres a Madrid ni amb consignes com la del poder valencià els valencians hem pogut gratar bola en el Govern central. Hem perdut posicions a Espanya: en renda, en infraestructures, en inversions productives, etc. Però el que ha impedit que hagi una força política forta de defensi els nostres interesos, a part que nosaltres hem comès molts errors, ha estat aquesta divisió històrica en la cridada Batalla de València. Som l'única comunitat autònoma amb llengua pròpia que no té força política pròpia.

 

-Important.

-Important, d'unes dimensions importants. Unió Valenciana va ser engolida quan es va refer la dreta a nivell espanyol, nosaltres estem aquí i tenim voluntat d'obrir la mà als valencians que vulguin defensar aquesta idea.

 

-En el cas hipotètic que el PP perdés la majoria absoluta i vostès obtinguessin representació en 2011, es plantejarien a qui votarien a la presidència de la Generalitat o ho tenen decidit?

-Treballaríem per al nostre projecte polític, que és valencianista i progressista. En funció del nostre projecte, com fem a nivell municipal, decidiríem.

 

-No descarta vostè votar al PP.

-Nosaltres som una força política de Govern, de governabilitat i de solucions en clau valenciana. Crec que van a canviar moltes coses perquè la crisi va a produir un canvi substancial en les forces polítiques. Nosaltres en tot el que sigui avançar en un projecte valencianista de dignitat i millora de l'autogovern en clau de progrés estem disposats a asseure'ns amb qui sigui.

 

-Encara que sigui el PP

-Clar. Amb qui sigui. No obstant això podem dir que hi ha moltes coses que ens separen molt del PP I el de Compromís és l'únic grup que està fent una oposició assenyada i contundent a les polítiques del PP. Hem vist amb sorpresa com el PSOE i el PP s'entenen en molts assumptes. Des de l'elecció de síndic fins al model de finançament.

 

-Vostès són d'esquerres?

-Nosaltres som valencianistas i de progrés, i dintre del Bloc hi ha gent que és d'esquerra i que no és d'esquerra. El nostre denominador comú és el valencianisme i el progressisme.


-En concret vostè és d'esquerres?

-Jo sóc valencianista. he conegut alguna gent d'esquerres que pegava a la seva dona. Per a mi això és ser un delinqüent. Les etiquetes no fan el nom.

 

-Fins a quin punt són vostès per així dir fusterians? Molt, poc, gens?

-Totalment fusterians. Fuster no era una religió ni un dogma. Va fer una gran aportació reflexiva raonada al que és la concepció nacional valenciana, i nosaltres, que no ho prenem com l'Alcorà, interpretem i ho posem en connexió amb les tradicions del valencianisme polític.


-Quin és la pàtria? Els Països Catalans o el País Valencià?

La nostra pàtria és la Nació Valenciana. Volem estar com valencians en el món. No som anti gens, però volem que l'ésser valencià estigui present com un poble més en el món.

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.284.959 missatges
  • 220.672 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat