Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

[Enric Vila] Joubert, en català

Rigel64.460 11 5👍 33.085
EN DIRECTE

Joubert, en català

Enric Vila

 

Un bon regal per fer és la traducció de Joubert que acaba de treure Proa. Heus aquí 1.376 pensaments prou brillants, però també prou savis, per deixar respirar el misteri i donar al lector l'última paraula sobre allò que li pertany. Llàstima que es publiquin tantes novetats i tan pocs clàssics. Si l'energia de la xerrameca la dediquéssim a llegir autors com Joubert, les coses millorarien de seguida.

Oblidem massa sovint que allò que manté viu un somni no són les satisfaccions que ens dóna, sinó el rigor amb què el perseguim. Només quan descobreixes el plaer d'actuar d'acord amb tu mateix, al marge dels problemes que això et porti, comences a existir. Només quan has fet l'esforç de posar-te en relació amb el teu discurs -és a dir, quan has fet un esforç de coherència-, la teva ètica comença a valdre alguna cosa.

El problema dels catalans no és polític, és de fortalesa moral. Encara utilitzem la bandera més per protegir-nos que no pas per superar-nos: si ets el candidat independentista de CiU i te n'oblides a la primera entrevista; si denuncies l'afebliment del català mentre escrius en castellà; si et molesta que et tractin d'immigrant i no coneixes Catalunya, tot el que facis s'ho emportarà el vent d'una bufada. Només el dia que recuperem el gust per la veritat; no per la veritat del més fort o del més il·luminat, sinó per la veritat que cadascú porta dins seu i té el deure de treballar, tornarem a ser alguna cosa. Per això traduccions com aquesta de Joubert encara són tan importants.

 

http://paper.avui.cat/article/dialeg/152926/joubert/catala.html

 

http://multimedia.avui.cat/pdf/09/0130/090130diari023.pdf

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.266.600 missatges
  • 220.000 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat