Notícia

'Amb o sense un estat es pot fer molta feina per garantir l'ús del català'

Josep Ruaix Sacerdot, gramàtic i escriptor

Aquest dilluns al vespre, Josep Ruaix rebrà el guardó especial del jurat dels Premis Martí Gasull que atorga la Plataforma per la Llengua. Sacerdot, gramàtic i escriptor, Ruaix és un dels mestres que més va treballar per garantir la supervivència de la llengua catalana en ple franquisme. El 1968 va redactar el manual El català en fitxes, conegut popularment com les "fitxes Ruaix", que va convertir-se en un material imprescindible per a l'ensenyament del català. Des de Racó Català hem parlat amb ell per analitzar el present i el futur de la llengua catalana.

Què significa rebre el guardó especial del jurat dels Premis Martí Gasull?

Estic molt content. Valoro molt la feina que fa la Plataforma. És una entitat molt activa i es preocupa pel català en tots els àmbits i territoris de parla catalana. És una organització que em mereix tota la confiança. De fet, jo en sóc soci des de fa molts anys, vaig ser un dels 100 primers.

Vostè va treballar, i molt, per a la supervivència del català en ple franquisme. Quins són encara els dèficits del català en la nostra societat?

El que ens passa és que cada cop hi ha més immigració i, encara que s'hagi fet molt treball d'integració, és difícil l'adaptació. I un altre factor és la globalització, que afavoreix les llengües majoritàries. Els mitjans de comunicació, el cinema, Internet... no tracten amb cura les llengües minoritàries.

S'han fet les polítiques lingüístiques que Catalunya necessita per enfortir el català?

Sí, segur. Però hem de ser conscients que tenim una llengua delicada i n'hem de ser militants. Hem de fer un esforç per usar el català sempre que puguem, en tots els àmbits de la nostra societat. I, sobretot, hem de parlar-lo bé. Les influències del castellà o de l'anglès fan que el català sigui sovint minoritari.  

Quin paper ha jugat l'escola en l'aprenentatge de la llengua catalana? Què es podria fer encara millor?

L'escola ha estat molt important. A les aules es parla català però al pati, per exemple, que ja no hi ha la pressió acadèmica, molts alumnes parlen en castellà o en una altra llengua. Hem passat d'una societat d'una tradició majoritàriament catalana a una d'immigrant. 

Catalunya necessita un estat per garantir l'ús i la promoció del català?

Hi ha moltes opinions sobre aquest tema. S'ha fet molta feina sense tenir un estat. Segur que tenir-lo ens afavoriria en alguns aspectes, però això no ens pot servir com a excusa. S'ha de fer i es pot fer molta feina amb o sense un estat.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.282.919 missatges
  • 220.594 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat