Notícia

'Qualsevol que no sigui Puigdemont, serà el president del 155'

Aurora Madaula Historiadora i candidata de Junts per Catalunya

Durant uns dies va treballar perquè es configurés una llista unitària per concórrer a les eleccions del proper 21 de desembre. En veure que aquesta proposta no quallava entre els partits i davant l'oferiment de ser la número 9 de la llista del president Puigdemont, Aurora Madaula -historiadora de professió- va decidir llençar-se a l'arena política. Parlem amb ella de com veu aquestes eleccions i de quines són les propostes que defensa la seva candidatura. 

Per què decideixes formar part de la candidatura de Junts per Catalunya?

Perquè aquest és un procés de la gent, del carrer. Ens hem mobilitzat de mil formes diferents, hem sortit al carrer, ens hem donat les mans... tot això no és casual. Tots estem molt implicats. Gent que no s'havia manifestat mai ho està fent. Hem anat a vetllar les escoles, les urnes. A partir de la idea de fer una llista única, començo a tenir contactes reals amb la política. Jo volia que es posessin d'acord els principals partits independentistes. A partir d'aquí, com que no s'aconsegueix i el president té la idea de fer una llista el més transversal possible, que representi la majoria de la gent, m'hi sumo. 

"En la nostra llista hi ha gent que tenia el carnet d'ERC, d'Iniciativa, dels socialistes, entre d'altres. Per tant, hi ha gent d'ideologies molt diferents"

Junts per Catalunya és la candidatura d'electors que va fracassar?

Sí, si no, no en formaria part. Jo no volia anar a una llista d'un partit, hauria estat una gran contradicció després de reclamar la llista unitària. Però em van dir que volien gent que vingués de móns professionals molt diferents, fins i tot, d'ideologies diferents. En la nostra llista hi ha gent que tenia el carnet d'ERC, d'Iniciativa, dels socialistes, entre d'altres. Per tant, hi ha gent d'ideologies molt diferents. 

Què et diu el president Puigdemont per convèncer-te?

No em truca directament el president Puigdemont. Em truquen des de Brussel·les i em diuen que els agradaria que formés part del projecte, d'una candidatura de país i no de partit. 

En algun míting has dit: "Sóc d'esquerres, independentista i formo part de la candidatura Junts per Catalunya". Per què?

Perquè molta gent creu que és la llista del PDECAT. Diria que el 70% de la llista són persones independents. El PDECAT ens ha donat suport, ha fet un gest molt altruista i generós per la seva part perquè ha deixat que utilitzem aquesta plataforma que ells tenien registrada. 

"Cal recuperar el president, que no és una persona sinó una institució, segons les nostres lleis"

Quin és el principal objectiu de la campanya de Junts per Catalunya? El retorn del president Puigdemont?
El retorn no només del president Puigdemont sinó de tot el govern. Nosaltres no fem distincions en aquest sentit. Volem el president, el vicepresident i tots els consellers al govern. I com va dir el president Puigdemont, encara que sigui una imatge que no sabem si es podrà donar d'aquesta manera l'endemà de les eleccions, ens agradaria que tornessin a entrar tots junts al Palau de la Generalitat com a govern legítim. Aquest és el principal objectiu perquè ara no tenim govern a la Generalitat de Catalunya, ens manen des de Madrid. Aquesta candidatura es forma per recuperar les institucions catalanes. Cal recuperar el president, que no és una persona sinó una institució, segons les nostres lleis. Per tant, recuperem la institució del govern de la Generalitat i el Parlament. 

"Nosaltres no hem vingut per fer una autonomia més gran, manllevant les paraules de Prat de la Riba, hem vingut a fer un estat"

S'ha de parlar de la restitució del govern abans de la construcció de la República?

S'ha de recuperar perquè ara no tenim ni autogovern. Ara no tenim sobirania. Però nosaltres no hem vingut per fer una autonomia més gran, manllevant les paraules de Prat de la Riba, hem vingut a fer un estat. No hem vingut aquí a parlar del corredor Mediterrani o d'un pacte fiscal. No hem vingut a fer una autonomia més gran amb més competències, hem vingut a fer una Catalunya-Estat, hem vingut a recuperar el que va sorgir dels vots de l'1-O i el que vam defensar el 3-O als carrers. 


Quins són els altres punts clau, més enllà de la restitució del propi govern, que defenseu des de Junts per Catalunya?

El programa electoral és tenir un estat. Nosaltres ja teníem un govern i aquest s'ha vist interromput per un cop d'estat, el 155. El que volem és recuperar tota la feina que estàvem fent perquè hi ha una pila de lleis aturades o tombades pel TC. Tenim un estat, però un estat en contra. Necessitem un estat a favor, ens el mereixem. En plena campanya electoral, el TC ha tombat la primera llei de prevenció del canvi climàtic que ha fet un país del sud d'Europa. Ha aturat la llei d'igualtat, la llei dels comerços... tot el que volem i necessitem per a Catalunya no ho podem fer sense un estat. 

"Aquestes eleccions són un referèndum. Són binàries en molts aspectes. O Puigdemont o Rajoy"

De forma unilateral?

Aquestes eleccions són un referèndum. Són binàries en molts aspectes. O retorn del govern o repressió. O nació o submissió. O Puigdemont o Rajoy.

Aquest és el referèndum que no es va poder fer?

Jo penso que sí, aquest és el referèndum que no s'ha pogut fer. I, de fet, crec que -sense saber ben bé com han anat les coses- hi ha algú d'Europa que va demanar convocar eleccions. 

Algú d'Europa o del País Basc?

D'Europa. El missatger crec que no vol pas que Catalunya sigui un estat, o és el menys interessat en què això passi. 

"No descartem cap escenari. El govern espanyol no ha descartat la unilateralitat quan ha vingut a atonyinar-nos a les portes dels col·legis electorals o quan ha decidit aplicar el 155 i desfer el govern"

Si el 21-D és un referèndum i la gent vota "independència", què caldrà fer l'endemà?

No descartem cap escenari. El govern espanyol no ha descartat la unilateralitat quan ha vingut a atonyinar-nos a les portes dels col·legis electorals o quan ha decidit aplicar el 155 i desfer el govern, convocar eleccions, endur-se les obres de Sixena. Això és unilateral també. No esperen cap negociació ni cap resolució judicial, com en el cas de Sixena. La unilateralitat tampoc la podem descartar perquè ells no ho estan fent. De tota manera, quan és amb una majoria social, no se'n pot dir unilateral. 

Si guanya Junts per Catalunya, el primer pas és restituir el govern i recuperar les institucions. Però, quin ha de ser el següent pas?

Implementar la República.

"No ens poden dir: "podeu ser independentistes, però de sucre". És a dir, podeu ser independentistes en els programes, però a l'hora de la veritat, no ho podeu fer possible"

Com?

No sóc de les que penso que la història és cíclica, però sí que crec que els historiadors som com els tarotistes. Les cartes no marquen però sí que poden insinuar què pot passar. Per tant, la història no marca, no determina però sí que pot ensenyar-nos què és el que podrà passar. És cert que la història ens demostra que mai ens han ajudat internacionalment. Però crec que ara, amb el cop d'efecte del govern a l'exili, sí que hi ha una opinió internacional que està molt pendent del que passi. Per tant, nosaltres som demòcrates, no ens fan por les urnes i, evidentment, la República s'ha de fer amb un procés constituent que s'ha de decidir amb la veu i el vot del poble. Però hem de preguntar: el bloc del 155, el bloc de la dictadura que ens volen imposar a Catalunya, respectarà els resultats de les urnes? Si surt una victòria independentista, respectaran que aquest anhel s'ha de fer possible? No ens poden dir: "podeu ser independentistes, però de sucre". És a dir, podeu ser independentistes en els programes -perquè és legal i està validat per la Junta Electoral- però a l'hora de la veritat, no ho podeu fer possible. Totes les coses, sempre que es fan de manera cívica, pacífica i democràtica s'han de poder realitzar i més si ho diu una majoria de la població.

"La negació de la Junta Electoral Central per acollir observadors internacionals en unes eleccions és una cosa bastant inaudita"

Dius que Europa mira Catalunya. Ara sí?

Sí. Jo no dic Europa com a institució, perquè molts la voldríem diferent. Som profundament europeistes, però creiem que caldria canviar algunes coses, començant pel tractament dels refugiats i passant per les polítiques en contra dels pobles perquè no han fet res davant de tot el que ens ha fet el govern espanyol als catalans. Però, efectivament, fins a l'1-O aquest era un problema domèstic que s'entestaven en dir els portaveus de la Comissió Europea que s'havia de solucionar dins dels marcs legals espanyols. A partir de l'1-O i de l'exili d'una part del govern, es posa un focus a Brussel·les. Es mostra que hi ha un govern electe que està sent perseguit pel govern de l'estat per fer un referèndum. Estem parlant d'això! Els persegueixen per fer un referèndum i deixar votar a la seva població. A Europa, no sé si a nivell institucional però sí d'opinió pública i d'estat, s'està observant això. D'altra banda, la negació de la Junta Electoral Central per acollir observadors internacionals en unes eleccions és una cosa bastant inaudita. 

Creus que es pot produir una "tupinada" en aquestes eleccions?

Tot és possible, desgraciadament. Amb els que parlo de la meva llista i que realment en saben d'aquest tema, em diuen que és bastant difícil i que, sobretot, el que necessitem són interventors i apoderats que ho controlin. A partir d'aquí, tot és possible a Espanya. Ningú es pensava que ens podien atonyinar com ho van fer l'1-O, ningú pensava que entraria la policia a les escoles a arrencar-nos les urnes de les mans de la gent, era una fotografia que ningú volia excepte els que ens estan governant a Madrid. 

"A l'agost els Mossos es dedicaven a desarticular comandos terroristes a nivell mundial per evitar desgracies com la que vam patir el 17A. Ara es dediquen a expoliar museus. Aquesta és la diferència"

Els Mossos d'Esquadra també van utilitzar les porres per evitar que els ciutadans puguessin arribar fins a les portes del museu de Lleida el dia que s'enduien les obres de Sixena.

Els Mossos d'Esquadra són i seran sempre nostres, perquè són la nostra policia. Això està clar. Però mira la diferència entre el mes d'agost i el desembre. A l'agost els Mossos es dedicaven a desarticular comandos terroristes a nivell mundial per evitar desgràcies com la que vam patir el 17A. Ara es dediquen a expoliar museus. Aquesta és la diferència. Al mes d'agost o l'1-O ja tenien porres però el monopoli de la força s'ha de gestionar bé.

"En què s'han convertit TV3, Catalunya Ràdio i els Mossos? En estructures d'estat que tenen contactes a nivell internacional. Ells això no ho entenen"

Marta Rovira defensa que es restituirà el major Trapero si ERC arriba al govern. Farà el mateix Junts per Catalunya?

Sí, efectivament. Al major Trapero l'estan castigant per la magnífica gestió que va fer el 17 d'agost i els dies posteriors, perquè si no no s'entén. Quina relació té el major Trapero amb l'1-O o amb el referèndum? No té res a veure. Se'l castiga per la seva professionalitat després dels atemptats. El problema és el concepte de nació i d'estat. El problema dels Mossos, que per a ells -el govern espanyol- és policia autonòmica perquè ignoren que és un dels cossos més antics d'Europa a nivell policia, és el mateix que tenen amb els mitjans públics o amb el govern de la Generalitat. Què volen ells? Doncs que actuïs com una autonomia i que et dediquis a vigilar els carrers, els pobles i poca cosa més. I amb la ràdio i la televisió pública el mateix, que et dediquis al folklore, que informis del que passa a un poble. Però en què s'han convertit TV3, Catalunya Ràdio i els Mossos? En estructures d'estat que tenen contactes a nivell internacional. Ells això no ho entenen. Ens diuen: us vam donar una autonomia. Què és això d'enviar corresponsals a l'estranger? Què és això de voler ser a la Interpol si sou una policia regional?

Quina és la proposta de Junts per Catalunya pel que fa als mitjans públics?

La llibertat d'expressió no pot estar perseguida en una democràcia. Què és això d'amenaçar la Mònica Terribas o qualsevol altre company? Estan perseguint professors perquè han fet un comentari. Això no és normal! S'ha de dir prou!

Com veus la situació del president Puigdemont. Ell diu que està disposat a tornar si guanya les eleccions.

Tornarà. I l'acompanyarem. Si guanya les eleccions, per què no ha de poder tornar? Quin és el missatge que ens volen enviar des de Madrid? Què poden posar i treure els presidents com ells vulguin? Què si no votem bé -perquè no escarmentem- com ens diu el PP, haurem de tornar a votar? 

"Si el president i tots els consellers haguessin estat empresonats, a nivell internacional no haurien vist el que està passant a Catalunya"

Imaginem que el dia 21-D, Junts per Catalunya guanya les eleccions. El dia 22 podem veure que el president Puigdemont arriba a Catalunya?

Això espero. De tota manera, el primer és la llibertat i la seguretat. No ens podem arriscar a què ens posin el president 30 anys a la presó. Si el president i tots els consellers haguessin estat empresonats, a nivell internacional no haurien vist el que està passant a Catalunya. Mentre hem estat dins de les fronteres, no ha estat un problema a nivell internacional. Però ara tenim el president a l'exili i el vicepresident a la presó. Ens volen portar en una situació preautonòmica, franquista. Ara no tenim autonomia. Hem tornat 40 anys enrere.

"El president legítim i que hi havia abans del cop d'estat és diu Carles Puigdemont i qualsevol altre president serà el del 155"

La proposta de Junts per Catalunya és que si guanyeu tornarà el president Puigdemont per ser investit. ERC defensa que si guanyen, Junqueras serà el president de la Generalitat. Quins són els punts que us diferencien amb els republicans?

Un és aquest. Ho diré una vegada: qualsevol president que sorgeixi a partir de les urnes del 21-D i que no sigui Puigdemont, serà el president del 155. Qualsevol. El president legítim i que hi havia abans del cop d'estat és diu Carles Puigdemont i qualsevol altre president serà el del 155. 

"Qui vol ser el Patxi López català? Em sembla una barbaritat no investir el president Puigdemont"

Oriol Junqueras també?

Evidentment. Les eleccions es van convocar des de Madrid il·legítimament. Qui vol ser el Patxi López català? Em sembla una barbaritat no investir el president Puigdemont. Estem parlant d'un cop d'estat. Ens han manllevat el govern per una ordre de Madrid i ens estan dient que, en funció del que votem, tornaran a aplicar el 155. Això és una situació de dictadura. 

Més enllà de la presidència, quins altres punts us diferencien?

No només parlo de la presidència sinó de recuperar tot el govern. Nosaltres volem que torni el president i tots els consellers. Independentment del partit. Això no va de partits, va de país. 

I amb els Comuns?

Els Comuns han adoptat una posició molt estranya en un conflicte: l'equidistància. I a més ells se'n senten orgullosos. En situacions de conflicte, si no et posiciones, acabes posicionant-te en el costat de l'executor, amb el repressor.

"Els Comuns s'han convertit en un partit sucursalista de Madrid"

Creus que donen suport al 155?

No és que hi donin suport, sinó que han dit que del 155 en tenim culpa uns i els altres. Els Comuns s'han convertit en un partit sucursalista de Madrid. I això és el que veiem. Han fet un cop d'estat a Podem i s'han carregat la facció catalana del partit. Els partits independentistes no portem líders d'Espanya, perquè no en tenim. Perquè són partits catalans que no són sucursals de ningú a Madrid. En canvi, els Comuns han adoptat aquest rol. A mi uns personatges que comparen la víctima amb el botxí i els posen a la mateixa alçada, doncs no em mereixen cap respecte. I uns personatges que comparen el nostre procés amb la violència etarra, em sembla insultant. I això és el que estan fent. 

Per tant, quines són les exigències que feu als Comuns?

Si en el moment de formar govern i de configurar pactes al Parlament, ells rectifiquen i són capaços de veure que per fer la revolució cal sortir d'Espanya, doncs aleshores en parlarem. Si podem arribar a pactes amb ells, em semblarà meravellós. 

Creus que Xavier Domènech pot votar a favor de la investidura del president Puigdemont? 

No, no ho crec. Però què farà? Votarà a favor d'Inés Arrimadas?

I la CUP?

Sí, i crec que ja ho ha verbalitzat. 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.297.371 missatges
  • 221.141 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat