Notícia

'Estem mancats d'iniciatives que portin el missatge al territori i massa acostumats a fer desplaçar la gent'

Laia Vidal Portaveu de La Marxa Som

La Marxa Som recórrer des de finals del mes de juny diferents pobles i ciutats catalanes per promoure una democràcia més participativa. Per això, des de Racó Català hem parlat amb la seva portaveu, Laia Vidal, i amb ella hem analitzat com avança aquesta iniciativa ciutadana. 

Què és la Marxa Som?

Una caminada que recorre totes les comarques del Principat de Catalunya per portar poble a poble el tema de l'aprofundiment en la democràcia participativa de cara al nou país. Ho hem estructurat en quatre columnes que recorren simultàniament el país per recollir les conclusions de cada municipi i aquestes es posaran en comú el dia 31 de juliol a Montserrat.

Es remet a la Marxa per la Llibertat del 1976, quines similituds mantenen les dues marxes?

Les dues marxes s'emmarquen en un moment de transició nacional, de construcció de país, en què cal posar les bases de com volem que es tingui en compte la nostra opinió. Ara tenim l'oportunitat d'intentar que en el nou país tinguem una democràcia autèntica.

Per què s'ha organitzat en quatre columnes?

Hem aprofitat el traçat de la ruta de senderisme cultural El Camí que recorre totes les comarques dels Països Catalans. Si haguéssim volgut recórrer el país amb una sola columna hauríem trigat massa. Les quatre columnes permeten avançar simultàniament i confluir en un punt tan simbòlic com Montserrat.

Qui hi participa? Quin paper hi tenen diferents entitats de cada territori?

Hi estan participant un centenar de grups i entitats locals del país, cadascú col·laborant en l'acollida de La Marxa i els seus continguts al seu municipi, perquè el missatge realment arribi a tothom. El país és ple d'entitats i grups de gent disposada a treballar per un projecte comú que pretengui millorar la vida de la gent i la rebuda que hem tingut arreu del territori ha estat molt bona. Estem mancats d'iniciatives que portin el missatge al territori i massa acostumats a fer desplaçar la gent. La Marxa Som arriba als pobles i la ciutadania està molt contenta de poder sortir al carrer a participar.

Una caminada amb contingut polític. Quin?

Tot. L'èpica de caminar pot anar de bracet amb un missatge polític, s'hi escau i ens ajuda a expandir-lo arreu. El contingut que portem és el de la reflexió al voltant de la democràcia participativa, conscienciar a la gent que hi ha altres maneres de prendre les decisions com a societat, més enllà d'anar a votar cada quatre anys. Volem dir-li a la gent que la seva opinió es pot tenir en compte. I que cal que sigui així.

La democràcia participativa és el tema clau que debateu. Per què?

Perquè és el més bàsic. El que ens permetrà decidir com volem la resta de coses. Creiem que fixar-nos en el sistema de presa de decisions de què ens volem dotar com a societat és el primer pas per poder decidir sobre totes les altres coses. Cal apoderar els ciutadans i conscienciar-los que poden i han d'opinar sobre les decisions que els afecten. Les seves idees i opinions han de ser tingudes en compte i, perquè això sigui possible, cal primer que les mateixes persones en siguin conscients. Després cal que establim mecanismes perquè això sigui possible. Per exemple, les assemblees deliberatives de caràcter veïnal ho són.

Ja fa unes setmanes que la Marxa Som recórrer el territori. Quina valoració en feu? Quina ha estat la resposta de la ciutadania?

La valoració és molt bona tenint en compte que és un contingut força trencador. La mobilització de la gent costa tenint en compte que som una entitat petita i que no hem pogut comptar amb un pressupost per fer una campanya de comunicació de masses. Hem arribat a la gent del territori, que és el que preteníem, i s'han sumat entusiastes a la proposta, amb actes i caminades, que sobretot han acollit més participació en cap de setmana. Encara queden setmanes de Marxa i la cosa s'està animant. Aquesta setmana i la que ve ja tenim molts actes i caminades, també entre setmana, en territoris en què les entitats locals s'han bolcat amb la Marxa.

L'acte final es farà el dia 31 de juliol a Montserrat. Com serà aquest esdeveniment? 

Encara hi ha molts detalls per definir però pretenem que tots aquells que hauran participat d'una manera o altra a les seves comarques vinguin a presenciar la posada en comú de les conclusions, amb portaveus comarcals, així com parlaments de persones de rellevància política i social. També podrem comptar amb actuacions musicals de la Lídia Pujol, el Natxo Tarrés o el Carles Belda.

Les conclusions seran recopilades d’alguna manera perquè quedi constància del treball fet?

I tant. Ja vam informar a Lluís Llach, de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent del Parlament, del que estàvem fent i ens va dir que esperaven les conclusions un cop acabada La Marxa. També en farem entrega a la Plataforma Reinicia Catalunya que recull totes les aportacions de la fase ciutadana de la Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya.

La Marxa Som forma part de Reinicia. Aquesta activitat és, d’alguna manera, el preludi del procés constituent que promou Reinicia? 

Exactament. És una pota avançada de la Convenció Constituent Ciutadana que ha de debatre a tot el país com ha de ser el nou estat. La Marxa Som està establint centres de debat arreu que després segur que s'aprofitaran en la fase territorial de la Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya. 

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.238.522 missatges
  • 219.044 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat