Notícia

'Intentem que tot el coneixement humà estigui disponible en català'

Arnau Duran President d’Amical Wikimedia

El proper dia 15 de març, la Viquipèdia en català celebrarà el seu 15è aniversari. Per això, des de Racó Català hem parlat amb el president d'Amical Wikimedia, Arnau Duran. Amb ell hem fet balanç de la feina feta i també hem parlat dels nous reptes que s'obren a partir d'ara.

Quina valoració en feu dels primers 15 anys de recorregut de la Viquipèdia?

Una valoració enormement positiva. Qui hauria dit que un projecte d'enciclopèdia ideat el 2001 i sostingut en la seva totalitat per voluntaris arribaria on es troba actualment, amb milions d'articles en gairebé 300 llengües de tot el món i sent una de les fonts d'informació de referència a la xarxa? A nivell de la llengua catalana (que, per cert, va ser la segona Viquipèdia en ser creada després de l'anglesa) la valoració també és molt positiva, ja que hem sigut capaços de tenir un corpus important d'editors implicats en el projecte al llarg d'aquests anys i que, òbviament, esperem que creixi encara més. Queda molta feina per fer!

Amb quants editors compta la Viquipèdia en català?

Actualment tenim uns 2.000 editors diferents al mes, dels quals uns 500 són el que anomenem "molt actius", és a dir, que fan més de 100 contribucions durant aquest període de temps.

Aquest any es preveu que la Viquipèdia en català arribi als 500.000 articles. Com valoreu aquesta fita?

És una fita simbòlica però important per la comunitat que dia rere dia crea i amplia articles de l'enciclopèdia. També cal situar-la en perspectiva: per exemple, la Viquipèdia en castellà té 1,2 milions d'articles, però 500 milions de parlants enfront dels 10 milions que té la llengua catalana. També tenim clar que la quantitat no ho és tot: tenir un milió d'articles no serveix de res si un 80% d'aquests tenen mancances ortogràfiques, de referències, etc. És per això que quan assolim aquesta fita -que ens fa especial il·lusió- ens centrarem en la millora dels articles existents més que no pas en la creació de nous.

Quines mancances encara té la Viquipèdia en català? En què cal seguir millorant?

Hi ha camps del coneixement molt ben coberts (com podria ser la història de l'art o la biologia) però d'altres que tenen més falta d'informació i profunditat (informàtica o química, per exemple). Al cap i a la fi, tots els editors escriuen sobre allò que els agrada i si ningú té ganes d'escriure sobre química, no hi haurà articles sobre aquest tema. Tot i ser bastants, encara falten mans per arribar a tot arreu. I un altre problema important que tenim (i que no depèn exclusivament de la Viquipèdia) és l'abast a la societat: moltes visites que entren via cercadors d'Internet van a la Viquipèdia en castellà, moltes vegades, fins i tot, per desconeixement de l'usuari lector.

Quin paper concret juga Amical Wikimedia?

La nostra associació fa d'intermediària entre la Fundació Wikimedia, que és la fundació mundial que es dedica a gestionar els projectes, i la comunitat d'editors. Per exemple, rebem una subvenció anual que ens permet organitzar tallers, anar a les universitats o fer convenis amb museus i biblioteques. Tot això té per objectiu últim aconseguir més editors i, en conseqüència, millorar l'enciclopèdia.

Quina és la funció de la Viquipèdia en la difusió de la llengua i cultura catalanes?

Dins de les nostres possibilitats, intentem que tot el coneixement humà estigui disponible en català de manera gratuïta i lliure. A més, a causa dels interessos del nostre corpus d'editors, el contingut sobre cultura catalana disponible a la Viquipèdia en català és molt ampli, encara que hi ha molta feina per fer, no només en forma de text sinó també en forma d'imatges. Per exemple, hem fet diverses edicions d'un concurs anomenat Wiki Loves Monuments en què els participants van fer fotos de milers de monuments catalogats arreu dels territoris de parla catalana, documentant d'aquesta manera el nostre patrimoni. La rebuda va ser molt bona.

Com es revisa el contingut que es puja a la Viquipèdia?

La regla d'or, el pal de paller del projecte, és que tota informació introduïda per un editor ha d'estar degudament referenciada en fonts que l'avalin; les referències dels articles es poden trobar al peu d'aquests. És responsabilitat de l'editor aportar les fonts d'on surt la informació i si no ho fa la seva contribució pot ser esborrada o posada en dubte. D'aquesta manera assegurem que el lector serà capaç de traçar d'on prové la informació que apareix a l'article. I qui revisa si es posen les referències adequades? Doncs, encara que pugui sorprendre, és la mateixa comunitat qui s'autorevisa.

Podem parlar de la Viquipèdia en català com una estructura d'estat?

Més que una estructura d'estat, es tracta d'una estructura de llengua, ja que la Viquipèdia no hi entén, de fronteres. Ens hem de seguir donant a conèixer a tots els àmbits per continuar guanyant lectors. La feina de conscienciació de la societat en aquest sentit és feina de tots.

Opina

Configuració
 • ziol 7.559 15 284 👍 3.033

   

   

   

   

  El principal problema que li veig a la Viquipèdia és que molta gent vàlida acaba no apartant-li el que podria. En els meus cercles, on abunden persones de més de cinquanta anys de professions més aviat intel·lectuals, una gran majoria no té ni idea de com pujar continguts. Altres sí, però no ho troben fàcil o còmode.

  El paradigma informàtic de la Viquipèdia, és el que és. I goso dir que per a molta gent és difícil o massa laboriós. Fins i tot els sistemes d’ajuda. Per una banda, els tutorials molta gent m’ha comentat que parlen de molts aspectes menys el que els genera dubtes; per altra, sovint no saben on haurien de demanar ajuda o tenen por de fer el ridícul si ho fan. I no és una persona ni dues les que m’han comentat això.

  En aquest camp, penso que d’alguna manera hi hauria d’haver una mena de buffers on la gent hi pogués dipositar continguts més o menys elaborats a disposició dels editors, que amb moltíssima més pràctica els podrien incorporar.

  Poso un exemple personal.

  Durant molts anys m’he dedicat a recórrer el país i he fet moltes fotos que podrien ser d’interès. Cert que moltes per vies desconegudes han acabat a la Viquipèdia, però encara hi veig moltíssims articles dels que tindria foto que no la tenen.

  La podria pujar jo? Segurament que sí, però culturalment intento dedicar el meu temps a temes on sóc més eficient: encara no he aconseguit entrar en els esquemes de classificació i marques de Wikimedia Commons, i algunes vegades que hi he volgut pujar alguna cosa, literalment, l’he perdut, cosa que desanima molt. En definitiva, en general no les pujo per manca de temps.

  Exemples: 
  Article Foto 
  Article Foto 
  Article Foto

  I aquestes són tres que he trobat en un moment, sobre un tema concret de masos catalans. D’imatges usables en tinc centenars, però si no trobo un sistema més o menys en «lot» per a pujar-les, probablement no ho faré. Podeu mirar aquest recull parcial de fotos que em sembla que la Viquipèdia o no hi són, o les que hi ha no les trobo prou adequades.

  O amb problemes que d’alguna manera haurien de tenir solució fàcil; per exemple, hi ha un article sobre el meu avi, il·lustrat amb alguna obra que va fer, però li manca la seva imatge. A casa tinc fotos familiars d’ell, fetes els anys 50 pel meu pare, del qual sóc hereu, però resulta que legalment tenen uns drets d’autor que no caducaran fins d’aquí molts anys, uns drets que suposo que serien del meu pare però que estrictament jo no he heretat o no puc demostrar que els he heretat.

  També hi ha el problema que sovint no és ni evident ni tan sols fàcil, emprar les plantilles estàndard.

  Un mètode que he pensat per augmentar —i molt— els continguts, té a veure amb la concepció pedagògica que tinc. A les escoles la base de la feina és l’exercici sense cap utilitat pràctica. Una feina realista i útil seria pedagògicament molt més útil, per molt que xoqui amb la concepció tradicional de l’ensenyament. Imaginem que a les classes d’anglès —penso nivell batxillerat— en lloc de traduir planes d’un llibre, els alumnes traduïssin articles de la Wikipedia. Els que a criteri del professor fossin correctes, i aquí no es tractaria senzillament de puntuar sinó de retornar-los o fer una feina de millora col·laborativa, es col·loquen en un repositori, a disposició de qui tingui prou «manetes» per anar-los incloent a la Viquipèdia. Potser passats per la classe de llengua catalana per tal de millorar l’estil.

  O fer fer com a feina als alumnes d’un poble —o barri— tasques de recopilació de dades, imatges i referències locals que podrien també anar a parar al repositori sota llicència compatible.

  D’alguna manera es tracta de no deixar tota la feina a l’editor, ja que si una de les baules de la cadena no la domina, no la pot fer.

  • Algú 17.118 14 99 👍 1.418
   Hi ha un programa que apuja automàticament fotos de Flickr a Wikimedia Commons.


   És este. Abans has de tindre un compte als projectes Wikimedia i pulsar on diu "autorise".


   Ho fa automàtic.
  • grinfild Usuari sumador 25.005 15 45 👍 4.026
   Ziol tu que domines de molts camps, per què no t'apuntes a un taller d'aquests que fan i algú et podrà ajudar a resoldre tooots els dubtes i potser, gràcies a les teves indicacions, milloraran el sistema per fer-lo més intuitiu i que els teus amics intelectuals també contribueixin al projecte?
   • ziol 7.559 15 284 👍 3.033
    He anat veient tallers que es fan de tant en tant, potser m’ho hauria de mirar millor, però d’entrada no m’han atret gaire. Potser és que tinc massa fronts i projectes culturals oberts per pensar en altre, el que no treu que em lamenti d’algunes coses que veig poc eficients. Afageixo: per la meva manera de treballar.

    No és tant qüestió de dubtes, si ara mateix m’hi poso, segur que acabo resolent els problemes tècnics que d’entrada no veig; potser qüestions més legals tipus la foto del meu avi, siguin un altre cas. Però el cas és que ho considero una feina poc rendible, tinc la meva sensació que els camps on puc ser més productiu són uns altres.

    Escric divulgació científica, però a l’hora de fer un article enciclopèdic no m’hi trobo a gust.

    Per posar un exemple una mica agafat pels pèls d’un tema que en vaig escriure un article fa un parell d’anys: Sé perfectament, i puc explicar els perquès, una estrella de massa petita té un règim de transport d’energia convectiu entre el nucli i la superfície, i una com el Sol, no. M’ho va ensenyar el Dr. X a la facultat, ho vaig comprendre, i tot el que he vist en quaranta anys m’ho ha corroborat i m’ha anat afegint informació. Però si ara em fas buscar bibliografia, ja m’has mort. No en sé. O la trobaria massa dispersa, no d’una font on explica el mateix que diria jo, sinó de fonts molt variades —i molt de ciència teòrica allunyada del cas pràctic concret— que són on he après per fer-me una idea del tema. Ara mateix no sabria trobar aquell article on vaig llegir sobre la relació entre la convecció i les super-fulguracions, i la improbabilitat que afectessin una estrella com el Sol —per cert, tots fregits si el Sol en tingués una de les grans—, però en recordo perfectament l’argumentació.

    És per això, que a la Viquipèdia, el que més faig, és corregir errades de tercers —en trobo força— que sí han posat les referències adequades, però que no les han explicat o traduït correctament.

    Sobre els meus amics, poca influència em temo que tindria; el que afirmo és la constatació que amb el sistema actual, difícilment faran aportacions a la Viquipèdia, fins i tot a molts els costaria molt editar alguna errada evident en un article de la seva especialitat. S’ha de pensar que hi ha molta gent per la qual la informàtica és màgia, i que si saben fer anar un determinat programa, és perquè han après un seguit de receptes de memòria —i no els canviïs res de posició—. Demanar que entrin a un editor, ni que sigui visual, és utòpic. Son gent que serien una part de la cadena, la que redacta però no la que desa els canvis d’una plana. El que pot semblar trivial per a molts, per a altres és una dificultat extrema.


    • tut Usuari sumador 1.788 8 904 👍 575
     El que costa de la Viquipèdia és fer un article enciclopèdic, amb totes les fonts. Això implica temps i dedicació i això no és pot canviar. L'entorn ja és com editar un comentari del racó, sinó ets capaç, no crec que siguis capaç de trobar fonts valides i escriure un article neutre.

     Personalment, a mi també em costa molt escriure a la Viquipèdia, però no li donaria la culpa al entorn, sinó a la dificultat de fer un article amb cara i ulls i acabo fent el que fas tu, edito fonts, em carrego parts no neutrals o actes vandàlics.

     Respecta els tallers, doncs jo vaig anar a un. Em va agradar molt. Hi ha gent molt potent a la Viquipèdia i personalment, m'estic posant a millorar el meu català per poder escriure regularment.

     • ziol 7.559 15 284 👍 3.033
      No entenc què vols dir amb l’entorn.
      Si vols dir la implementació, òbviament és la que és i no es pot canviar, cosa que no vol dir que externament no es pugui treballar per fer que puguin entrar a la Viquipèdia, materials elaborats per persones amb altres paradigmes. Per posar un altre exemple subjectiu: sóc d’autoedició i de programes de disseny gràfic i no m’aclareixo amb el TeX, però això no hauria de voler dir que si escric un article —posem de física— amb una fórmula, com que no puc fer tots els passos, més val que no faci res per pujar-lo. Malauradament hi ha moltíssim material que es perd per motius similars.
      I respecte a la neutralitat, cert que es poden fer articles esbiaixats de matemàtiques, astronomia o temes similars, però aquí no és hi he vist problemes, al menys comparat amb història o política que són temes sobre els que no gosaria, en general, escriure.
      Més aviat en el meu camp el problema que sovint veig, és de rellevància: explicacions totalment certes i documentades, però que són molt secundàries al tema.
    • Algú 17.118 14 99 👍 1.418
     És per això, que a la Viquipèdia, el que més faig, és corregir errades de tercers —en trobo força— que sí han posat les referències adequades, però que no les han explicat o traduït correctament.

     Això val molt. Moltes vegades xicotets canvis "especialitzats" són molt útils.
 • valencia456 497 3 👍 81
  els articles de la Viquipèdia son massa curts, la meitat dels esrits en espanyol.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.251.490 missatges
 • 219.464 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat