Notícia

'La independència té sentit si és per fer alguna cosa millor'

Roger Buch Politòleg i autor del llibre '100 motius per ser independentista'

Roger Buch és politòleg i autor del llibre "100 motius per ser independentista", de Cossetània Edicions. A continuació reproduïm una entrevista que Ràdio Terra ha fet a Buch, on explica els arguments més importants a favor de la independència, com hauria de ser una futura república catalana o el paper que haurien de tenir els Països Catalans. 
 
- És un llibre per convèncer els indecisos o més aviat per reafirmar els que ja estan convençuts?
 
El plantejament és principalment per convèncer els indecisos però el que acaba passant és que el llibre el compren els convençuts. Molts l'han comprat per regalar a indecisos i en el fons també està anant molt bé per donar arguments als convençuts. N'hi ha que ho tenen molt clar però no saben com convèncer els altres. Hi ha molta gent que necessita visualitzar la República. Hi ha persones que són independentistes fins i tot perdent-hi, n'hi ha que hi estarien en contra fins i tot perdent perquè per ells Espanya és molt important. Però també hi ha una part important de Catalunya que hi estaran a favor si la independència serveix per millorar, per fer una societat més justa, un estat del benestar millorar. 
 
- Tenint en compte les diferents motivacions que porten a la gent a voler la independència, com has estructurat el llibre?
 
Els motius es poden agrupar en tres blocs, relacionats amb els diferents motius que poden portar la gent a voler la independència. Hi ha un gran bloc que és el motiu sentimental, el motiu nacional, cultural, històric, que és el motiu que es resumiria en que som una nació i que per tant les nacions tenen dret a la llibertat i a ser sobiranes, desplegat en diferents motius al llarg del llibre. 
 
Després hi ha el segon bloc que és el de 'l'estat espanyol perjudica els catalans', on presento diversos motius que demostren que en molts àmbits, no només en l'econòmic sinó també amb l'educatiu, el d'infraestructures... les polítiques del govern espanyol que hi ha hagut de la mà de diferents partits els darrers anys perjudiquen els interessos dels catalans. 
 
I un tercer gran bloc és el de la oportunitat, és a dir, la motivació que ens pot portar a crear una cosa nova, una república nova. Podem aprofitar la independència per ser un país millor: un país més just, un país amb més benestar, un estat menys corrupte... Això evidentment és una esperança, en el llibre argumento que és molt probable que l'estat de la república catalana sigui més democràtic, hi hagi més transparència i millor separació de poders, però evidentment és discutible. Així com les motivacions del segon bloc no es poden discutir gaire perquè temes com l'espoli fiscal o la poca inversió en infraestructures a Catalunya són bastant evidents, l'últim bloc engresca a molta gent que vol una millora de la democràcia. Hi ha molta gent que està veient que a l'Estat espanyol li està costant molt reformar-se i veu en una nova república l'oportunitat de poder tenir un país millor. 
 
- Quins arguments consideraries que són els més importants? 
 
El que Espanya és irreformable i la tercera via és impossible és un argument important. Tota l'argumentació que Espanya deixi de maltractar o la possibilitat que hi hagi una Espanya federal són aspectes que estan recollits al llibre amb contrarguments com el no suport a l'estatut o que s'han intentat moltes coses i no s'ha aconseguit res. El motiu de l'espoli fiscal també és molt important, de fet podria omplir un llibre amb les coses que podríem fer si a Catalunya se li retornés la quantitat de 16.000 milions d'euros que cada any marxa i no torna. Però en comptes d'omplir un llibre amb greuges econòmics el que he fet és distribuir-ho i parlar de moltes altres coses.
 
- T'has trobat amb algun aspecte poc explorat a l'hora de trobar arguments a favor de la independència?
 
En principi el llibre no és original en quant a argumentació sinó que és original en quant a la manera d'explicar-ho. És a dir, no hi trobarem les grans novetats argumentatives sinó que les trobarem explicades de manera que són fàcilment digeribles. En aquest sentit no hi ha una gran sorpresa però la gent està molt agraïda de la manera com s'explica. Un dels altres temes que apareix bastant són les coses positives que té el moviment independentista: alguns moments no només parla de motius per la independència sinó motius perquè el moviment independentista ha estat un moment molt bo, se l'ha acusat de tot però és un moviment a nivell mundial: de civisme, d'inclusivitat,... No és nou però s'explica en el llibre tot aquest nou independentisme que es pot expressar en castellà, que és inclusiu.. i sobretot la idea que la independència beneficia a tothom, no només als independentistes. Perjudica algú? Sí, perjudica aquelles persones molt minoritàries que tenen interessos econòmics amb l'estat espanyol i que han viscut de l'autonomia, però es remarca molt que la independència no és per afavorir els independentistes sinó per afavorir els catalans, siguin o no independentistes i parlin la llengua que parlin. Aquesta és una idea transversal que va apareixent al llarg del llibre. 
 
- És més important explicar arguments a favor de la independència o desmuntar els arguments que plantegen els que hi estan en contra?
 
El que passa és que no hi ha debat, perquè el que voldrien és que hi hagués un debat amb cent motius a favor i cent motius en contra, però no existeix el debat i per això l'independentisme està funcionant tan bé. I no existeix el debat perquè els contraris presenten sobretot un gran motiu que és la il·legalitat, i és clar, aquest és un motiu difícil de discutir, perquè tampoc hi ha cap voluntat per canviar la llei. Els independentistes demanem que pugui ser però Rajoy, per exemple s'enroca en que no pot ser però no expliquen el perquè. 
 
Estaria bé un debat a favor i en contra de la indpendència. Però no es fa aquest debat perquè si es fes la part no independentista estaria acceptant que hi pot haver debat i que per tant que si l'independentisme és majoritari podria guanyar com ha passat a Escòcia o al Québec, on s'ha pogut debatre. La falta de debat beneficia els independentistes perquè ens diuen "no pot ser" però no s'expliquen els arguments. Dels arguments en contra de la independència que en comptes de seduir amb un futur millor com fa l'independentisme el que fan és dir coses que no són certes com per exemple l'expulsió de la Unió Europea, però en realitat, això perjudicaria a la pròpia Espanya. Espanya hauria de voler que Catalunya fos a la UE per un tema de trànsit de mercaderies, els beneficiaria que estigués a la Unió Europea, però el que fan és amenaçar amb un xantatge en comptes d'explicar les bondats que podria tenir una Catalunya dins d'Espanya. Mentre no les expliquin, l'independentisme va avançant. 
 
- Quin pes haurien de tenir aquestes argumentacions a les eleccions del 27S? 
 
Aquest llibre està molt pensat pel 27S. Les eleccions seran plebiscitàries o no però seran plebiscitàries si passen dues coses: una, si el tema de campanya és la independència, que en parlin els partits a favor i els contraris, i dos, si guanyen els partits favorables a la independència en nombre de diputats. Hem de veure com quedarà tot plegat però tot fa pensar que si CiU, ERC i la CUP tenen majoria absoluta de diputats, s'iniciarà un procés en que per programa electoral ja estarà contemplada la creació d'estructures d'estat, cosa que fins ara no es podia fer, que és defensar la independència des del govern de la Generalitat. Amb diners públics i de manera legal es podrà argumentar, ja no serà un argumentari a favor del dret a decidir sinó a favor de la independència i això voldrà dir que molts dels arguments que estan al llibre seran els temes de debat. 
El 27S pot ser una bona oportunitat perquè els partits no facin només crítiques de la situació actual sinó que dibuixin quin seria el panorama, com podria canviar amb la república catalana. 
 
- La independència també s'ha d'entendre des d'un punt de vista de construcció social?
 
Absolutament. En el llibre surt molt, la independència té sentit si és per fer alguna cosa millor. Com que a Catalunya hi ha molta gent preocupada per la sanitat, l'educació, l'habitatge... es tracta que si estem convençuts que amb la independència aquests tres àmbits milloraran, explicar-ho molt. No només ens sentirem orgullosos de sentir els Segadors als Jocs Olímpics, que també, sinó que la independència servirà per millorar en tots aquests aspectes. Em sembla un encert que entitats com l'ANC o Òmnium hagin fet aquesta aposta social perquè molta gent estarà d'acord amb la independència si veuen que servirà per millorar les coses i no només per un sentiment. 
 
- Com funcionaria la relació entre Catalunya i la resta de Països Catalans en una possible independència?
 
Catalunya ha de ser el que ella vulgui i Mallorca ha de ser el que ella vulgui. Respecte màxim als ritmes, Catalunya no és ningú per dir què han de ser la resta dels Països Catalans. El símbol del procés sobiranista és la urna, el dret a decidir, el dret a la democràcia, a poder decidir què es vol ser. Hem de veure com evoluciona, les Illes o el País Valencià no estan en un procés sobiranista però sí en un procés de recontrucció, centrar-se com a nació. Això és un bon senyal però el punt de maduresa que ha arribat Catalunya per decidir la independència, seria fals dir que també és present en altres territoris. 
 
- Quin és el paper dels Països Catalans en una possible independència? 
 
Pels independentistes de sempre la idea dels Països Catalans és una idea molt sòlida. A part de saber dibuixar un estel de cinc puntes seguit, una estelada, saben dibuixar un mapa dels Països Catalans. En canvi això en el procés sobiranista actual és un tema que la gent que s'ha apuntat a l'independentisme els últims anys no ho ha assumit. Efectivament el procés sobiranista actual està fet des de Catalunya i pensat per Catalunya. En el llibre apareix dues vegades aquest concepte per veure com pot beneficiar la independència de Catalunya a la resta dels Països Catalans. Vaig presentar el llibre a Mallorca i parlant sobre l'asfíxia que pateix la llengua, la gent d'allà em comentava que podria anar molt bé que Catalunya fos independent. Ells tindrien un referent lingüístic i cultural, pujaria el prestigi de la llengua catalana perquè seria oficial d'un estat. Però no només a nivell de llengua, perquè si la nova república funciona bé, amb un estat del benestar potent, just i pròsper, això pot animar el País Valencià, les Illes Balears o la Catalunya Nord a seguir processos convergents o paral·lels. 
 
El que sí que és cert és que la realitat que es considera nacional actualment no és la dels Països Catalans sinó la de Catalunya, amb un sistema de partits propi molt diferent del de País Valencià o Balears. Per tant, tot i l'esforç que hem fet molts perquè hi hagi relacions a nivell cultural i lingüístic, amb els altres àmbits això ha quedat molt aturat. Entenc que la independència pot beneficiar molt el desenvolupament de la llengua i la cultura en aquests territoris. 
 

Opina

Configuració
  • ansar 13.595 11 145 👍 4.789
     En el llibre surt molt, la independència té sentit si és per fer alguna cosa millor  

    La independència té sentit per a fer el que ens doni la gana, el que ens passi pels collons... ja sigui millor o pitjor. Dit aixo, es imposible estar pitjor que ara  
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 8.934.913 missatges
  • 209.076 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums