Notícia

'A Palma hi ha molt a fer i no podem deixar-ho en mans de les institucions o els polítics de torn'

Jaume Vich membre del col·lectiu 'Orgull Llonguet'

Després d'anys de monotonia i ensopiment, les festes de Sant Sebastià (gener) a Palma van acollir, l'any passat, l'espurna d'un petit canvi. Un grup de gent, arreplegada sota l'epífrag d'"Orgull Llonguet", un "col·lectiu gastro-festiu" com s'autodefineixen al web, va sortir al carrer per reinvidicar una nova manera de fer festa. Tot va començar amb una cercavila, però Orgull Llonguet ha crescut en adeptes i en reivindicacions. Perquè els palmesans (o els llonguets, com són coneguts) no només mereixen unes festes millors, mereixen també apoderar-se i ser capaços d'organitzar les festes alternatives i populars que volen els ciutadans i no les institucions i, en definitiva, mereixen recuperar l'orgull de ser 'llonguets' ('Siau qui sou', que diu el lema 'llonguet'). La iniciativa està sent tot un èxit. En parlem amb en Jaume Vich, membre del col·lectiu d'Orgull Llonguet:

1- Què és i d'on neix Orgull Llonguet?
Orgull Llonguet neix d'un grup de joves amb ganes de canviar els conceptes i les festes a Palma. Sonarà estrany, però amb una població de 400.000 habitants, la ciutat no té ni una festa digna que ens uneixi. Ja eren molts anys de sentir com tothom se queixava que les festes de la nostra ciutat eren fems però ningú s’arremangava per a solucionar-ho. Tothom se queixava dels concerts però al final hi acabaven anant com a zombies, d’un lloc a un altre sense acabar-ne de gaudir. I les poques festes alternatives que hi havia es limitaven a reproduir el mateix estil però amb altres actors.

La solució? Crear una bona colla de gent disposada a fer feina i tirar endavant un projecte festiu, que tingués una arrel tradicional, aprofitant la imatgeria festiva existent. I disposats a això i amb molta il·lusió aconseguirem un caparrot, una banda de música, férem mocadors, un estandard i tirarem endavant aquesta bogeria. Però no hem estat els únics. Els darrers anys a Palma han sortit diversos grups que reclamen això mateix i estam ben contents que sigui així. Les festes o són participatives o no són festes.

2- Fa poc més d'una setmana del Sant Sebastià alternatiu que vau organitzar. Com valoreu l'èxit de la festa?
No ho teníem molt difícil per superar el que les institucions ens oferien. Tant la "Llonguetada" (sopars arreu de Ciutat de colles d'amics i bars) del dia 18 com la "Revolta llongueta" del dia 19 (passacarrers, amb xaranga i caparrots, recorrent diferents bars populars), han estat molt participatius i la gent, els mitjans i fins hi tot la classe política si ha mostrat molt interessada. També és cert que hem estat cuinant aquest moment durant mig any amb diferents iniciatives fent que tothom es sentís involucrat en el projecte. Durant aquests mesos, hem reivindicat la recuperació del llonguet i hem fet un Verkami per fer el caparrot d'un forner que era molt conegut, en Miquel des Forn, entre altres activitats. La festa alternativa de Sant Sebastià l'hem organitzada amb una altra colla més potent, la Confraria de Sant Sebastià que reivindiquen la festa de dia, i es pot dir que hem fet una molt bona feina.

L'Ajuntament ha reconegut que per molt que millori la inversió econòmica a les festes, la gent esta desencantada amb el format "institucional" i això ha quedat força demostrat en aquesta edició. Ho han reconegut obertament i han citat a les dues colles com possibles exemples per les pròximes festes patronals.

3- Els palmesans són coneguts popularment com a llonguets. Orgull Llonguet és també l'intent de recuperar l'orgull dels palmesans?
Cert, som coneguts així pels pobles i de manera despectiva. Per això, el col·lectiu Orgull Llonguet vol girar la truita al concepte i fer-ne un símbol d'unió entre tots els ciutadans de Palma per començar a marcar molt més la nostra identitat sigui d'una o altra manera. Palma té molt de potencial i moltes coses a defensar, però amb el pas del temps, la pressió immobiliària, la corrupció o les traves constants de l'Administració fa que molts sentin vergonya de la ciutat on viuen. Nosaltres creiem que hi ha molt a fer i no podem deixar-ho en mans de les institucions o els polítics de torn.

4- Creieu que s'està recuperant aquest orgull palmesà/orgull llonguet? Quines en són les claus?
Sí, els 'llonguets' cada vegada més valoram tots els elements de Ciutat, però també cal dir que va en conjunt amb la societat mallorquina, que aquests darrers anys està demostrant una gran mobilització i estima per allò que és propi. Segurament el context polític actual ha ajudat molt.

5- De moment, heu organitzat dos festes alternatives de Sant Sebastià, heu aconseguit suports fer la creació del caparrot d'en Miquel des Forn i heu recuperat l'orgull llonguet dels palmesans. Teniu algun nou objectiu en ment?
Tenim nous objectius, però encara estam en una fase molt inicial. Ens consolidar-ho de ben segur que en sabreu coses.

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.222.871 missatges
  • 218.514 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat