Notícia

'No hem de pretendre canviar d'amos, sinó viure en llibertat i decidir a casa nostra'

Jordi Calvís

Jordi Calvís és un dissenyador gràfic de Balaguer resident a les Borges Blanques. 'La cançoneta d'acumular negatives d'Espanya per generar simpaties internacionals ja comença a fer molta mandra' explica a La Remor. Alhora, considera que “al Principat hem de ser capaços de construir un país prou just socialment i cultural per engrescar a la resta de Països Catalans a fer junts el camí del que tants han volgut separar-nos”.

Per a tu els Països Catalans són…
Un teixit de comarques i territoris amb qui comparteixo quelcom més que la llengua. Casa meva.

Qui o què consideres imprescindible per continuar avançant cap a la sobirania?
Creure'ns ja un país normal, els més de 30.000 voluntaris, territorials i sectorials de l'ANC, Òmnium, Súmate, ICEC, Plataforma pel Dret de Decidir, Seleccions catalanes, centenars d'entitats més que em deixo, la CUP, Esquerra, CDC, ICV, un president que no s'arronsi, la indignació del 10-J de 2010, l'esperit d'Arenys de Munt i les altres consultes, la il·lusió de l'11S de 2012, l'alegria de la Via Catalana, els milers d'anònims que batallen cada dia en convèncer a veïns, amics i familiars, els arguments de l'unionisme, la bilis que ens arriba des de les institucions, palatrecos i altaveus espanyols, a més del menyspreu, la guerra bruta, l'actitud colonialista, l'al·lèrgia a la democràcia i les polítiques neandertals del Partit Popular… No veig cap d'aquests punts prescindible ara mateix. I me n'he deixat uns quants.

Ara ja coneixem què haurem de votar el 9 de novembre de 2014. Et sembla una fórmula correcta o hauries preferit una pregunta diferent?
Hauria preferit una pregunta clara i directa i amb dues respostes. Ara tenim l'opció que ha demanat la gent per activa i per passiva al carrer (el Sí-Sí), l'opció del 'No' per als que volen seguir amb l'status quo: els de prohibir la consulta, pseudofederalistes i els de la tercera via; i els del Sí-No, que encara no sé qui són ni si existeixen en la flora i fauna del país.

Creus que el Principat s’acabarà independitzant? En cas afirmatiu, quan?
Ho crec rotundament. Serà quan votem, tinguem més vots que els altres i decidim proclamar la independència. No sé si encara hem de recórrer més vies buscant una legalitat que sempre acaba penjant d'estaments hermètics espanyols per poder decidir lliurement el nostre futur, però la cançoneta d'acumular negatives d'Espanya per generar simpaties internacionals ja comença a fer molta mandra. La comunitat internacional es mullarà quan decidim ser lliures i demostrar que volem volar com les aurinetes. Llavors ens reconeixeran o no. No abans.

En cas que Catalunya arribi a ser independent, quina relació mantindrà amb la resta dels Països Catalans?
El màxim suport institucional i popular a les entitats que lluiten per poder preservar el que és seu, com la llengua o la identitat. Però sobretot, al Principat hem de ser capaços de construir un país prou just socialment i cultural per engrescar a la resta de Països Catalans a fer junts el camí del que tants han volgut separar-nos.

Com creus que evolucionarà el procés a partir d’ara?
Això ja va més enllà del separatisme o unionisme. Això va de dipositar vots en una urna. Va més enllà d'estar aturats en una Espanya que ens és un parquímetre sense final. Va més enllà de la justícia, cultura, benestar, llengua, identitat, sentiments o qualsevol motiu que ens pugui apropar o allunyar de l'Estat espanyol. Això va d'un dret bàsic i fonamental que ens volen prendre: l'estat espanyol ens està dient que els catalans no tenim dret a decidir mentre al nostre DNI hi digui que som espanyols. No tinc pebrots a mirar a la cara dels meus fills o néts d'aquí uns anys i dir-los que això ja m'estava bé per a ells i el seu futur.

Unió Europea, dins o fora?
Fora d'aquesta Unió Europea. I aliances i acords puntuals amb els territoris del continent que siguin beneficioses. Com a país, hem de ser nosaltres els que dibuixem la nostra Europa. Dins d'aquesta UE, d'entrada, només podem aspirar a ser uns 'europigs' del sud a les ordres de la troika, el BCE i l'FMI. No hem de pretendre canviar d'amos, sinó de viure en llibertat i decidir a casa nostra. De què ens serveix una eina com la independència si és per delegar-la a altres agents?

És a les teves mans dissenyar el nou país. Quines tres coses que tenim actualment eliminaries només posar-t’hi? Quines tres hi afegiries?
Revisaria el sistema de partits com a generador de mediocres que fan de la política el seu ofici vitalici i les microagències de col·locació i institucions que se'n deriven. Congelaria l'estafa que han vestit de deute i aniria fent lloc als jutjats per anar definint els veritables culpables de la misèria de tantes famílies de casa nostra. Als monopolis de gas, llum, telefonia, xarxes viàries, aigües, etc… també 'els revisaria' els convenis. Hi afegiria polítiques socials reals de sostenibilitat i autogestió territorial. Polítiques socials reals de benestar, salut i dependència i polítiques socials reals en igualtat, educació i accés a la informació i el coneixement.

On invertiries els diners que deixaríem de perdre amb l’espoli fiscal?
Sanitat, benestar, ensenyament i un programa de reinserció als discapacitats de PxC.

Mantindries els símbols nacionals actuals (senyera, Segadors, Onze de Setembre…) o faries algun canvi?
Ja m'està bé mantenir el que tenim. I si abans no la convertim en un símbol sense sentit a base d'explotar-lo comercialment sense cap criteri fins fer-li perdre tot el significat, també inclouria l'estelada com a símbol per recordar el procés que ens va duu a la llibertat.

En cas d’aconseguir un estat independent (Catalunya o Països Catalans), quin grau d’oficialitat creus que hauria de tenir el castellà?
L'oficialitat per al català, que és la llengua del país i ha de ser la vehicular com a país normal que serem. Si obrim la porta a l'oficialitat del castellà no entenc perquè no hem de fer el mateix amb l'àrab, el romanès, l'italià o el xinès si aquest argument es basa en les xifres de les llengües maternes del Principat. De totes maneres, encara avui tinc dubtes sobre quin status hauria de tenir el castellà.


Opina

Configuració
 • __26903__ 16.170 8 👍 11.442

  Si obrim la porta a l'oficialitat del castellà no entenc perquè no hem de fer el mateix amb l'àrab, el romanès, l'italià o el xinès si aquest argument es basa en les xifres de les llengües maternes del Principat.

   

  Exacte. L'altre dia xerrava amb un col·lega romanès i em deia el mateix: per què un castellanoparlant hauria de tenir més drets lingüístics que jo en una Catalunya independent?

 • anselm_turmeda 6.146 10 349 👍 3.966
  Mentre tinguem "amo" mai serem lliures. No hem de canviar d'amo, l'hem d'eliminar. sigui de Madrid o de la Caixa.
 • sardanista 2.864 14 665 👍 2

  El problema és que encara hi ha molts catalans, i catalans de soca-rel, que després de 300 anys d'ocupació tenen ànima d'esclaus i hores d'ara no veuen la possibilitat que Catalunya tiri endavant per ella mateixa. Sembla ridícul, però a aquestes alçades encara pensen que és millor que els altres decideixin per tu mateix. Cada cop en són menys, però fa mal veure'n encara alguns.

  Realment, només serem lliures quan no tinguem amos I Catalunya només pot arribar a desenvolupar tot el seu potencial, que és molt, en plena llibertat. Mentre no siguem lliures tindrem les ales tallades, i com a metàfora d'això, només cal veure la gestió de l'aeroport del Prat.

 • __26401__ 21.803 8 👍 127

    El sistema partitocràtic per a mantenir-nos endogalats em sembla prou clar: CDC "està lligada" per UDC, i ERC "està lligada" "perquè CiU és majoritària".

    Jo crec que han jugat a "dos tontos muy tontos" i temo que hi continuaran jugant.

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.251.632 missatges
 • 219.468 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat