Albert Cebrían

Albert Cebrían

Més informació

Canal Racó filosòfic

La creació de la consciència

Sempre m'ha interessat la cosmologia, però com a usuari nivell bàsic, i sempre m'ha costat retenir i entendre llurs conceptes. Hi ha moltes teories cosmològiques que desitgen no només ser demostrades jorn rere jorn sinó no haver d'acabar directament a la paperera de les rebutjades.

Hi ha una teoria evolutiva molt poètica, que encaixa amb la teoria del Big Bang, exposada brillantment pel polifacètic científic Carl Sagan i que tendeix a ser considerada com molt encertada. La teoria d'un Cosmos amarat per una evolució de progrés global que ha estat capaç de generar, partint d'elements simples, la consciència humana. A la Història de la Humanitat es compleix la tendència a configurar, amb el pas dels anys, un progrés global, però tanmateix quan parlem de l'origen de l'Univers i de la seva dinàmica, les coses malauradament no són pas tan clares.

Els dubtes vers la visió que ens presenta Carl Sagan sorgeixen arran de les febleses de la teoria del Big Bang, en la qual es fonamenta. Per exemple, l'evolució còsmica proposada implica admetre un tipus determinat d'ordre temporal, una determinada seqüència. I aleshores apareixen qüestions: per què hem d'admetre que apareix la matèria abans de la consciència? Fóra possible un "naixement" còsmic en el qual apareixen al mateix temps matèria i consciència? La matèria certament pot crear consciència i aquesta seqüència s'ajusta molt a la lògica de la natura, però hi ha alternatives igualment factibles, com la ja esmentada: la matèria i la consciència sorgeixen al mateix temps. A partir d'aquests dubtes raonables, com bé sabem, apareixen opcions absurdes, opcions sense fonaments i opcions que esdevenen exercicis mentals de fantasia.

Per recargolar una mica més la poesia còsmica de Carl Sagan cal apuntar que és força important, per establir-la com a veritat més forta, conèixer el comportament del temps i conèixer les variacions que pugui experimentar. I, per no esclafir de cap, és convenient de moment deixar de banda si el Big Bang suposa, o no, el naixement de totes les dimensions.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.297.746 missatges
  • 221.158 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat