Albert Cebrían

Albert Cebrían

Més informació

Canal Racó filosòfic

Consells bàsics per intentar entendre el món

Quan un comença a reflexionar en general i vol trobar connexions que ajudin a comprendre el funcionament global del món  és freqüent caure en el parany del reduccionisme, és a dir, identificar un concepte amb el qual s’explica la dinàmica de tot.

Schopenhauer va establir, per exemple, que la vida era una successió de dolor que s’aniria produint generació rere generació fins que el planeta s’extingís. Una visió tendenciosa, reduccionista al cap i a la fi. De la mateixa manera podríem establir una teoria del domini o una teoria dels diners o una teoria de l’amor…I totes ens aportarien una explicació de la realitat i totes podrien conviure entre elles. De forma que poden desenvolupar-se centenars de milers de teories de comprensió global basades en un concepte, i totes tenen coherència. I què ens demostra aquest fet? Que amb un concepte i un xic d’imaginació pot explicar-se la dinàmica de la vida. I què ens aporten aquest tipus d’explicacions? Res, tan sols són exercicis mentals que manifesten que l’entorn que ens envolta té una gran riquesa d’interconnexions.

Per tant cal fugir del reduccionisme aplicat a les teories globals, amb vocació metafísica. Això no vol dir que en altres àrees de raonament no puguem determinar conceptes que considerem bàsics per l’escaient desenvolupament de l’existència. Conceptes com, per exemple: estimació, pau, llibertat, solidaritat…

El reduccionisme certament és necessari per a l’elaboració de teories que siguin útils. Fitar un conjunt d’elements per arribar a determinar la producció de certs fenòmens reals esdevé una pràctica fonamental per la ciència del pensament.

Cal tenir en compte, també, que al pol oposat del reduccionisme tenim la visió holística, la qual és una proposta amb moltes pretensions que ha anat adquirint en els darrers anys una aura d’espiritualitat rància. Establir que tot està relacionat és una obvietat. Ara bé, quan especifiquem una mica més i afirmem que cal eixamplar el camp de visió per detectar el màxim de factors que intervenen en la producció, per exemple, d’un conflicte, aleshores tot plegat té una utilitat evident.

Com succeeix amb el reduccionisme, l’holística tampoc és una bona eina per elaborar teories globals perquè ens acaba abocant a creure que tot forma part d’una unitat. I tant el concepte pur d’holisme com el concepte d’unitat universal són conceptes buits que no aporten res de profit…i poc ajuden a entendre el món.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.284.085 missatges
  • 220.642 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat