Albert Cebrían

Albert Cebrían

Més informació

Canal Racó filosòfic

Ni autònoms ni independents

A aquestes alçades algú creu que és autònom i independent? Hi ha moltes veus avui en dia que ens insten a lliurar-nos de la dependència emocional respecte a d’altres persones, per exemple. Proposo portar aquest requeriment, per analitzar-lo, al terreny de la filosofia, al terreny de la reflexió.

Ortega y Gasset ja va indicar que l’essència de l’home va lligada a la seva circumstància. Això vol dir, ras i curt, que bona part de les decisions de l’individu venen determinades pel seu entorn. I entre aquestes decisions figuren sovint les més importants. Això vol dir també el que tants cops hem sentit, perquè és evident: som éssers socials. Però per molt evident que sigui hi ha molta gent que s’entesta a oblidar-ho i hi ha molts gurus en xarxa que s’entesten a negar-ho. I malgrat que la realitat ens mostri aquesta evidència, hi ha autèntics especialistes en crear embarbussaments mentals per disfressar, de solidesa, arguments que són fal·làcies monumentals.

Tenim en compte les opinions d’aquelles persones que ens importen. I gairebé podem afirmar que tot ho fem pels altres. La recerca de reconeixement forma part de la nostra natura per molt que vulguin alguns menysprear aquesta característica tan i tan humana.

Malauradament la negació de la sociabilitat integrada al concepte d’ésser humà és una deformació més de la visió que tenim de les persones. Així, per exemple, tendim a veure amb més insistència la part negativa dels individus o del conjunt d’individus. Nietzsche parlava amb ràbia irada de la xusma, tractant-los com una conjunt de babaus amb una personalitat a l’alçada d’un ramat de xais. I Malthus es posà les mans al cap quan observà que la població creixia tant, segons la seva percepció, que s’acabarien els recursos alimentaris. La gent vista com a problema, com a horror.

Cal calibrar, per tant, els conceptes amb molta cura, perquè sinó, com passa i ha passat en èpoques fosques, succeiran genocidis al nostre voltant tolerats amb tota normalitat per aquells que veuen monstres on en realitat hi ha àngels o que veuen dependències emocionals del tot rebutjables on hi ha dependències emocionals del tot necessàries.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.297.963 missatges
  • 221.169 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat