Albert Cebrían

Albert Cebrían

Més informació

Canal Racó filosòfic

Creences limitants

Albert Ellis. Un psicoanalista peculiar que amb fortes influències filosòfiques va centrar el focus de la comprensió del comportament de les persones en el paper fonamental de les creences limitants, en concret de les creences irracionals, per elaborar la visió del món de cada individu, per elaborar els pensaments de cada individu.

La seva teràpia consistia en substituir creences irracionals per creences racionals.

Té molt sentit i podem establir, per tant, que el conte acaba molt bé i mengen tots perdius. Però no és pas tan bonic com sembla. Sense entrar en casos de trastorns mentals, sols dir que no és pas tan fàcil determinar, en l'àmbit mental, què és irracional i què és racional. A més a més, si analitzem el conjunt de "creences limitants" ens adonarem que és un calaix de sastre on cadascú diu la seva i que és emprat amb tota matusseria i perversitat per líders sectaris, escriptors d'autoajuda, il·luminats diversos i d'altres elements pertorbadors de la salut psíquica de les persones.Establir quines són les creences limitants no és més que establir quines són aquelles concepcions que no s'ajusten a la veritat de la vida. Indicar a les persones que han de rebutjar certes creences amb la indicació que "limiten" el seu pensament és del tot pretensiós i barruer. Perquè, al cap i a la fi, eliminar creences és substituir-les per unes altres. I aquesta substitució et pot dur directament a les brases.

La teràpia d'Ellis sembla, com ja he esmentat, molt assenyada però ens du molt sovint a conclusions exaltades i radicals.

Com per exemple, concloure que els pensaments poden modificar en tot moment la realitat que ens envolta, per acabar abocant-nos al deliri d'acceptar el poder del pensament com a transformador de tot. O com per exemple creure que l'entorn és interpretable perquè l'entorn és neutre, obviant que existim els éssers humans integrats a l'entorn i no pas com la dualitat falsa "Univers-Ésser humà"

Sens dubte Albert Ellis va anar un pas més enllà en les teràpies populars de la seva època on cuejaven encara l'Inconscient, l'Ego i altres éssers mitològics, els quals, juntament, posem per cas, amb el Fantasma de l'Òpera, limitaven de valent la comprensió de la ment humana... Però donaven ales a la imaginació més encesa.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.285.484 missatges
  • 220.691 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat