Albert Cebrían

Albert Cebrían

Més informació

Canal Racó filosòfic

El filòsof solitari

Com podem aprofitar tota mena de reflexions filosòfiques per viure amb valors que ens enriqueixin i que enriqueixen a la societat? Sòcrates en el seu moment ja ens va indicar que la filosofia era un projecte col·lectiu i no pas les giragonses reflexives de savis solitaris amb rampellades més o menys genials. Al coneixement s'accedeix fent una aposta pel diàleg entre diferents sensibilitats.

És imprescindible, per tant, el debat per arribar a conclusions escaients.

En contraposició als diàlegs de Sòcrates tenim els sofistes, centrats en l'individu com a eina indispensable per accedir a coneixements, però essent alhora una eina indispensable per emprar la reflexió al servei dels seus propis interessos. Cal tenir en compte que Plató, deixeble de Sòcrates, va escriure en forma de diàlegs els seus plantejaments filosòfics perquè entenia que aquesta era una bona dinàmica intel·lectual, tot i que a vegades són difícils de seguir i a vegades tendeixen a dispersar-se respecte als eixos fonamentals dels temes que tracten.

En tot cas, els diàlegs són el recurs literari que millor representa l'enriquiment que significa encarar reptes en col·lectivitat, aprofitant les diferències de cada individu.

Certament cada filòsof pot defensar la seva visió del món amb tota mena d'arguments, elaborant gruixuts llibres o no, però al cap i la fi, en els terrenys complexos en els quals es mou la filosofia, no es tracta d'edificar fortaleses teòriques inflexibles i enfrontades contínuament entre elles.

Es tracta, més aviat, de fer la teva particular exposició de la realitat perquè sigui revisada de dalt a baix amb l'afany de construir noves visions del món i de posar en dubte tota mena de tesis.

Un filòsof sense debat o amb poc debat entorn de la seva obra és un filòsof incomplet. El debat ha de ser contemplat com una porta oberta a noves reflexions i no pas com un atac personal.

Esquivar el debat equival a esquivar la mateixa essència de la filosofia... Però no em toqueu massa els pebrots que he dedicat un munt d'hores per teixir les meves conclusions!


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.284.989 missatges
  • 220.674 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat