Albert Cebrían

Albert Cebrían

Més informació

Canal Racó filosòfic

La intervenció de la intel·ligència

Estic d’acord amb Epicur: el desig de la consciència humana és experimentar sensacions de plaer. I per aconseguir-ho és força important la creació d’un entorn a mida de les nostres necessitats.

Per a la construcció d’un entorn que satisfaci el desig de la consciència humana, els éssers humans segueixen tres línies principals d’actuació: superació dels obstacles que condueixen a allò que proporciona plaer, augment de la varietat de plaers als que tenir accés i l’aïllament del dolor.

Superació dels obstacles que condueixen a allò que proporciona plaer. Parlo de superar i no pas d’eliminar els obstacles. Amb aquest matís vull deixar clar que els obstacles queden enrere però sempre es poden recuperar per experimentar-los.

Augment de la varietat de plaers. Aquest augment s’aconsegueix per mitjà de l’eficàcia de captació dels nostres sentits (que com vaig descriure en un article anterior són onze: Vista, Oïda, Olfacte, Tacte, Gust, Memòria, Previsió, Reflexió, Comprensió, Imaginació i Moviment o Psicomotricitat). I per mitjà de l’acumulació al nostre entorn dels fenòmens reals que generen plaer. 

Els nostres sentits posseeixen un nivell de captació limitat però hem aconseguit allargar aquests límits mercès fonamentalment a l’ajut del que s’anomena “intel·ligència”, la qual ha permès el desenvolupament de mecanismes de potenciació dels nostres sentits: llenguatge, tecnologia, arts… Però, què entenc per “intel·ligència”?

Considero que la intel·ligència és un determinat grau de captació per part dels onze sentits que posseïm. I com estem aconseguint augmentar progressivament el grau de captació dels nostres sentits, podem afirmar que: cada cop som més intel·ligents.

Com bé deien alguns filòsofs presocràtics, el coneixement ens pot dur a la felicitat. Si a més a més de coneixements composem el complex quadre de la intel·ligència, aleshores la fita de la felicitat s’aproxima cada cop més a les nostres vides. Així doncs caldrà gaudir-la. I no necessàriament amb la moderació que proclamava Epicur sinó “a mans plenes” com ens recitava Marti i Pol.


Opina

Configuració
 • ziol 7.634 15 284 👍 3.138

  En una certa ocasió, quan tenia 47 anys, per raons laborals vaig passar un «test d’intel·ligència». En un determinat moment van intentar mesurar les meves capacitats de càlcul.

  La persona encarregada em va demanar que partís del nombre 1 i que mentalment l’anés doblant; al cap de 15 segons em va demanar la resposta: 16777216, donant una certa mostra de no intel·ligència perquè va sospitar alguna cosa i em va proposar una segona prova que va haver de buscar en uns altres papers.

  —Parteix de dos uns i fes la suma, a continuació sumes el resultat amb el darrer nombre de la parella anterior, i així seguint. Aquesta vegada vaig decidir dir-li 233 —de memòria em sé fins 6765—. Crec que va creure que realment ho havia fet de cap en aquell moment.

  Aleshores, això que hom anomena intel·ligència és quelcom que fa que arribem a conclusions amb més precisió o més de pressa que altres, o simplement cultureta en uns camps específics?

  Estic convençut que la resposta és més aviat la segona.

  Això no treu la sensació orgàsmica que provoca l’efecte «eureka», descobrir tot sol una cosa que creiem difícil. No sé si hi ha qui aconsegueix molts «eurekes» al llarg de l’any, però és com el sexe, des que s’experimenta per primer cop, se’n continua volent sempre.

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.284.947 missatges
 • 220.671 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat