Canal Racó cultura popular

Vilanova i la Geltrú recupera els vestits de Diables d'Enric C. Ricart

Els vestits de l'artista es podran veure al Museu de Víctor Balaguer

La vinculació de grans artistes amb la cultura popular és un àmbit que sovint sorprèn per poc difós, però no per la seva excepcionalitat. De Pablo Picasso a Joan Miró la història de l'art en revela molts exemples, com el del pintor i gravador Enric C. Ricart i les seves col·laboracions amb el Ball de diables de Vilanova i la Geltrú. Precisament aquests vestits de diables que Ricart va pintar i que es van estrenar l'any 1947 són el fil argumental de l'exposició que acull el Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, des del 15 de juny fins al 16 de setembre de 2018.

A la mostra, que commemora el 125è aniversari del naixement d'Enric C. Ricart (1893-1960), s'hi podran veure els vestits del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú de l'any 1947, any de la recuperació del Ball de Diables, pintats per Ricart, així com els ceptrots, maces i timbals d'aleshores. El cap de la Mulassa de Vilanova i la Geltrú, recuperada el mateix 1947, i en la qual el pintor i gravador també hi va col·laborar, tal com va fer amb el Drac de Vilanova, que si bé es va estrenar el 1948, el cap que es veurà és posterior, de l'any 1959, ja que un coet el va fer malbé i es va haver de canviar. A més de fotografies i notes de premsa del dia 5 d'agost de 1947, data en què es va recuperar el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, també s'hi podran veure els vestits del Ball de Diables de l'Arboç de l'any 1944, amb els quals Enric C. Ricart també hi va col·laborar.

Com sorgeix l'estima de l'artista pels diables

Enric C. Ricart, qui tot i ser company de Joan Miró i experimentar amb el cubisme, és un artista que va seguir l'estil noucentista, entra en contacte amb la cultura popular, i concretament amb els diables a través de l'amistat amb Paco Puig-Corvé de l'Arboç, qui portava els balls de diables d'aquesta vila. "Puig-Corvé, que tenia molta relació i amistats a la ciutat de Vilanova, va demanar ajuda a Enric C. Ricart per pintar els dables de l'Arboç, el 1944 - explica Xavi Monsalve, dels Diables de Vilanova i un dels comissaris de l'exposició- posteriorment, quan les persones del Foment Vilanoví van demanar a Ricart que agafés l'encàrrec de pintar els vestits del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, ho va fer gratuïtament, només va demanar que ell també volia ser diable".

Després d'Enric C Ricart diversos artistes han pintat els successius vestits (Armand Cardona, Joaquim Budesca, Pep Duran i, des del 2016 a càrrec d'Òscar Estruga i Andreu), tots ells, incorporant la seva autoria, han seguit una certa línia: diables amb casaca i pantaló, cua i banyes. L'exposició Els vestits de diables d'Enric C. Ricart ofereix els vestits originals i diferents materials d'un moment essencial per a la història del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú: el de la seva recuperació el 1947 i amb els vestits pintats per un artista, potser avui injustament oblidat, que va excel·lir en el gravat i va oferir una contribució destacada al noucentisme català.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.239.173 missatges
  • 219.062 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat