Canal Racó cultura popular

L'Associació Catalana de Puntaires celebra 30 anys en la 31a Diada de la Dona Puntaire

Monument a la Puntaire de l\'Arboç. Obra de l\'escultor Joan Tuset i Suau
Monument a la Puntaire de l\'Arboç. Obra de l\'escultor Joan Tuset i Suau

Entre el 18 i 20 de maig, l’Arboç acollirà la 31a Diada de la Puntaire de Catalunya. No serà una edició qualsevol, ja que s’hi celebrarà el 30è aniversari de l’Associació Catalana de Puntaires (ACP), que ha volgut celebrar aquesta efemèride convidant altres col·lectius de cultura popular a compartir la seva alegria. Aquest any, doncs, les 1.500 puntaires que se citaran diumenge 20 a l'Arboç no monopolitzaran el protagonisme de la jornada. L’hauran de compartir amb la confecció d’una catifa floral amb motius puntaires, a càrrec de la Federació Catalana d’Entitats Catifaires, i la celebració del 1è Aplec de Gegantes Puntaires de Catalunya, organitzat per la Colla de Gegants i Nans de l’Arboç.
 
Conferències i presentacions puntaires

Per celebrar les tres dècades d’existència, l’ACP ha decidit allargar l'habitual Diada a tot un cap de setmana. La conferència Les Puntes de Coixí al Penedès, divendres 18 (19:00h) a l’Auditori Municipal, trencarà el gel de la programació. L’antropòloga Maria Carme Rafecas parlarà sobre com s’ha practicat tradicionalment aquesta tradició en les llars, i antigament també en els carrers, de la comarca. A continuació, hi haurà un debat obert amb diverses personalitat del món de la Punta del Coixí.

Arboç va ser l’únic poble penedesenc on la punta de coixí s’ha comercialitzat. Des del primer quart del segle XIX té renom mundial en els cercles puntaires. Les puntes fetes al municipi, caracteritzades per una major sofisticació de la tècnica, segueixen decorant els palaus de molts països. En just reconeixement, el Consorci de Comerç Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya va declarar la punta arborenca com a Ofici Singular (2010).

La Mestra Artesana parlarà d’aquesta idiosincràsia particular en la presentació de llibre La Punta de l’Arboç, dissabte 19 (18:00h) a l’Auditori municipal. A continuació, l’Ajuntament de l’Arboç i l’Associació Catalana de Puntaires realitzaran homenatges i reconeixements a destacades persones del col·lectiu puntaire. Finalment, tots els assistents podran visitar gratuïtament el Museu de Puntes al Coixí de l’Arboç, responsable de custodiar més de 500 peces (mocadors, ventalls, jocs de llits, mantellines, o tapets, entre altres.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.225.686 missatges
  • 218.608 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat