Canal Racó cultura popular

Ànima de Dansa, el directori de les coreografies catalanes

Dansa de Castellterçol
Dansa de Castellterçol

Qualsevol coreografia que podem trobar en els pobles i barris de Catalunya amaga un reguitzell d’incògnites considerable. Algunes de les més evidents són els orígens, l’àmbit de referència, el context escènic i festiu, la semblança amb altres danses, els passos a seguir, la interpretació musical, la indumentària emprada, o bé els documents històrics conservats. Impulsat per Frederic Gaude Viñas, el projecte Ànima de dansa desitja recollir tots aquests ítems en una plataforma pública. Un directori consultable i revisable permanentment per a tothom que desitgi conèixer i/o aportar informació sobre les danses catalanes, hagin aquestes desaparegut o bé segueixin ballant-se.

Fins al moment, Ànima de Dansa ha aconseguit recopilar 1890 coreografies de les quatre demarcacions catalanes: 564 danses barcelonines, 514 de Tarragona, 482 gironines i les 330 restants lleidatanes. Unes xifres que no s’haurien pogut assolir sense un intens treball de recerca, que ha implicat la consulta de publicacions especialitzades, la visita a arxius comarcals, parroquials i nacionals, el contacte amb entitats i instruccions que promouen la preservació del patrimoni etnològic, i  entrevistes personals a antics balladors i músics.

“La recerca ha permès comprovar la gran quantitat de variacions que una coreografia pot adoptar en municipis propers de Catalunya”, explica Gaude, que també apunta la necessitat de revisar la informació obtinguda per destriar el contingut més interessant i comprovar l’autenticitat de les dades.  La construcció d’un inventari el més exhaustiu possible, destaca tanmateix, implica la col·laboració activa de la ciutadania. En aquest sentit, el web ofereix la possibilitat de lliurar documentació desinteressadament. Totes les persones a col·laborar en aquest projecte també poden fer-ho a través del correu info@animadedansa.com.
 
L' Inventari de danses vives

L’Esbart Català de Dansaires, en col·laboració amb la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, està liderant l’Inventari de danses vives de Catalunya. En aquest empeny es compta amb la coordinació de l’Institut Ramon Muntaner, que vetlla perquè la catalogació segueixi els criteris de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya.

Des de la seva presentació oficial, l’inventari ha aconseguit recopilar dades de centenars de danses. En el marc de les jornades Som Cultura Popular, els seus màxims responsables explicaran l’evolució del projecte durant el primer any de vida. La Presentació de l’Inventari de Danses Vives de Catalunya tindrà lloc dissabte 27 de gener (16:30h) a l’Escenari Nau de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats. 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.224.354 missatges
  • 218.559 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat