Canal Racó cultura popular

Educació i cultura popular, a debat al Som Cultura Popular

Gegants de l\'escola Sot del Camp, de Sant Vicenç de Montalt
Gegants de l\'escola Sot del Camp, de Sant Vicenç de Montalt

Com aconseguir que la cultura popular segueixi sent una eina formativa i de cohesió social per a les noves generacions? No és una pregunta senzilla de respondre, però s’abordarà amb el màxim rigor científic en la segona edició del Som Cultura Popular, que tindrà lloc a la Fàbrica Fabra i Coats de Barcelona entre el 25 i 28 de gener de 2018. Aquest ha estat l’escenari escollit per presentar les conclusions del Fòrum d’Educació i Cultura Popular, que durant el 2017 ha reunit un comitè científic interdisciplinar per plantejar els principals reptes entorn aquest binomi. 26 antropòlegs, sociòlegs, pedagogs i mestres n’han format part per assessorar els centres educatius, AMPA, ajuntaments i entitats que volen treballar en aquesta direcció.

Les conclusions extretes pel fòrum, que es presentaran el 26 de gener a l’Auditori Biblioteca Ignasi Iglésias Can Fabra, s’han dividit en diferents nivells d’anàlisi. Del més a menys abstracte: quina visió de la cultura popular correspon al segle XXI i com s’ha de traslladar als centres  escolars, quins continguts poden recrear-se en els diferents nivells del sistema educatiu, i finalment quines propostes concretes es poden introduir en els currículums pedagògics.

Des d’aquest marc acadèmic, el fòrum ha definit quatre àmbits d’actuació: intel·lectual (quin és el valor de la cultura popular i quins sentiments d’identitat genera), social (la incorporació de noves expressions de cultura popular, com compaginar el seu foment amb la pluralitat religiosa o la laïcitat), comunicatiu (la influència de la ràdio, la televisió, i especialment les xarxes socials) i l’estrictament educatiu, en qualsevol de les seves nivells:  infantil, primària, secundària, educació professional i artística, educació en el lleure i la formació dels educadors.

La presència del fòrum en el Som Cultura Popular, tanmateix, no es limitarà al camp teòric. Dissabte 27 (09:00 – 14:00h), els centres educatius i les AMPA d’arreu del país explicaran les iniciatives que han emprès en la difusió del folklore català. Entre altres campanyes, s’exposarà la difusió dels gegants, la gralla, el flabiol o el ball de gitanes. Prendran el seu relleu els ajuntaments i les entitats culturals, que durant la mateixa tarda del 27 (16:00 -19:30h) i el matí del diumenge 28 (10:00 – 13:00h) també exposaran les seves experiències.

El Som Cultura Popular 2018 és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, Adifolk i la Federació d’Ateneus de Catalunya. 
 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.175.456 missatges
  • 216.780 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat