Canal Racó gastronòmic

Cigrons amb galeres

Recepta tradicional número 339 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català. Us recomano aquest guisadet tradicional amb galeres.

No té massa complicació i, si us agraden les galeres, el gaudireu molt ja que el sabor d'aquest plat és força peculiar. Com veureu, que he utilitzat menys galeres que les que ens proposa la recepta original, sobretot si son grosses. Per tant, amb mig quilo de cigrons cuits i dues galeres per persona (8) penso que és més que suficient. D'altra banda, podeu fer servir cigrons ja cuits i afegir-hi una mica d'aigua o brou concentrat enlloc del brou de la cocció dels cigrons.

Tsch! i vigileu al xuclar les galeres, que ja sabeu que punxen una mica. Emprenya quan es claven a la galta per dins de la boca oi?.... però val la pena corre el risc. La galera és un producte magnífic, i el seu preu encara conserva una certa decència, cosa que avui dia és d'agrair. Recordeu que la bona temporada de galeres és a l'hivern (dec-gen-feb).

No us perdeu les Jornades Gastronòmiques de la Galera que cada any se celebra a l'Ametlla de Mar.

INGREDIENTS
600 g de cigrons bullits
16 galeres
2 grans d'all
2 tomàquets madurs
1 ceba
1 branca de julivert
1 gotet de vi ranci
pebre vermell
safrà
brou de la cocció dels cigrons
oli
sal

VARIANTS:
- S'hi poden incorporar uns musclos abans de les galeres

ELABORACIÓ

Prepareu els ingredients (ep! falta la ceba! a comprar!).

Com us comentava al principi, jo he utilitzat cigrons ja cuits.

La galera ben fresca, això si. I si és viva millor encara.
 
 Poseu un bon raig d'oli d'oliva a escalfar en una cassola.

Saleu les galeres.

Poseu-les a fregir.

Mentrestant, trinxeu l'all i el julivert.

Ratlleu els tomàquets madurs.

Doneu- li la volta a per fregir-les per totes dues bandes.

Empebreu-les una mica també (que m'havia oblidat al posar la sal).

Un cop fregides reserveu-les.

Trinxeu la ceba.

I deixeu-la enrossir en el mateix oli.

Quan la ceba tingui color, afegiu-hi l'all i julivert.

Remeneu-ho bé i deixeu-ho un parell de minuts que es torri una mica l'all.

Ara, ja hi podeu afegir el tomàquet.

Una mica de sal. I ho deixeu reduir uns 10 minuts.

I una cullerada de pebre vermell dolç. Si és de la "Vera" millor.

Molt bé. Remeneu-ho tot plegat.

Ara hi poseu el vi.

Si no el teniu ranci, podeu posar vi blanc. Deixeu-ho reduir i que s'evapori l'alcohol, uns 10-15 minuts vigilant que no es cremi.
Us ha de quedar un sofregit intens i gairebé caramel·litzat.

Llavors, afegiu-hi els cigrons.

Ben remenats amb el sofregit.

I finalment l'aigua o el brou, si es de peix millor. No us passeu, poseu-hi un parell de gots aproximadament. La intenció es fer el plat tingui una mica de suquet, però no massa.

Ara el safrà, que podeu torrar prèviament.

Un grapat així. I ara deixeu-ho bullir uns 10-15 minuts.

Passat aquest temps, poseu les galeres per sobre, procurant submergir-les una mica i que s'acabi de fer durant 10 minuts més. Vigileu no falti líquid.

Ho podeu tapar.

I aquí teniu el plat acabat.

Fa bona pinta no?. El podeu deixar reposar 10-15 minuts més abans de servir-lo. Penseu que la cassola de fang ho mantindrà calent força estona.

I ho serviu al plat.

Ummmm!

Ës un plat contundent, d'aquells que et deixa bé.

Bon profit!


I PER BEURE...



Nom: Castell de la Comanda Brut Rosat
Varietat/s: Trepat 100% 
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Conca de Barberà
Fabricant: Agrícola de Barberà
Font: www.doconcadebarbera.com 
Ideal per degustar en qualsevol moment del dia. Acompanya els aperitius a la perfecció, així com peixos, mariscos, carns blanques, etc. Òptim per acompanyar tot un àpat.
Temperatura ideal: 6 - 8º C 
Vermell cirera, el més intens dels colors per a un cava fruitat, fresc i atrevit, que evoca les nits d’estiu, el mar i la festa. Un color brillant i natural, obtingut de la millor varietat de raïm autòctona per a l’elaboració d’un bon cava, que dóna personalitat al Brut Rosat fins i tot abans d’arribar a la copa.
Aromes complexos on es barregen sàviament els tons fruitats del raïm trepat.
A la boca, fresc, agradable i rodó, post gust persistent.
Equilibrat, harmònic, fresc i atrevit.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 8.935.873 missatges
  • 209.112 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums