De plat en plat

De plat en plat

Més informació

Canal Racó gastronòmic

Mongetes del ganxet estofades

Mongetes del Ganxet Estofades
Mongetes del Ganxet Estofades Autor/a: deplatenplat.cat
Ja tenim aquí les mongetes del ganxet! Les podem trobar noves al nostre poble, Malgrat de Mar i a les comarques del Maresme, La Selva i El Vallès oriental i occidental. Un producte de casa, "Slow Food", de comerç de proximitat.

L'any 2012, la Denominació d’origen Protegida (DOP) Mongeta del Ganxet va obtenir el reconeixement de la Comissió Europea mitjançant la publicació en el Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) de la seva inscripció al registre comunitari de DOP i IGP (Indicació Geogràfica Protegida). La DOP Mongeta del Ganxet, protegeix la mongeta de la varietat Ganxet produïda a les comarques del Vallès Occidental, Vallès Oriental i alguns municipis del Maresme i de La Selva.

L'origen sembla ser americà, i fins fa pocs anys era un producte més de la pagesia, que només les cultivava per a consum propi. Però malgrat el retrocés de l'agricultura, les "mongetes del ganxet" han augmentat la seva producció gràcies al prestigi que han adquirit en els últims anys. Els diferents estudis han millorat l'espècie i l'han expandit per tot el territori, i ha esdevingut un dels plats més valorats, típic no només de l'alimentació dels pagesos, sinó de les zones urbanes.

Té una forma plana, semblant a un ronyó, amb un ganxo característic en un dels extrems. És de grandària mitjana, amb un pes de vuit grams per unitat. Cal bullir prou perquè quedin tendres, però sense restar sabor. Un cop a la boca és poc granulosa, amb un gust suau i consistent, que deixa una sensació farinosa molt agradable al paladar.

Val a dir, que només bullides, amb un bon raig d'oli d'oliva de bona qualitat ja són formidables, però aquí les hem fet estofades, vénen de gust aquests plats potents de cullera, per escalfar el cos i l'ànima! Gairebé podríem dir que és un platillo de porc. I aquesta és la recepta:

Ingredients:
400gr de mongetes del ganxet
1 troç de cansalada
1 troç de morro de porc
1 troç d'orella de porc
Botifarra negra
Botifarra del perol
1 os petit de pernil
1 cabeça d'alls
1 fulla de llorer
Sal
Aigua mineral

Per al sofregit:
1 ceba grossa
2 tomàquets madurs
2 grans d'all
Oli d'oliva verge extra
Sal
Una copeta de vi ranci

Per a la picada:​
1 Gra d'all
Julivert
Un grapat d'ametlles
1 Carquinyoli

Elaboració:
El primer de tot serà deixar-les en remull amb aigua mineral un mínim de 8 h. Si les deixem més temps millor. Posarem les mongetes amb l'aigua freda al foc en una olla, l'aigua les ha de ben cobrir. Quan arrenqui el bull l'aturarem afegint-hi una mica d'aigua freda. Aquesta operació la repetirem un parell o tres de vegades i deixarem que coguin a foc molt, molt lent, perquè bullin molt a poc a poc.

A continuació hi posarem la cabeça d'alls, el llorer i les carns tallades a trossets, menys les botifarres. Ho deixarem coure tot plegat a foc molt lent i amb la cassola tapada fins que les mongetes siguin quasi cuites. (Un parell d'horetes, o menys, depèn de la mongeta)

A part farem un sofregit, primer passarem una mica per la paella amb oli les botifarres, les traiem del foc i les reservem. A continuació en el mateix oli sofregirem la ceba i l'all amb un polsim de sal. Quan ho tinguem ben confitat hi afegim el tomàquet ratllat. El deixarem coure una mica i hi tirem la copeta de vi ranci. Deixem coure fins que redueixi.

Gairebé acabada la cocció de les mongetes, tirem el sofregit a l'olla i les botifarres tallades a rodanxes i ho deixem coure tot plegat uns minuts. Ho deixem reposar (Millor fer-les la nit abans) I a sucar-hi pa!

També podem rematar el plat amb una picadeta d'ametlles, all i julivert que hi posarem 5 minuts abans d'acabar la cocció.

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 8.785.842 missatges
  • 204.504 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat