Notícia

Hi ha 43 territoris sense estat que participen en competicions internacionals

amena_31
amena_31

ImatgeQue la Federació Catalana de Patinatge (FECAPA) pertanyi a un territori sense estat com Catalunya no suposa cap impediment per al seu reconeixement, segons els estatuts de la Federació Internacional (FIRS). De fet, la pròpia FIRS ja té com membres de ple dret, entre els seus 105 afiliats, a algunes federacions de territoris sense estat com Bermudes, Puerto Rico, Escòcia, Hong Kong, Macao i Xina Taipei, aquestes dues últimes també presents en el Mundial B malgrat que la primera pertany políticament a Xina sota l´status de territori especial durant els pròxims 50 anys i la segona està reconeguda majoritàriament en la resta del món com estat, amb el nom de Taiwán, excepte per la República Popular Xinesa.

Aquest és un fet normal en la gran majoria de federacions internacionals, encara que algunes, com la de futbol, han adaptat els seus estatuts a la Carta Olímpica, que només reconeix com membres del COI a federacions de països reconeguts per la comunitat internacional. El mateix futbol, no obstant això, va reconèixer a 23 federacions de territoris sense estat abans de tancar la porta a aquelles que no complissin les normes del COI.

En total són una cinquantena les federacions internacionals –23 d'elles olímpiques– que tenen en la seva seu a federacions que representen territoris sense estats, algunes tan importants com les d'atletisme, natació, bàsquet, tennis, vela o voleibol.
Per proximitat geogràfica, el cas més semblant al de Catalunya és el de Gibraltar, territori que pertany al Regne Unit de Gran Bretanya i que és acceptat com membre de ple dret per diverses federacions internacionals. És un dels molts exemples de la part contra el tot que neguen les autoritats espanyoles. En alguns esports, Gibraltar es pot enfrontar a Gran Bretanya, igual que Puerto Rico, un estat associat a EUA, ho pot fer contra aquest país, com ja va passar en el torneig de bàsquet dels Jocs d'Atenes; Guadalupe o Martinica contra França, les Illes Fèroe i Groenlàndia contra Dinamarca o les Illes Cook contra Nova Zelanda, per citar exemples.

EL CAS XINÈS

En el mateix Mundial B d'hoquei patins, la selecció de Macao, que pertany a Xina, es va enfrontar a aquest país. I també ho va fer la de Xina Taipei, nom que ha d´adoptar la selecció de Taiwán, país que no reconeix Xina. El mateix president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va citar aquest fet com un referent de proximitat per a la reivindicació catalana. Xina té quatre federacions de patinatge en la FIRS i Gran Bretanya en té quatre també en futbol i rugby i no passa gens”, va recordar Maragall. Un estat de llarga tradició esportiva com el Regne Unit té repartides, amb total normalitat, fins a quatre federacions que representen a territoris sota la seva sobirania: Anglaterra, Escòcia, País de Gal·les i Irlanda del Nord.

Altres exemples de nacions no sobiranes reconegudes per alguna federació internacional són les Illes Caiman i de Montserrat (Regne Unit), Aruba i Antilles Holandeses (Holanda), Alaska i Hawaii (EUA), Nova Caledònia i Tahití (França) i Quebec (Canadà)

ELS PASSOS PER AL RECONEIXEMENT

La votació de l'Assemblea de la FIRS a Fresno el 26 de novembre per ratificar o no el reconeixement internacional de la Federació Catalana de Patinatge amaga un intens debat esportiu i polític. Un 'sí' a Fresno a Catalunya generaria un escenari nou i moltes preguntes per respondre. Aquí van les respostes a deu preguntes bàsiques:

1. En l'Assemblea tindran dret a vot les 105 federacions de països o territoris afiliats a la Federació Internacional de Patinatge (FIRS), encara que és probable que no hi assisteixin més de 40. Exerceix el vot el president o altra persona degudament acreditada mitjançant una carta d'autorització signada pel president de la federació en qüestió.

2. La ratificació de Catalunya com membre de la FIRS es produiria a partir de majoria simple, meitat més un dels vots exercits. Cada federació disposarà de tants vots com modalitats del patinatge representa, un com a mínim i cinc com a màxim. El vot és secret si ho demana un 10 per cent de les federacions presents en l'Assemblea.

3. Si hi ha un 'no' a Catalunya a Fresno, els jugadors que han defensat a Catalunya en el Mundial B podrien tornar a ser convocats per Espanya. Si l'Assemblea reconeix a Catalunya, la primera elecció a partir de llavors valdrà per a sempre. Això és, si un jugador és convocat i juga a partir del 26 de novembre per Espanya o Catalunya, ja només podrà militar en aquesta selecció des d'ara, sense tenir en compte si abans ha militat en la selecció espanyola. La Federació Catalana està disposada a deixar que sigui la FEP qui esculli primer als seus jugadors, encara que respectant com a valor final la decisió de l'esportista.

4. La Llei marca que l'única representativitat internacional correspon a la selecció espanyola, però segons la Secretària General de l'Esport no marca límits explícitament a les seleccions autonòmiques ni diu textualment que un Espanya-Catalunya sigui il·legal.

5. El recurs es basa que no estaven representades totes les parts implicades quan el Comitè Executiu de la FIRS va aprovar el reconeixement internacional de Catalunya a Miami.

6. No hi ha cap fórmula de recurs possible dintre dels límits de la pròpia FIRS, tant per al 'sí' com per al 'no'.

7. La FIRS va modificar els seus estatuts en 2002, en permetre acceptar a federacions que només representen una modalitat del patinatge o a territoris sense estat.

8. Ara mateix és impossible al COI, ja que el COI només accepta comitès de països amb estat.

9. Es produiria un enfrontament amb Espanya en el Mundial A de hoquei patins de San José (EUA) a l'agost del pròxim any.

10. Les principals potències de l'hoquei patins (Espanya, Portugal i Itàlia) encapçalen una línia desfavorable al reconeixement de Catalunya que és la qual impera en la resta d'Europa. La FCP, per contra, manté bones relacions amb les federacions sud-americanes i asiàtiques.

Font: El Mundo Deportivo


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.008.535 missatges
  • 211.472 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums