Notícia

Les matrícules portaran un símbol distintiu diferent a cada 'comunitat'

amena_31
amena_31
Tal i com explica Joan Escofet a La Malla, ja s'ha acabat allò de no saber d'on és el cotxe que ens avança o que estaciona al nostre darrera. La consellera de l'Interior de la Generalitat de Catalunya, Montserrat Tura, ha anunciat que "en els propers mesos" les matrícules dels cotxes portaran "un distintiu autonòmic entre les lletres i els números". Tura ha fet aquestes declaracions a Madrid després de reunir-se amb el ministre de l'Interior José Antonio Alonso. Tura ha valorat aquest fet com "una bona notícia per a la meva comunitat". D'aquesta manera, la titular d'Interior ressuscita un debat que estava mort i enterrat.

Montserrat Tura, doncs, ha estat l'encarregada de reobrir un debat que va portar força polèmica a finals de l'any 2000 i principis del 2001 que es va produir quan el Govern popular va eliminar qualsevol referència provincial en les plaques de les matrícules espanyoles. Ara, quatre anys després, Tura creu que hi ha "un nivell de sintonia" molt "elevat" amb el titular d'Interior per incorporar un distintiu autonòmic en les plaques. Les possibilitats, encara per estudiar, passen per definir si s'incorporaran les tres primeres lletres de la Comunitat Autònoma o bé l'escut o emblema. Cal recordar que els cotxes alemanys ja llueixen un distintiu federal en les seves plaques.

La titular d'Interior ha valorat com a "molt positiva" aquesta notícia "per a la comunitat que represento i pel Govern". Tura creu que la mesura, que s'aplicarà d'aquí a "uns mesos" va "en consonància" amb "una reivindicació històrica no només catalana", ha dit.

Després de la reunió amb Alonso, Tura ha recordat que, amb la mesura del PP, "el Govern anterior es va quedar sol ja que tots els grups volien introduir un element, petit en la seva mida però gran en el seu simbolisme a les plaques”. La mesura nova, però, encara està en una fase molt embrionària i encara no s'ha definit el què significa un distintiu autonòmic. De moment, però, Tura, i degut a la "bona consonància" ha decidit avançar la proposta a l'opinió pública.

Opina

Configuració
 • Tamarro Usuari sumador 1.898 15 864 👍 3
  A Madrid no volen cap distintiu (com és lògic, ja tenen la E). Però aprofiten les declaracions per posar-hi cullerada.

  De l´E-notícies:

  Madrid rebutja els distintius autonòmics a les matrícules
  El vicepresident segon i conseller de Justícia i Interior de la Comunitat de Madrid, Alfredo Prada, ha dit que és contrari a la inclusió de distintius autonòmics a les matrícules dels vehicles i ha subratllat que el ministre de l'Interior i la consellera catalana de l'àrea van fer pública ahir una decisió "sense haver-la consensuat" amb les comunitats autònomes, malgrat que la mesura afectaria Espanya, "i no només una autonomia". "I si aquest tipus de decisions fossin fruit d'un esperit provincià que poguessin tenir la consellera o el mateix ministre, doncs seria una qüestió criticable -ha adduït-. Però em sembla més preocupant que això és fruit d'una clara cessió a les pressions del nacionalisme, en aquest cas del català, que reobren una vella i antiga polèmica que estava feliçment tancada, que no només és criticable sinó rebutjable."


  'antiga polèmica que estava feliçment tancada'


 • Sabadellenc 3.770 15 547 👍 88
  Escut o lletres, a mi m´és ben igual, jo el que no vull és la "E" a la meva matrícula. No la he duta mai i ara tampoc la duré.
  L´únic que portaré és la del meu país, es a dir, el CAT.

 • Algú 17.118 14 99 👍 1.418
  Osih... que ilusióng, por fin podré llevar las inisiales de la Comunidàs Balensiana en mi matricula!!! ... o encara ens col.locaran RdV?

 • OAM1707 58 14
  Sabadellenc estic d' acord amb tu, tant és l' escut o les lletres, el que cal es treure la E de les matricules!!!!


  Salut i llibertat!

 • Segador_1714 7.514 14 286 👍 26
  ERC considera que es tracta d'una solució intermèdia:

  El portaveu d’ERC al Parlament, Josep Huguet, considera positiva la possibilitat que les matrícules dels cotxes incorporin un distintiu autonòmic entre el grup de números i lletres malgrat que estima que “es tracta d’una solució intermitja” i que “seria millor que el distintiu fos estrictament territorial, com sempre ha defensat ERC”. Huguet insisteix que “l’ideal, per evitar problemes de simbolismes, seria recuperar les denominacions territorials d’abans de la normativa europea o fins i tot anar més enllà plantejar una matrícula neutra, que no marqués territoris ja que un cotxe no és més que una propietat privada”.

  Iniciativa afirma que és un "pas endavant":

  La portaveu d’ICV, Dolors Camats, considera un “pas endavant” l’anunci de la consellera d’Interior, Montserrat Tura, que “molt probablement s'incorpori en els pròxims mesos un distintiu autonòmic homologat a les matrícules dels vehicles entre els números i les lletres". Segons Camats, aquesta mesura suposa un “avenç significatiu” en la sensibilitat del Govern central sobre el reconeixement de l’Estat plurinacional. “És positiu perquè singifica que el Govern entén que hi ha qüestions que van més ellà de debats nominalistes”, ha indicat. La portaveu d’ICV ha contraposat l’anunci fet avui per Tura al bloqueig que encara hi ha del reconeixement de les seleccions esportives autonòmiques.

  Més calés i menys matrícules:

  Cal reconèixer l’esforç de Montserrat Tura per anar de Torroella de Montgrí a Madrid - aquesta consellera està a tot arreu - i anunciar un “distintiu autonòmic” per a les matrícules. Però malament rai si amb tantes negociacions sobre els pressupostos generals de l'Estat només som capaços d'aconseguir una mena de CAT. Tenint en compte que a la plaça Sant Jaume i a La Moncloa governen ara els mateixos. Francament, tant per tant, hauria preferit calés per a eixugar el dèficit de la sanitat catalana. Perquè ni Maragall, ni Bargalló ni Castells ni Nadal ni Saura ni tan sols Puigcercós han aconseguit que Solbes s'hagi gratat la butxaca. De moment, el balanç que podem fer els catalans de la victòria de Zapatero el passat 14-M és més aviat minso: el CAT a les matrícules i el valencià a la UE.

  Que Catalunya tingui un distintiu a les matrícules dels cotxes és una reivindicació de bona part de la ciutadania del país. Ara cal saber els punts concrets de l'acord. La consellera d’Interior hauria d'evitar que sigui una reedició del café para todos.

 • Perot lo lladre 3.743 14 550 👍 2
  Si ara podem dur el distintiu nacional (no de comunitat sra TURA!!!), tapem la E amb el Cat o podem posar: Països Catalans...?


  Que creieu?

 • joanb 10 14
  ximpleries... i mentre Catalunya per contruïr. • sardanista 2.864 14 666 👍 2
  No us feu il·lusions i sigueu realistes. Podrem portar el CAT, però la E no ens la treurà ningú. Com sempre, tot ens ho concedeixen a mitges, tard i malament, ja ho haurieu de saber.

  I sí, serà una reedició del café para todos, per tal de tranquil·litzar la dreta espanyola i amagar que sigui una "concessió al nacionalisme separatista i judeomasonic".

  Ara, Madrid ho rebutja (és natural per altra banda), però l'acabarà posant, i Catalunya tornarà a quedar com la dolenta per remoure el passat i la resta gaudiran a costa nostra.

 • 1659 57 14
  I a mi, qui em treurà la F ?????


 • SiSTeR 11.455 14 176
  Si? Q guai! (per vosaltres!) Ací tindrem la gran sort de portar el Comunidad Blavenciana a la matricula...
  No se q es pijor el remei o la enfermetat....
  -----
  Independència i Socialisme//*//

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.239.549 missatges
 • 219.075 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat