Publicitat

Notícia

'Polaco' pot traduir-se per 'catalan' en anglès, segons el Collins

amena_31
amena_31

Tal i com ja va avançar ahir el confidencial e-notícies, el diccionari Collins, en la seva versió anglès–castellà castellà–anglès, tradueix el terme polaco per catalan continuant així amb el tòpic que, des de l’Estat espanyol, s’ha fet servir per tal de referir-se a aquelles persones que parlen la llengua catalana. El terme polaco s'utilitza a la resta de l'Estat per a referir-se despectivament als catalans. Els orígens són incerts, però bàsicament al·ludeix a la dificultat per a entendre el català que, en aquest cas, seria comparat amb la dificultat de comprensió del polonès.

A continuació us adjuntem la foto que posa en evidència el fet que us expliquem.

Imatge


Opina

Configuració
 • Anònim
  Millor Polacs que Gavatxos o Espanyols

  • Anònim
   No se si el collins te la entrada de cornuts = espanyols.

   A anglaterra en referir-se a els espanyols els diuen 'els cornuts', i tambe a italia es refereixen a ells com a els cornuts (bona publicitat del brau amb les banyes espanyoles)

   Es normal que als Catalans ens mirin com a estrangers a espanya i aixi siguem reconeguts als diccionaris d'altres paissos. A mi no em desagrada la identificacio de polac o catala, som reconeguts com a europeus i no com a periferics cornuts com son els espanyols.

   Salut i Republica

   Sebatia

   • Anònim
    EP Sebastià,jo vaig riure molt en sentir a Londres això de Cornuts al referir-se als espanyols. Encara em pijo del riure ara
    Encara que tinc amics a espanya, crec que és molt encertat riures de les seves banyes per tot europa
    Salut i a contribuïr a possar-li banyes
    Manel

   • Anònim
    molt bona ! • anticoife 4.032 15 530
  Algu que sapiga parlar angles els auria d'enviar un mail explicant-los que no te res a veure polac i català i que es simplement per la curtesa dels espanyols a l'hora d'apendre i entendre llengues que ens diuen polacs.

  • anonimo 462 15
   Alguien deberia explicaros que al ser un diccionario Español -Inglés estos sólo hacen una traducción de un idioma a otro.

   Pareceis tontos, la verdad

   • Palatreco 260 16
    Està clar que és una traducció d'un idioma a un altra, però no deixa de ser curiós.
    Voldrà dir alguna cosa? Pot ser que sigui una manera de dir-nos que els catalans no som espanyols? Segurament ho tenen més clar els espanyols que els propis catalans el que som

   • EmulatorQ Usuari sumador 64.882 15 6 👍 19.990
    Una altra hipòtesi de l'origen de l'expressió "polacos":

    "¿Por qué a los habitantes de Cataluña se los llama polacos de manera despectiva? ¿Qué tienen que ver los polacos de Polonia con los polacos de Cataluña?"

    La palabra "polacos" aplicada a los naturales de Cataluña es, efectivamente, sumamente despectiva. La mayoría de la gente cree que se trata simplemente de aludir al hecho de que en Cataluña se habla una lengua diferente de la que es oficial en toda España. Sin embargo, parece ser que el origen de esta expresión se remonta a un hecho concreto.

    El uso de este adjetivo surgió a partir de la guerra civil española en los ambientes castrenses. Hacia los años 70 se popularizó entre la población y en los años 90 ha estado tristemente de actualidad. Según una de las explicaciones más verosímiles su origen estaría (al parecer) en el paralelismo entre dos hechos históricos casi simultáneos: la ocupación de Cataluña por las tropas franquistas a principios de 1939 (durante la guerra civil española) y la invasión de Polonia por los nazis en septiembre de 1939. Si esta explicación es cierta, quien conozca la actuación de los nazis en Polonia durante la II guerra mundial podrá comprender fácilmente el profundo sentido despectivo que encierra la expresión "polacos" aplicada a los catalanes. Sería muy deseable que fuera desterrada definitivamente de nuestro vocabulario cotidiano.

    "Anonimo":

    No cal que ens expliquis el que fan els diccionaris, ja ho sabem... Però no trobes que el que estan fent és donar "cobertura legal" a una expressió MOLT despectiva, sense ni tan sols avisar del menyspreu que conté? Així qualsevol angloparlant podria vanir a Catalunya i dir-nos amb tota la innocència del món "Bye, polacos".

    Ens dius que semblem ximplets... et dic jo el que sembles tu amb la falta d'ortografia que llueixes al teu nick, o ja t'ho imagines tu solet?

   • Anònim
    resulta que en aquest ínclit "diccionari" de 3ª regional, s'han descuidat la 3ª ò la 4ª acepció (perquè en teniu moltes) del mot:

    español=africano


    PD- de fet crec que si m'ho hagués de prendre seriosament, indubtablement triaria ser "africà", que és molt més digne i menys insultant. ^^

    petonets, "champion"

 • xavi2010 7.237 15 296 👍 1.658
  D’això ja vaig adonar-me l’any 1996 amb el meu diccionari Collins.

  Em pensava que després de tants ja ho haurien rectificat. En fi te “collins” la cosa .

  Per cert Ediciones Grijalbo s.a que distribueix a Espanya i llatinoamerica aquests diccionaris és Catalana (Barcelona, c/Aragó 385)

  • Anònim
   No en donaria jo la culpa als diccionaris

   Hauriem d'estar un poc orgullosos per la diferenciació que es fa de la nostra nació i de la nostra llengua encara que sigui un poc insultant. Totes les nacions tenen un mal nom en d'altres idiomes més o menys insultant . Els anglesos anomenen frogies (granotes) als francesos i als alemanys crec que krauts. I crec que els anglesos anomenen diegos als espanyols.

   El preocupant seria no tenir alguna paraula que designes també despectivament els espanyols en català. Per la pobresa de vocabulari que representaria i per la falta de normalitat que indicaria de la nació i llengua catalanes.

   Ei! Que no vull dir amb això que s'hagi d'insultar cap nació ni tans sols l'espanyola, sinó que seria un signe de normalitat.

   Per exemple seria logic que en un moment d'ofuscació per l'alcohol i emprenyamenta per perdre un partit de futbol algú dels països catalans pugues dir el mateix que un espanyol en la mateixa situació diria referint-se als de la nostra nació:

   Estos polacos no tienen ni pu.. idea de futbol pero hoy nos han ganado!

   Per tant no em cerqueu a mi per criticar açò en els diccionaris collins, sino per a criticar-los només si no hi tenen el mot despectiu corresponent als espanyols.

   ...PERQUE AÇÒ VOLDRIA DIR QUE NO TRACTEN IGUAL ELS PAÏSOS CATALANS QUE L'ESPANYA

 • Anònim
  Ciertamente, la realidad es que nadie dice ya cataluña o catalan para referirse a dicha region y sus habitantes, ahora siempre es polonia y polaco.
  Quiza al principio fuera despectivo, desconozco el tema, pero al menos por lo que yo veo ahora ya se usan como sinonimos, sin que realmente se considere despectivo.

  Por cierto, ya que estoy, me gustaria preguntar una cosa: Siempre me ha hecho gracia lo de los "paisos catalans", porque por dibujos que he visto, se incluyen las comunidades autonomas de Cataluña, Valencia, Baleares e incluso Aragon. Dado que por lo que veo en foros y comentarios de compañeros ningun habitante de ninguna de esas comunidades (catalana aparte, claro) quiere saber nada de Cataluña, no es algo... imperialista? lo de los paisos catalans?
  No se, si te paras a pensarlo, casi suena a eso que tanto denunciais aqui (con razon o sin ella) llamado fascismo o incluso centralismo...

  Pese a lo que pueda parecer, este mensaje no va a mala ostia ni intenta provocar, me interesa sinceramente la opinion de peña como la que frecuenta estos sitios al respecto.

  • EmulatorQ Usuari sumador 64.882 15 6 👍 19.990
   "Ciertamente, la realidad es que nadie dice ya cataluña o catalan para referirse a dicha region y sus habitantes, ahora siempre es polonia y polaco."

   Molt bé, doncs d'ara endavant, que l'Estat esapanyol i els seus habitants siguin anomenats sempre Messeta i messetaris, o castelladres, etc.

   "Quiza al principio fuera despectivo, desconozco el tema, pero al menos por lo que yo veo ahora ya se usan como sinonimos, sin que realmente se considere despectivo. "

   Doncs la veritat és que ho diuen amb un to clarament provocador, t'agradi o no... I Tele 5 ja ha fet algunes referències d'aquest tipus, a les seves sèries i programes d'humor, i sempre amb to burleta i/o insultant.

   "Por cierto, ya que estoy, me gustaria preguntar una cosa: Siempre me ha hecho gracia lo de los "paisos catalans", porque por dibujos que he visto, se incluyen las comunidades autonomas de Cataluña, Valencia, Baleares e incluso Aragon. Dado que por lo que veo en foros y comentarios de compañeros ningun habitante de ninguna de esas comunidades (catalana aparte, claro) quiere saber nada de Cataluña, no es algo... imperialista? lo de los paisos catalans?"

   T'equivoques de mig a mig. Els Països Catalans són el conjunt de territoris de parla catalana, i ARREU hi ha gent a favor (també en contra, és clar).

   "No se, si te paras a pensarlo, casi suena a eso que tanto denunciais aqui (con razon o sin ella) llamado fascismo o incluso centralismo..."

   Per favor, no barregis naps i cols.

   • Anònim
    "Molt bé, doncs d'ara endavant, que l'Estat esapanyol i els seus habitants siguin anomenats sempre Messeta i messetaris, o castelladres, etc. "

    Respecto a por que unas cosas cogen unos nombres y otras no, yo no hago las reglas ni formo el universo. Me limito a deciros como son las cosas, si os gusta bien, y si no tambien bien, ya que poco hay que hacer al respecto.
    De todas formas, que te ofendas porque llamen a Cataluña Polonia cuando tu estas llamando Estado Español a España probablemente con intenciones de menosprecio o de restar importancia resulta un tanto chocante...

    "Doncs la veritat és que ho diuen amb un to clarament provocador, t'agradi o no... I Tele 5 ja ha fet algunes referències d'aquest tipus, a les seves sèries i programes d'humor, i sempre amb to burleta i/o insultant. "

    Insisto en que en el amplio campo en el que me muevo, no tiene tono despectivo. De hecho, he leido algunas veces que lo de uqe los catalanes se ofendan tanto por lo de "polaco" ha sido algo que se ha buscado desde el propio gobierno autonomico de cataluña.
    Aunque ahora que lo dices si me suena haber visto algo como lo que mencionas, en situaciones estilo "bah, si es que son polacos, que se puede esperar de ellos". Imagino entonces que tienes razon, y que existe cierto componente despectivo en ocasiones.

    "T'equivoques de mig a mig. Els Països Catalans són el conjunt de territoris de parla catalana, i ARREU hi ha gent a favor (també en contra, és clar). "

    Habla catalana?? Juraria que en Valencia se habla español y valenciano, en Mallorca español y mallorquin, y en Aragon español y aranes... no se donde veis el catalan... pero bueno, imagino que esto es el pez que se muerde la cola.

    "Per favor, no barregis naps i cols."

    No lo hago. Es exactamente lo mismo, y si lo digo es precisamente porque vistos los textos, el tuyo incluido, creo que no os dais cuenta.

    • EmulatorQ Usuari sumador 64.882 15 6 👍 19.990
     "De todas formas, que te ofendas porque llamen a Cataluña Polonia cuando tu estas llamando Estado Español a España probablemente con intenciones de menosprecio o de restar importancia resulta un tanto chocante... "

     Jo no estic dient res que no sigui veritat. Espanya (si així t'agrada més, doncs mira, ho escriuré així...) és un Estat. I dir Estat Espanyol és equivalent a dir Espanya.

     "Insisto en que en el amplio campo en el que me muevo, no tiene tono despectivo. De hecho, he leido algunas veces que lo de uqe los catalanes se ofendan tanto por lo de "polaco" ha sido algo que se ha buscado desde el propio gobierno autonomico de cataluña."

     Ric per no plorar... Apa, fes el favor de mirar unes línies més amunt l'enllaç d'Internet on s'explica l'origen del sobrenom "polacos" aplicat als catalans. Si no ho consideres despectiu... Sincerament, n'hi ha per fer-s'ho mirar...

     "Aunque ahora que lo dices si me suena haber visto algo como lo que mencionas, en situaciones estilo "bah, si es que son polacos, que se puede esperar de ellos". Imagino entonces que tienes razon, y que existe cierto componente despectivo en ocasiones."

     Ho veus? A més, t'explicaré les ocasions en què he sentit com a Tele 5 (d'abast estatal recordem-ho) s'utilitzava el terme "polacos" amb sentit insultant:

     * Los Serrano. Primer capítol. Resulta que el protagonista és fill d'una noia catalana i estudia a Madrid. Bé, com no podia ser d'una altra manera, a l'escola li troben ràpidament un sobrenom... endevines quin? Exactament: "polaco". Això ho vaig sentir a una emissora de ràdio.

     * Pecado original. Fa poc veia amb uns amics un tros del programa aquest, on van fer un gag que consistia en una espècie de concurs on el participant responia a preguntes sobre els països de l'Est que acaben d'entrar a la UE. La pregunta del milió era aquesta:

     Presentadora: Con la M: nombre del presidente de Polonia que dijo que dimitiría al entrar este país en la UE.

     Concursant: Maragall (bé, van dir MARAGAL, perquè són una mica paLussos).

     Pres.: Respuesta incorrecta.

     Conc.: Claro, MaragaL sigue siendo el presidente de Polonia...

     Canviant de tema, el que ja clama al cel és que diguis això:

     "Habla catalana?? Juraria que en Valencia se habla español y valenciano, en Mallorca español y mallorquin, y en Aragon español y aranes... no se donde veis el catalan..."

     De debò, hi ha una cosa que no entenc. A veure si m'ho pots explicar tu... Què passa, que per sentir-vos més espanyols heu de dividir el català? Mira, noi: el valencià, el barceloní, el mallorquí, l'alguerès, etc., són variants de la LLENGUA CATALANA. Tant us costa reconèixer que són la mateixa llengua? Que potser admetent-ho us sentiu menys espanyols? Quina espècie de mania persecutòria teniu amb la unitat del català?

     I sobre el tema del castellà... La història explica a bastament les raons de l'entrada d'aquesta llengua als territoris de parla catalana. I no són precisament pacífiques...

     I et torno a dir que no barregis naps i cols. Perquè llegint opinions com aquestes se't veu el llautó, i es nota qui són els veritables centralistes i les seves tàctiques per confondre la gent.

     • Anònim
      Gastem massa mots amb aquests provocadors en espanyol: potser només caldria copiar una frase d'algú -sempre les mateixes- i anar x feina.

      Quedi clar q estic d'acord en el que dius. Té un to + aviat ofensiu i el collins ho hauria de marcar així.

      Ah x cert el despectiu que correspon a italians, espanyols i portuguesos es Dago que els angloparlants fan (DEIgou). Potser en un començament era diego (que ve de Iago que vindria ser Jacme).

      Evidentment diego ve de l'espanyol per tant originariament devia designar els hispans que van combatre a cuba(?) i per tant en origen devia ser només x a espanyols. despres potser per l'emigració italiana a EU es devia ampliar el significat.

      La pregunta es: quin es el mot + corrent que designa despectivament els espanyols dins dels diccionaris en català. L'equivalent del "polaco", diriem, quin és?


      • Anònim
       A ver si lo entiendo: Los que no opinan como tu, aunque tengan razon, son provocadores, no? Vamos, que esto no es un foro de opinion para discutir distintos puntos de vista, es un sitio donde solo se puede tener un pensamiento unico y unidireccional, no?

       Muy bien, chaval, te veo futuro, sobre todo con eso de "en español". Podrias explicarme el problema que hay en que escriba en mi propio idioma, en mi lengua natal, en el idioma nacional de mi pais, España?

       • Palatreco 260 16
        Estic d'acord amb tu, es tracta d'un fòrum i tens tot el dret a expressar les teves opinions siguin quines siguin.
        Intentaré explicar-te de forma molt breu això dels Països Catalans, la idea bàsica és que tots els territoris de parla catalana, i quan dic parla catalana em refereixo a la llengua catalana amb les seves variants dial·lectals, com pot ser el mallorquí, el valencià, el tortosí o el gironí; aclarit això, podem dir que la nació catalana esta formada per les següents regions administratives: Catalunya Nord (estat francès), Principat de Catalunya (o comunitat catalana), la Franja de Ponent ( a la comunitat d'Aragó, antigament, i no fa tant, formaven part directament del Principat), el País Valencià (o Comunitat valenciana) i les illes (o comunitat de les illes balears). Tots aquests territoris formen part dels Països Catalans. I per què PP.CC.? doncs perquè el nom en globa el nexe d'unió entre aquests territoris, la cultura catalana, i la diversistat i singularitat de cadascun d'aquests llocs a través del plural de Països Catalans, per què som una nació però som tres països (ara aqui segur que ja estàs perdut i flipant ).
        Jo t'ho he explicat, ara si vols pots completar-ho agafant un diccionari, el de la R.A.E. és perfectament vàlid, i consultes el significat de les paraules: poble, país, nació, estat... i veuràs com tot es redueix a un problema de comprensió i de mal ús d'alguns mots pels mitjans de comunicació sobretot.
        Referent a allò de "imperialisme i feixisme" doncs la veritat és que ho pot semblar, però no costa gaire de veure que no és pas cert, doncs per actuar com a feixista s'ha de fer en base a la força i justament és el que no tenim, nosaltres no tenim capacitat d'imposar, però ens imposen (espanya) i si algú defensa els Països Catalans ho fa des de la més absulota llibertat i sabent els riscos que comporta (tots ja els sabem) així que les actituts feixistes no crec que hi siguin representades.
        Espero haver-te aclarit alguna cosa encara que no espero pas haver-te fet canviar d'opinió però com a mínim més coneixements tindràs.
        Salut

        • Anònim
         Bueno, pues ahora si que vais a decir que soy un provocador...
         Entiendo lo que dices, incluso lo sabia, pero los problemas que veo a lo que dices (y a todo el tema de los paises catalanes en general) es:

         1.- Que llames variantes dialecticas a cosas que son lenguas conformadas y reconocidas como el valenciano. Que lo sean en su origen no significa que ahora lo sean.
         Y me parece grave que lo hagas porque seguro que si yo ahora digo que el catalan es un dialecto (que creo sinceramente que lo es, pues para mi un idioma es lo que se habla en todo un pais, y lo que se habla solo en partes del mismo son dialectos), me saltais al cuello.
         Es decir, os ofende algo que vosotros haceis.

         2.- Lo de los paises catalanes solo lo he visto en Cataluña. Conozco a mucha gente de Valencia, Aragon, Mallorca... y ninguno, absolutamente ninguno, reconoce eso de los paises catalanes.
         Por tanto, solo me queda suponer que eso de los paises catalanes es una imposicion vuestra, que sois vosotros los que pretendeis que ciertas comunidades autonomas formen parte de algo que no quieren.
         Y de nuevo, eso me parece grave ya que tanto gritais por aqui que independencia para Cataluña y que estais en España a la fuerza y en contra de vuestra voluntad.
         De nuevo, tiene toda la pinta de ser algo de lo que os quejais pero que haceis.

         A donde quiero llegar? A que, sinceramente, los catalanes de este foro me recordais a los judios: Mucho ay ay como nos putearon los nazis pero ahora nosotros vamos a hacer lo mismo e incluso peor a los palestinos.
         Creo que eso se llama hipocresia, segun el diccionario de la RAE que me recomendabas.

         Espero que yo tambien haya contribuido a que ahora tengas mas conocimiento de la situacion.

         • Palatreco 260 16
          Això es comença a posar bastant interessant.

          Respecte al 1er punt: Sí, em refereixo al que tu anomenes idioma com a variant dial·lectal del català perquè realment és així, tal hi com els filòlegs ho diuen (ells són els entessos en aquests temes), el reconeixement que tu dius és polític sense cap fonament científic. Tampoc em val que em diguis que el valencià té estàndar i ja pot ser considerat un idioma per això, perquè les Normes d'el Puig no són ni acceptades pels mateixos elements seccessionistes, en canvi són acceptades les normes de l'I.E.C. amb algunes peculiaritats, com són les Normes de Castelló.
          Dèies que el català és un dial·lecte, i és cert, és un dial·lecte del llatí com qualsevol llengua romànica.
          El punt 2: El terme Països Catalans és més utilitzat fora del Principat que a dins, que siguem pocs a la resta dels PP.CC. i no s'ens pugui escoltar tant no vol dir que no existiem, visc a València i sí quasi no se'ns nota però tranquil que cada dia som més gent.
          I no, no hi ha afany imperialista pq des de la constitució espanyola es prohibeix la federació de comunitats autònomes, pq el principat no té exèrcit el envair les demés "comunitats" i pq la idea és que aquests territoris decideixin lliurement el seu futur.
          Hi ha una dita en espanyol que m'agrada molt hi diu: "Cree el ladrón que todos són de su condición" , que espanya hagi envaït els Països Catalans no vol dir que tothom hagi d'actuar de la mateixa manera.
          Un últim apunt, sí seria una actitut hipòcrita si féssim el que fan els jueus a Palestina, però no ho fem, i seria francament molt trist arribar a aquest extrem, si us plau no ens hi comparis, que nosaltres no anem matant a ningú pel fet de ser diferent, en canvi si que et podria dir uns quants independentistes morts pels ultra-nacionalistes espanyols i les mateixes forces d'ocupació (de seguretat, pels espanyols).          • Anònim
           Sigamos, que parece que ya vamos llegando a algo.

           Conozco bastante bien todo el follon del valenciano, y las ansias catalanistas de decir que es catalan y las valencianistas de defenderlo como algo aparte.
           Sea como sea, y al margen de discusiones esteriles, la realidad es que desde 1983 tiene categoria de lengua oficial, autonoma y por tanto independiente de cualquier otra, no pudiendo llamarse mas que valenciano.

           Sobre lo otro, pues si, sigo diciendo que me huele a lo mismo. No digas tan pronto que los independentistas y radicales no han matado nunca a nadie, porque no es cierto.
           Y algo que si es cierto es que no hay nada tipo ejercito e invasion. Creo sinceramente que porque no pueden, si no, vistas algunas firmas o fotos publicadas en este sitio, no tengo ninguna duda de que muchos actuarian igual o peor que como se ha actuado contra ellos, es la maravillosa naturaleza humana.
           Que es a lo que iba, como en otro debate que tengo abierto, en el que alguien me ha soltado que hay independentistas catalanes de izquierdas. No existen independentistas de izquierdas, el independentismo es el nacionalismo extremo, y la base del nacionalismo es "nosotros somos distintos (y mejores) que el resto", y eso, a menos que el mundo haya cambiado sin que yo me haya dado cuenta, se llama derecha y normalmente fascismo. O si no nos ponemos tan radicales, desde luego no es la mentalidad igualitaria y equitativa que se supone rige un pensamiento de izquierdas.
           Por tanto, los aqui presentes nacionalistas catalanes son tan malos como los nacionalistas españoles de los que tanto se quejan, y tan fascitas, fachas, nazi, retrogrados, etc, como ellos, asi que yo en su lugar procuraria no insultar tanto, porque se estan insultando a si mismos.
           Si alguien consigue comprender esto, me dare por satisfecho.

           Por ultimo, una duda, mencionas mucho "el principat", pero solo conozco el de Andorra, y supongo que tu te refieres a Cataluña, no?

          • Palatreco 260 16
           Sí, em refereixo al Principat de Catalunya, encara que és un nom que mai he entès perquè no conec cap Príncep de Catalunya, així que en aquest punt t'accepto qualsevol crítica.
           Tornant al que ens ocupa, jo no he dit que MAI haguem matat a ningú, sinó que no anem matant, en una situació més o menys present.
           Respecte la llengua, la veritat és que ara mateix no puc dir-te què hi posa a l'estatut del País Valencià, però si que et dic que per ser un idioma has de tenir una Acadèmia que reguli un estàndar, entre altres coses, i en el cas del suposat idioma valencià l'únic estàndar de què disposa és el de l'I.E.C. amb algun afegitó, a més fixa't que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua s'anomena així i no Acadèmia de la Llengua Valenciana. Dit amb termes matemàtics, en aquest cas l'ordre del sí que alteraria el producte doncs l'Acadèmia és Valenciana però la Llengua no se sap, per això tenim el debat.

           Referent als nacionalismes, l'únic perillós és l'extrem, llavors si que podem dir que és feixisme, ja que es basa en la defensa de la seva pàtria i creu que és la millor i superior a les demés. A veure jo no considero que la cultura catalana sigui ni millor ni superior a cap altra però si que és diferent, per això és la catalana i no una altra, i no em considero feixista però si nacionalista; et diré que els extrem no són bons, tan si són de dretes com d'esquerres. El que em de veure és quin nacionalisme és, si és el nacionalisme que ataca i intenta extingir una l'altra cultura o és un nacionalisme defensiu, sorgir com a reacció de l'atac constant vers la teva cultura.
           Com ho veus? jo molt complicat

      • Perot lo lladre 3.743 15 555 👍 2
       No en facis cas, és el mateix de sempre... he investigat informaticament...

     • Anònim
      "Jo no estic dient res que no sigui veritat. Espanya (si així t'agrada més, doncs mira, ho escriuré així...) és un Estat. I dir Estat Espanyol és equivalent a dir Espanya. "

      Joder, como tambien lo es decir polonia en lugar de cataluña, puestos a eso.

      "Ric per no plorar... Apa, fes el favor de mirar unes línies més amunt l'enllaç d'Internet on s'explica l'origen del sobrenom "polacos" aplicat als catalans. Si no ho consideres despectiu... Sincerament, n'hi ha per fer-s'ho mirar... "

      Me lo he mirado, y sinceramente, la fuente no me merece la suficiente confianza.

      " Los Serrano. Primer capítol. Resulta que el protagonista és fill d'una noia catalana i estudia a Madrid. Bé, com no podia ser d'una altra manera, a l'escola li troben ràpidament un sobrenom... endevines quin? Exactament: "polaco". Això ho vaig sentir a una emissora de ràdio. "

      Joder, pero eso es representar fielmente la realidad de España, a cualquier catalan afincado fuera de cataluña en su peña lo llamaran "el polaco".
      Personalmente lo veo lo mas normal del mundo.

      Los otros ejemplos los desconozco, ya que casi no veo la tele.

      "Canviant de tema, el que ja clama al cel és que diguis això: "

      Que diga algo que no te gusta pese a que sea cierto clama al cielo??
      Muy tolerante no eres tu, no?

      "De debò, hi ha una cosa que no entenc. A veure si m'ho pots explicar tu... Què passa, que per sentir-vos més espanyols heu de dividir el català? Mira, noi: el valencià, el barceloní, el mallorquí, l'alguerès, etc., són variants de la LLENGUA CATALANA.

      Y? En su origen todos eramos una unica celula, y ahora existen seres humanos, arañas, elefantes, tiburones...
      Las cosas cambian con el tiempo.

      "Tant us costa reconèixer que són la mateixa llengua? Que potser admetent-ho us sentiu menys espanyols? Quina espècie de mania persecutòria teniu amb la unitat del català? "

      A ver, te comento el caso que mejor conozco, el valenciano.
      No se si en su origen era variante del catalan, creo que si aunque hay estudios que dicen lo contrario, pero el caso es que el valenciano es desde 1983 lengua propia, autonoma e independiente de cualquier otra.
      Por tanto, dificilmente el valenciano puede ser catalan.

      "I sobre el tema del castellà... La història explica a bastament les raons de l'entrada d'aquesta llengua als territoris de parla catalana. I no són precisament pacífiques... "

      Insisto, vives en el año 1700 o en el siglo XXI?

      "I et torno a dir que no barregis naps i cols. "

      Y yo te vuelvo a insistir en que no lo hago. Si no eres capaz de verlo, no puedo hacer nada.

      "Perquè llegint opinions com aquestes se't veu el llautó, i es nota qui són els veritables centralistes i les seves tàctiques per confondre la gent."

      Y el hecho de que al final todo sea siempre fascismo y centralismo y atentados contra la identidad catalana y blablabla no os da un poco que pensar?
      No se, yo solo lo dejo caer por si acaso...

      • EmulatorQ Usuari sumador 64.882 15 6 👍 19.990
       ""Jo no estic dient res que no sigui veritat. Espanya (si així t'agrada més, doncs mira, ho escriuré així...) és un Estat. I dir Estat Espanyol és equivalent a dir Espanya. "

       Joder, como tambien lo es decir polonia en lugar de cataluña, puestos a eso."

       T'he explicat abans quin és l'origen de l'expressió "polacos". Si consideres el mateix dir "Estat espanyol" i "Polonia", una de dues: o no has entès el que has llegit, o no ho vols admetre.

       "Me lo he mirado, y sinceramente, la fuente no me merece la suficiente confianza."

       És a dir, que si no et diuen el que vols creure, no et mereix prou confiança. Vés quina cosa.

       "Joder, pero eso es representar fielmente la realidad de España, a cualquier catalan afincado fuera de cataluña en su peña lo llamaran "el polaco". Personalmente lo veo lo mas normal del mundo. "

       És a dir, que consideres una expressió despectiva com la cosa més normal del món. Com deia abans: o no ho has entès o no ho vols entendre.

       ""Canviant de tema, el que ja clama al cel és que diguis això: "

       Que diga algo que no te gusta pese a que sea cierto clama al cielo?? Muy tolerante no eres tu, no? "

       Cert? Cert que el valencià i el mallorquí siguin llengües diferents del català? Si vols posar això com a exemple de certesa, no vas bé. Si indignar-se quan et diuen les mateixes mentides de sempre és ser intolerant... doncs tens un altre problema de definicions...

       ""De debò, hi ha una cosa que no entenc. A veure si m'ho pots explicar tu... Què passa, que per sentir-vos més espanyols heu de dividir el català? Mira, noi: el valencià, el barceloní, el mallorquí, l'alguerès, etc., són variants de la LLENGUA CATALANA.

       Y? En su origen todos eramos una unica celula, y ahora existen seres humanos, arañas, elefantes, tiburones... Las cosas cambian con el tiempo. "

       Si això no és barrejar naps i cols...

       Evidentment que les coses canvien amb el temps; però d'aquí a dir que el valencià ha canviat tant com per considerar-se una llengua diferent... aquí t'has passat uns quants mil·lennis, nano.

       "A ver, te comento el caso que mejor conozco, el valenciano.
       No se si en su origen era variante del catalan, creo que si aunque hay estudios que dicen lo contrario, pero el caso es que el valenciano es desde 1983 lengua propia, autonoma e independiente de cualquier otra.
       Por tanto, dificilmente el valenciano puede ser catalan. "

       Permet-me que et digui que no coneixes prou bé aquest cas. Jo he tingut la sort de conèixer gent del País Valencià i, tot i que (evidentment!) hi ha diferències, no són tantes com per dir que es tracta d'una llengua independent. Això només ho diuen els quatre blavers exaltats que l'únic que volen és que el castellà sigui l'única llengua al PV.

       Si dones la data del 1983 suposo que t'estàs referint a la promulgació de l'Estatut d'Autonomia, dut a terme sota les amenaces de grups d'extrema dreta que no volien per res del món que a l'Estatut hi aparegués el terme "català" (la coneguda "Batalla de València"). I, com a resultat d'aquesta por, l'Estatut (en el tema lingüístic) és un cúmul de mitges veritats, imprecisions... Et recomano que miris als diccionaris les definicions del terme "valencià" (d'acoooord, "valenciano"). M'imagino que et pensaràs que aquestes definicions són obra de polítics catalanistes... Però mira, si tu no ets capaç d'acceptar-ho, no puc fer-hi res més.

       "Insisto, vives en el año 1700 o en el siglo XXI?"

       El que estem vivint és conseqüència del que va començar al segle XVIII, t'agradi o no. Si el castellà estigués en la mateixa situació que el català, ja m'agradaria veure què feies.

       "Y el hecho de que al final todo sea siempre fascismo y centralismo y atentados contra la identidad catalana y blablabla no os da un poco que pensar? "

       Home, a mi el que em fa pensar és que hagis estat tu qui ha fet sortir eixos termes de feixisme, imperialisme, centralisme, etc., no pas jo; i encara em dius que "Muy tolerante no eres tu, no?"... Si és que, com deia abans, se us veu el llautó.       • Anònim
        "T'he explicat abans quin és l'origen de l'expressió "polacos". Si consideres el mateix dir "Estat espanyol" i "Polonia", una de dues: o no has entès el que has llegit, o no ho vols admetre. "

        Se te olvida la opcion mas sencilla y ajustada a la realidad: Que eres tu quien no quiere reconocerlo.
        En todos tus textos se denota un cierto aire de "estoy en posesion de la verdad absoluta unica y universal". Y lamento decirtelo, pero ni eres dios ni estas en posesion de dicha verdad unica y universal.

        "És a dir, que si no et diuen el que vols creure, no et mereix prou confiança. Vés quina cosa. "

        No, es mas sencillo, es simplemente que por mi trabajo se que la Historia se puede contar de muchas maneras, y el texto que me indicas no cumple los requisitos minimos para que cualquier historiador los considere siquiera.
        Pero entiendo que trates de hacerlo ver como que "lo que no te gusta no vale". Algo que por lo visto haceis mucho aqui.

        "És a dir, que consideres una expressió despectiva com la cosa més normal del món. Com deia abans: o no ho has entès o no ho vols entendre."

        Veo que intentar razonar contigo y hacerte entender las cosas mas basicas es perder el tiempo.
        Hala, si, hay una conspiracion judeomasonica izquierdista contra vosotros, los catales/polacos, pobrecitos vosotros, hala, id a llorar otro poco y a seguir autocompadeciendoos.

        "Cert? Cert que el valencià i el mallorquí siguin llengües diferents del català? Si vols posar això com a exemple de certesa, no vas bé. Si indignar-se quan et diuen les mateixes mentides de sempre és ser intolerant... doncs tens un altre problema de definicions... "

        Gracias. Que pretendas que el mallorquin y el valenciano son catalan deja muy clarito tu idea del tema y tu nivel de conocimientos, y por tanto tu capacidad como "tertuliano".

        "Si això no és barrejar naps i cols... "

        Cada vez que te dicen una verdad que no te gusta a la cara dices que se estan mezclando cosas que no tienen nada que ver (cuando es evidente que si tienen)?
        Porque para decir tanto que tengo problemas de entendimiento y definiciones, eres tu quien parece no saber ni en que epoca ni en que pais vive...

        "Permet-me que et digui que no coneixes prou bé aquest cas. "

        No?? Vaya, gracias, acabas de abrirme los ojos. Voy a tirar mi titulo a la basura, un chavalin de 15 años que solo sabe lo que le han metido en el insti en las clases de lavado de cerebro (tambien conocido como clases de catalan) me va a enseñar Historia y Filologia...

        "o he tingut la sort deconèixer gent del País Valencià i, tot i que (evidentment!) hi ha diferències, no són tantes com per dir que es tracta d'una llengua independent. Això només ho diuen els quatre blavers exaltats que l'únic que volen és que el castellà sigui l'única llengua al PV. "

        Pues nada, no se nada del sitio donde vivo ni de la lengua que he estudiado, y tu en cambio, que ni vives ahi ni has estudiado ninguna carrera relacionada con el tema, si.
        Lo dicho, muchisimas gracias por abrirme los ojos, pensar que he estado engañado tanto tiempo, gracias por venir a sacarme de mi error con tus sin duda infalibles y vastos conocimientos.

        "El que estem vivint és conseqüència del que va començar al segle XVIII, t'agradi o no. Si el castellà estigués en la mateixa situació que el català, ja m'agradaria veure què feies. "

        Y entonces por que no hablas en latin? Mucho antes que catalana, tu region fue romana... Si te vas al pasado a buscar una identidad, por que no lo haces bien, desde el principio?
        A menos, claro, que es que recuerdes como los terribles invasores españoles entraron en tu casa a matar a tus padres y violar a tu mujer e hijas. En ese caso entiendo tu base, pero si no, lo que has dicho me suena a gilipollez total y absoluta.

        "Home, a mi el que em fa pensar és que hagis estat tu qui ha fet sortir eixos termes de feixisme, imperialisme, centralisme, etc., no pas jo; i encara em dius que "Muy tolerante no eres tu, no?"... Si és que, com deia abans, se us veu el llautó. "

        Me limito a intentar abriros los ojos, a que veo aqui mucho hablar de fascismo y centralismo, y las cosas mas fascistas, centralistas e imperialistas que he visto venian de parte de gente que escribia como tu y cuyas firmas, en algunos casos, considero incluso delito.        • EmulatorQ Usuari sumador 64.882 15 6 👍 19.990
         Mira, considere tancada la discussió, perquè està clar que no ens podrem convèncer mútuament. Ni tu a mi (perquè, evidentment, dient mentides no em podràs convèncer) ni jo a tu (això teu sí que és un bon rentat de cervell, xiquet).

         En fi, repassem certes coses abans de posar punt i final a la qüestió...

         "Se te olvida la opcion mas sencilla y ajustada a la realidad: Que eres tu quien no quiere reconocerlo."

         Exacte, xiquet, eixa és l'opció més senzilla i ajustada a la realitat... que tu no vols reconèixer coses tan senzilles com que "polaco" s'utilitza com a insult i que el valencià és una variant catalana.

         "En todos tus textos se denota un cierto aire de "estoy en posesion de la verdad absoluta unica y universal". Y lamento decirtelo, pero ni eres dios ni estas en posesion de dicha verdad unica y universal."

         En tots els meus textos? Mira, frases tan contundents i tan absolutes com eixes pareixen indicar que tu sigues qui patix més d'esta actitud de "superioritat intelectual".

         Sóc plenament conscient que si nóc Déu ni estic en possessió de la veritat universal. Ara bé, tu tampoc.

         "Veo que intentar razonar contigo y hacerte entender las cosas mas basicas es perder el tiempo.
         Hala, si, hay una conspiracion judeomasonica izquierdista contra vosotros, los catales/polacos, pobrecitos vosotros, hala, id a llorar otro poco y a seguir autocompadeciendoos. "

         Si m'haguera adonat que eres un blaveret (és la veritat, no m'ho vullgues negar), hauria tallat la discussió a la segona rèplica, perquè raonar amb vosaltres és una pèrdua de temps. No se us pot treure dels tòpics (No mos fareu catalans, Normes del Puig, etc). Bé, ara ja tinc una nova experiència a l'historial...

         És clar, i també hi ha una conspiració filològica internacional per tal de fer creure al món que el valencià és una variant del català. Doncs apa, xiquet, et done el mateix consell que tu m'intentes donar a mi: Apa, aneu a plorar un poquet més i a seguir autocompadint-vos. Però bé, no hi ha pitjor cec que qui no vol vore, com diu el refrany...

         Per cert, les "conspìracions judeomasòniques esquerranoses" de les quals parles són la paranoia pròpia dels franquistes... i ací estes coses no tenen cabuda. Eixes coses digues-les als fòrums del palleter i similars (és a dir, al seu lloc natural).

         "Gracias. Que pretendas que el mallorquin y el valenciano son catalan deja muy clarito tu idea del tema y tu nivel de conocimientos, y por tanto tu capacidad como "tertuliano". "

         De res, a disposar. Que pretengues que el mallorquí i el valencià siguen llengües diferents del català demostra la teua idea del tema i el teu nivell de coneixements, i, per tant, la teua capacitat com a "tertulià". També demostra, d'altra banda, un preocupant tancament mental.

         "Cada vez que te dicen una verdad que no te gusta a la cara dices que se estan mezclando cosas que no tienen nada que ver (cuando es evidente que si tienen)?
         Porque para decir tanto que tengo problemas de entendimiento y definiciones, eres tu quien parece no saber ni en que epoca ni en que pais vive... "

         Sincerament, no sé què poden tenir a vore els exemples que em donares abans. En fi, el problema el tens tu, intentant fer creure cose que no són certes donant arguments demagògics (cèl·lules, aranyes, elefants... com t'he dit abans, tens un problema de mil·lennis).

         "No?? Vaya, gracias, acabas de abrirme los ojos. Voy a tirar mi titulo a la basura, un chavalin de 15 años que solo sabe lo que le han metido en el insti en las clases de lavado de cerebro (tambien conocido como clases de catalan) me va a enseñar Historia y Filologia...

         Pues nada, no se nada del sitio donde vivo ni de la lengua que he estudiado, y tu en cambio, que ni vives ahi ni has estudiado ninguna carrera relacionada con el tema, si.
         Lo dicho, muchisimas gracias por abrirme los ojos, pensar que he estado engañado tanto tiempo, gracias por venir a sacarme de mi error con tus sin duda infalibles y vastos conocimientos. "

         Doncs sembla que no estudiares massa, xiquet... És clar, se m'oblidava, les classes de català (que, a més, reben el nom de classes de Valencià) són rentat de cervell... perquè al senyor no li agrada el que li diuen. I després tu vols anar obrint els ulls a tothom... Sí, home, sí, mira d'obrir-los tu primer.

         Què, blaveret, oi? Futura carn de canó perquè els eixelebrats tipus Santandreu us utilitzen per fer-los la faena bruta. Res, xiquet, continua tancadet dins de la teua bombolleta per preservar la puresa (o hauria de dir purea...?) de la vostra parla. I, és clar, la millor manera que teniu de defensar-la és emprant només el castellà. Fa riure i tot... Fanàtic de les normes del Puig (de quina versió en concret? Perquè ara no n'hi ha només una; si és que no us poseu d'acord ni en açò), i després no les utilitzes... Sí, sí, coherència al 100%.

         I, encara que no he estudiat cap carrera relacionada amb el tema, he llegit molts llibres sobre dialectologia catalana i sé de què parle; i molts d'ells escrits per valencians (per a tu "traïdors", supose). Què dius? Que tot és mentida, oi? És clar, la teoria conspiracionista de sempre.

         "Y entonces por que no hablas en latin? Mucho antes que catalana, tu region fue romana... Si te vas al pasado a buscar una identidad, por que no lo haces bien, desde el principio?
         A menos, claro, que es que recuerdes como los terribles invasores españoles entraron en tu casa a matar a tus padres y violar a tu mujer e hijas. En ese caso entiendo tu base, pero si no, lo que has dicho me suena a gilipollez total y absoluta."

         Demagògies no, gràcies; perquè si anem al principi del principi, com proposes tu, aleshores hauríem de tornar a les cavernes (d'on sembla que no hagen eixit molts dels que pensen com tu). I açò de "gilipollez total y absoluta" són els termes més respectuosos que has trobar al teu vocabulari? Doncs quasi millor que t'ho faces mirar... Molt tolerant no pareixes tu, eh?

         "Me limito a intentar abriros los ojos, a que veo aqui mucho hablar de fascismo y centralismo, y las cosas mas fascistas, centralistas e imperialistas que he visto venian de parte de gente que escribia como tu y cuyas firmas, en algunos casos, considero incluso delito. "

         Insistisc: qui primer ha d'obrir els ulls ets tu. Feixista, centralista, imperialista... Adjectius que ens col·loques alegrement i que poden fer-se servir perfectament per etiquetar les ideologies dels grups que defensen postures com la teua...

         En fi, xiquet, espere que un dia et pugues treure del cap eixes pors sobre els catalans que t'han ficat al cap. Com hauràs vist, he posat un munt de vocables valencians al meu text; no és que pretenga demostrar res (perquè sé que, igualment, no ho voldràs acceptar); només volia fer-te vore que el coneixement, l'admiració i el respecte que tenim de vosaltres al Principat és molt superior al que us penseu.

         Vaja bé.

         • Anònim
          Vaya maneras tienes tu de "cerrar discusiones".
          Pero si, es inutil, no hay mayor ciego que el que no quiere ver, y esta claro que tu no deseas la verdad, sino seguir en tu mundo de fantasia aferrandote a tus mentiras. Por tanto, es tonteria que siga perdiendo mi tiempo intentando abrir los ojos a alguien que no quiere abrirlos.
          Si asi eres feliz, por mi bien, y como bien dices, que te vaya bien en tu mundo irreal, espero que luego, cuando salgas al real, no te lleves demasiados golpes.

          Nos leemos (o, probablemente, no).

 • Anònim
  A mi que em diguin polac quan Polònia elimini a Espanya com va fer Portugal


 • Anònim

  be amb aquest espanyolistes no val la pena argumentarlis res que ames saben de sobras sencillament se rebaten utilitzan el seu arguments dien per exemple que a Andalusia es parla andalús i no castella o a l'Argentina parlen argenti i no castella

  CATALUNYA INDEPENDENT

 • Anònim
  No sé d'on vénen els escarafalls. Ens diuen polonesos, com nosaltres els diem xarnecs, castelladres, castellufes, espanyols, merdilenys i noms rai.
  Si ens diuen polonesos, no sé on collons és l'insult. Els únics insultats són els polonesos. Però ells també tenen insults a manta per a tothom, inclosos els menyspreables (els spics, els xarnecs). I què? No veig enlloc el mal. A mi em fa gràcia que em diguin polonès. I m'admira llur llenguan, molt més bonica que no el xarnec.
  No em de plorar per rucades. El que hem de fer és guanyar l'independència. La resta són cosetes sense importància. En tot cas, demostra que ells i nosaltres no som el mateix.

  • Anònim
   No entenc per què us escandalizeu tant, ho dic seriosament. Tots els pobles tenen el nom oficial i el nom que els posen els altres... bé que nosaltres anomenem gavatxos als francesos... Per casualitat s'ofenen ells?, jo crec que directament ho ignoren... Que és el que hauriem de fer tots nosaltres en lloc de trencar-nos-hi el cap...

   • xavi2010 7.237 15 296 👍 1.658
    Quants diccionaris hi ha al món que defineixin el terme gavatx per francesos? És lògic que un diccionari adopti com a terme normal un insult a un poble en concret del món?

    Tu creus que els francesos no
    s’ecandalitzarien
    ???

    A vegades crec que hi ha gent que no sap fer el segon pas en els seus raonaments

    • Anònim
     Y se nos olvida algo fundamental: La funcion de un diccionario es ayudar a los usuarios de los idiomas de esos diccionarios.
     Por tanto, y dado que tanto si es despectivo como si no la realidad es que si tu hablas de catalanes llamandolos polacos todo el mundo te entiende, no es descabellado que dicho termino se incluya con todas sus posibles acepciones, para que si algun ingles viene a España, no se pierda en una conversacion de ese tema pensando que a cuento de que estan hablando de los habitantes de un pais relativamente lejano en una discusion sobre, por ejemplo, futbol.

     • Anònim
      Pero tu a su vez olvidas que es fundamental que en un diccionario se nos indique el uso al que se destina el termino en concreto. En este caso el término es claramente peyorativo, y como tal tiene que venir indicado. Podemos decir que introducir la acepción de 'catalán' no es incorrecto, así como 'charnego' también existe en castellano, el único error que yo veo es que lo definan como 'familiar' a menos que la 'familia' de Don Collins sea el ejército español, claro

    • Anònim
     Consulta el terme "gabacho" en la pàgina de la R.A.E

     • xavi2010 7.237 15 296 👍 1.658
      Ja ho he consultat, hi ha una GRAN DIFERÈNCIA

      En el cas R.A.E posa: despect francés (és a dir que en la 4 definició d’aquesta paraula ho defineix com a forma despectiva de dir francés. Molt bé, informa que significa vulgarment aquest mot, res a dir si és normal de posar-ho en diccionaris, però en el cas de Collins posa: fam catalán. És a dir familiar catalán. No creus que hi ha una gran diferència entre despect i fam?????


      • Anònim
       Be, el collins defineix incorrectament aquest mot, si, pero la pregunta era
       "Quants diccionaris hi ha al món que defineixin el terme gavatx per francesos? És lògic que un diccionari adopti com a terme normal un insult a un poble en concret del món?
       "
       Dons be, primer no puc discutir amb tu, perque no se com defineix el collins el sustantiu "gabacho", a més t'adones que el diccionari Collins mostra el terme 'polaco' mentres que el diccionari de la reial llengua ESPAÑOLA no presenta l'acepció "catalán"??

 • Anònim
  Ja era hora! La gent de la LLiga Anticolonial va iniciar un acampanya el passat 23 d'Abril per a promoure l'ús del mot "polac" tant per a referir-se a l'idioma dels Països Polacs (o Catalans) com al nadius del nostre país, de Salses a Guardamar. de Fraga a Maó.
  En realitat es tracta d'una estratègia per a fer palesa la xenòfobia dels espanyols envers el catalans. La cosa consisteix en anomemar-nos entre nosaltres "polacs" a l'estil dels negres ianquis que entre ells es diuen "nigger" (negre) però que no permeten que un blanc o un membre de qualsevol altra raça se'ls adreci amb aquest mot racista, perquè li farien un gec d'osties...
  Per tant, jo puc dir a algú de Montblanc, p.ex. "ei polac, què tal..." o "què passa polac" però si m'ho diu un de Leganés o de Salamanca el tractaré de porc racista... Es tracta de què els espanyols madurin d'una puta vegada i assumeixin el seu racisme i deixin de pensar que són els millor del món...

 • Anònim
  quins collons que té, aquest collins!

 • Anònim
  No hay que cabrearse, coño. Sois polacos porque quereis ser polacos, lo que pasa es que en el fondo, no quereis ser polacos sino que los polacos seamos nosotros, y entonces tenemos el follón. Os veo jodidos y no es eso. Nos cachondeamos un poco, que tampoco pasa nada. hay que reirse un poco ... de los polacos. ja ja ja!!!

 • Anònim
  Vaig estar a Polònia fa 3 anys i justament quan visitava "El Cau del Llop", on Hitler va preparar el genocidi, li vàrem comentar a la guia polonesa (que només parlava anglès i francès) el fet que als catalans, bàsicament als de Catalunya, i no pas als de València, les Ïlles, ..., ens anomenaven, despectivament, polacs.
  Va quedar molt sobtada i ens va fer la següent reflexió:

  "Segur que us diuen polacs perque deveu ser un poble amb una ànsia de llibertat molt gran i que sempre ha estat castigat i en guerra pels seus veïns. Això és el que ens ha passat sempre a nosaltres, des de Prússia fins als soviètics. Hem estat una terra de pas i sempre ens han volgut dominar i mai ho han aconseguit. Segur que els catalans teniu el nostre esperit de llibertat"

  Aquest és el missatge que vaig quedar-me del fet que ens diguin polacs, la nostra ànsia de llibertat dins d'una Europa de les nacions.

  El demés tonteries; la llibertat cada cop més a la vora.

  Salut als catalans i visca la mare que va parir a tots els polacs !!!Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.302.181 missatges
 • 221.335 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat