Notícia

El castellà, dialecte del català

amena_31
amena_31

Nota dels editors: Ja fa anys que es va demostrar que aquest suposat "estudi" era un "hoax", un rumor fals sense cap fonament. L'estudi no existeix ni va ser realitzat per cap historiador alemany. Mantenim l'article de quan Racó Català era una mena de blog col·lectiu a efectes històrics :)

 

ImatgeL'estudi "Der Ursprung donis Spanischen" realitzat per Romanistische Abteilung de la Universitat de Friburg diu demostrar que l'origen de la llengua castellana és el català.

Un grup de lingüistes i historiadors alemanys van descobrir a la Biblioteca Vaticana una sèrie de textos de mitjans del segle IX dC. on escribans de la cort de Ramón IV discutien la forta influència que estava exercint el català sobre el castellà "las gents de la castella usen ja nosos vocablas", es pot llegir en el text d'un dels escribans. A mitjans del segle IX la influència catalana sobre la resta de la península va créixer de forma molt notòria. La gran influència econòmica i social que els catalans van exercir va haver de deixar rastre.

"La preponderància de la cultura catalana, i el seu major grau de desenvolupament va suposar en les zones de contacte i superposició un fenòmen d'assimilació dels trets culturals" declarava Mark Vlamynck, historiador del Romanistische Abteilung.

Aquest estudi es va acabar al gener del 2003, i està sent molt poc publicitat per les grans pressions polítiques que genera!


Opina

Configuració
 • rogerdeflor_tll 1.083 17
  els hi donem una llengüa i els fills de puta ens volem fer perdre la nostra, qui ho hauria dit que aquells barbars inconscients, analfabets que viviem amb aquella terra sense cap mena de riquesa natural ens havien de portar tants maldecaps

 • Roterakete 70 15
  Trobo molt simpàtica aquesta broma dels nanos de Friburg, però té menys base que el bolo del PP i l'Almodòvar... qui pot creure que d'uns poblets a la costa occidental del mediterrani, va sortir una llengua que ja a l'edat mitjana era molt superior en nombre de parlants? Un acudit típic d'abril, el proper mes.

 • Roterakete 70 15
  També comentaré que el títol de l'article no té sentit, perquè el correcte sería "Der Ursprung des Spanischen". Aquest "donis" no sé què vol dir. Potser una paraula latina? Altra cosa és a veure si algú em pot dir com puc escriure la i amb dièresi o la l geminada amb el teclat, que el meu és guiri. També m'agradaria tenir un logo propi. D'on treieu aquests logos tan macos? //*//

  • Baccus Usuari sumador 5.812 17 363 👍 126
   Mira't http://www.asciitable.com/   Per posar l'avatar (logo com dius tu), has d'anar a les dades d'usuari i moficicar-ho (o afegir-ho, vaja). Llegeix com es fa a:


   http://www.racocatala.com/articles/3590

   • Roterakete 70 15
    Moltes gràcies! Ara mateix aniré a buscar-me un logus d'aquests! Ja m'habies donat aquesta web, peró no la vaig poder obrir, a veure si avui hi ha més sort. Si algú em dona la web directa d'aquests estudi, us ho tradueixo amb molt de gust. He entrat a la web de l'Uni de Freiburg, però no en tinc ganes de buscar, tampoc hi ha l'accés directe pel Romanische Abteilung. Com a nota diver, a la web de Freiburg, si piqueu a "Aktuelles" i aneu cap avall, veureu una rúbrica que se'n diu "Sommersitzug Junge Wissenschaft", a on la mitjana d'edat (d'uns 75 takitos), no fa honor al "junge" (jove). //*//

  • Tarry Usuari sumador 4.206 15 504 👍 1
   El títol original (venia d'una cadena de mail) era efectivament "Der Ursprung des Spanischen" (l'origen del castellà), però era una cadena de mails en castellà, segons sembla traduida en un traductor d'aquests que corren per internet, amb la qual cosa podria ser que hagués interpretat des (castellà) com a donis (català).

 • Tenim un mínim de coneixement de la història de Catalunya, hom veu a la primera que això és mentida:  -És que hi ha cap Ramon IV? Ramón Berenguer IV és del s XII i no pas del IX  -El català al segle IX no tenia producció escrita, la vall de l'Ebre estada dominada pels sarrains, de llengües havia pel mig l'aragonès i el basc, i els comtats catalans estaven sota dominació franca. Els catalans miraven cap al nord, i no pas cap a l'oest.  El català no podia influir al castellà perquè el contacte, lingüistic, cultural, econòmic, social era inexistent o gairebé.  Qui hagi escrit aquesta parida no te la més mínima idea de la història de Catalunya, i es pensa que perquè ara Catalunya estigui sota orbita espanyola (i francesa) equival a què sempre ho hagi estat, i que per tant, als inicis de la Reconquista hagués pogut influir car eren el mateix país. Revisionisme històric

 • paisoscatalans 237 15
  Qualsevol filòleg sap que això no és cert. No té cap base científica. S'han lluït aquests alemanys. Millor que en lloc d'inventar-se històries estudiïn una mica.

 • PaRaP 74 15
  Suposo no hi haurà cap traducció de l'estudi, no? Encara que em soni a una mena de broma estranya (o sobre-exagerada en la noticia de portada) m'agradaria donar-li un cop d'ull.

 • Baccus Usuari sumador 5.812 17 363 👍 126
  A veure, aquí ningú nega que l'estudi s'hagi fet. Que la seva qualitat i la seva base tingui seriosos 'dubtes raonables' tampoc ho nega ningú. Però estudis més rars i curiosos han havist la llum, no?  Si més no, resulta curiós que uns alemanys ens vinguin a explicar aquesta història!

 • noicat 8.245 17 260 👍 6
  Bé, al capdavall els espanyols encara els superen. Ells fins i tot es treuen estudis de la màniga per inventar-se que el valencià és un idioma diferent del català del Principat. Com veieu, torres més altes han caigut. ;-)

 • i porta càncer.

  i només el parlen els ignorants.

  i sona com una merda. • Acabo de trucar a la Universitat de Friburg i tot sembla indicar que es tracta de un hoax, un fals rumor. Per començar, no coneixen cap Marc Vlamynck. M'han demanat que comenti per correu electrònic i em contestaran. Ja us diré alguna cosa.  • una broma?   cf. font
   http://www.zonalibre.org/blog/garusi/   Castellano, procedent del català   Versión castellana, en el cuerpo extendido del post.   Perd el temps llegint la resta del post "Castellano, procedent del català"

   Escrit pel borratxo Garusi a les 08:14 PM | Digues la teva (2)   • kbamert 5 15
    Una broma?    cf. font
    http://www.zonalibre.org/blog/garusi/    Castellano, procedent del català    Versión castellana, en el cuerpo extendido del post.    Perd el temps llegint la resta del post "Castellano, procedent del català"

    Escrit pel borratxo Garusi a les 08:14 PM | Digues la teva (2)    • On puc trobar aquest estudi en alemany???

     • kbamert 5 15
      Data: 23 de març a les 19:32      cit. Contingut

      On puc trobar aquest estudi en alemany??? cit.      No hi ha lloc per trobar-ho... es una broma...

      cf.
      http://www.zonalibre.org/blog/garusi/

      Escrit pel borratxo Garusi

      • Sóc el "webmaster" del blog on vaig publicar aquest article. He vist que algú entrava al meu web des d'aquesta pàgina, i he entrat per veure que es deia.       L'únic que jo sé és el que vaig publicar i el que avui mateix m'ha dit la persona que m'el va enviar. Ja deia jo que no li donava massa crèdit a aquesta notícia; després de llegir algunes de les coses que aquí s'han escrit, encara menys. De tota manera, no deixa de ser divertit pensar que el castellà podria haver-se generat del nostre idioma.

 • Gràcies a tots els qui posen una mica de seny i ens permeten destriar la veritat de les mentides.


  No promoguem el mateix tipus de manipulació informativa que no ens agrada veure contra nosaltres.  JordiFZR

  • kbamert 5 15
   Hola   cit. "La preponderància de la cultura catalana, i el seu major grau de desenvolupament va suposar en les zones de contacte i superposició un fenomen d'assimilació dels trets culturals" declarava Mark Vlamynck, historiador dle Romanistische Abteilung.   Aquest estudi es va acabar el gener del 2003, està sent molt poc publicitat per les grans pressions polítiques que genera. Distibuïu-lo per la xarxa!!!   Es pot trobar documentació referent a aquest tema a:


   http://www.jura.uni-freiburg.de/institute/rgesch1/   cit.   Perqué es trobaría informació sobre un historiador de la Romanische Abteilung (divisió llenguas romanicas) en la divisió de la historia del dret (Rechtsgeschichte) ---> conclusió aquest article es una mala
   broma!!! molt poc divertit.... em sembla...   Kurt (de llengua alemanya)

   • kbamert 5 15
    el mentidor ha confundit "Romanisches Seminar" "seminario de llenguas romanicas"


    http://www.romanistik.uni-freiburg.de/    amb "Romanistische Abteilung" de la historia del dret!


    http://www.jura.uni-freiburg.de/institute/rgesch1/    Romanistisch = dels romans.... romà)    al istitut de la historia del dret hi ha dues divsions    Romanistische Abteilung (dvisió romà, dels romans)

    romà1 -ana

    [del ll. romanus, -a, -um, íd.]

    1 adj 1 Natural de Roma.

    2 Relatiu o pertanyent a Roma o als seus habitants.

    3 Relatiu o pertanyent als territoris de l'imperi Romà o als seus habitants.

    Germanistische Abteilung (dels germanics)

    germà2 -ana

    [del ll. germanus, -a, -um, íd.]

    m i f Germànic.
    http://www.jura.uni-freiburg.de/einrichtungen/institute.php?institut=3    • kbamert 5 15
     comentari de un difusor:     cit: T'ho comento per mail perquè així segur que ho llegeixes. Sóc el "X" del weblog on vaig penjar aquell rumor. Me'l va enviar una companya de militància de la JERC, que també l'havia rebut d'altres persones. Per la poca cosa que jo sé sobre la formació de les dues llengües, d'història i tota la pesca, jo ja em suposava que allò era fals , S'ha de ser molt ingenu per empassar-s'ho fil per randa. Ho vaig publicar com a curiositat.

     Qui ha estat l'origen del diguem-ne rumor? Ni ideia. Que potser és cert que hi ha un estudi d'aquella universitat? Doncs ho dubto molt.

     Jo ho vaig penjar, si algú és tan il·lús com per creure-ho, és el seu problema, noi. fin de cit. • Doncs si la noticia es certa me n'alegro molt. Aixo ajudaria a unir mes Catalunya i la resta d'Espanya, ja que parlem tots una llengua semblant ja que som tots de la mateixa raça Hispanica i som pobles germans.  VISCA CATALUNYA ESPANYOLA SEMPRE!

  VISCA ESPANYA!

 • D'aixó, en castellà, se'n diu "gilipolladas". En Ramon Berenguer IV va viure al segle XII. Es que ningún no se n'ha adonat, d'aquest detall?

  • Anònim
   A veure, tant el Català com el Castellà són dialectes del llatí.

   Tarragona era la segona ciutat més gran de l´imperi romà, mentres els ibers encara van lluitar amb el romans durant molts anys (més d´un segle).

   De tot això és pot concloure que la activitat econòmica, tecnològica i de comerç va començar molt abans a Catalunya que a la resta de pobles de la península.

   Per això és pot pensar que Català va apareixer abans (com dialecte del llatí que és) que el Castellà (no en parlarien llatí fins molt més tard).

   NO ÉS POT PARLAR UN DIALECTE DE UNA LLENGUA QUE NO ES PARLA!!!!!

   Respecte al 'CATALUNYA ESPANYOLA':

   - Catalunya no te problemes d´unió a la resta d´Espanya, és la resta d´Espanya que practicat el GENOCIDI dels catalans moltes vegades al llarg de l´història però, si tu vols, els hi donarem més oportunitats....

   - Tots parlem una llengua semblant. Doncs no se que dir... com els italians, els francesos, etc... Els hi podem dir a aquests pobles que TAMBÉ SÓN ESPANYOLS, a veure que diuen.

   - La mateixa raça. Doncs no ho se. Amb un mon globalitzat com aquest, es possible, i encara més si tenim en compte l´extermini del poble català a mans de Castellans i Fracesos durant segles. De totes manres, històricament tenim influencies molt diferent (catalunya és d´origen més fenici i influencia més romana).

   - Catalunya Espanyola. Això tampoc ho tinc clar. Catalunya porta molts més segles sent el que és que no Espanya (un invent Castellà de pocs segles). Prefereixo CATALUNYA CATALANA!!!!

   Conclusió: Si el Català i el Castellà són dialectes del llatí, i Catalunya va tindre el llatí segles abans, QUIN DIALECTE ES MÉS ANTIC??????

   No oblidem la tasca de DESCATALANITZACIÓ que va dur a terme l´inquisició Castellana a partir del segle 15-16 (destrucció de grabats, llibres, traduccions al castellà i posterior destrucció, etc...)


Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.266.961 missatges
 • 220.015 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat