Notícia

Una dona, sola contra la maquinària burocràtica a Mallorca

amena_31
amena_31

ImatgeDes d’ara, i gràcies a les gestions que ha fet des de fa dos anys Àngels Estévez, una llicenciada en filologia catalana procedent de Pontevedra i resident a Mallorca, els Tonis mallorquins han aconseguit que el seu nom “de sempre” sigui reconegut oficialment pels registres civils de Palma i Llucmajor.

Des de fa un temps, uns quants registres dels Països Catalans, normalment després d’anys de feina d’un particular que aconseguia una resolució judicial favorable, “deixaven graciosament” que uns pares poguessin inscriure un fill o filla amb un nom hipocorístic, sempre que els pares “demostressin” que aquell nom tenia tradició, que no era pejoratiu per a la criatura, etc. Però no s’havia aconseguit, almenys a Mallorca, que deixessin registrar amb el nom Toni un adult que hi havia estat inscrit com a Antoni o Antonio, segons les èpoques. I després, com que aquestes decisions eren fruit de la demanda d’un ciutadà, només tenien efecte per a aquell registre, sense que s’estengués el “permís” a altres indrets.

La guerra d’Estévez contra la burocràcia postfranquista va començar ja l’any 1979, amb una altra batalla també guanyada per inscriure una filla seva al registre com a Laia. El conflicte actual encetat pel nom de Toni Ballester, un familiar d’Estévez, va començar fa anys, quan aquest Toni va intentar anar a canviar el seu nom oficial Antonio per Toni i li van dir que era impossible. Fa dos anys, Estévez, amb l’experiència acumulada, es va agafar l’assumpte com un afer propi i va decidir plantar batalla.

Curiosament, el Registre civil de Palma va respondre inicialment a la petició d’Estévez i Ballester oferint-los la possibilitat d’inscriure el nom en anglès (Tony), però al·legant en canvi que Toni no era un hipocorístic sinó un diminutiu d’Antoni, i que les normes del Registre no admetien els diminutius. Àngels Estévez va demanar ajuda a altres Tonis, Tomeus, Fines i Biels que coneixia, però a cap d’ells no els va interessar la qüestió. L’Obra Cultural Balear i la Universitat de les Illes Balears se’n van rentar les mans: per a aquestes doctes institucions, era un afer menor. El Gabinet d’Onomàstica de la UIB va arribar a dir que acceptar aquella petició seria “inventar una nova antroponímia i ensorrar la tradició catalana”.

El primer recolzament oficial va venir de l’Institut d'Estudis Catalans: "Toni és una variant correcta en català de l’antropònim Antoni, que té tradició d’ús des de l’edat mitjana". Més endavant, Estévez va aconseguir també el suport de la Direcció General de Política Lingüística.

Finalment, després de desenes de documents i d'anades i vingudes a totes les institucions, el 19 de gener li han comunicat la resposta favorable. Toni és Toni a tots els efectes.

Notícies relacionades:
- Prop de 4.000 persones han catalanitzat el nom en els darrers 7 anys
- El Consell de l'Advocacia Catalana demana derogar una llei del 1957 que impedeix l'ús del català al Reg. Civil
- El Registre Civil de Reus dificulta les peticions de substitució dels cognoms al català
- La CAL engega una campanya per l'ús del català als registres civils
- Castellà imposat a Arbúcies


Opina

Configuració
 • són passes petites que sembeln inútils, però que van en la bona direcció.  caldria aplaudir més aquestes accions individuals i és una vergonya que aquestes institucions culturals que s'esmenten no hagin donat suport a aquesta noia.

 • wikprod 45 15
  El teu acte és insignificant,

  però és imprescindible que el facis.

 • Toni II 6 15
  Enhorabona Àngels, i moltes gràcies. Amb molta gent com tu, que no afluixa, tot ens aniria millor. A mi el teu exemple me dóna ànim per seguir.

 • M'ha interessat moltíssim el cas de n'Àngels, la seva dignitat, la seva lluita. L'estupidesa de molta gent de Mallorca és infatigable, però molt instructiva. L'OBC organitza excursions dominicals i no fa el que ha de fer; ni fa ni deixa fer. I la UIB, una vergonya. L'Obra ha fet impossible de defensar el català des de la dignitat anònima d'un ciutadà normal; el català només es pot defensar amb els seus esquemes. Per això la societat està desmobilitzada i desmoralitzada.

  Endavant i una abraçada.

  Tomeu

Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 9.224.706 missatges
 • 218.574 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat