Notícia

Els Mossos es desboquen a Barcelona

amena_31
amena_31
Després de les violentes càrregues d'ahir al matí i al migdia, els Mossos d'Esquadra van acabar el dia amb una nova batalla campal pel centre dels carrers de Barcelona. A les vuit del vespre s'havia convocat a la Plaça Universitat una manifestació per protestar contra la desproporció policial en el desallotjament dels estudiants tancats a la UB de Barcelona des del novembre i les posteriors càrregues. En total milers de persones (5.000 segons els estudiants, 2.500 segons els Mossos) hi participaven. El recorregut de la manifestació es va dirigir pel carrer Pelai fins a la Rambla, però allà hi van trobar una dotació de Mossos que després de diverses càrregues els va fer desviar-se cap a la Via Laietana (pel carrer Fontanella).

Els joves es van dirigir aleshores cap a la Plaça Sant Jaume, amb la intenció de protestar davant el Palau de la Generalitat. Allà però els esperava un espectacular desplegament dels Mossos que va començar a carregar indiscriminadament contra estudiants, vianants, periodistes i novament contra tot el que van trobar al davant [vegeu-ne el vídeo]. La brutalitat i desproporció dels Mossos va ser tal que les escenes de pànic de vianants, estudiants i altres es van repetir durant hores enmig d'una autèntica batalla campal [vídeo] barrejada amb corredisses i policies atonyinant estudiants, periodistes, turistes i de retruc un nen de 10 anys que es trobava a la zona amb els seus pares.

carregues-mossos-estudiants-mar2009-6_94.jpegEl caos en aquells moments era absolut, emprant paraules d'un diari tant poc sospitós d'antisistema com La Vanguardia, i les escenes de la policia atonyinant gent que no estava fent res d'extraordinari recorden, com va dir un professor ahir, altres èpoques. Els Mossos es van encarregar també d'agredir diversos periodistes que cobrien els esdeveniments. Novament es van repetir les escenes del matí, però encara amb més cruesa: els Mossos perseguint els estudiants que fugien pels carrers adjacents de la Plaça Sant Jaume, per tot el barri Gòtic i també pel Born. La imatge dels manifestants amb la pancarta "Prou Brutalitat Policial" rebent càrregues i cops de porra és especialment significativa.

Poques hores abans, a mitja tarda, el director general dels Mossos, Rafael Olmos, havia dit en una compareixença que l'actuació de la policia catalana havia estat "proporcional" degut al comportament "extremadament violent" dels estudiants, i que les càrregues i lesions causades als periodistes a les càrregues del matí havien estat un error que "lamentava", però que s'havia produït perquè els periodistes es trobaven molt a "primera fila", on resulta difícil distingir-los dels manifestants.

carregues-mossos-estudiants-mar2009-7_86.jpegLes imatges i els vídeos, però, contradiuen de totes totes Olmos. Als vídeos ni es pot veure el comportament violent dels estudiants (sempre que no es consideri violent fugir de les porres o protegir-se dels cops), ni es pot veure com aquests provoquen. Al contrari, els causants dels aldarulls són sempre els mateixos, i porten casc i porra. A més a més a les imatges es pot veure clarament com en un moment donat els Mossos es dirigeixen a un grup de periodistes, clarament identificat (amb càmeres i identificacions) i separat dels manifestants, i els agredeixen [vegeu-ne el vídeo (i un altre vídeo de menys qualitat)]. Vegeu també la galeria de fotografies de David Datzira. [imatge: instant anterior a l'agressió al periodista d'ADN Guillem Valle. La instantània desmenteix la versió d'Olmos en el sentit que els Mossos van confondre periodistes amb manifestants]

El balanç final de tot plegat, mig centenar de ferits, entre estudiants, mossos periodistes i vianants, inclòs el nen de 10 anys.

El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) havia denunciat ja al matí les agressions als professionals de la informació durant les càrregues dels Mossos. També ho va fer el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), que va manifestar el seu "rebuig més absolut" a l'actuació policial, i han recordat les frases, en castellà, que han dit els Mossos a alguns fotoperiodistes, com ara "no te quiero ver más por aquí, pírate o te doy" o "te he dicho que salgas de aquí, coño". El Col·legi ha reiterat que els periodistes anaven degudament identificats i que no estaven barrejats amb els manifestants.

Opina

Configuració
 • IGNASIcat 15.688 9 115 👍 1.928

  Que podem esperar d'un cos policial fundat pel botiflerisme absolutista dels segle XVIII i amb el vist i plau de Felip V.

  Mossos aneu a mamar-la

 • dracnou 2.997 12 597 👍 1

  He defensat als Mossos d'Esquadra en mes d'una ocasió però veig que anava equivocat. Jo deia que no era cert que la "nostra" policia es comportes amb brutalitat, si mes no, no mes que altres policies d'arreu del mon. Desprès de veure les imatges d'ahir a la nit ho poso en dubte.Tenim una policia brutal i embrutida, descatalanitzada (l'idioma vehicular de la majoria de mossos es el castellà), xulesca i provocadora.
  Em penedeixo de les meves antigues defenses d'aquest cos que se'm fa estrany, d'aquesta guàrdia pretoriana al servei d'un senyor absolutament inútil, sobrepassat pels aconteixements i sense un equip mitjanament qualificat per desenvolupar la feina encomanada.
  Hola Gossos, adeu Mossos.

  • __4355__ 1.287 13

   Aquesta colla de mercenaris formen part d'un cos de policia que és dels més brutals d'Europa, parlen castellà, són xulescos i no saben viure en democràcia. S'atreveixen a hostiar als moviments socials i en canvi amb la màfia bancària i patronal ni es mouen. Policia catalana? Quin riure.

 • pirata1714 27.138 9 37 👍 755

  Varis apunts que tothom hauria de saber:

   

  -Els Guardia Civils entren a Mosso per via directe sense superar proves.

  -És el cos amb més denúncies per tortures i agresions d'europa.

  -A la carrega d'abans d'ahir a primera hora del matí els estudiants estaven asseguts al terra tallant el trànsit amb els braços alçats. http://blip.tv/file/1891138

  -Al mig dia van tornar a carregar indiscriminadament quant els estudiants estaven amb els braços alçats. http://blip.tv/file/1891860

  -Per la nit van pegar a 31 periodistes i van ferir a un nen de 10 anys. La única provocació fou els copets amb les banderetes i van repartir a mansalva. Parleu amb qualsevol que fós a la manifestació.

   

  Els professors donen suport als estudiants:
  http://www.tv3.cat/videos/1092159/Els-professors-donen-suport-als-estudiants

   

  Per cert, cansa un poc el xiu expiatori dels Mossos, ara ja no es parla de Bolonya: DIDAC RAMIREZ, MORESO, DIMISITIU!

   

  Salut.

Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 8.934.914 missatges
 • 209.076 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums