Notícia

Mesclant política i esport

amena_31
amena_31
cuatro_espanya_futbol_65.jpegQuantes vegades hem sentit allò de que "no s'han de mesclar política i esport"? Ho hem sentit en boca d'autoritats esportives espanyoles, del govern espanyol, premsa, ràdios, televisions espanyoles, i fins i tot d'algun esportista -espanyol, és clar-. Resulta que barrejar l'esport amb reivindicacions polítiques és nociu per al "bon nom" de l'esport. És anar "més enllà" del que "ha de ser" l'esport, només competició "sana", sense interessos polítics.

Ho estem veient aquests dies amb els Jocs Olímpics de Pequín 2008. La premsa espanyola ens està demostrant el que és no barrejar política i esport. Només cal fullejar o visitar la plana web d'algun mitjà esportiu espanyol -i no tant esportiu- per adonar-se que en cap cas mesclen política i esport. Quan parlen de "los nuestros" o de "nuestras medallas", quan retransmeten en directe amb l'infumable "po-de-mos" o l'antiesportiu i dubtós "a por ellos!". Ho vam veure a l'Eurocopa de Futbol, quan els locutors espanyols aprofitaven la final de la competició per recordar que "este equipo nos representa a todos! Viva España!". Si això no és aprofitar l'esport per fer política, no sé pas què ho deu ser.

El mateix concepte de seleccions "nacionals" ja és fer política. Els Jocs Olímpics són en escència un enfrontament entre nacionalismes. Defensar la bandera de la pàtria (i de quina pàtria?) contra altres pàtries. Quan parlen de no mesclar política i esport, obvien l'escència dels Jocs Olímpics. Representants de federacions espanyoles competint sota una bandera espanyola, amb fans espanyols també amb banderes espanyoles animant-los. Política i esport? No s'han de barrejar. Ho diuen per quan competeix alguna selecció catalana. "Esteu mesclant reivindicacions polítiques amb l'esport!", ells també ho fan, però aleshores és "espíritu sano".

Mesclar política i esport és el que fan tots els països del món. La Xina ha prohibit les manifestacions "polítiques" durant els Jocs Olímpics. Què vol dir això, que Espanya i la resta de països no podran exhibir les seves banderes polítiques ni fer celebracions polítiques? No, vol dir que els "altres" com el Tibet (o els Països Catalans, o EuskalHerria) no podran fer manifestacions polítiques "extraesportives". Els altres, els oficials, sí que poden.

No s'ha de mesclar política i esportiu, diuen els mitjans espanyols, que alhora informen que el golfista espanyol Sergio García ha quedat tercer a l'US Open de Golf, sense ni tant sols mencionar qui ha quedat primer i segon. A qui li importa? L'espanyol ha quedat tercer, la informació deixa de ser interessant en aquest punt. Obrir un diari esportiu espanyol, o mirar la seva plana web, és quedar xop de política. Un espanyol ha quedat 17è en marxa, dos espanyols passaran a la final de natació, Alonso ha quedat 8è als entrenaments -no cal dir qui ha quedat primer-, la "ÑBA" (!) només pensa a guanyar la medalla d'or de bàsquet als Jocs Olímpics, un espanyol queda tercer en motociclisme, en 250cc, tampoc no cal informar de qui ha guanyat. Vamos España! Banderes "rojigualdas" per tot arreu, celebracions, exaltació del nacionalesportisme espanyol. Els anunciants se sumen a la festassa política "ser español no es un orgullo es una responsabilidad". Tela.

El cas més flagrant el vam poder veure i escoltar durant la retransmissió d'una de les semifinals de la Champions League de futbol de la temporada passada, entre el Chelsea i el Liverpool. A falta d'un "representant espanyol" a la final, amb qui anaven els locutors espanyols? Doncs amb el Liverpool... perquè tenia a les seves files dos o tres espanyols. Sublim. Són incapaços de gaudir d'un esport pel propi esport, necessiten analitzar qualsevol competició i deduir a qui han d'animar de manera que es beneficiï a Espanya. Si al Liverpool hi juguen 3 espanyols, cal animar al Liverpool doncs, perquè quedi clar que Espanya està per sobre de ningu.

Bons exemples d'això en són també la Fórmula 1 i la NBA. Qui seguia a l'Estat espanyol la Fórmula 1 abans que hi aparegués un espanyol amb opcions a guanyar? Ningú. Ara en canvi tothom se sap les escuderies els noms dels pilots i els circuïts. Qui seguia la NBA abans que Gasol hi anés a jugar? Mentre en Pau va ser dels Grizzlies, ens vam haver d'empassar partits dels Grizzlies fins a la sopa, tot i que de fet perdien gairebé sempre. De cop i volta milers d'espanyols eren fan dels Grizzlies "porqué alli juega un epañó!". I res, quan se'n va anar als Lakers, doncs tots dels Lakers, cap problema, "hay que seguir al epañó!".

El que hauria de ser habitual, que quan no juga el teu equip puguis gaudir de l'esport i ser imparcial, per als espanyols és missió impossible, no poden. En cas que no hi participi un equip espanyol necessiten analitzar quina victòria interessa més a Espanya, per seguidament passar a animar sense reserves aquell bàndol. Ha de ser trist ser així.

Això és "no barrejar política i esport". És el mateix que deia el president de la Federació Espanyola de Patinatge, Carmelo Paniagua, a l'assemblea de la Federació Internacional (FIRS) de Roma, on es discutia si s'acceptava o no la selecció catalana d'hoquei. Ho deia amb el passaport espanyol a la mà. Deia que els de l'hoquei català no podien tenir una selecció catalana "perquè" tenien passaport espanyol. No s'ha de mesclar política i esport, diuen.

Ells ho fan sempre, però el que de debò volen dir és que som nosaltres, els de Salses a Guardamar, els qui no hem de fer-ho. No mescleu política i esport, afirmen, mentre es passen els anys parlant de l'orgull de lluir la samarreta espanyola, de defensar la pàtria. Les consignes contra l'enemic fan esfereir "A por ellos!!". Sona molt esportiu, molt de joc net. "A por ellos!!".

Quin punt en comú tenien les portades de la gran majoria de diaris espanyols -esportius o no- l'endemà que la selecció espanyola de futbol guanyés l'Eurocopa de futbol d'enguany? La frase "Viva España!!". No s'ha de mesclar política i esport, ha quedat clar.

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 8.876.193 missatges
  • 207.038 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums