Notícia

Els docents de les universitats del Principat hauran de conèixer el català

amena_31
amena_31
Segons ha informat avui TV3, la Generalitat del Principat i els rectors de les universitats públiques i privades de l'Estat espanyol han arribat a un acord segons el qual tots els professors docents, tant de l'Estat com de fora de l'Estat, tindran com a requisit el coneixement del català per a accedir a una plaça de professor a les universitats principatines. En l'actualitat el professorat de les universitats del Principat té com a "mèrit" el coneixement de la llengua catalana, però no com a requisit. Tot i així la normativa depenia específicament de cada centre.

Així mateix a tot el personal acadèmic d'aquests centres universitaris a partir d'ara li serà exigit el nivell C de català. Els nous temporals disposaran de dos anys per aprendre'l. Hi haurà una excepció a aquesta nova normativa; els especialistes "molt reconeguts" d'alguna especialitat concreta no estaran subjectes a aquest requisit. Algunes universitats, com la Universitat de Girona (UdG) ja exigeix als docents que contracta el coneixement del català des de l'any 2005.

Opina

Configuració
 • pirinenc 19.068 12 59

  Especialistes "molt reconeguts". Això és tan ambigu que fa una mica de pudor. Qui determina on és la barrera d'ésser "molt reconegut" i ésser "normal". Qui ha publicat més llibres és molt reconegut? Qui ha publicat més articles és més reconegut?

   

  De totes maneres és una bona notícia. El que és increïble és que encara no s'exigís el nivell C de Català a tot el personal docent universitari.

 • EmulatorQ Usuari sumador 55.976 14 6 👍 10.445

  S'ha imposat la lògica, finalment.

 • uribcn 522 11

  Jo no veig la notícia, de que serveix que el coneguin i/o l'entenguin , la notícia fora que l'haguessin d'usar.

  • RepOfCat 852 13

   Bé , per ara un pas més a la normalització. Ara matix qualsevol podria denunciar a la universitat amb la llei del consumidor a les mans. Doncs contractes una classe en català i el professor te la dona en castellà.

   • uribcn 522 11

    jo t'ho dic per la meva experiència.

     

    estic estudiant turisme i l'any passat vaig decidir-me per la escola de turisme Mediterrani, em va semblar una escola prou bona i a sobre la tenia a prop de casa.

     

    Al pla d'estudis posava que les classes serien en català i  anglès però alhora de la veritat  només un parell d'assignatures eren en català, s'utilitzava més el català a la classe d'alemany que a la de geografia.

     

    Allò em va indignar, haver de pagar més de 4.000 euros em va fer decidir per la UOC, tot el contingut en català i diria que uns coneixaments més amplis.

     

    Aquests dos motius sumats a la "retirada" dels meus colegues de la carrera va provocar el canvi.

 • FrancescCiuta 10.609 13 188 👍 9

  Visca! a les universitats principatines ja es pot emprar el català amb tots els docents (llevat d'excepcions!). Aquí hem arribat ja? I només fa dos dies que es va morir en franco! Com avançam dins l'espanya plurarl!

 • JordiS 10.400 13 170

  Tot el que sigui mantenir el model actual de xarxa educativa unica teoricament en catala i practicament gairebe nomes en castella es nomes una trampa del PSOE per aconseguir el monolinguisme ara si que "sin que se note el cuidado", como ho demostra la recent estadistica segons la que a la ESO ni la meitat dels alumnes parlen en catala als seus amics. Pero sembla que no n'aprenem i continuem alimentant el nefast model actual amb la tonta excusa de no dividir un pais que, per una altra part, esta ja ben dividit com ho demostren els resultats electorals, les aficions futboleres i una senzilla estadistica de matrimonis mixtes que existeix pero que no es vol ensenyar.

   

  El que tenim que fre es exigir una escola en catala pels catalans i una en castella pels espanyols, i aixo desde el jardi d'infancia fins la universitat, com fan a Canada (angles i frances) o a Finlandia (Fines - Suec), paisos perfectament civilitzats i no pas a punt de que hi esclati una guerra civil. Deixem de fer invents, que mai ens en ha sortit ni un de bo.

   

  • Rigel 51.815 9 9 👍 17.970

   Però tenint en compte la moral de derrota que impregna els catalans, el resultat seria una xarxa d'escoles en castellà, i una xarxa d'escoles, no en català, sinó bilíngües. Això que dius tú només funcionaria si tinguessim la voluntat de fer que l'escola catalana fos en català. Però veient com es "defensa" la immersió linguística, l'invent no funcionaria gens.

 • cathalà 19.444 10 74 👍 1.624

   

  El que s'hauria de fer és obligar a fer les classes en català.

Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 8.902.008 missatges
 • 207.862 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums