Publicitat

Notícia

Air Berlin carrega contra el català i informa als seus usuaris que no té intenció d'usar-lo 'mai'

amena_31
amena_31
La companya aèria Air Berlin, que opera al nostre territori amb vols a Barcelona, Palma, Maó, Eivissa, València i Alacant, inclou en l'editorial de la revista Air Berlin Magazín, que posa a disposició dels seus ususaris, una crítica ferotge a la llengua catalana, de la que diu que "està arraconant el castellà". L'editorial, signat pel director general d'Air Berlin, Joachim Hunold, carrega també contra la suposada "imposició" de la llengua catalana que rep la seva companyia, que no empra el català per a res, ni en documents, ni el personal de vol, ni a la seva plana web.

L'editorial d'Air Berlin Magazín és la resposta a una recomanació enviada pel govern de les Illes Balears a totes les companyies de vol que hi operen perquè emprin "també" el català als seus vols amb orígens o destinacions illenques. Hunold es treu de la màniga a l'editoral que "el castellà ja no és una llengua oficial", perquè afirma que "hi ha pobles a Mallorca on els nens ja no parlen castellà. A les escoles, és una llengua estrangera més". Una gran vinyeta acompanya l'editorial, una caricatura d'un bavarès que diu "Si els catalans aquests vinguessin a Baviera, haurien de parlar el bàvar!! Maleïts siguin!".

Com ja hem dit l'atac de fúria anticatalana del director general d'Air Berlin té el seu orígen en una carta enviada per la directora general de Política Lingüística del govern balear, Margalida Tous, on demanen a els companyies aèries l'ús "també" del català. En concret la missiva començava: "Em poso en contacte amb vostè per indicar-li l'interès que el Govern de les Illes Balears té en garantir l'ús adequat de les llengües oficials de l'arxipèlag en les comunicacions que la seva companyia estableix amb els ciutadans que escullen Air Berlin per als seus desplaçaments". El text continua demanant "garantir que l'atenció que s'ofereix personalment al públic, així com la documentació escrita, la web, les instruccions als passatgers, etcètera, es facin en català, de la mateixa manera que ja es fa en d'altres llengües". La conselleria s'ofereix així mateix per "col·laborar amb la companyia per incorporar el català en l'atenció al client".

La resposta d'Air Berlin queda palesa al seu editorial: "He de donar cursos de català per decret als meus treballadors?? I els que volen a Galícia o al País Basc voldran que ens dirigim a ells en gallec o en basc?? És que ja no parlen castellà??". Hunold diu també que "la partició d'Espanya en nacionalismes regionals és un retorn als mini-estats medievals. Fins ara creia que viviem en una Europa sense fronteres".

La sorpresa per aquesta reacció al govern balear ha estat majúscula, doncs la petició era en un to perfectament conciliador: "lamentem que una carta feta amb esperit constructiu hagi estat tan mal interpretada". De fet des de la conselleria s'afirma que "El president Francesc Antich està molt preocupat pel tema, i sorprès, perquè existeixen unes bones relacions amb la companyia. Pensa que no s'ha interpretat bé l'esperit de col·laboració que proposa la carta, i té intenció de parlar directament amb Joachim Hunold".

Però Air Berlin no ha volgut rectificar ni una coma de l'editorial ni de l'opinió del seu director general. És més, Álvaro Middelmann, director general d'Air Berlin per a Espanya i Portugal, ha declarat que comparteix les declaracions de Hunold, i ha dit que aquest "ha exercit el seu legítim dret a la lliure expressió". A més a més també ha dit que el conflicte català-castellà és "real" i ha recordat el cas de la tercera hora de castellà a Catalunya. També ha dit que "el castellà està discriminat en alguns punts d'Espanya" i que "Air Berlin és una companyia europea, això ha de quedar ben clar, i per tant hem de garantir la llengua comú de tots els espanyols". Segons Middelmann, emprar el català seria "un greuge comparatiu amb altres regions".

La conselleria ha recordat que "en cap moment" la carta parla de sancionar ni de obligar, sinó que només "ofereix la col·laboració per millorar el servei de la companyia, i se li recorda que el català és oficial tant a les Illes com en altres punts de la península". De fet Air Berlin és l'única companyia que s'ha queixat del contingut de la missiva del govern balear.

La responstable d'Air Berlin a l'Estat espanyol, Ana Baschwitz, ha dit també aquesta tarda a Vilaweb que reafirmen tot el seu suport a l'editorial d'Air Berlin Magazín. Segons Baschwitz, Air Berlin "ja en té prou d'emprar el castellà" perquè és una companyia aèria internacional. De fet ha confirmat que no tenen cap mena d'intenció d'emprar ni català ni basc ni gallec perquè "tothom entén l'espanyol" i que no pensen ni emetre cap comunicat o nota de premsa sobre el tema, perquè "no cal".

Nombrosos usuaris estan enviant correus a la companyia per queixar-se i per advertir que faran boicot a Air Berlin. A Racó Català s'ha comentat el tema en aquest fil.

Opina

Configuració
 • cuc 916 17

  Cal bombardejar la seva web demanant l'us del català i una rectificació per l'escarni

 • ReiDelMam 7.605 14 284

  Informo a Air Berlin que no penso volar mai més amb la seva companyia.

 • dracnou 2.997 14 651 👍 1

  ¡¡¡Heil mein fhürer Joachim Hunold !!!!

 • __17213__ 3.109 12 👍 56

  Hauriem de fer una bona campanya contra aquesta gent. Una web d'adhesions i enviament de correus, per exemple.

   

  A veure si després de la selectivitat puc fer quelcom.

 • grinfild Usuari sumador 25.130 15 45 👍 4.382

  Jo ja els hi he escrit 2 emails a aquests pocavergonyes!

 • Pendent 340 13

  Boicot des de ja mateix a Air Berlin!!!  Passeu-ho als contactes, a tothom!

 • pirinenc 19.068 13 82 👍 2

  Per motius de feina i personals volo i viatjo bastant. No he volat mai amb Air Berlin però vist això no tinc intenció de fer-ho "mai". 

   

  Vist això de volar amb Air Berlin "ni ganes".  

   

  Però que s'han cregut aquesta gent?!!!

   

 • IGNASIcat 15.912 11 116 👍 2.133

  sit heil sit heil sit heil sit heil sit heil sit heil sit heil sit heil sit heil sit heil!!!!

  BOICOT I PATADA AL CUL ALS NAZIS AQUESTS.

  EM PENSAVA QUE ELS ALEMANYS EREN DEMÒCRATES I EVOLUCIONATS

  • oscar_tarragona 1.550 12 971

   A tu també se te'n va la olla una mica, als Països Catalans hi ha nazis i no per això som tots nazis, a més només mostra una actitud lingüística desfavorable, pel que fa a la resta de la política no en sabem res d'aquest energúmen, no crec que siga recomanable titllar-lo de nazi i molt menys estendre-ho a tots els ciutadans alemanys, com ja he dit.

 • __2393__ 10.333 15 👍 2.071

  model de carta per enviar al formulari de la seva web (si treballeu a una universitat, per exemple):

   

   

   

  Dear public relations department of Air Berlin,

  I'm a catalan scientist, and frequent flyer, and I will never fly with your company due to the declarations of Joachim Hunold concerning my country.  I will also inform my co-workers of these declarations and most of them will surely have a similar reaction.  We are a technology department and many of us fly to congresses around Europe and the rest of the world.

  Yours sincerely,

  Nom,

  Departament,

  Universitat

   

   

 • torracollons 10.863 15 195 👍 6

  ... afirma que "hi ha pobles a Mallorca on els nens ja no parlen castellà. A les escoles, és una llengua estrangera més"

   

  Es clar, es que deuen parlar alemany, ja que en molts llocs de Mallorca els rètols son gairebé tots en alemany. Imperialistes colonitzadors i excloents dels autòctons; de fet, com els espanyols.

   

  De fet ha confirmat que no tenen cap mena d'intenció d'emprar ni català ni basc ni gallec perquè "tothom entén l'espanyol"

   

  I si algún dia Catalunya i-o les Balears esdevenen independents, tampoc emprarà la seva Companyía el català?

   

  Cada dia es més clar que mentre no assolim l'independència ens tocarà patir greuges i humil.liacions per despreci manifest dels ideològicament colonitzadors.

  • PPCC al poder 4 11

   Escolta, per què no inclous el País Valencià dins la independència?

   Per bé que hi haja molta gent ací que no la vulga també n'hi ha que sí i no m'agrada sentir-me discriminat.

   Per cert, si vole no serà amb Air Berlin...

 • aigua_clara_ 2.984 15 653

  Vaja, no he tingut "el plaer" de volar mai amb Air Berlín però potser, per ser tan imbècils, ja ni se'm passa pel cap la idea.

   

  Visca Ryanair i Easyjet en català!

 • vich 7.706 16 279

  apart de fer-hi boicot.

  Hauriem de fer un enviament massiu de mails!

   

  • maarc1714 1.418 11 👍 34

   si una campanya per fer entendre a aquest carallots que això no és i no serà mai espanya per molt que ho digui la constitució i que la llengua propia de catalunya és el català

  • llamp 48.615 17 10 👍 12.154

   No Vich, un enviament massiu no. Cal un tocar les tecles oportunes i fer-lo "vibrar" o sigui que el votin, a ell i a la meuca de la seva public relations, que curiosament ha estat treballant a Espanya i posaria les mans al foc que ho és d'espanyola.

 • Jaumot 6.630 16 323 👍 71

  Realment és ben bé que hi ha gent que és dura de mollera.

 • Pandinosauria 10.031 11 213

  Si no volen els meus quartos el complauré.

   

  Tots contents, així.

 • Mitridates 7.665 15 280

  Jo això del boicot ho veig un poc absurd... és evident que els d'esta companyia són un poc capullos però si tirem a fer boicot cabria preguntar-nos perquè boicotegem una empresa que discrimina el català i comprem molts altres productes que s'han fet al preu de l'explotació de persones en condicions infrahumanes en fàbriques i bancals, destrucció de la selva i la ruïna i la fam de milions d'humans. Realment totes les empreses estan fins al coll de merda, i la majoria ignoren el català, estos pardals com a mínim mos parlen a la cara.

   

  I si volen divertir-se, que parlen amb Rosa Díez que ella els entendrà.

 • Lluita1714 5.334 14 400

  Diuen que ofereixen molt bons serveis, però nomès per això de la llengüa demostra que el seu servei es una puta merda.

   

  Easyjet, vueling, clickair, Ryanair aposten pel català.

   

  I tambè s'ha de lluitar perque renfe llarg recorregut ens parli en català que pràcticament no ho fan així com la web on no es pot fer cap tràmit en català.

 • Mikaku 2.914 14 657 👍 369

  Aquests alemanys estan ben volats, i després s'esgarrifen si algú els hi fa un "Hai Hitler!!" aixecant la ma en plan broma.

   

  Déu n'hi do, la púrria de gent que corre pel món.

   

  Em reafirmo amb el fet que realment no acabarem mai viatjant per les estrelles.

 • sardanista 2.864 14 668 👍 2

  Ja sabem d'una companyia de vols que no hem d'agafar per anar a Alemanya.

 • Barratinaire Usuari sumador 8.480 14 256 👍 6.462

  La mare que els va parir...

   

  En fi, els hi enviaré un mail dient que accepto que no usin el català, però que en compensació reobrin l'antiga linia aèria Base Aliada - Dresden. Em consta que fa uns 50 anys era una línia molt saturada.

 • llamp 48.615 17 10 👍 12.154

  Jo era airberliner.

   

  Hi ha una qüestió que em sembla i,portant. La Frau que anomena sembla radicada, pel seu curriculum vitae a Espanya.

   

  Ja varem tenir un cas semblant amb l'oposició d'una vicepresidenta del PArlament europeu -i vicepresidenta d'en Borrell, Pepe-. També era estiuejant crònica de la costa andalusa.

   

  Espanya maquina i usa els seus zombies.

   

  Però el Hurnold és director de la Companyia, no de cap divisió terrotorial.

   

  Penso que es pot fer, i cal fer, alguna cosa.

   

  A mi m'agradaria disposar de la traducció literal de la Editorial del Magazine -que suposo que s'inclou en els vols.

   

  Cal saber què ha dit -o li han fet dir- a en Hurnold per poder donar una resposta seriosa.

   

  Al web d'Air Berlin hi ha els contactes del gabinet de premsa de la empresa matriu -no de la puta subcontrata.

   

  Repeteixo que m'agradaria tenir una traducció

 • rapinyaire 1.789 12 903

  Per sort o per desgràcia vaig emprar una vegada esta companyia per anar de València a Dusseldorf (anada i tornada), i ja vos dic, que malgrat tindre 15 anyets aleshores i que no tenia encara massa consciència nacional (i poquet amb el tema de la llengua), que em vaig endur un molt mal sabor de boca d'esta companyia. Va ser, per mi, el pijor vol que he realitzat. Ja es que ni m'atengueren en català, es que ni tan sols vaig poder entrendre res si no era en alemany o anglés, absolutament ningú del personal de l'avió entenia ni tan sols el castellà (que no es que ho trobara lo que tocara, però si allò normal, per molt que ens pese, en vols realitzats dins l'Estat espanyol)...

   

   

  En fi...em reafirme en la idea de que aquesta companyia és basura, i moltes més raons que tinc a partir de hui.

 • RepOfCat 852 14

  Jo proposu torcar-lis una mica el crustó. Apart dels mails , que li podriem dir que no tindria ous si enlloc de catalans fòsim jueus o recordar-li les tropes alemanes en la última guerra. Aniria a Airberlin ja sigui a l'airoport o a una oficina o per telèfon , grabar-ho i denunciar-los per no complir amb la llei. Estaria bé que amb 100 denúncies com a minim els hi arribés un paquet de multes per pagar.

 • Revontuli 1.736 13 915

  Quins sants collons que tenen!!!

  Ells són l'exemple de respecte lingüístic? Sobretot a Balears no??

  És increïble, no es mereixen el boicot, no, crec que es mereixen molt més...

   

  Ah per cert! Sort que Frankfurt havia servit tant per fer conèixer arreu, i especialment a Alemanya, la cultura i la mentalitat catalana, que si no arriba a haver-hi la fira potser directament fan servir els avions d'Air Berlin com a luftwaffe per bombardejar Balears, Principat i País Valencià...

  No en teníem prou amb els espanyols que ara s'hi apunten els alemanys... A FER LA MÀ!

 • onofre 7.880 12 273 👍 938

  Culleres, que ignorant. Vull pensar que només és un manipulat i, alhora, un curt de gambals. Amb tot, el meu trònic ja el tenen. És el que sempre dic: l'autonomia que ens cal és la de Portugal. Independència JA!

 • xaviri 4.466 13 480

   

  Bé, doncs amb aquesta editorial s'haurà de tenir en compte els rumors periodístics sobre que emergeixen sectors neonazis a tot Europa

 • subz 118 15

  També ha dit que "el castellà està discriminat en alguns punts d'Espanya" i que "Air Berlin és una companyia europea, això ha de quedar ben clar, i per tant hem de garantir la llengua comú de tots els espanyols".

   

  Air Berlin, com a companyia europea, el que ha de fer primerament, es complir les lleis de cada pais on opera, i les administracions competents per la seva banda, han de fer-les complir.

  • llamp 48.615 17 10 👍 12.154

   Exacte subz,

    

   Una empresa ha de complir les lleis sinó serien pirates

    

   A mi m'estranya que tot un director en una editorial que legiran els seus clients se la jugui d'aquesta manera.

    

   O és que aquesta "opinió personal", que dèi la senyora Bauschswitz està molt generalitzada i han volgut captar als clients filo-aixafacatalans...

 • llamp 48.615 17 10 👍 12.154

  "Airberlin Macht Frei"

   

  Nou slògan corporatiu

 • llamp 48.615 17 10 👍 12.154

  I com aquest senyor pensa que sóm a la edat mitjana doncs el lligarem a la picota al mig de la plaça (S'haurà de fer un tour itinerant) perquè tothom li pugui llançar fems.

   

  Esquarterar-lo amb quatre cavalls o millor quatre rucs catalans quedaria bé com a final de festa.

 • emuaj Usuari sumador 4.651 15 463

  apostaria que l'editorial l'ha redactat l'Alvaro no sé què (amb aquest nom...) , i no pas un alemanyot.

 • Em pots parlar en català? 143 11

  A la seva web, a l'apartat de "premsa" hi ha els següents correus electrócnics:

  abpresse@airberlin.com, yborn@airberlin.com, cloeffler@airberlin.com, nbernhardt@airberlin.com, aweber@airberlin.com, alexandramueller@airberlin.com, jball@airberlin.com, Karl-Hermann.Hansen@ltu.de, miriammueller@airberlin.com, mdoberschuetz@airberlin.comsmanitz@airberlin.com,


  Quan escriviu un correu podeu posar totes aquestes adreces en l'apartat CC. D'aquesta manera s'envia una copia del correu a cada adreça electrónica i podrem fer més soroll amb menys feina.


  Hi ha qui diu que no té sentit enviar correus massivament, és fals!

  Està demostrat que aixó els provocarà perdues econòmiques. Ja que , per una banda, hauran de perdre temps obrint els correus i mirant que hi diu. Per altra banda, si els hi adjuntem fotografies i fitxers que tinguin forces kb, podem fer petar els seus sistemes.


  Salut i lluita!!

 • arrancanaps Usuari sumador 16.663 12 105

  Jo, com que no se gaira anglès, he agafat com a model la carta del enriquito i la he adaptat una mica... Ja els hi he enviat. Diu així:

   

   

  Dear public relations department of Air Berlin,

   

  I'm a Catalan and frequent flyer, and I will never fly with your company due to the declarations of Joachim Hunold concerning my country. I will also inform my employees of these declarations and most of them will surely have a similar reaction.

   

  Catalan, like German, is an European language and in Europe, it is the seventh most used ….

   

  http://en.wikipedia.org/wiki/Catalan_language

   

  Yours sincerely,

   

  Nom Cognom i Cognom 

  empresa.com

   

   

 • llamp 48.615 17 10 👍 12.154

  Cal anar directes a la seva iugular.

   

  La Frau Goebels li ha intentat rentar la cara (jo també opino igual, ha dir, i és que de fet jo penso que li ha fet dir ella).

   

  Diu que el Hurko aquest parla per ell mateix i no per la companyia (Doncs jo penso que en un magazina de la companyia un director ha de parlar de la companyia i no utilitzar-la per les seves quixotades espanyolistes)

   

  Creieu-me, es pot anar per ell, i per la Goebels i Don Alvaro de passada.

   

  Cal que comencin a apendre que els catalans tenim males puces quan ens toquen el voraviu i que the game is over i que s'apartin les criatures com el kartofen aquest o la seva cap dfe premsa vallisoletana.

   

   

 • EmulatorQ Usuari sumador 64.874 15 6 👍 19.981

  No penso volar mai amb aquests nazis lingüístics. Penso enviar-los un correu de protesta.

 • Algú 17.118 14 99 👍 1.418

  Air Berlin

   

  Boycott Air Berlin.

  Boicot a Air Berlin.

  Nazis heraus.

 • dracnou 2.997 14 651 👍 1

  Comentari extret de Nacio Digital : fotem a airberlin

  si estau emprenyats enviau el seguent text a airberlin@airberlin.com signant a la part inferior

  Herr Joachim Hunold
  Generaldirektor Air Berlin

  Sehr geehrter Herr Joachim Hunold,

  Als katalanisch sprechender Bürger Mallorcas bin ich wirklich enttäuscht über die unglücklichen Äusserungen, die in Ihrem Magazin zu lesen waren.

  Es ist tatsächlich die Mehrheit der balearischen Bürger, die die katalanische Sprache als Muttersprache hat, weshalb natürlich viele Menschen bitter enttäuscht darüber sind, dass Ihre Sprache schlechtgemacht wird; und dass im Hinblick auf die Tatsache, dass Mallorca einer der wichtigsten wirtschaftlichen Standpunkte Air Berlins ist und zum Aufbau des Air Berlin- Flugnetzes in entscheidendem Masse beigetragen hat. Insbesondere die lange Zeit der sprachlichen Unterdrückung, welche die katalanischsprachigen Teile des spanischen Staates unter General Franco zu erdulden hatten, hat zur logischen Folge, dass die Bürger in der heutigen demokratischen Gesellschaft mit und in ihrer Sprache leben möchten.

  Ich bin mehr als überzeugt, dass der Service, ihre Fluggäste auch in katalanischer Sprache zu informieren, von ihren balearischen Kunden als ein schönes Zeichen der Verbundenheit Air Berlins mit Mallorca sowie den anderen katalanischsprachigen Teilen des spanischen Staates verstanden würde und in nicht zu unterschätzendem Masse zu einer weiteren Festigung der deutsch-mallorquinischen Verbindung beitragen wird.

  Mit fereundlichen Grüssen,

  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

  Sr. Joachim Hunold,

  director general de Air Berlin

  Benvolgut senyor Hunold:
  Com a persona que coneix la realitat de les Illes Balears i com a client d'Air Berlin vull manifestar la meva decepció per l'article recentment publicat a la revista Air Berlin Magazin en què, lluny de mantenir una relació de respecte cap a la llengua catalana que utilitzen molts dels usuaris de la companyia, s'hi expressen informacions que falsegen, tergiversen i criminalitzen la nostra realitat lingüística. Amb aquest article Air Berlin no actua com una empresa que ha de donar servei als ciutadans i ciutadanes, sinó com un agent en contra de la llengua que parla la majoria de la societat de les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya malgrat la repressió lingüística patida durant la dictadura militar del General Franco.

  Sr. Hunold, voldria aprofitar l'ocasió per fer-li notar que l'empresa que vostè dirigeix, tot i tenir Mallorca com un dels seus centres operatius, no ofereix cap informació als usuaris en la llengua pròpia d'aquesta terra. Pensam que no seria cap trasbals per a una companyia aèria tan implantada a casa nostra que el català es vehiculés com a llengua d'informació, de la mateixa manera que respecta i fa servir els idiomes dels altres territoris en què opera. D'aquesta manera acontentaria una gran part dels seus clients i consolidaria les relacions d'amistat entre Mallorca i Alemanya.

  Atentament

 • __24744__ 27.971 9

  Jo no demanaria per parlar-hi, amb ell, jo li aniria a trencar la cara, amb comitiva i cotxe oficial per portar-me fins a casa seva.

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.301.898 missatges
 • 221.326 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat