Notícia

Es presenta a Barcelona el Cercle d'Estudis Sobiranistes, amb la independència com a única via

amena_31
amena_31
Avui al vespre es presenta a Barcelona el Cercle d'Estudis Sobiranistes, amb el vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) Alfons López Tena i l'escriptor i catedràtic de Dret Constitucional de la UPF, Héctor López Bofill, al capdavant. Aquest nou moviment aplega intel·lectuals i professionals de tots els sectors de la societat catalana. El Cercle, que ha presentat també el seu manifest, considera la "independència" com a l' "única sortida viable".

En declaracions a la premsa, López Bofill ha recordat que el Cercle "no vol incidir en la vida política qüotidiana, sinó que el seu paper serà el de treballar, estudiar i proposar com es pot fer la independència de Catalunya, i com es pot crear un estat dins de la Unió Europea". I és que aquest nou moviment "no és un partit polític, sinó un cercle d'estudis". Per a Bofill "el règim autonòmic està esgotat i la sortida és la independència". Segons el catedràtic, "si arribés a un ampli acord al Parlament, i la independència la votessin més del 55% dels catalans no ho aturaria ningú".

Entre els membres de la nova plataforma hi podem trobar també l'ex-consellera de la Generalitat, Carme-Laura Gil, Xavier Solano, Miquel de Palol, el politòleg Roger Buch, o Jaume Rañé, entre d'altres. Malauradament el Centre encara no disposa de plana web on informar-se millor d'aquesta plataforma i de qui hi resta adherit. Bofill i Tena han confirmat a aquest mitjà que una de les intencions del Centre és establir una "via" cap a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, una mena de "full de ruta" a l'estil del marcat al Nord d'Irlanda o el que marca el Partit Nacional Escocès (SNP) a Escòcia, d'ençà de la seua victòria als comicis.

Bofill, en declaracions al programa Els Matins de TV3, ha declarat també que considera que ara mateix "no hi ha voluntat per part dels partits polítics catalans de ser independentistes". A continuació, i pel seu interès, reproduïm el manifest de presentació del Cercle d'Estudis Sobiranistes:


Manifest del Cercle d'Estudis Sobiranistes

Catalunya viu un moment crític. La situació de dependència d'un Estat que ens és contrari, la manca d'un Estat propi, està conduint la nació a la decadència econòmica i social, a la impossibilitat de desenvolupar polítiques competitives i de benestar, i a l'afebliment dels trets d'identitat cultural i lingüística imprescindibles per cohesionar la societat. Les condicions són pèssimes per assumir les oportunitats de la globalització i la competència en els mercats europeu i mundial, el progrés científic i tecnològic, la preservació de la singularitat cultural, la societat del coneixement,  la nova immigració o la sostenibilitat mediambiental. D'altra banda, els intents per reformar l'estatut polític que evitin aquesta davallada han estat infructuosos i la reforma estatutària de 2006 s'ha encallat en el ja crònic incompliment per part de les institucions de l'Estat espanyol i a l'espera dels pronunciaments d'un Tribunal Constitucional sense garanties d'imparcialitat i al servei de la nació espanyola, que anorrearan l'Estatut.
 
Entenem que la via autonomista es troba esgotada, que el problema essencial dels dèficits que pateix la nació rau en la política de discriminació econòmica, cultural i social contra Catalunya que sistemàticament exerceix l'Estat espanyol, avalada pel disseny constitucional sorgit d'ençà de la transició, que impedeix al poble de Catalunya i al seu Parlament decidir el futur de la nació, reduint l'autogovern a una mera descentralització administrativa i escanyant la societat catalana detraient-li any rere any més d'un 10% del P.I.B., més de 19.000 milions d'euros que cada any van a Espanya i no tornen.

No ens resignem a la decadència i la desaparició, no volem perdre la dignitat i l'orgull de ser catalans, és l'hora del tremp dels homes i les dones lliures i patriotes, i d'establir les condicions per decidir la constitució de Catalunya en Estat independent integrat a la Unió Europea, en exercici del dret d'autodeterminació reconegut per Nacions Unides per a tots els pobles, en aplicació del principi democràtic, i en el marc dels Convenis de Viena sobre Tractats internacionals i de successió d'Estats.
 
Cal que els estaments polítics, socials i cívics responguin amb l'ambició necessària per fer de Catalunya una nació que assumeixi les pròpies responsabilitats i decisions, que donin forma i sentit al batec d'una societat que no es resigna, i que bandegin la desorientació, l'absència de gosadia, la tenalla de les servituds cap als poders fàctics espanyols, la manca d'honestedat i la incompetència, que han conduït a una bona part dels nostres representants a un atzucac que els impedeix plantar cara a la crisi i oferir una solució sobiranista creïble i viable.
 
Una majoria social favorable a la constitució d'un Estat propi exigeix que la sobirania centri l'agenda política, social i cívica de la nació amb un pla seriós i pautat, basat en un debat sincer i complet entre els partits, les organitzacions socials i les institucions, que basteixi espais i accions de sobirania i culmini amb un referèndum d'independència. Estem convençuts que cal atiar els dirigents polítics, socials i cívics perquè a través de les institucions es vinculin els dèficits que pateix la nació amb la situació de dependència de l'Estat espanyol, alhora que cal donar a conèixer a la societat totes aquelles oportunitats econòmiques, socials, acadèmiques, culturals i tecnològiques que Catalunya està perdent pel sol fet de no ser un Estat i no poder decidir lliurement allò que mes li convé.

Així mateix, entenem que la majoria social necessària que doni suport a un procés independentista per la via estrictament democràtica no es construeix amb horitzons vagues ni amb una apologia a la satisfacció de polítiques socials que cap govern de la nació és capaç de dur a terme com a conseqüència de la situació de dominació política i d'espoli fiscal a què Catalunya està sotmesa.
 
Nosaltres estem convençuts que és el mateix procediment amb horitzons clars i terminis definits i l'existència d'un debat institucional amb la societat extens i rigorós allò que generarà la majoria social necessària per guanyar un referèndum de sobirania. De fet, les enquestes d'opinió ja remarquen que hi ha una majoria de ciutadans que consideren que l'actual marc autonòmic és insuficient i entenen que l'avenç en l'autogovern només és possible a través d'un Estat propi. L'Estat on som, esclerotitzat per forts elements centralitzadors i uniformistes, no està en condicions d'esdevenir un Estat plurinacional, on les nacions catalana i espanyola hi fossin en peu d'igualtat.

Ens basem en l'experiència d'altres nacions europees sense Estat que han accedit en temps recents a la independència per via democràtica o estan en procés d'aconseguir-ho, en les quals el sobiranisme també era minoritari en l'inici del procés i on la mera activació d'una política d'orientació independentista ha fet créixer exponencialment el suport social en un termini breu. També tindrem en compte l'existència i l'experiència de realitats polítiques europees i d'arreu que han demostrat la viabilitat no només econòmica sinó també social, cultural, acadèmica i tecnològica de la independència política d'Estats de dimensions similars o d'alguna manera propers a Catalunya com Irlanda, Suècia, Noruega, Finlàndia o Suïssa; tot generant reflexions i estudis útils i pràctics que nodreixin la societat catalana i els seus representants d'ambició i confiança en les forces pròpies.

És l'hora, doncs, de contribuir a la creació i consolidació de factors reals de poder catalans (empresarials, ideològics, mediàtics, energètics, de benestar i de seguretat) que proporcionin avenços tangibles en la consecució de l'objectiu sobiranista. En aquest context, els membres del Cercle d'Estudis Sobiranistes, integrat per intel·lectuals i professionals, homes i dones competents, patriotes, i dedicats a nodrir d'idees un projecte de plenitud nacional, representants de les diverses sensibilitats del catalanisme, ens constituïm com a grup de reflexió i de debat, amb l'expressa voluntat de servir de catalitzador per propulsar el procés que ens porti a la fundació d'un Estat de la nació catalana independent en la Unió Europea com a marc de benestar, de riquesa, de pluralisme, d'igualtat d'oportunitats, de llibertat i de virtut cívica.


Catalunya, setembre de 2007

Opina

Configuració
 • sarabastall 3.365 13 603
  Una de les iniciatives més engrescadores que he vist en molt de temps.

  Poc a poc es van completant les passes cap a la independència.

 • jamessbd 4.370 14 492

   
  López Tena: "Espanya era el país del meu pare, però no és el meu"
   
   
  El Cercle d'Estudis Sobiranistes ha presentat el manifest per a la independència, on el vocal del CGPJ ha fet una defensa dels nous catalans

  El Cercle d'Estudis Sobiranistes, presidit pel magistrat Alfons López Tena i l'escriptor i professor de dret Héctor López Bofill, ha presentat avui a Barcelona el seu manifest, que fa una crida a treballar per l'autodeterminació. El Cercle aplega intel·lectuals i professionals que creuen que la via autonomista està esgotada i que 'no hi ha cap més sortida que la independència', segons que ha explicat López Bofill. Vilaweb ha preparat un vídeo de l?acte.

  En l?acte de presentació, López Tena ha fet una defensa aferrissada dels nous catalans. Ha declarat que els independentistes no tenen per què anar contra Espanya, sinó tan sols a favor de Catalunya: ?Jo sóc fill d'andalús. M'estimo Espanya i la llengua castellana. Però Espanya no és el meu país. Era el país del meu pare. Però no és el meu?. En la mateixa línia s'ha postulat el diputat escocès de l'SNP Therry Gibson qui s'ha mostrat convençut que els catalans d?origen andalús o castellà també es beneficiarien d'una Catalunya independent. "Ha arribat l'hora de la independència. No veig cap raó per la qual Catalunya no pugui ser un estat independent", ha conclòs.

  'Vista la crisi palpable que viu la societat catalana en tots els àmbits: social, econòmic, cultural, lingüístic, i la situació de paràlisi de la classe política, l'única sortida és la independència', ha afirmat, convençut, López Bofill.

  El Cercle ha nascut per donar resposta al que consideren un esgotament de la via autonomista que està portant Catalunya a una 'decadència econòmica i social' i fa impossible desenvolupar polítiques competitives i de benestar i debilita la identitat cultural i lingúística. El grup ha dit que estaria disposat a col·laborar amb els partits polítics que han defensat el dret a l'autodeterminació: CiU, Esquerra i ICV. De fet, Hèctor López Bofill ha definit el grup com un 'braç intel·lectual i acadèmic' d'un moviment que pretén implicar tota la societat, tant dirigents polítics com empresarials i socials.

  L'acte d'avui ha comptat amb el suport explícit de l'Scottish Nacional Party d'Alex Salmond, a través del diputat Kenneth Gibson. El partit nacionalista que governa Escòcia està decidit a convocar un referèndum d'autodeterminació el 2010.

  Entre els membres de la plataforma hi ha Carme Laura Gil, Jaume Renyer, Pilar Dellunde, Roger Buch, Fèlix Martí, Albert Batalla, Miquel de Palol, Xavier Solano i Albert Royo. La intenció del Cercle és de traçar el 'full de ruta' cap a la independència, una fita, diuen, que ha d'arribar 'en tot cas, abans del 2014'.
   
  Font: http://www.vilaweb.cat
   
   
 • Lleidatans 2.190 11 794 👍 882
  La confabulació dels Llopis!
 • jvv 15.517 14 120


   
  Bona iniciativa
   
 • Daniel1714 2.168 14 801
  Senzillament SENSACIONAL!!
  Espero que la cosa tiri endavant amb seriositat i amb el recolzament necessari.

  Això ja no o para ningú.

  Cada un de nosaltres a la nostra trixera!!!!

  INDEPENDÈNCIA JA!!!


 • eric 5.405 16 393 👍 212
  anem que sortim de mare./è
 • EmulatorQ Usuari sumador 63.758 15 6 👍 18.754
  Endavant amb la iniciativa! 
 • xurrupet 1 11

  Magnífica iniciativa que feia temps que s´hauria de haver posat en marxa.
   
  Perque , el temps ès amb el que l´estat espanyol s´aprofitat des del  1714, amb totes les seves perverses estratégies ( repressió,genocidi cultural i linguistic,proteccionisme econòmic versus submissió,cofoisme català,inmigració descontrolada,espoli fiscal, transicions etc,etc... ) tot aixo ha necessitat temps molt de temps i quan mes temps els hi donem, la seva estrategia, anirá aconseguin el seu objectiu, fernos desapareixer com a cultura amb un  proces d´asimilació constant i molt perseverant ,aconseguin la substitució linguistica amb lleis educatives ,inmigració descontrolada, espai comunicatiu monolingüe,
  deficit d´inversions en infraestructures que debiliten el procès de desenvolupament econòmic d´un pais com el nostre i de la nostra capital, no com la seva ( veieu el video de Madrit a yahoo, impressionant !!!, a part d´insultarnos com a pais i poble ), un degoteig inacabable de mala educació i fatxenderia espanyola.
  Parem donç el rellotge, deturem el seu temps,donem pas per fi al nostre temps.
   
   
  Pd: Carod para de marejar la perdiu.... i des de la teva posició no els hi donguis mes temps
   
   
   
   
 • lliureipensador 425 12

  Ahir vaig tenir la sort d'escoltar els dos López a la carpa de l'Arc de Triomf. Ja coneixia en López Tena d'haver-lo vist a Òmnium. Sincerament, penso que és l'exposició més clara, més raonada i planera que he sentit mai de perquè no hem de perdre més temps a Espanya. A aquest home li hem de posar més tribunes i deixar-lo parlar. S'està jugant el seu lloc de treball (a Madrid hi ha una campanya en marxa per treure'l del CGPJ), per això té més valor la valentia que mostra dient el que diu.
   
  Si aquesta sensibilitat és la que s'acaba imposant a CiU (i no la del Duran y Lérida) i ERC s'hi implica a fons, serem lliures. Amb la col·laboració de tots els partits no dependents d'Espanya i de tota la gent honesta que vol viure en un país lliure, ho aconseguirem.
   
  Primer el país, no el partit. Que no ens estronquin el somni els partidismes i els personalismes.
   
   
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.251.483 missatges
 • 219.463 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat