Notícia

Opinions: José Luis Morán, l'universalista de Benicàssim

amena_31
amena_31
És tota una declaració de principis, no hi ha dubte. I més tractant-se d'algú proper al PSOE. Morán és un universalista, un home superior, un d'aquests prodigis que la natura crea de tant en tant i que lògicament no tenen pàtria perquè la seva pàtria és el cosmos.

Les declaracions de José Luis Morán, director del Festival Internacional de Benicàssim, al diari Avui són tan grotesques que no mereixen cap tipus de comentari. Però hi diré algunes coses perquè la impotència intel·lectual no justifica l'estupidesa. Quan la periodista li pregunta si s'ha plantejat portar grups que cantin en català, Morán respon que no i en diu les raons: "no crec en nacionalismes, crec més en la gent que mostra la seva cultura d'una manera més massiva perquè arribi a més gent. [...] Prefereixo donar suport als qui canten en castellà que als qui canten en èuscar, català o gallec. No es tracta de reduir, sinó de tendir a un món en què puguem comunicar-nos millor i no mirar-nos tant nosaltres mateixos".

És tota una declaració de principis, no hi ha dubte. I més tractant-se d'algú proper al PSOE. Morán és un universalista, un home superior, un d'aquests prodigis que la natura crea de tant en tant i que lògicament no tenen pàtria perquè la seva pàtria és el cosmos. Pensa -tot i que amaga aquest pensament- que hi ha llengües i cultures superiors i llengües i cultures inferiors. ¿No li recorda al lector certa ideologia centreuropea, aquest punt de vista? La llengua i la cultura dels catalans, dels bascos i dels gallecs serien inferiors i la llengua i la cultura espanyola, que són les de Morán, serien superiors. Per tant, ¿qui, llevat d'un boig, d'un pagerol o d'un retrògrad, gosaria imposar des d'un escenari unes cançons que són l'expressió musical d'una inferioritat manifesta? Per sort, hi ha nivells. I el nivell el marca la llengua espanyola, que, com sabem, és la llengua que els pobles oberts, simpàtics i comunicatius adopten libèrrimament tot avergonyint-se de la pròpia.

alexandre_49.jpegDiu Morán que "no es tracta de reduir, sinó de comunicar-nos millor". I, és clar, per tal de comunicar-nos millor cal reduir el nombre de llengües i cultures i deixar-ne només unes poques entre les quals, ves per on, hi ha la seva. És a dir, que, segons el director del Festival Internacional de Benicàssim, l'involucionista no és el qui vol reduir a mitja dotzena les sis mil llengües del planeta, sinó el qui malda per salvaguardar-les totes. Pobre Morán, se serveix de les paraules per amagar la seva ideologia sense adonar-se que no hi ha delator més inclement que el llenguatge.


Víctor Alexandre és periodista i escriptor

Opina

Configuració
 • cathalà 22.873 11 57 👍 6.063

   
  D' aquests falsos universalistes també n' està ple l' Ajuntament de Barcelona. Només cal veure els grups musicals que hi ha en els concerts que organitzen.
  • larsson 28.249 14 35 👍 4
   Sí, però aquí encara no ho expliciten, com si ha fet el tal José Luis Morán. Quan penso en què "Esquerra" ha fet possible l'hegemonia a Catalunya d'aquesta colla d'espanyolistes disfressats de cosmopolites, se'm regiren els budells.


   Només cal llegir cada dia la columna del "cosmopolita" Miquel Giménez, a e-notícies. Aquest "intel·lectual" del PSC-PSOE, en les setmanes que porta escrivint en aquest mitjà, ha fet servir gairebé tot l'argumentari de Ciudadanos:
    
   - "A mi m'importen les persones"
   ...això vol dir que la nostra llengua i cultura no importen... mentre l'Estat espanyol vetlla per la llengua i cultura espanyoles.

   - "Cultura catalana és la que es fa a Catalunya, independentment de la llengua"
   ...però quan la cultura espanyola es projecta al món ho fa... només en espanyol.

   - "Els impostos els paguen les persones, no els territoris"
   ...jo no sé si els territoris paguen impostos, però aquí veureu com els recullen.

   - "La independència no portarà millores en infraestructures"
   ...podem anar a pitjor, en tot cas?

   - "A Catalunya, per triomfar, cal malparlar d'Espanya"
   ...mentre tots els mitjans de masses catalans són en mans socialistes (TVE-3, PSCiódico, CatRàdio, CatInformació, COMRàdio, Barcelona TV...) o del sobiranista Conde de Godó (La Vanguardia, RAC1, 8TV). I recordem com PSC i CiU van negar la llicència de TDT a Vilaweb+Òmnium+Cultura03.   Com diu en Víctor Alexandre, "Un socialista és algú que està a favor de la llibertat de les balenes, però en contra de la llibertat dels catalans".

   També diu un amic meu que aquest multi-cultis són els que es fonen de gust sopant en un restaurant nepalès, però això sí, adreçant-se als cambrers en espanyol.
   Perquè cal tenir cura de totes les cultures del món... llevat de la catalana!
 • grinfild Usuari sumador 24.966 15 45 👍 3.937

  Anava a dir que Glissando* havia tocar a Benicàssim, però ho he mirat bé i no, sabeu allò que sents ploure i no saps d'on... ?
   
  Resulta que un grup britànic va dir que Glissando* era l'únic grup ""espanyol"" que coneixien... a la roda de premsa del FIB. Els periodistes deurien flipar.
   
   
  Glissando* comença a donar-se a conèixer arreu. El 16 d'agost passat van actuar al Popkomm, una de les fires musicals més importants d'Europa dins la mostra Barcelona, zona bastarda, presentada per l'SGAE i que també incloïa les actuacions de Macaco, Wagner Pa, Ojos de Brujo i Ensaladilla Sound System. D'altra banda, la formació britànica Electric Soft Parade va declarar a la roda de premsa del Festival de Benicàssim que Glissando* és l'única banda de l'estat espanyol que coneix. Glissando* i Electric Soft Parade van coincidir en un concert a la sala Razzmatazz de Barcerlona en commemoració del primer aniversari del cicle Flavor of the month.
 • Flix 846 16 👍 18
  Sigur Ros canten en islandés, suposo que per això al 2002 al final van caure del cartell i no hi van tocar. L'universalista potser se'n va adonar i no els hi va deixar anar... o no, perquè sembla que malden per a portar-los al festival... contradicció?
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.240.815 missatges
 • 219.115 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat