Notícia

Opinions: La fiesta 'nacional'

amena_31
amena_31
Amb la celebració d'una nova corrida a la Monumental, Barcelona ha estat escenari d'un espectacle patètic aquest cap de setmana; especialment per la hipocresia política que suposa declarar-se ciutat antitaurina l'any 2004 i organitzar curses de braus el 2007. Hom dirà que una cosa és la declaració oficial feta per l'Ajuntament i una altra la legislació de la Generalitat. És cert. Però també ho és que totes dues institucions estan governades pel mateix partit, el PSC, un partit que, no fa gaire, va tenir un enfrontament amb ERC al govern municipal per aquesta qüestió.

I és que el PSC és el garant a Catalunya de la simbologia nacional espanyola, fins i tot de la més execrable: la Fiesta nacional. La hipocresia, per tant, consisteix a tenir una llei aprovada pel Parlament -la Llei de Defensa dels Animals- i permetre, alhora, la celebració d'espectacles en què els animals són torturats fins a la mort. La hipocresia consisteix a tenir competències plenes per prohibir la tortura i no exercir-les. La hipocresia consisteix a fer un redactat que parli de protegir els animals i, alhora, sabent que la Monumental data del 1913, admetre en lletra menuda que podran ser torturats en places construïdes abans del 1988.

alexandre_49.jpegEl turment d'un ésser viu no ha de ser mai un espectacle plaent per a cap col·lectivitat humana que es consideri evolucionada. Per això no té cap sentit que els defensors de la Fiesta intentin desacreditar la resta del món argumentant que no es pot ser antitaurí i menjador de carn al mateix temps. No té cap sentit perquè -si bé és cert que els vegetarians demostren ser molt més conseqüents amb els seus principis- no és el mateix alimentar-se que torturar. Llevat, és clar, que algú alimenti el seu esperit amb la tortura o que consideri que el menjar no és prou nutritiu sense el patiment previ del menjat.

Tanmateix crida l'atenció que aquells que de les curses de braus en diuen art -així és com justifiquen el plaer visual que experimenten amb el patiment aliè-, parlin sempre de lluita noble i justa entre l'home i la bèstia. Ignoren, segurament, que la bèstia de què parlen té el cervell d'un canari i que, per tant, és una ridiculesa vantar-se de ser més intel·ligent que un brau. En tot cas, estaríem parlant de la mateixa noblesa i de la mateixa justícia que hi hauria en la lluita entre una persona normal i un deficient mental. Espanya s'ho hauria de fer mirar, francament. És bastant patètic tenir com a símbol nacional el paradigma de la covardia.


Víctor Alexandre és periodista i escriptor

Opina

Configuració
 • Un_Valencià 219 12

  Sempre he pensat que aquesta gent que s'ho passa bé veient com es fa patir i con es mata un animal, son gent amb algun tipus de malatia mental.
   
  Són sàdics reprimits, que arriben amb el seu sadisme fins on la llei els hi permet.........Estic segur que si la llei permetés torturar infants, molts d'ells ho farien.
   
  Alguna cosa no funciona adequadament en el cervell d'un afeccionat als bous, aquesta manca de sensibilitat envers el dolor alié és una tara, no se si congénita o adquirida per la mala educació........Pero és una tara mental.
  • Josep-Llinars 71 11
   Tens tota la raó.
   Estic amb les teves tesis i amb les de l'incansable Alexandre.
   També n'estic segur que si tornessin a fer el circ romà on els més desvalguts eren destripats per bèsties o havien de matar un altre pobre infeliç, hi hauria molts dels amants de la "fiesta" que s'hi apuntarien.
   També en dirien "art".
   Una gran vergonya. Evidenment qui voti PSC ja sap el que vota.
 • cathalà 22.872 11 57 👍 6.063

   
  El fanatisme espanyol ho justifica tot. Des de la Inquisició a les curses de braus.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.240.813 missatges
 • 219.115 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat