Notícia

Empresonat al Nord d'Irlanda un conegut activista irlandès

amena_31
amena_31
La setmana passada la justícia britànica va empresonar a Gerry McGeough, un conegut activista irlandès molt vinculat a la cultura catalana; de fet col·labora amb alguna revista cultural catalana i està casat amb una catalana. L'arrest es va produir durant les eleccions del passat 7 de març al moment del recompte de vots. Actualment està empresonat a la presó de Maghaberry del Comtat d'Antrim per una possible implicació en uns afers de l'any 1981 contra la corona britànica.

Aquest passat dijous 22 de març havien de decidir si el tancaven a la presó durant un any o bé el deixaven en llibertat sota fiança. Finalment, com que no s'han trobat proves que demostrin que estés implicat en algun afer contra la corona britànica, s'està investigant la suposició de que tingui delictes per Alemanya. S'ha post-posat la fiança per dijous de la Setmana vinent que serà quan es dictarà la sentència final i se sabrà si sortirà de la presó o no.

McGeough es va presentar en les ultimes eleccions de l'Assamblea d'Irlanda del Nord com a independent. La seva campanya electoral suposava una amenaça seriosa a les ambicions dels altres partits polítics. Segons els mitjans de suport de McGeough, la manera d'aturar el seu possible èxit en aquestes eleccions ha estat detenint-lo i acusant-lo de fets ja prescrits.


sinn_fein_38.gifEx-membre del Sinn Féin i de l'IRA

Gerry McGeough va ser membre del Sinn Féin i era un dels principals homes forts d'en Gerry Adams fins que va veure que el partit es debilitava catòlicament i va decidir de formar un partit independent. El fet que en Gerry Adams acceptés la policia britànica al Nord d'Irlanda, el va fer enfurismar encara més.

McGeough té actualment 46 anys i com molts nord-irlandesos, ha hagut de lliutar molt per defensar els seus drets com a catòlic-republicà. Ell va ser una persona activa amb la campanya d'en Bobby Sands l'any 1981. A causa de moltes circumstàncies en la seva vida, es va fer voluntari de l'IRA i va ser empresonat per implicacions de tràfic d'armes a Alemanya.

També és l'editor de la revista The Hibernian Magazine irlandesa, i a part de ser un gran patriota irlandès és una persona molt amiga dels catalans. De fet, la seva dona és catalana i a través de la revista també està promovent la llengua i cultura catalana, amb temes i reportatges sobre Catalunya. És un gran defensor de la llengua i la cultura irlandesa i es va graduar a l'Escola Universitària del Trinity College a Dublin amb un Grau d'Honors en Història l'any 2003. L'any següent va assolir un Diploma considerat de gran nivell a la Universitat de Dublin i va passar a ensenyar història.


Reproduïm a continuació un article de la Montse Corregidor, amiga personal de McGeough i autora d'alguns articles sobre Catalunya al The Hibernian Magazine:


LLIBERTAT PER EN GERRY MCGEOUGH

Em veig obligada a fer aquest escrit i demanar la llibertat d'en Gerry McGeough. Gerry és l'editor de la revista The Hibernian Magazine irlandesa. Ell és d'Irlanda del Nord i a part de ser un gran patriota irlandès és una persona molt amiga dels catalans. De fet, la seva dona és catalana i gràcies a això, molts cops em demana d'escriure en el seu magazine temes sobre Catalunya perquè a part de donar-me una oportunitat de promoure la nostra llengua i la nostra cultura, està interessat en aprendre sobre la nostra cultura.

En Gerry té actualment 46 anys i com molts nord-irlandesos, ha hagut de lliutar molt per defensar els seus drets com a catòlic-republicà. Ell va ser una persona activa amb la campanya d'en Bobby Sands l'any 1981. A causa de moltes circumstàncies en la seva vida, es va fer voluntari de l'IRA i va ser empressonat per implicacions de tràfic d'armes a Alemanya.

En Gerry és un gran defensor de la llengua i la cultura irlandesa i es va graduar a l'Escola Universitària del Trinity College a Dublin amb un Grau d'Honors en Història l'any 2003. L'any següent va assolir un Diploma considerat de gran nivell a la Universitat de Dublin i va passar a ensenyar història. Va ser membre del Sinn Fein i era un dels principals homes forts d'en Gerry Adams fins que va veure que el partit es debilitava catòlicament i va decidir de formar un partit independent. El fet que en Gerry Adams acceptés la policia britànica al Nord d'Irlanda, el va fer enfurismar encara més.

En les eleccions del passat 7 de març de 2007, el van arrestar en el moment del recompte de vots i actualment està empresonat a la presó de Maghaberry del Comtat d'Antrim per una possible implicació en uns afers de l'any 1981 contra la corona britànica. Ell no es cansa de dir que és innocent però sembla ser que hi ha algú que necessita tenir tancat a algú per justificar alguna causa. Aquest dijous havien de decidir si el tancaven a la presó durant un any o bé el deixaven en llibertat sota fiança.

Finalment com que no van trobar cap prova que demostrés algun afer contra la corona britànica, li estan ara mirant de trobar delictes per Alemanya i han post-posat la fiança per dijous de la Setmana vinent que serà quan es dictarà la sentència final i se sabrà si sortirà de la presó o no.

En Gerry és un gran patriota, és una persona excel·lent i és també un gran pare de família, una persona incansable. La seva campanya electoral suposava una amenaca seriosa a les ambicions de molts polítics. La manera d'aturar-lo ha estat detenint-lo i acusant-lo de fets ja prescrits.

Si algú es pensava que dependre d'Anglaterra podria ser millor que dependre d'Espanya, ja veieu que no és cert: tots dos països volen carregar-se tot el que representi un nacionalisme propi. Gerry està vivint al seu comtat amb la seva dona, la Maria, i els seus tres fills.

Que tinguis molta sort, Gerry i tal com diries tu mateix: God Bless for now. Beannachtaí (Que Déu et beneeixi).


Vincles Relacionats:

- Gerry McGeough's Blog
- Freegerry - web on es fa el seguiment del cas


Opina

Configuració
 • CAT.N.AZ 10.811 14 191 👍 105
  Seguire els esdeveniments.

  Aquest home es un exemple de ser compromes a uns ideals, a uns valors i el respecte per sobre de la seva propia causa... la llibertat.
 • grinfild Usuari sumador 24.622 14 46 👍 3.323
  Llibertat per en Gerry!
 • MLRJ 1 10

  En nom de la meva germana i d?en Gerry Mcgeough us volia traslladar aquest missatge  de part seva:

  "Volem donar les gràcies a la comunitat catalana d'Irlanda i al poble de Catalunya per les mostres de suport i simpatia que hem rebut en aquests crítics moments de la vida d?en Gerry i de la seva família.

  Confiem en el seu alliberament en els pròxims dies, mentrestant: Good bless for now (Bennachtai) Que Déu us beneeixi!

   

  Gerry, M. José i els seus tres fills

  • Montse C. 73 11
   Escolta, nosaltres estem aquí donant-vos suport.

   Tingueu només una mica més de paciència i ja està. Recorda que aquesta situació és temporal.

   Si mireu la web veureu que estarem sempre al vostre costat!!!   Una abraçada!!!
  • Arnau Usuari sumador 5.805 15 367 👍 892
   També formo part de la comunitat catalana a Irlanda, M. José estic en contacte amb la Montse C., en cas que necessiteu quelcom no tinguis cap dubte que des del sud de l'illa us donarem un cop de mà els catalans que vivim a Irlanda. Si necessiteu quelcom, no dubtis en contactar-me. Molts ànims a en Gerry.

   Salut i endavant. Que tot vagi bé.
 • Noemi-Dublin 1 10
  Com a catalana a Irlanda també expresso el meu sincer suport a en Gerry McGeough!!

  Hem de lluitar per les injustícies!!

  Llibertat per en Gerry!!

 • Marc_Dublin 39 10

  Tot el meu suport per en Gerry i la seva familia em aquests moments tan dificils, no us desanimeu, la bona gent esta amb vosaltres, anims Gerry! els catalans estem al teu costat!!
   
   
 • miriam rj 2 10

  Moltes gràcies pels vostres missatges d?adhesió i pel vostre encoratjament.

   

  Família de Mª José i Gerry

  • PILO 9.014 14 244 👍 1.044
   Tot el meu soport.

   Gerry
   • miriam rj 2 10

    Bones noticies!!

    El  Gerry  ja està a casa, ha sortit sota fiança .

    Moltes gracies!!   

    • Arnau Usuari sumador 5.805 15 367 👍 892
     Quina bona notícia, me'n alegro de tot cor.

     Molts d'ànims a en Gerry.

     Penjo la notícia:


     Bail given to arrested candidate


     BBC News
     Thursday, 29 March 2007
     Gerry McGeough was released on bail
     An assembly election candidate arrested as he left a counting centre has been released on bail in the High Court.

     Gerry McGeough, 48, from Carrick Castle Road, Dungannon, is charged with attempting to murder a part-time UDR soldier in 1981.

     He is also charged with possessing firearms with intent to endanger life. A co-accused was also bailed last week.

     Bail was set at £500, with a surety of £2,500, and Mr McGeough was ordered to report to police three times a week.

     A Crown lawyer alleged that Mr McGeough was a dissident republican opposed to the peace process and aligned to the Continuity IRA.

     But a defence lawyer said he had no interest in violence to bring about change.

     He said Mr McGeough had been living in the Dungannon area with his wife and family since last September, yet the police only arrested him as he emerged from the election count in Omagh in the full glare of the media.

     Mr Justice McLaughlin said he was saying nothing about the timing of the arrest as he was trying to keep the court as neutral as possible.

     But he said there was evidence that McGeough had been living openly in Northern Ireland and had sufficient roots to reduce the risk of absconding.

     His solicitor said later that the Police Ombudsman has agreed to investigate the circumstances surrounding McGeough's arrest.
      
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.011.629 missatges
 • 211.563 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums