Notícia

Apple deixa de banda el català

amena_31
amena_31
Apple no tornarà a incloure el català en el seu sistema operatiu tot i la propera actualització anomenada MAC OS X Leopard, segons ha pogut saber Racó Català. Aquesta és una vella reivindicació del col·lectiu d'usuaris del Mac que ja va sorgir en una campanya l'any 2005 juntament amb la pressió corresponent per part de la Generalitat al president d'Apple Steve Jobs. Finalment Apple va tornar a passar del català i la qüestió va arribar a la premsa especialitzada internacional .

Deixa estupefacte veure com Apple ignora una llengua amb prop de 10 milions de parlants com és la nostra, i més tenint en compte que sí reconeix idiomes amb molts menys parlants, com ara el suec o el danès. Aquest greuge només és explicable des de la ignorància i cal que Apple conegui la realitat del nostre país i esmeni la seva errada. Ara amb al vista posada a la nova versió ja hi comença a haver alguna crida per part de blocs com Tot Mac i de mesos enrere un fòrum per a impulsar la catalanització de la marca de la poma.

I és per aquest motiu que des de Racó Català emplacem els lectors a escampar una campanya de protesta que consisteix en enviar un correu electrònic a Apple. Per a fer-ho només us cal copiar i enganxar el text en anglès que trobareu a continuació en aquest formulari i omplir les vostres dades sense oblidar de triar l'opció "General comments" del desplegable "Category".

(si no sabeu anglès podeu llegir la versió en català que hi ha al final).


VERSIÓ EN ANGLÈS

Dear Mr. Jobs,

It looks like the firm you manage does not intent to translate into catalan language the next update of the operative system MAC OS X Leopard. Are you telling me that after so many years I will not yet be able to work in my own language? What am I supposed to do now? Am I supposed to consider buying a PC with Linux or Windows Vista, which happen to be available in catalan?

It may be convenient to remember that the freeway in front of the headquarters of Apple in Cupertino, the Juniper Serra Fwy, was named after one of the founders of California in the late XVIII century, Juniper Serra, who was the head of the first missions which became the seeds of the cities of San Francisco and San Diego, to name only a few.

Their mother tongue was catalan, same as Salvador Dalí and Antoni Gaudí, or like Pere Font, a franciscan monk to whom we owe the name of the city of Cupertino. Without exaggeration and with a little bit of humor we could say that had it not been for the catalans, maybe Apple would not exist nowadays or, at least your headquarters wouldn't be there.

If historical facts do not convince you and only commercial interests move you, I will say, now that Apple has announced the spectacular Iphone cell phone, that more and more firms are taking on catalan, like Nokia or Motorola. And your Google neighbors have long ago already done so and now will digitalize around 400.000 text volumes of the most important libraries of our nation, especially in catalan language.

Mr. Jobs, the catalan language is spoken by almost 10 milion people, many more than the number of speakers of languages such as swedish, danish, finnish and norwegian. I find impossible to understand why Apple doesn't translate into catalan the update of your operative system while languages with less speakers do have it. And same thing goes for Ipod and iTunes.

It is time for Apple, a firm which has up to now enjoyed of a high degree of faithfulness by catalan consumers, to be sensible to the needs of one of the most dynamic linguistic communities on the internet, identified with its own domain (.cat), and finally include catalan in all Apple products. Oh, and the splendid iPhone too, please!


VERSIÓ EN CATALÀ

Sr. Steve Jobs,

Sembla ser que l'empresa que vostè presideix no té intenció de traduir a la llengua catalana la seva propera actualització del sistema operatiu MAC OS X Leopard. De debò m'està dient que després de tants anys encara no podré treballar amb la meva llengua? Què he de fer, ara, plantejar-me si compro un PC amb Linux o Windows Vista que sí que els tindré en català?

Potser convé recordar que l'autopista que passa per davant de la seu d'Apple a Cupertino, la Juníper Serra Fwy correspon al nom d'un dels fundadors de Califòrnia a finals del s.XVIII i responsable de les primeres missions que acabarien essent les llavors de les ciutats de San Francisco i San Diego, per exemple. La seva llengua materna era el català, com ho era de Salvador Dalí o Antoni Gaudí, o com ho era la de Pere Font, un frare franciscà a qui devem el nom de la ciutat de Cupertino. Sense voler exagerar i amb un toc d'humor podríem dir que si no arriba a ser pels catalans avui potser Apple no existiria o, com a mínim, potser no tindria la seu a Cupertino.

Si els arguments històrics no l'acaben de convèncer i només el mou l'interès comercial li diré, ara que ha anunciat l'espectacular telèfon mòbil iPhone, que cada vegada hi ha més empreses que opten pel català, com ara Nokia o Motorola. I els seus veïns de Google ja fa temps que han optat pel català i ara digitalitzarà prop de 400.000 volums de les biblioteques més importants de la nostra nació, sobretot en llengua catalana.

Sr. Jobs, el català és una llengua parlada per gairebé 10 milions de persones, que supera amb escreix el nombre de parlants de llengües com ara el suec, el danès, el finès o el noruec. Em resulta incomprensible que Apple no tradueixi al català l'actualització del seu sistema operatiu si ho fa per llengües amb menys parlants. I el mateix passa amb l'iPod o l'iTunes.

Ja és hora que Apple, empresa que fins ara ha gaudit d'un alt grau de fidelitat per part dels consumidors catalans, sigui sensible amb una de les comunitats lingüístiques més dinàmiques d'Internet, identificada amb un domini propi .cat, i inclogui el català a tots els productes d'Apple. Ah i al flamant iPhone, també, sis plau!

Opina

Configuració
 • pukyxd Usuari sumador 13.532 13 150 👍 675
  Això amb el programari lliure no passa. :P
 • xmetralla 5.966 17 354 👍 49
  Correu enviat! La mare que els va parir!! No hi ha dret!! 
 • xivirrimpali 1.668 11 941 👍 6
  No en sabia res, una llàstima que una empresa com Apple no ofereixi els seus productes/programes/... en català.

  Correu enviat
 • Bulet 16.457 13 105
  Enviat! Molt bona la redacció de la carta.
 • Guillemot 1.718 13 920

      "Deixa estupefacte veure com Apple ignora una llengua amb prop de 10 milions de parlants com és la nostra, i més tenint en compte que sí reconeix idiomes amb molts menys parlants, com ara el suec o el danès. Aquest greuge només és explicable des de la ignorància i cal que Apple conegui la realitat del nostre país i esmeni la seva errada.(...)"
   
   
     No necessàriament és ignorància, pot ser el contrari: que saben que aquí tots coneixem l'espanyol. Fer menys versions és més econòmic.
  • Guillem 262 17
   El cost real de la inclusió d'una llengua més en sistemes preparats per a suportar-ne desenes és absolutament irrisori.

   El problema no és econòmic és polític. El maltès hi serà, el català no. Malta té estat, els catalans no.
   • Guillemot 1.718 13 920

    El cost real de la inclusió d'una llengua més en sistemes preparats per a suportar-ne desenes és absolutament irrisori.
     
      De de bo? Em pensava el contrari, gràcies per l'aclariment.
     
      Saps quin pot ser el cost exacte d'afegir-hi una llengua més o no?

    • ziol 7.202 14 299 👍 2.594
     No és un sistema com Windows que s'ha de compilar i provar per a cadascuna de les llengües, el Mac OSX és un derivat del Free BSD que d'entrada té suport nadiu per a diverses llengües, senzillament traduint les cadenes de text.
     En particular no se'n venen versions diferents per a cadascun dels idiomes, sinó que venen tot en el mateix disc.
     Afortunadament, perquè això vol dir que el puc posar en anglès, i no em molestarà mai de la vida amb missatges en espanyol. El teclat sí que es diu "Espanyol ISO" i porta una estanquera, però també hi ha el català (que és idèntic) però porta una senyera. Com a llengua de servei, el català sí que està suportat en origen al menys des de la primera versió de OSX, així, per exemple, les dates em surten en català o quan em baixo un programa multilingüe (independentment del navegador que faci servir) se m'obre en la versió catalana si és que existeix (aMsn o GeoGebra, per posar-ne dos que ara mateix tinc oberts)
     Suposo que és relativament econòmic fer a traducció, segurament els pesa més el fet que cada idioma de més que inclouen al seu sistema operatiu, són uns quants MB més en el CD i una mica de temps més d'instal·lació per a tots els usuaris del sistema de tot el món.
     • lebowski 2 11
      Pel que em consta, segons han comentat des de l'empresa que fa les traduccions del MacOs X a l'espanyol, francès, portuguès (i havien fet les del català del sistema 7) entre d'altres, el % més elevat de feina (dues terceres parts o més) correspon a l'"ajuda". En el cas dels Macs està molt cuidada, i traduïda a tots els idiomes (no com d'altres sistemes operatius, i no diré noms, que fora dels menús principals, tot apareix en castellà o anglès).
 • Menphis 46.343 11 11 👍 2.328
  Je he fet una carta i l'he enviada. A veure si amb tots els nostres missatges se'n fan ressó del problema i deixen d'ignorar aquesta llèngua!
 • jordimiquel Usuari sumador 26 15

  Amb aquesta carta...no crec que s?ho prenguin molt seriosament. I no es per criticar, però no hi ha que explicar-li a Jobs el que son els antics catalans, sinó, donar-li a veure el que podria guanyar!

  La carta em sembla poc professional i amb moltes pretensions. Podríem fer una versió alternativa...?

 • cagundena 1 11
  http://digg.com/apple/Catalonians_demand_Catalan_support_in_Mac_OS_X
  Fem-ho saber a tanta gent com puguem
 • Talaiòtic 2.376 12 754
  Fet!

  A veure si ens fan cas!

 • profetes 2 11
  Digg la noticia publicada a MacWorld
  cliqueu aqui:
  Anar a Digg amb la noticia de MacWorld

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.139.735 missatges
 • 215.607 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat