Notícia

Adobe i Motorola també s' 'apunten' el català

amena_31
amena_31
Pel que fa a Adobe Systems Incorporated, incorporarà el català de moment a dos dels seus principals productes, l'Adobe Reader i a l'Adobe Distiler. El Reader és el programa més emprat del món pel que fa a lectura de documents en format PDF, i el Distiler és el generador d'aquests documents.

Si a finals de l'any passat es va fer públic que Nokia decidia escoltar per fi als seus usuaris catalanoparlants i anunciava que durant el 2007 tots els mòbils de la multinacional finlandesa acabarien tenint el català com a una llengua més, ara són Adobe i Motorola les empreses que s'afegiran a oferir una versió catalana dels seus productes punters. Motorola té intenció d'aplicar als seus mòbils un procediment que serà semblant al que seguiran els terminals Nokia; la multinacional nordamericana anirà incorporant paulatinament el català als seus terminals durant l'any 2007, començant pel L6-i però seguint fins a abarcar-los tots.

Pel que fa a Adobe Systems Incorporated, incorporarà el català de moment a dos dels seus principals productes, l'Adobe Reader i a l'Adobe Distiler. El Reader és el programa més emprat del món pel que fa a lectura de documents en format PDF, i el Distiler és el generador d'aquests documents. El segon és un programa de pagament, però el primer es pot obtenir des de la web d'Adobe de forma gratuïta, tot i que no deixa de ser programari privatiu per aquest motiu, sinó que és el que s'anomena "estàndard obert" segons paraules del president d'Adobe Bruce Chizen en l'entrevista que li va fer El Periódico, on precisament confirmava la intenció de la companyia d'emprar el català en breu. La multinacional californiana ha decidit emprendre aquesta direcció després que la Generalitat hagi decidit adoptar com a estàndard els programes d'Adobe (Reader, Distiler) als seus arxius i al projecte d'Administració Oberta. La filial de l'Estat espanyol d'Adobe la dirigeix des de Barcelona Alfons Sort.

A més a més de tot això Sony Ericsson, la "Joint Venture" formada per la sueca Ericsson i la japonesa Sony, sembla decidida a incorporar també la llengua catalana als seus terminals mòbils, en una acció que segons sembla podria ser anunciada de forma imminent. L'efecte "dominó" que la intenció inicial de Nokia ha provocat al mercat sembla evident, així com va succeir també al món de la cervesa, quan Moritz va entrar al mercat, al de la llet quan ho va fer Llet Nostra, o al del cava i el vi, quan alguns fabricants van començar a etiquetar els seus productes en català i van arrossegar els altres fabricants a fer-ho per no quedar-se enrera.

Opina

Configuració
 • angel acebes 5.627 15 382
  Sony havia fet en català algun descodificador de TDT, oi?
  Sembla estrany que no hagués seguit amb altres productes.
 • caimarienka 4.295 13 498
  em pensava que Motorola havia posat el català a tots el mobils...  vaig tenir sort de comprar-me l'L6 
 • robert1 2.180 13 799
  Ja se'l poden confitar.  Adobe és especialista a dissenyar formats que ningú no necessita per a vendre el software que el genera i oferir "gratuitament" (però de forma privativa!) els visors.  El flaix n'és un altre exemple.
 • puigalder 4.967 12 437
  Tot i que sigui programari privatiu em sembla una mot bona notícia, per a tots aquells que el facin servir. 

  I per fí, sembla que podrem considerar la telefonia com a un àmbit normalitzat.
 • Menphis 46.432 12 11 👍 2.430
  Molt bona notícia! Ara només cal que també es produeixi aquest "efecte dominó" a altres ambits. (premsa, cinema,...)
 • Mikaku 2.883 14 663 👍 352
  Bona notícia!!

  Cal però que totes aquestes empreses segueixin el mateix criteri a l'hora de fer les traduccions de l'anglès al català.

  Seria molt important que totes elles es basessin en la Guia d'Estil de Softcatalà que es va fer juntament amb el TermCAT (Center de Terminologia Catalana).

  Si això fós així seria acollonant!.
 • Elo4 5.076 12 425
  Bona noticia, pero pel que fa al adobe reader, seguire fent servir el kpdf que va molt més rapid, es lliure i fa moltissim que esta en català.
 • Galazan 127 13

  Massa que han trigat, però veuen que així vendran més.

  És una bona notícia, jo ja fa temps que no compro productes si no són amb el català a l'etiqueta o als menús.
 • Talaiòtic 2.376 13 759
  Sí senyor! Aquestes són les notícies que necessitam escoltar!

  No obstant, no podem abaixar la guàrdia, si les grans multinacionals comencen a incloure el català en els seus productes és perquè no els costa gaire i si no temen perdre quota de mercat , i unes dècimes o centèssimes són molts euros al calaix, però la gran batalla de la llengua continua estant al carrer.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.286.737 missatges
 • 220.707 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat