Notícia

Opinions: L'impossibilisme d'Esquerra

amena_31
amena_31
Esquerra, no hi ha dubte, té tot el dret a flirtejar amb el suïcidi; el que és preocupant és que demani, a més, la complicitat dels qui l'han votada. Francament, no es comprèn tanta pusil·lanimitat. Més que res perquè si hi ha un tret que singularitza el votant republicà és precisament el rebuig a la subordinació que per espai d'un quart de segle ha caracteritzat la política de CiU.

La guerra de banderes que s'ha produït recentment a Catalunya s'assembla força a la que va tenir lloc l'abril del 2005 a Leitza (Navarra), per bé que amb diferents elements. A l'Ajuntament de Leitza, la Guàrdia Civil retirava la ikurriña i els ciutadans tornaven a posar-la. A Catalunya, Esquerra Republicana va retirar la bandera espanyola de la conselleria de Joan Puigcercós i José Montilla ha ordenat penjar-la de nou. És a dir, que l'espectacle ha acabat amb una nova humiliació d'ERC. El pitjor, però, és que si hem de jutjar ERC per la docilitat amb què acull les humiliacions que rep, haurem de concloure que ha trobat en la subordinació una font de plaer molt més poderosa que l'independentisme.

Esquerra, no hi ha dubte, té tot el dret a flirtejar amb el suïcidi; el que és preocupant és que demani, a més, la complicitat dels qui l'han votada. Francament, no es comprèn tanta pusil·lanimitat. Més que res perquè si hi ha un tret que singularitza el votant republicà és precisament el rebuig a la subordinació que per espai d'un quart de segle ha caracteritzat la política de CiU. O no sap ERC que el possibilisme genera un profund sentiment de frustració en tota societat sotmesa a una situació de greuge permanent sense horitzó de canvi? De fet, va ser la voluntat d'alliberar-se d'aquesta frustració el que va empènyer milers de catalans a votar ERC en les eleccions del 2003 i a posar en ella unes expectatives que el temps ha revelat com a excessives. Excessives per dues raons: perquè ERC, amb només 23 diputats, no podia anar gaire lluny i perquè la classe política catalana, infantil, espanyolitzada i covarda, no té la més mínima intenció de liderar un procés d'emancipació nacional. Així les coses, no és estrany que l'abstenció i el vot en blanc hagin estat la resposta de la societat a les dues darreres consultes que se li han fet. Ja se sap: un Estatut infame, indigne d'una nació que senti respecte per ella mateixa, i un horitzó desolador, com correspon a tot país subordinat, resulten molt poc persuasius.

És aquesta nova humiliació d'Esquerra, doncs, la que ha generat més frustració en els seus votants. I no ho dic per l'ordre de Montilla, sinó per la submissió amb què Esquerra l'ha obeïda. No és pas cap novetat l'espanyolisme del PSC, el que és sorprenent és que ERC li doni un vernís catalanista i el dignifiqui. A ERC no se la vota perquè acati una legalitat injusta -per a això ja hi ha el PSC i CiU, que són el paradigma de la subordinació- sinó perquè es rebel·li contra ella per mitjà de la desobediència cívica. La mateixa desobediència cívica que proposa la plataforma Sobirania i Progrés, que li és propera. Què farà el PSC si ERC es nega a penjar la bandera espanyola a les seves conselleries? Expulsar-la del govern? Tancar a la presó Joan Puigcercós? Prou de fer el ridícul, si us plau. No s'entén que ERC s'empari en la legalitat per fer just allò que sempre ha criticat. Després de les eleccions ens va dir que des del poder es pot fer molt més per Catalunya que no pas des de l'oposició i ara resulta que ni tan sols pot retirar la bandera d'un balcó. ¿És així com espera créixer en votants, seguint el manual espanyolista de Duran i Lleida o imitant ICV tot convertint-se en el majordom del PSC?

alexandre_49.jpegNingú no estima o odia una bandera pel que és, sinó pel que representa. Vull dir amb això que la bandera d'Espanya és la bandera d'un poble tan respectable com qualsevol altre i només un racista la menysprearia per raons ètniques. El rebuig català o basc a la bandera espanyola es fonamenta en una altra cosa, i és que simbolitza un poder hegemònic. És a dir, la supremacia d'un país sobre d'altres. Rebutjar aquesta hegemonia, per tant, a més d'una qüestió de principi és també una qüestió de dignitat. Passa exactament el mateix amb la selecció espanyola. L'aversió que hi ha envers ella a Catalunya o a Euskal Herria no és per la seva condició d'espanyola, sinó perquè, amb la seva hegemonia, impedeix l'existència de les seleccions d'aquests dos països i la seva projecció internacional.

No és correcte, per tant, promoure actes contra la Constitució, la Hispanitat o l'Estatut, com fa ERC, si no s'és capaç, alhora, de ser conseqüent en detalls merament simbòlics. I en aquest sentit, la pregunta és: si ERC no es veu amb cor de plantar cara al PSC en un tema menor com el de les banderes, com serà capaç de liderar un procés d'autodeterminació? No regia la mateixa llei en la legislatura anterior, i, això no obstant, per ordre dels aleshores consellers Joan Carretero i Xavier Vendrell, la bandera espanyola no onejava a Governació? Què ha passat perquè es produeixi aquest canvi? És menys catalanista l'Esquerra actual que la d'aleshores o potser és més espanyolista Montilla que Maragall? Em temo que aquest interrogant situa ERC a la vora del penya-segat, perquè encara que opti lògicament per la segona opció li serà difícil defugir aquesta altra pregunta: Qui ha fet Montilla president de Catalunya? Heus aquí una qüestió que empaitarà ERC durant moltíssims anys.

No hi ha dubte, doncs, que l'argument de la legalitat no s'aguanta per enlloc; sobretot si tenim en compte l'absència de la bandera catalana en els edificis estatals, el manteniment de monuments franquistes en municipis governats per CiU –amb la connivència del PSC– o l'incompliment de la llei de Política Lingüística segons la qual tots els rètols comercials i les cartes dels restaurants han d'estar com a mínim en català. No compta aquesta legalitat? Diguem-ho d'una altra manera: si ERC vol guanyar-se el respecte dels seus votants, el primer que ha de fer és retirar la bandera espanyola de les seves conselleries i recordar al Partit Socialista que no ha estat Catalunya sinó Esquerra qui li ha donat la presidència.

És un mal negoci intentar captar votants aliens si pel camí, a més dels propis, es perd la dignitat. Tants anys criticant la política possibilista de CiU i ara resulta que la dignitat és secundària.


Víctor Alexandre és periodista i escriptor

Opina

Configuració
 • Perot lo lladre 3.743 14 554 👍 2

  Abans, els articles de Víctor Alexandre eren posats a Editorial i opinió... i hi estaven el temps suficient.
   
  Perquè ara no?
 • albertsurfer 2.129 14 809 👍 10
  totalment d'acord amb tot el que ha dit m'ha agradat força tot el que he llegit i te tota la rao. a veure si els d'ERC desperten o potser guanyaran alguns vots que diu buscar, però perdrà pel cami la gran majoria de vots independentistes.
  • Galazan 127 13
   No et preocupis, jo sóc indp, i els seguiré votant.

   Diquem només un parell de coses que facin d'ERC un partit no independetista (i que no siguin per temes de banderes o inutilitats per l'estil).
   • Pere Punyetes 845 12 👍 157
    Podries ser una mica més explícit en els temes que són una inutilitat com els temes de banderes?

    Mercès per endavant.

    • Galazan 127 13
     Ah, que potser en reverteix algun benefici pràctic el fet que no hi onegi l'estanquera?

     De fet si a mi m'ho preguntéssin només hi voldria l'estelada (roja). Però sé que a part del ressò mediàtic i les tensions al govern no hi hauria cap mena de benefici per a la ciutadania.

     Sí, potser els independentistes i els catalanistes en general ens sentiríem anímicament millor, ensenyaríem pit estariem orgullosos.

     Però a la resta de la població li serveix d'alguna cosa? No. No: perquè tu i jo sabem que això no els farà pas convertir-los en massa al catalanisme . De fet molt probablement es girin en contra una vegada més contra el catalanisme, perquè els medias ja se n'ocuparien de titllar-lo d'agressor contra la pau i la normalitat. De fet fins i tot els catalanistes caurien convençuts davant l'ofensiva mediàtica, per culpa de la pusilanimitat tant típica del nostre poble (i dels culers).

     Una cosa és útil i pràctica quan beneficia a tot el conjunt de la població, i no a una facció. Si usem aquesta tàctica, et ben juro que no sols el catalanisme, si no també l'independentisme, avançaran molt més que per una baixada de banderes. Més avall en dono alguns exemples del que seria més pràctic.
     • Pere Punyetes 845 12 👍 157
      Sí, si que serveix d'alguna cosa.

      Admeto que per a mi, i m'atreveixo a afirmar que per a tots els que estan a les rodalies dels meus punt de vista, em produiria una gran satisfacció veure desaparèixer l'estanquera.

      A la resta de la població, potrser hauriem de fer un estudi, no els serviria de res, però tampoc els faria cap mal, excepte potser els funcionaris de l'anomenada "administracion del estado" i les nets dels immigrant dels 60s que encara persumeixen de ser andalusos, etc...., però als immigrants que rebem ara no crec que els fes ni fret ni calor.

      Perdona, però no estic d'acord amb el teu gradualisme pujolista i et repeteixo el que ja t'he dit en un altre lloc, hi ha coses que no s'exclouen mutuament, tu pots defensar que onegi la nostra bandera en solitari i al mateix temps treballar per fer una bona llei per a regular el tema immobiliari, només per posar un exemple.

 • jordiesceptic 6.590 14 325 👍 74
  Corre un fil per aqui, encetat amb el teu article. Un fil, en el que ens hem dedicat al nostre esport de sempre. A fer-nos sang.

  Al afer de les banderes, s'hi ha sumat la historia de la "politització" de la llengua.

  Mes sang i fetge.

  Per no parlar de la tercera hora de castellà. Els silencis i les renuncies estant sent aclaparadors. I quan parlen, com en el cas de la "despolitització" del català, potser seria millor que restesin muts.

  El que entristeix de tot plegat, es que els dirigents d'ERC ens estant deixant (als independentistes) descolocats. Sense saber quin es el nostre lloc politic, fins i tot sentimental.

  De tota manera, i com natural, l'entessa, acabarà com el rosari de l'aurora. Cosa que es veu fins i tot amb la bola de vidre sense cobertura.

  I ja veurem que ens deixen en peus. Ni que fosin les darreres engrunes d'unitat (o similars) ja estariem de sort.

  Salut i independencia

 • CAT.N.AZ 10.825 15 197 👍 106
  Aquest article reflecteix el pensar de molts de nosaltres.
  • kanareu 3.446 14 591
   Si, la mateixa subordinació de la visita a Perpinyà, de la foto amb la corona d'espines o dient que no estavem a favor dels JJ.OO Madrid 2012... això comença a fer olor, no ho entenc!!!
  • __4355__ 1.287 14
   La feina dels intelectuals és pensar i crear discurs i opinió. Fins aquí trobo perfecte la postura d'en v.Alexandre. Ara bé,sovint els intelectuals dimiteixen de la seva obligació i es dediquen a fer anàlisis i donar massa voltes a les coses. El que necessitem en aquests moments és mobilització, no pas més ostracisme.

   Cal sortir al carrer i fer soroll, és l'única sortida. L'independentisme o és rupturista o no és, senzillament. De res serveix creixer en vots i càrrecs si després nohi ha un clam al carrer que apreti fort, i això és el que està fent en aquests moments ERC, gestiona rla microquota de poder autonòmic que tenim i fins ara la majoria d'intelectuals d'aquest país o s'han acollonit o han desertat.

   que ningú s'enganyi, si el poble català no surt al carrer ho tenim cru i en aquests moments no hi ha vida al carrer, per tant....
 • Catalana 1714 18 12

  Ostres...kina gràcia fa la gent que només sap criticar i tirar la feina dls demés pel terra...és clar k es molt + fàcil això que proposar alternatives...Aix...
   
  Ja comença a fer pudor el tema de que ERC hagi pactat am uns o am els altres...No se li donaven tantes voltes kuan CyU pactava am el PP eh...de fet ara CyU està en coalisió am el PP a l'ajuntament de Tarragona, i no surt el nostre amiguet Víctor a criticar-los...baja, serà que se'ns veu el llautó..??
   
  Jo el que li diria a en Víctor és que d'aki 4 anys voti a CyU, si pot després amb el seu càrrec d consciència...
  • Pere Punyetes 845 12 👍 157
   Quina feina és la que s'ha tirat per terra????????

   Tens tota la raó quan CiU pactava amb el pp no se li donaven voltes s'els insultava directament, cosa que d'altra banda es mereixien, per això no entenc que ara es vagi amb tants miraments i tantes galindaines amb aquesta trepa que s'ha apoderat de la cupula d'Esquerra, partit antigament conegut com a Esquerra Republicana de Catalunya.

   Crec que el miloor que es pot fer és anar a votar i dipositar a l'urna una papereta amb el text que es recomana des d'aquí:

   http://www.votaindependencia.org/

   fer-ho té l'aventatge de que cap capitost et podrà decebre pactant el que sigui per mantenir sou i privilegis.
   • Catalana 1714 18 12

    Pel que he pogut veure en entrar a la pàgina web que proposes, he vist que encara es parla del referèndum de l'Estatut, aspecte més que passat...
     
    Mira, per sort (o per desgràcia per alguns...) tenim un sistema que és parlamentari i que per tant, pot acabr governant un partit que no ha obtingut la majoria, si aquest té suficients vots en coalisió amb d'altres partits, així que l'únic que ens queda és anar a votar, però votar elements factibles!! No votar amb una papereta on hi posa INDEPENDÈNCIA la quals ervirà oer tenir un vot nul més...
     
    Sincerament, crec que l' única manera de canviar les coses és canviant-les tu mateix, així que el k cal fer és anar a votar kuan hi ha eleccions i refrendèndums, k si votem paperetes k no es contabilitzen o simplement no votem, després no ens podrem keixar...
     
     
    Oi k m'entens...?
    • Pere Punyetes 845 12 👍 157
     Sí, la pàgina no està actualitzada, però el missatge:

     VULL LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA

     és vàlid per a qualsevol contesa electoral espanyola, que són totes les que es convoquen a tots els territoris sota control del regne d'espanya.

     Pel que fa a la contabilització, ja s'encarregarien els interventors dels partits d'enviar les dades on convingués.

 • __4355__ 1.287 14
  Home Pere Punyetes, em sembla que ja vam fer massa el ridícul amb aquesta història del vot nul. Es evident que no tenim ni la capacitat ni els mitjans per fer una operació com aquesta amb uns resultats acceptables, la prova és que qui ho va promoure es va cremar amb aquesta història.

  Abans de fer això cal mobilització al carrer, plantejar una ruptura des del teixit associatiu i en aquests moments estem fluixos de societat civil. En part ERC hi té culpa, s'ha acomodat massa a unes institucions i uns càrrecs i està fent el mateix que feia CIU: gestionar i no mobilitzar, adormir el poble. I així no anem bé.
  • Pere Punyetes 845 12 👍 157
   Benvolgut foc, més discussions que las que vaig tenir jo amb els promotors de la idea no crec que les tinguessis tu, la manera de promoure-la era força deficient i el missatge, segons el meu parar, equivocat, que qui ho va promoure es cremaria deseguida, si més no el promotor inicial de la idea, ho sabia de bell antuvi, és persona donada a les grans intuicions i es cansa deseguida quan les coses no segueixen la seva voluntat o té una altra brillant intuició, l'error que van cometre, tal com els vaig dir, és precisament que la campanya que es va fer focalitzada cap el referendum de l'estatururut, amb molt poc temps, la intuició va ser una mica tardana, i sense idea de continuitat, una iniciativa com aquesta s'ha de plantejar com a carrera de fons.

   Això de la mobilització al carrer és la gran excusa de sempre, què va ser abans l'ou o la gallina? Creus que fara quelcom el teixit associatiu mentre xucli de la mamella de les subvencions públiques? Un altre peix que es mossega la cua, en això té raó Catalunya Acció quan diu que tindrem allò que siguem capaços de pagar-nos.
  • Galazan 127 13
   Hi ha una diferència fonamental entre els governs de CyU i el nostre: que nosaltres no hi estem sols. UN govern de coalició és un govern en què s'han de comartir projectes.

   El dia que tinguem majoria absoluta no et preocupis que farem el que voldrem. Clar que les actituds d'alguns no hi ajuden gens...

   I dius que ens hem acomodat a les poltrones? És una afirmació gratuïta sense fonament! En què et bases? Vam votar contra l'estatut (amb un vot nul o amb un no rotund) i això ens les va costar! I perquè cada dos per tres els sociatas ens atacaven des de la premsa? Perquè al govern intentavem governar amb el nostre programa, i no sota les seves ordres. Dedebò creus que ara hem tornat a una coalició amb ells per les poltrones? Per la comoditat? Pels diners (et recordo que els càrrecs d'ERC paguen una quota especial per finançar el partit)? Les nostres conselleries treballen, fan molt més que gestionar. Un exemple:  Et recomano que repassis la premsa sobre les tensions per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, que els sociates ens van voler prednre al llarg de la legislatura passada i novament amb la configuració del nou govern: busca (i hauràs de furgar en bastantes notícies) el perquè de la seva obsessió per aquesta secretaria: el programa d'Esquerra.
   • Pere Punyetes 845 12 👍 157
    Sí, ja ho veig com funciona això de compartir projectes, els socialistes posen un seguit de papers a la taula i nosaltres signem on hi ha la creueta.

    Amb el paper tan galdós que estem fent no tindriem majoria absoluta encara que fossim partit únic.

    Ells, la cúpula dirigent, nan donar suport al "NO" perquè nosaltres els vam obligar, i sí si que crec que les poltrones compten, també admeto que poltrones les haguessin tingut igual amb els de CiU, però aquí entra en joc la pussilanimitat de la que parlaves a algun altre lloc, ara fan bondat i no els ataquen gaire. El nostre partit no és l'únic on els càrrecs cedeixen part dels emoluments que reben, potser el percentatge no és el mateix, però és pràctica corrent, pel que fa al treball de les conselleries i al que els sociates ens prendran o ens deixaran de prendre si et sembla en parlem quan es convoquin les properes eleccions anticipades, a les hores hi haurà resultats dels que parlar, perque de fer volar coloms tots en sabem.

 • Galazan 127 13
  Uiiiiiiiiiiiiiiiiiiii,

  com n'és d'important una banderaaaaaaaaaaaaaaaaa...

  Segur que això ens farà independents!  La veritat és que m'interessen més altres temes com el sistema de beques universitaries per paliar el Pla de Bolonya; o la política lingüística (ho sabieu que avui dia el 97% dels vins del principat ja etiqueten en català quan fa quatre anys només eren el 3%?); la despolitització dels mitjans de comunicació públics; l'Institut Ramon Lull; una projecció exterior de la cultura catalana verídica; una Llei de Serveis Socials apunt d¡aprovar-se i que és elogiada pels entesos de les universitats catalanes (fins i tot IC-V!); etc.

  Tot això i més, farà que totes les catalanes i tot els catalans (ho siguin de cor o només administrativament) valorin l'autogovern, el vegin pràctic/eficient, i l'acabin estimant. Suposo que queda clar que anem a pels "administratius", la meitat de la població d'aquest principat i grup creixent gràcies a la immigració.

  Mentre alguns us perdeu en buits debats sobre el simbolisme, d'altres treballem pel catalanisme. Realpolitik, deien abans...
  • Pere Punyetes 845 12 👍 157
   La veritat és que barreges força coses, pel que fa als "administratius" és clar que els interssa un govern regional espanyol, anomenat Generalitat de Catalunya,  pràctic/eficient, de fet és el que esperen trobar, tampoc veig que el fet de defensar la bandera i altres símbols d'identitat catalana exclogui voler millorar el sistema de beques, pel que fa a llei de serveis socials, prefereixo esperar a poder llegir-ne el reglament i veure'n l'aplicació pràctica, no seria la primera vegada que una llei venuda com la més avançada d'europa acaba en paper mullat, etc.
   • Galazan 127 13
    No barrejo res.

    Ets tu qui barreges com una acció pràctica el fet simbòlic d'abaixar una bandera amb el de desenvolupar una política de serveis socials avançada. Només tens raó en 1 cosa: que s'ha de vigilar el reglament final. Però també són ganes de no voler reconèixer la bona feina dels altres. La llei ja està feta, el reglament encara no.

    I pel que fa a l'estratègia: no és una vague creència: només mirem exemples d'arreu d'Europa, com Alemanya.
    • Pere Punyetes 845 12 👍 157
     On he dit jo el que tu dius? L'única cosa que he dit és que són accions que no s'exclouen. Jo vinc del món empresarial i tinc tirada a reconèixer les feines ben fetes pels resultats, no per les paraules boniques escrites en un paper, pel que fa a vigilar el reglament final de la llei, ja pots vigilar ja, els reglaments no han de passar tràmit parlamentari i et semblaria mentida les maravelles que es poden fer amb una acurada redacció i especialment amb les disposicions transitòries.

     Pel que fa a Alemanya que és el que he de mirar exactament?????

     • Galazan 127 13
      Com la societat alemanya està contenta dels seus governs propers, i defensa a ultrança el federalisme. Si essent tots alemanys defensen el federalisme, en el nostre cas tots els catalans i nous catalans defensaran l'independentisme!
 • Garnatxapeluda 940 14

  L'impossibilisme d'ERC ve molt mes donat per la manipulació mediàtica que per l'acció política equivalent als 21 diputats que te a la Generalitast ( un autèntic miracle) i als 8 que manté a Madrid,  ( gràcies al radicalisme dels integristes hispànics).
   
  Totes les elucubracions contra ERC queden perfectament desmuntades per Joan Tardà al seu article d'avui que reprodueix el "Gramma" pro-convergent Avui, on amb autoritat i amb veritats, no amb mentides, desmunta al pallasso de l'Anasagasti que per encàrrec dels amics de CDC ha intentat inutilment llençar tota la merda sobre ERC que els seus nombrossos enemics li desitgen sense adonar-se que per llençar merda a un altre el primer que s'enbruta és un mateix quan l'agafa amb les seves mans i l'Anasagasti n'està de merda fins el capdemunt. Agur, Iñaki?
  Aquesta setmana que acabem va deixar-nos a molts companys d'Esquerra Republicana una desagradable sorpresa a través de les pàgines de Diàleg de l'AVUI. El cert és que tampoc no va ser una sorpresa majúscula, perquè les crítiques desaforades de l'avui senador del PNB, Iñaki Anasagasti, ja les havíem llegit al seu blog personal d'Internet, des d'on dispara contra tot el que es belluga. De fet, sembla que s'ha limitat a fer un tallar i enganxar per publicar-ho en aquest diari. Així doncs, ja es veu que res és gratuït. Tot calculat.
  Diuen alguns companys seus que l'Iñaki es troba desubicat després d'haver estat portaveu penebista a Madrid de 1986 a 2004. Potser sí, i tant de bo aquesta visceralitat contra Esquerra Republicana sigui una qüestió passatgera i puntual. I és que ja se sap que alguns opten per la provocació i la demagògia per obtenir en poc temps una notorietat i un protagonisme que no tenen. De fet, a Convergència i Unió -a qui ara Anasagasti aplaudeix- ja saben el pa que s'hi dóna. I ho saben a través de les pàgines d'aquest mateix diari, de l'AVUI. Repescant l'hemeroteca sobre temes bascos que tinc a casa vaig trobar diverses afirmacions del jelkide en què deia coses com aquestes, a mitjans de 2002, després que els convergents seguissin donant suport a José María Aznar tot i tenir majoria absoluta. "CiU no actua com un partit nacionalista, sinó com UPN o Unitat Alabesa, com un apèndix del PP de Catalunya". "CiU té el dret de fer el que vulgui, però no de presentar-se com un partit nacionalista". "Hi ha diputats de CiU que tenen vocació d'estora perquè el PP s'hi eixugui els peus", entre moltes altres perles. Xavier Trias, portaveu de CiU en aquella època al Congrés dels Diputats, va arribar a respondre-li que "a Iñaki Anasagasti se li'n va l'olla".
  El més sorprenent dels articles que el senador basc ha dedicat a Esquerra és que la principal tesi de la seva acusació és que amb el pacte amb el PSC, Esquerra Republicana ha traït el país i ha entregat Catalunya al PSOE. Amb aquest mateix Partit Socialista que tant abomina, el PNB acaba de pactar (dijous al matí al Congrés) els pressupostos generals de l'Estat per al 2007, entre d'altres. I és que té conya l'assumpte: Anasagasti ve a donar-nos lliçons d'aliances quan ell va avalar que el seu partit pactés amb el PSOE de Felipe González. No el PSOE del Zapatero, no. Amb els socialistes espanyols de la LOAPA, els GAL i la corrupció generalitzada. I al cap de dos anys, amb el seu vot com a portaveu penebista a les Corts espanyoles, van investir president José María Aznar, l'abril de 1996. Per no dir que tothom recorda que a Euskadi el PNB ha governat amb el Partit Socialista. Iñaki, on és la teva memòria històrica?
  Les crítiques desaforades d'Anasagasti contra Esquerra són injustes. I molt. Sembla que hagi oblidat que mentre alguns suposats "nacionalistes" amagaven el cap sota l'ala davant el linxament contra el Partit Nacionalista Basc per part del PP i el seu Torquemada mediàtic, Esquerra Republicana, amb el seu president Josep-Lluís Carod-Rovira al capdavant, van estar en tot moment al costat del PNB i el lehendakari Ibarretxe. A Esquerra estimem i admirem el seu partit. El partit del lehendakari Agirre, de Telesforo Monzón i de Xabier Arzalluz. I ho seguirem fent malgrat el que digui Iñaki Anasagasti. Euskadi i el PNB són molt més que una simple provocació malintencionada i feta per encàrrec. Avui, com ahir i com hem fet sempre, la gent d'Esquerra seguirem dient alt i fort i sense complexos que gora Euskadi askatuta i que visca Catalunya Lliure. I, malgrat el que vulguin inventar-se alguns, no defallirem fins aconseguir-ho.
  Joan Tardà i Coma

    _uacct = "UA-941060-1"; urchinTracker();
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.268.590 missatges
 • 220.070 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat