Notícia

Els mòbils Nokia incorporaran properament el català

amena_31
amena_31
La multinacional finlandesa Nokia, una de les empreses fabricants de mòbils més importants del món, incorporarà paulatinament la llengua catalana als menus dels seus mòbils i probablement també al seu diccionari predictiu, tal i com fa actualment amb les altres llengües en les que es troben disponibles els seus mòbils.

La incorporació del català a la llista de llengües dels mòbils Nokia serà gradual, segons ha informat la Plataforma per la Llengua a través del seu butlletí mensual. Es preveu que durant aquest 2006 surti ja un model Nokia amb el català incorporat, i durant el 2007 cada vegada estarà present a més models de la marca finlandesa.

Aquesta era una demanda llargament sol·licitada a Nokia tant per part de la Generalitat (i en concret de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació) com des de la Plataforma per la Llengua i des de nombroses associacions de consumidors catalanes. De fet fins fa poc només Siemens fabricava mòbils que incorporessin el català als seus menus, tot i que enguany aquesta marca ha deixat de fer-ho sense previ avís.

Opina

Configuració
 • Allen Iverson 2.174 13 800 👍 20

  Molt bé! Un ventall més ampli per comprar un móbil!
   
  Quines altres marques estan en català? Siemens n'és una...
 • Matadracs 1.385 15
  És curiós que ara que Siemens deixa d'incorporar la nostra llengua, Nokia sí ho faci.

  Com deia el capità enciam: els petits canvis són poderosos.
 • Sabadellenc 3.770 15 552 👍 88
  Òsties, quina bona notícia!

  M´esperaré per comprar-me un Nokia fins que surti amb català!
 • Puigdomènech 10.045 13 213 👍 3.078
  tema siemens
  ¿ algú pot confirmar que té un Siemens (o benq-siemens) SENSE l'opció de català?.
  Ho pregunto perquè per una banda és diu que no i per l'altra conec gent que n'ha comprat, i tenen el català incorporat...


  En tot cas, bona noticia la dels nokia.
  • Baccus Usuari sumador 5.812 18 363 👍 126
   La supressió del català a Siemens només afecta als mòbils nous. Els mòbils que hi ha al mercat ara mateix no són pas els nous. Vull dir que des de que es va fer la fusió amb BenQ, fins que aquests van dissenyar els nous mòbils i fins que aquests no vagin sortint al carrer (si ho fan, clar... perque els números de BenQ fan aigües), el català ha continuat com sempre. Com et comento, el català no serà present als nous mòbils. Ja ho aniràs veient.
  • Takota Usuari sumador 825 14

   Crec que hi ha algú interessat en fer creure que BenQ no funciona perquè hi ha un munt de rumors.
    
   Jo tinc un Benq-Siemens S88 i et puc jurar que ho té tot en català. Inclús el diccionari T9.
    
   De totes maneres celebro que Nokia s'hi afagegi.
    
 • angel acebes 5.627 15 382
  Hem sembla que hauríem de començar a contrastar les notícies, i les fonts de les nostres fonts.
  Quan Siemens es va fusionar amb Nokia, Siemens ja s'havia venut els mòbils a Beng. Per tant, difícilment Siemens podia fusionar el seu departament de telefonia mòbil quan mesos abans ja l'havia venut. Ara bé, hi ha altres sistemes de comunicació mòbil que si que són els que ha fusionat amb Nokia.
  I pel que fa als benq, jo tinc un benq-siemens bastant recent i no només incorpora el català i el diccionari predictiu, sinó que a més també els tres jocs i algun programeta que porta estan en català.
  • Baccus Usuari sumador 5.812 18 363 👍 126
   La divisió de mòbils de Siemens no s'ha fusionat pas amb Nokia, sinó amb BenQ. Tan sols això.

   Per cert, sembla que BenQ està fent les coses amb el cul i que els números li estan sortint com el cul, i Siemens comença a estar farta de posar peles a cabassos en un forat sense fons. Per tant, tot sembla a indicar que aquesta fusió es podria 'trencar'. Ja veurem com acaba afectant tot plegat a la presència del català als mòbils Siemens... i a veure qui patrocinarà el Real Madrid l'any que ve!
   • Jaumot 6.628 16 322 👍 69
    Jo tenia entès que Siemens s'havia venut la seva divisió de telefonia mòbil i no pas fusionat.

    És una gran noticia.

    M´he canviat recentment el telèfon i m'ha estat impossible trobar-ne cap en català a un preu assequible. Algún dia també haurem de parlar de com tracten de malament les companyies els clients que es volen canviar el telèfon...

    Salut

 • Dixie Usuari sumador 38.164 16 17 👍 69
  Ja era hora. A vere si és veritat. 
 • Baccus Usuari sumador 5.812 18 363 👍 126
  Recordo que una de les primeres decisions que va prendre el tripartit ara fa 3 anys va ser la de que la Generalitat (un dels clients més grans de Catalunya) només comprarien productes etiquetats en català o que tinguessin cura de la llengua catalana. Això va fer que algunes marques traduissin els seus productes al català per primera vegada a la seva història (com l'aigua Font d'Or del Grupo Vichy Catalan, que se serveix a la Generalitat).

  Pel que fa els telèfons mòbils, es va dotar a cada diputat d'un Blackberry -si no vaig errat- que utilitzava el català (quasi expressament per poder-se emportar aquest contracte). Però ara que no hi ha cap empresa que faci servir el català en els mòbils, posarà mooooolt fàcils les coses a Nokia per tal de ser el nou mòbil dels diputats de la Generalitat. Ja ho veureu!
  • angel acebes 5.627 15 382
   A la Generalitat també veuen Cacaolat? És que avui me n'he begut un i he vist que estava en català 
   Si Nokia només posa el català per vendre mòbils a la generalitat, em sembla perfecte. La qüestió que hi sigui. Si Nokia que els mòbils en deu llengües diferents serà perquè els hi interessa a nivell comercial. La llàstima és que els catalans no siguem com la resta de ciutadans d'altres països en aquest tema.
 • Ligeia 9.033 15 242
  I si ja tenc un Nokia, què puc fer perquè estigui en català?
 • pukyxd Usuari sumador 13.586 14 150 👍 740
  Una gran notícia!
 • barretina escarlata 74 12
  Efectivament, és una molt bona notícia. A dia d'avui només es poden comprar mòbils que duguin el català de marca Siemens i d'antics alguns de marca Alcatel. El que ja no ho és tant de bona notícia és que pel futur només Nokia els faci. Ja era hora que la companyia més forta de mòbils, a més de pertànyer a un petit país (per la qual cosa haurien de comprendre les aspiracions d'uns poquets de milions de persones) s'hagi decidit a fer aquest pas que fa tant de temps li demanàvem. Per cert, sense entrar a valorar que si "entesa nacional" o si CiU o ..., el que si fora bo és que la política lingüística restés en mans de Esquerra Republicana, això crec. Engegar d'una vegada per totes la normalització d'aquest nostre país i obligar (com es fa a tots els països) a l'etiquetatge, software, rètols, manuals d'instruccions i tot un requitxell de coses que encara no comprenem com no hi figuren en català. Bé, espero que el conseller llegeixi aquest fil ... o  ?
  • Baccus Usuari sumador 5.812 18 363 👍 126
   Mira... Nokia és l'empresa líder de fabricació de dispositius de telefonia mòbil. Domina tan el mercat, que duplica la quota de mercat del segon fabricant, que és Sony-Eriksson. En pocs mercats tan durs es dóna una posició de poder tan aclaparadora. És per aquest motiu que tots els fabricants que segueixen a Nokia, el tenen com el camí a seguir. I si Nokia fa una cosa, la resta procura fer-ho també per tal de no quedar-se més enderrere. Diguessim que ho fan per mantenir les mateixes prestacions que el líder, perque sinó, com coi el podran guanyar mai? M'explico?

   Durant anys i panys, un munt d'entitats i institucions havien provat de que els fabricants de cava etiquetessin en català. La tàctica va ser pressionar als petits cavistes, que eren els més fàcils de convèncer, a veure si això animava a la resta. El resultat va ser un fracàs estrepitòs. Llavors, un bon dia, la Plataforma per la Llengua va començar a apretar al líder de vendes a nivell català, que és Codorniu. Al final es van avenir a provar-ho i en unes festes nadalenques, van etiquetar l'Anna de Codorniu en bilingüe. Aquest era i és un dels seus productes estrella, que a més incorpora un nom a la marca en català. Era el millor per provar-ho. Els resultats? Els esperats. Aquell any van vendre tot el cava que contaven vendre. Van tenir l'augment esperat, etc. I això que l'Anna es va vendre arreu de l'estat espanyol. Així doncs, a les següents festes nadalenques, Codorniu va etiquetar la resta dels seus productes en bilingüe, i el resultat, una vegada més, va ser l'esperat. Cap canvi. I al final, han continuat amb aquesta política d'etiquetatge bilingüe (que és una bona opció per a tots).

   Doncs saps què va passar després? Que Freixenet també es va passar al català. Després va ser Segura Viudas. Després va venir Raimat i Bach. I després, la resta... o quasi bé.

   Així doncs, d'uns anys ençà (concretament des de la prova de Codorniu), s'ha passat d'uns nivells d'etiquetatge en els caves que estaven per sota del 20%, per uns nivells de sobre del 80%. És un èxit aclaparador. El cava català ja s'escriu en català.

   Veus la importància ara de que Nokia afegeixi el català en els seus terminals?
 • Segador_1714 7.514 14 287 👍 27
  Un pas més cap a la normalització del Català !!!


 • Roger de Flor 1.550 14 969
  No m'ho creia!

  Probablement el meu proxim mobil sigui Nokia, i pel que sembla tinc un dels ultims siemens amb menu en català.. fills de puta!
 • Ferreret82 394 13
  Alcatel, com a mínim fa uns anys també incorporava el català
 • Galazan 127 13
  I ara la pregunta del milió:

  Qui dirigia la secretaria de telecos i soc de la informació, heroïna d'aquesta (encara que petita) victòria?

  Només us diré que torna a ser al govern i és catalanista.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.284.099 missatges
 • 220.642 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat