Notícia

Opinions: Veredicte contra el valencià

amena_31
amena_31
justicia No és dolorós que, si vull anar a un tribunal de justícia, no puga parlar la meua llengua materna? No és totalment absurd?» Comence amb aquesta reflexió que vull compartir amb vostès perquè il·lustra molt bé la indefensió en què vivim els valencianoparlants. Per cert, m´he descuidat d´afegir que el text transcrit no és meu, sinó de Gandhi. Per tant, és l´opinió homologada d´un activista dels drets humans.

Tot un veredicte inapel·lable -i eixa opinió ja és meua- contra la repassada inquisitiva de l´Audiència Provincial de València a un demandant, a qui ha dit que «está en su derecho a hablar en valenciano, pero no parece que sea lo más lógico ni conveniente (...) por la pérdida de tiempo y el mayor coste que ello supone». Aquesta part de la sentència no passarà als annals, vaja parauleta, de la jurisprudència, però deuria. Com exemple del que no s´ha de fer: humiliar al pledejant i introduir comentaris irrellevants en allò que és objecte del procediment. A més d´incórrer en la mare de totes les contradiccions: reconèixer un dret i al mateix temps limitar-lo fins al punt d´invalidar-lo. No és la primera vegada que un tribunal jutja els motius i no les accions, que és la diferència que hi ha entre la moralitat d´un acte i la seua legalitat, com ja va advertir Kant; però hi ha pocs precedents d´un pronunciament tan contradictori construït amb valoracions que s´exclouen lògicament.

Una persona ha d´anar al jutjat i dirigir-se en valencià sense tindre la incòmoda sensació que aquella llengua no és ben rebuda. Que això els senyors magistrats no ho veuen lógico ni conveniente? Ai carai, no m´ho hauria imaginat mai. I dic jo: des de quan, en termes de dret, els principis s´han de supeditar a les conveniències? I si el valencià és llengua oficial al País Valencià, no seria lògic que la justícia fos la primera en salvaguardar aquest dret? Els drets, senyors magistrats, es tenen o no es tenen. I en aquest cas, és el querellant, i no vostès, qui decideix on i quan exercir-los.


Jesús Puig

Article aparegut a Levante-EMV (11/7/2006)

Opina

Configuració
 • manserrrat 143 12

  Tambe diu:
  "Hay otro aspecto de la testifical del querellante, en la vista oral, que hace dudar de cual sea su verdadero interés ..."
  Jo no se quin es l'interes del jutje, que no es pren la molestia d'aprendre la llengua del pais on treballa
 • Anònim
  Un bon article, m'alegre que s'haja publicat en un diari majoritàriament castellanoparlant! 
 • Dixie Usuari sumador 38.164 16 15 👍 69
  Molt de parlar però a l'hora de la veritat mos donen pel cool.
 • skumpt 6.228 14 343

  Felicitats a l'autor per aquest article tant ben escrit!!
  Ànims als companys del País Valencià!!
   
 • Adolfus27 17 12

  Sembla que hagi gent que vol que torni el franquisme, entre Certa emisora de ràdio feixista, alguns diaris,alguns politics i ara aquestos jutges.Quina serà la proxima que aquestos vagin contra la nostra llengua?
  No pudreu amb nosaltres
  Fora el feixisme
  VISCA ELS PAÏSOS CATALANS
 • Rat-penatman 256 12
  No volem jutges feixistes ja tenim suficient patint als politics, FORÇA PAIS VALENCIA, diguem no a aquesta panda de blavers
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 9.225.341 missatges
 • 218.593 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat