Notícia

Una xarxa per recuperar l’essència dels productes locals

Nascuda el 2010, la Xarxa de Productes de la Terra té la finalitat de preservar i enfortir el teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat de la demarcació de Barcelona

La riquesa i diversitat agroclimatològica de la demarcació de Barcelona, sumada a la seva tradició comercial i cultural, la fan un indret amb un sector agroalimentari divers i d’alta qualitat. La tasca realitzada pels agricultors i productors del territori al llarg de la història, adaptant i millorant els productes, ha permès el sorgiment de varietats tradicionals amb certes característiques úniques. La fortalesa del sector carni a Osona, la històrica tradició vinícola de l’Alt Penedès, o l’arrelament de les lleguminoses al Vallès Oriental, així com l’esta producció d’oli d’oliva o l’ampli ventall de peix i marisc que ofereix el litoral barceloní, entre d’altres, en són alguns exemples.

El pas del temps, però, junt amb la implantació de sistemes massius de producció al sector alimentari de les últimes dècades, fa necessària una tasca de recuperació i suport a aquells productes de qualitat propis del territori. Justament amb l’objectiu de protegir i promoure la identitat i la cultura gastronòmica de la demarcació, la Diputació de Barcelona va posar en marxa l’any 2010 una agrupació voluntària d’ens locals d’àmbit supramunicipal dirigida a reivindicar i enfortir el teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat. Naixia la Xarxa de Productes de la Terra. DOSSIER DE PREMSA 2017 Amb la voluntat de posar en valor els productes locals de la terra i de promoure una forma eficient, sostenible i saludable de menjar i viure, la Xarxa de Productes de la Terra compta amb un cens de més d’un miler d’empreses productores d’aliments amb trets singulars propis de la demarcació.

Mitjançant el Directori d’empreses i productes de la Xarxa es pot consultar la informació de contacte del miler de companyies classificades per sectors i destacant aquelles que produeixen o elaboren productes singulars, les que realitzen producció ecològica, les empreses amb una llarga trajectòria històrica i les que comercialitzen en circuit curt. Durant els set anys de trajectòria de l’agrupació, la Xarxa ha identificat fins a 55 productes que, per les seves característiques, són genuïns i singulars de la demarcació de Barcelona. La llonganissa de Vic, el cigronet de l’Anoia, la mongeta del ganxet, la maduixa del Maresme, el vi DO Penedès o les gambes de Vilanova són alguns de la cinquantena d’aliments singulars que alberga el territori barceloní. DOSSIER DE PREMSA 2017 Integrada per dotze ens locals de la demarcació de Barcelona, l’essència de la Xarxa de Productes de la Terra pivota sobre tres visions predominants: disposar d’una xarxa ben articulada i organitzada, augmentar la competitivitat de les empreses i posar en valor el territori.

Per tal d’aconseguir-ho, les accions de La Xarxa es dibuixen sobre set línies estratègiques que pretenen desenvolupar els objectius de l’agrupació. La Xarxa de Productes de la Terra està formada per 12 ens locals i agrupa prop de 1.000 empreses productores d’aliments singulars i propis del territori D’aquesta manera, s’ha treballat per establir un sistema organitzatiu i de dinamització de la xarxa, així com per influir sobre organitzacions públiques i privades que permetin eixamplar i consolidar la xarxa de productors. Per tal d’incrementar la competitivitat del sector també s’ha treballat per a l’optimització de la gestió empresarial i la millora de la producció, la promoció, i la comercialització. Tot plegat, tractant d’integrar les actuacions a un nivell territorial de referència que permeti posar en valor l’intangible del territori barceloní. Tot i representar un pes discret de l’estructura empresarial de la demarcació, el sector agroalimentari compta amb una importància a nivell territorial que va més enllà de paràmetres economicistes.

La seva capacitat d’esdevenir un motor creixent en municipis rurals fa que la producció d’aliments locals i de qualitat es trobi en una posició emergent i presenti un elevat potencial de creixement. Un potencial que, a més, encaixa amb la necessitat de desenvolupar un model productiu sostenible i adaptat al territori. DOSSIER DE PREMSA 2017 Oberta a tots aquells col·lectius i productors destinats a impulsar i reivindicar la identitat dels productes autòctons de les comarques barcelonines, la Xarxa s’erigeix com una eina necessària per recuperar i mantenir aquelles varietats de productes i receptes que formen part de la cultura de la demarcació. La Xarxa Productes de la Terra està integrada pels Consells Comarcals de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Garraf, el Maresme, Osona i el Vallès Oriental; el Consorci de Formació i d’Iniciatives Cercs-Berguedà, el Consorci per la Promoció dels Municipis del Moianès i el Consorci de Turisme del Vallès Occidental. Amb la coordinació de la Diputació de Barcelona, dóna cobertura pràcticament a tota la demarcació.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.238.974 missatges
  • 219.055 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat